Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:16 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 31.5.1997

Η Ήπειρος "έχει προοπτική και μέλλον", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, από τα Γιάννενα, από όπου άρχισε την περιοδεία του στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, αποτελεί η υλοποίηση έργων υποδομής, όπως τα μεγάλα οδικά έργα και παράλληλα, επισήμανε ότι η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, προϋποθέτει εργασία, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και των φορέων της Ηπείρου. Ο κ. Σημίτης εξήγγειλε το κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τη δρομολόγηση μεγάλων έργων υποδομής, προϋπολογισμού 700 δισ. δραχμών, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης πέντε ετών. Επίσης, υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος της Ελλάδας είναι η ισότιμη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ανταγωνιστική, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει και να προσαρμοστεί στις νέες συγκυρίες. Ο πρωθυπουργός, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, για τα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική Αλβανία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση ομαλοποιείται, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το σεβασμό της ελληνικής μειονότητας.

Η Τουρκία απολαμβάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης από την ΕΕ, την οποία καλό θα είναι να αξιοποιήσει, τόνισε από την Κομοτηνή, ο Επίτροπος της χώρας μας στην ΕΕ, Χρήστος Παπουτσής, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία δε μπορούν να παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα, όσο οι σχέσεις της Αγκυρας με την Αθήνα διαρκώς εντείνονται και συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τον τρόπο και την πορεία απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία διατίθενται για έργα στη Θράκη, εμφανίστηκε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Θράκη. Ο κ. Παπουτσής, η επίσκεψη του οποίου είναι η πρώτη Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θράκη, συναντήθηκε στη Ξάνθη με φορείς, οι οποίοι του ανέπτυξαν το σημείο, στο οποίο βρίσκονται αναλυτικά τα προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Παπουτσής ανακοίνωσε ότι θα φροντίσει προσωπικά να διατεθούν στη Ξάνθη 2,3 δις από το πρόγραμμα URBAN και υπογράμμισε ότι τα προγράμματα και οι στόχοι που έχουν τεθεί εκπληρώνονται πλήρως. Ανάμεσα σε αυτά, σημείωσε την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, αλλά και τους κάθετους άξονες, οι οποίοι θα συνδέουν την Εγνατία με τις γειτονικές χώρες.

Η κατάσταση στη Βουλγαρία, το εθνικό πρόγραμμα ένταξης της στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία Σόφιας- Αθήνας στον τομέα της Αμυνας, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, στη Σόφια. Ο κ.Καραμανλής διαβεβαίωσε τον Βούλγαρο αξιωματούχο ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει τη Βουλγαρία στην επιδίωξη της για ταχύτερη ένταξη στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές. Νωρίτερα ο ηγέτης της ΝΔ υπέγραψε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και ηγέτη της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ, κοινό πρωτόκολλο, στο οποίο εκφράζεται η υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Την ταχεία ρύθμιση των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών ΤΕΙ, την επαναλειτουργία του Συμβουλίου τεχνολογικής εκπαίδευσης, το οποίο θα ασχοληθεί και με τα εκκρεμή επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ιδρυμάτων, καθώς και την ίδρυση παραρτημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα Νέα Μουδανιά και στο Κιλκίς, υποσχέθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της 5ης συνόδου των προέδρων ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ανθόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει και θα πετύχει την ομαλή διεξαγωγή των γενικών εξετάσεων, ενώ υπογράμμισε ότι το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα πρέπει και οι διοικητικοί υπάλληλοι να δείξουν κατανόηση.

Επίθεση εναντίον του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, και του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος του. Τον κ. Καραμανλή τον χαρακτήρισε "μεγάλο πολιτικό μεν, που θέλησε ματαιόδοξα να διεκδικήσει το αλάθητο του Πάπα", ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, για τις παραπομπές των πολιτικών, υπογράμμισε:" Αναφέρομαι σε ένα ακόμα πιο πρόσφατο παράδειγμα πολιτικού, που προχώρησε στην πλέον ακραία κυνική ομολογία πολιτικής παρακμής, ότι δηλαδή με δική του πρωτοβουλία, που ξαφνικά σήμερα την ονομάζει "χρονικό της ντροπής" έσερνε τότε με το σύνθημα της κάθαρσης πρωθυπουργούς στα δικαστήρια, για να αναγνωρίσει τώρα ότι αυτό το έκανε προκειμένου να αποκομίσει προσωπικά πολιτικά οφέλη".

Με την προϋπόθεση ότι ο κοινωνικός διάλογος θα είναι ειλικρινής και δεν καθορίζεται από προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης στηρίζει τη συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ στο τραπέζι του διαλόγου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο διάλογος αποτελεί την ουσία των δημοκρατικών διαδικασιών επίλυσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και πρέπει να στοχεύει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εθνικής οικονομίας και της χώρας, στην υπεράσπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην επίλυση των προβλημάτων τους, καθώς και στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής. Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις πρέπει να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση και το όφελος που θα προκύψει, όπως και το κόστος, να είναι αμοιβαίο για όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Περισσότερες από 11.000 μετακινήσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ''Αινείας'' που εφαρμόζεται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη. Το δίκτυο ''Αινείας'' διαθέτει δύο ειδικά διασκευασμένα αυτοκίνητα, χωρητικότητας έξι καθήμενων και δύο αναπηρικών καροτσιών. Εξυπηρετεί καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, τις ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, για μετακίνηση. Απευθύνεται δε, όχι μόνο σε κατοίκους του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και των όμορων δήμων.

Πλαστά χαρτονομίσματα, των δέκα και πέντε χιλιάδων δραχμών, εντόπισαν υπάλληλοι στα ταμεία υποκαταστημάτων δύο τραπεζών στη Θεσσαλονίκη. Σε έγγραφο που κοινοποίησε η Ιονική Τράπεζα, στο αστυνομικό τμήμα πλατείας Δημοκρατίας (Βαρδαρίου) στη Θεσσαλονίκη, αναφέρεται ότι στη διάρκεια του ελέγχου και της διαλογής, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά ταμεία της Τραπέζης της Ελλάδος, βρέθηκαν συνολικά τρία παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 10.000 δραχμών και άλλα τέσσερα των 5.000 δραχμών. Παρόμοιο έγγραφο κοινοποίησε στο ίδιο αστυνομικό τμήμα και η Τράπεζα Κρήτης που κάνει λόγο για δύο πλαστά χαρτονομίσματα, ένα δεκαχίλιαρο και ένα πεντοχίλιαρο.

Μπαράζ συλλήψεων Αλβανών λαθρομεταναστών για διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες οι αστυνομικές αρχές στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Χθες, άνδρες της ασφάλειας στην Πιερία και τη Θεσσαλονίκη, συνέλαβαν τέσσερις αλλοδαπούς από τη γειτονική χώρα, που κατείχαν συνολικά 47 κιλά χασίς σε φούντα και ένα όπλο "Καλάσνικοφ". Στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, έξω από την Κατερίνη, αστυνομικοί που εμφανίστηκαν ως αγοραστές ναρκωτικών, συνέλαβαν δύο Αλβανούς μόλις επιχείρησαν να τους πουλήσουν 32 κιλά και 430 γραμμάρια χασίς και ένα αυτόματο όπλο με γεμιστήρα των 30 φυσιγγίων έναντι πέντε εκατομμυρίων δραχμών. Πρόκειται για τον Αγκρόν Ταμπάκο, 27 χρονών και τον 40χρονο ξάδελφό του, Ιντρίς Ταμπάκο, από το Ελμπασάν, οι οποίοι - σύμφωνα με την αστυνομία - αποτελούν μέλη κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών. Στο μεταξύ, στο 20ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού, έξω από τη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν ο 24χρονος Τζιάνι Ράπτι και ο συμπατριώτης του, Μεντόρ Βίλα, 21 ετών, την ώρα που επιχειρούσαν να πουλήσουν σε δύο αγνώστους - που κατάφεραν να διαφύγουν - 15 κιλά χασίς σε φούντα. Οι δύο νεαροί υποτίθεται ότι μετέφεραν για λογαριασμό εργοδότη, που τους απασχολούσε παράνομα, οπωροκηπευτικά με φορτηγό αυτοκίνητο από τη Βέροια στη Λάρισα.

Συνάντηση διάρκειας δύο ωρών είχε στις Βρυξέλλες με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας μας, Γιάννο Κρανιδιώτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης. Βασικά θέματα της συνάντησης ήταν το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ο κ.Κρανιδιώτης ενημέρωσε τον Κύπριο υπουργό για τις επαφές που είχε στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς και για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε στην Αθήνα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Ουνούρ Οϊμέν, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και για τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Άμστερνταμ στις 16 και 17 Ιουνίου.

Η 9η Ιουλίου είναι πιθανή, και όχι οριστική, ημερομηνία έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων, και η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει την επίσημη πρόσκληση από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης. Σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, ο οποίος αναφέρθηκε στην 9η Ιουλίου ως πιθανή ημερομηνία έναρξης των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ''η 9η Ιουλίου δεν είναι οριστική ημερομηνία, αλλά πιθανή ή η πιο πιθανή''. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι ''ισχύουν προηγούμενες δηλώσεις, ότι αναμένουμε την επίσημη πρόσκληση η οποία θα τα λέει όλα''.

Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τη δήλωση του εκπρoσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, για δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ, όπως και πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου και της υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ, με τις οποίες τονίζουν ότι το Κυπριακό βρίσκεται ξανά στις υψηλές προτεραιότητες της αμερικανικής διπλωματίας. Προβαίνοντας στη δήλωση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, τόνισε ότι ''αναμένουμε να δούμε τα πρακτικά αποτελέσματα της δυναμικής και αποφασιστικής παρέμβασης μέσα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών''.

''Δεν ξέρω αν στο εγγύς μέλλον θα παρουσιαστεί καλύτερη ευκαιρία για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, δήλωσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Καρλ Λεβίν, αναφερόμενος στην προοπτική των απευθείας συνομιλιών, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη. Ωστόσο, ο κ. Λεβίν, που είναι μέλος της Επιτροπής Αμυνας της Γερουσίας και επισκέπτεται διάφορες χώρες στην περιοχή, επισήμανε ότι ''κανείς δεν πρέπει να τρέφει ψεύτικες ελπίδες, για το πόσο δύσκολες θα είναι οι απευθείας συνομιλίες''.

Ευπρόσδεκτες είναι οι συναντήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εφόσον βοηθούν στην καλλιέργεια ήπιου κλίματος, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες συναντήσεις επιχειρηματιών και τις μελλοντικές συναντήσεις ποδοσφαιρικών ομάδων από τις δύο κοινότητες. Αφού χαρακτήρισε τις συναντήσεις αυτές ''καλοδεχούμενες'' επειδή αποτελούν ''σωστή πολιτική'', ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ''όταν για 23 χρόνια υποβάλλεις συνεχώς το παράπονο ότι δεν επιτρέπονται οι συναντήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και αποτελεί κύριο επιχείρημα της πολιτικής σου, όταν βλέπεις ότι αρχίζει αυτό το τείχος να διασπάται, δεν μπορείς παρά να το χαιρετίσεις''.

Συνομιλίες με τον Αλβανό πρόεδρο, Σαλί Μπερίσα και με τον πρωθυπουργό, Μπασκίμ Φίνο, αναμένεται να έχει στα Τίρανα αύριο, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι. Η είδηση της επίσκεψης του κ. Πρόντι στην Αλβανία ανακοινώθηκε από πηγές, προερχόμενες από το γραφείο του και σύμφωνα με αυτές, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί για μία μόνο ημέρα την Αλβανία.

Έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας, για τη διεξαγωγή τίμιων προεκλογικών εκστρατειών, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπασκίμ Φίνο, σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση της Αλβανίας. Ο κ. Φίνο, ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αντιπαρατεθούν μόνο οι εναλλακτικές προτάσεις, προκειμένου η χώρα να φθάσει στις εκλογές της 29ης Ιουνίου, με ηρεμία.

Με μια επιδεικτική συγκέντρωση στο στάδιο Ινονού της Κωνσταντινούπολης, το ισλαμιστικό κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού, Νετζμεντίν Ερμπακάν, γιόρτασε την επέτειο της άλωσης της Πόλης. Η προκλητική συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, αποτέλεσε περισσότερο μια κίνηση επίδειξης ισχύος του Ερμπακάν, ο οποίος, μπροστά σε 30.000 άτομα, διακήρυξε ότι μόνο το κόμμα του έχει τη δύναμη να οργανώσει τέτοιου μεγέθους εκδηλώσεις. Στη συγκέντρωση μίλησε και ο ισλαμιστής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν, ο οποίος συνέχισε την παράδοση των προκλητικών δηλώσεων, που έχει δημιουργήσει από το 1994, που ανέλαβε τη δημαρχία της Πόλης.

Η Βουλγαρία μπορεί να υπολογίζει στην πολύπλευρη υποστήριξη της Γερμανίας. Αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ τη Βουλγάρα ομόλογο του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Από την πλευρά της, η κ. Μιχάιλοβα σημείωσε πως πολύ σύντομα η βουλγαρική Βουλή θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις της εθνικής νομοθεσίας με σκοπό να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για τα ξένα κεφάλαια και εξέφρασε την ελπίδα της ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία. Τέλος, ο κ.Κίνκελ κάλεσε την κ.Μιχάιλοβα να τον συνοδεύσει απόψε στη Βόννη, για να συνεχίσουν και αύριο τη συζήτησή τους.

Σερβικό δικαστήριο επέβαλλε ποινές φυλάκισης δύο έως δέκα χρόνων σε είκοσι Αλβανούς από το Κόσοβο, οι οποίοι κατηγορούνται για τη σύσταση παράνομης οργάνωσης, που απέβλεπε στην αυτονόμηση της επαρχίας από την Αλβανία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα είκοσι άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες, κρίθηκαν ένοχα επειδή δημιούργησαν παράνομα "Εθνικό Κίνημα για την απελευθέρωση του Κοσόβου", το οποίο θα προετοίμαζε "ένοπλη εξέγερση" των Αλβανών που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 31 May 1997 - 7:40:19 UTC