Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28.5.1997

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή των βουλευτών, που μετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε σήμερα ότι η πρόταση του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, για δημιουργία συμφώνου μη επίθεσης, δεν έχει τεθεί επισήμως ως θέμα, ωστόσο επισήμανε ότι θα αποτελούσε ένα βήμα, καθώς θα είχε ως προϋπόθεση την άρση της αιτίας πολέμου εκ μέρους της Τουρκίας. Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και στη νέα τουρκική πρόκληση, στον στρατιωτικό χάρτη που παρουσιάζει την Κρήτη και την Κύπρο ως τουρκικό έδαφος. Τόνισε ότι, η τακτική αυτή αποτελεί εγγενή παθολογία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και σημείωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί τη στάση της Τουρκίας στα εθνικά μας θέματα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σχολίασε τις δηλώσεις του Ονούρ Οϊμέν στην Αθήνα και τόνισε ότι οι θέσεις της Αγκυρας δε συμβάλλουν στην ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης επενδύσεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αποτελούν τα κύρια θέματα της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου. Μία μόλις ημέρα μετά την επίσημη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις, αφού το κλίμα που ζητούσαν για αυτόν το σκοπό, έχει πλέον διαμορφωθεί. Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι επιδόσεις των μελών της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας είναι σήμερα ικανοποιητικές, ο κ.Σημίτης θα επισημάνει ωστόσο ότι αυτές βρίσκονται σε χαμηλότερο από το επιθυμητό επίπεδο.

Πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εντάσσεται στο πλαίσιο εξυγίανσης της εταιρείας εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης. Ο κ. Καστανίδης δήλωσε ότι η ανανέωση του στόλου θα ολοκληρωθεί εντός του 1997 και το κόστος της θα φτάσει το μισό τρισεκατομμύριο δραχμές. Ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που έγιναν από το καλοκαίρι του 1996 σε οκτώ μεγάλα αεροδρόμια της χώρας και κόστισαν συνολικά 15 δισεκατομμύρια δραχμές. Αναφερόμενος δε στο νέο θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή Αεροπορία, σημείωσε ότι αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και κάλεσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του. "Εφόσον συνεστήθη η διακομματική επιτροπή αποφασίζει, χωρίς καμία απολύτως δέσμευση, από το είδος της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί μέχρι του σε ποιο σημείο θα ελεγχθεί το τελικό προϊόν και η απόφαση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

Θλιβερή περίοδο για τα πολιτικά και τα δημόσια πράγματα χαρακτήρισε την περίοδο του 1989, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. "Το πολιτικό και θεσμικό τίμημα, το οποίο πλήρωσε η χώρα για την περίοδο εκείνη, πιστεύουμε ότι είναι ήδη αρκετό. Δεν πρέπει να επανέλθουμε σε τέτοιου είδους νοοτροπίες, συμπεριφορές ή πολιτικές δήθεν αντιπαραθέσεις", είπε ο κ. Ρέππας. Στην παρέμβασή του, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στις παραπομπές του 1989 και του 1993 και έκανε λόγο για τραγικά άσχημη λειτουργία του συστήματος τότε. Μάλιστα αποκάλυψε την επιθυμία του να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο "Το χρονικό της ντροπής", ωστόσο δε θα το κάνει, καθώς, όπως είπε, όσα θα γραφούν δεν θα είναι υπέρ του πολιτικού κόσμου.

Τη χορήγηση 1,2 δισεκατομμυρίων δραχμών για την ενίσχυση του λιμενικού σώματος με πλωτά μέσα και ατομικό εξοπλισμό, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια και η φύλαξη των συνόρων της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, ο οποίος σημείωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Ο κ. Σουμάκης ανακοίνωσε ακόμη, ότι η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πλοίων με ελληνική σημαία στη διεθνή αγορά και την αύξηση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών. Στις σχετικές αποφάσεις μάλιστα θα ληφθούν υπόψη οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των ναυτεργατών και των εφοπλιστών.

Την έντονη αντίθεση του για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, εκφράζει με γραπτή δήλωση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιος Πεπονής, με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται στο κυβερνών κόμμα για αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Πεπονής επισημαίνει ότι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από μια περιστασιακή πλειοψηφία 151 εδρών, αποδυναμώνει το κύρος του, τον καθιστά πρόσωπο άνετης επιλογής από μια ισχυρή πλειοψηφία και έρχεται σε κατάδηλη αντίφαση με πρόσφατη κυβερνητική εξαγγελία. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ακόμα, ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργικό Συμβούλιο, μπορούν να συζητήσουν οποιοδήποτε ζήτημα, δεν δικαιούνται, όμως, να λάβουν απόφαση, και καταλήγει ότι μόνη κατά το Σύνταγμα αρμόδια είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ επιβάλλεται και η γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος.

Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εξετάστηκαν σήμερα σε σύσκεψη του κόμματος, υπό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή. "Χαιρόμαστε που με τις πρωτοβουλίες μας αναγκάστηκε η κυβέρνηση να αναγάγει σε μείζον θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος", δήλωσε σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Ωστόσο, τόνισε ότι "από τις πληροφορίες που διοχετεύει το ΠΑΣΟΚ, προκύπτει ότι για να αποφύγει το σκόπελο της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, μεθοδεύει τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού βουλευτών για την εκλογή του, καθώς και μια περαιτέρω αποδυνάμωσή του μετατρέποντας έτσι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διακοσμητικό κομματικό πρόσωπο".

Αναστάτωση αναμένεται να επικρατήσει στην ιδιωτική εκπαίδευση, μετά την πλήρη διαφωνία των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και ΙΕΚ με το υπουργείο Ανάπτυξης, για τις αυξήσεις των διδάκτρων. Μετά από συνάντηση των εκπροσώπων της ιδιωτικής εκπαίδευσης με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, οι ιδιοκτήτες των σχολείων δήλωσαν ότι θα επιβάλλουν αυξήσεις στα δίδακτρα μέχρι και 9,9%, ενώ αντιθέτως οι αρμόδιοι του υπουργείου τονίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν αυξήσεις πάνω από 5% - 6%. Για τα δίδακτρα του έτους 1996 - 1997 οι ιδιοκτήτες των σχολείων δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να επιστρέψουν το ποσό των αυξήσεων που κατέβαλαν οι γονείς πάνω από το 7% που ορίζει η σχετική τροπολογία.

Η λήψη εκτάκτων μέτρων για να μην διψάσουν 50.000 Θεσσαλονικείς αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου, με τη συμμετοχή δημάρχων και κοινοταρχών του νομού Θεσσαλονίκης και θέμα την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, σε πρώτη φάση, θα επιχειρηθεί η μείωση της κατανάλωσης κατά 15% για τις υδροφόρες παροχές ύδατος και θα γίνεται αυστηρός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν γίνεται σπατάλη και στις περιπτώσεις αυτές θα επιβάλλονται πρόστιμα ή θα διακόπτονται οι παροχές. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών με στόχο την εξοικονόμηση νερού και την αποφυγή υπερκατανάλωσης.

Ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο της Βουλής θα σχηματίσουν στις 7 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης που κήρυξη η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι, η ελαστικοποίηση των κριτηρίων της ΟΝΕ και η προσθήκη κριτηρίου για τη μείωση της ανεργίας. Η διάθεση ειδικού κεφάλαιου για την απασχόληση και η υιοθέτηση κοινών πολιτικών για την αύξησή της. Η δημιουργία 15 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2000 και η μείωση της ανεργίας στο μισό. Επιπλέον, ζητούν μείωση του χρόνου απασχόλησης, χωρίς παράλληλη μείωση των αποδοχών, ενίσχυση των διαρθρωτικών ταμείων και αύξηση των δαπανών για την κοινωνική προστασία, την υγεία και τη στέγη.

Επίσκεψη στη Νότιο Αφρική πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος εκπροσωπεί το ελληνικό κοινοβούλιο στις εκδηλώσεις των ποντιακών συλλόγων για την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο κ. Σγουρίδης παραβρέθηκε στο μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας, στον καθεδρικό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Γιοχάνεσμπουργκ, και σε άλλες εκδηλώσεις ομογενών, ενώ είχε επαφές με κυβερνητικά στελέχη. Στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Aziz Pahad, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και άλλα, που αφορούν την ομογένεια. Ο κ. Σγουρίδης ζήτησε τη συνδρομή της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση στις περιοχές που υπάρχουν επιχειρήσεις ομογενών.

Η προκήρυξη των εκλογών είναι το χαρτί που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει η υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλλέρ, η οποία δίνει τη μάχη να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού. Αυτό που υπογράμμισε σήμερα η Τσιλλέρ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, ήταν οι πρόωρες εκλογές. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ότι ο Νετζμετίν Ερμπακάν, δεν είναι διατεθειμένος να της παραδώσει τη θέση του πρωθυπουργού. Στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ορθού Δρόμου, οι βουλευτές, επρόκειτο να εκφράσουν τις απόψεις τους γύρω από τρέχοντα ζητήματα. Όμως η Τσιλλέρ προτίμησε να συζητήσει με τους βουλευτές σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί αύριο, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Διοικητικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα επισημοποιηθεί η πρόταση για παράδοση της πρωθυπουργικής θέσης στην Τσιλλέρ. Σε περίπτωση που αρνηθεί ο Ερμπακάν, η Τσιλλέρ έχει δηλώσει ότι θα διαλύσει την κυβέρνηση.

Στο δήμο Βελιγραδίου μεταφέρονται τώρα οι οξείες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες, που έχουν ξεσπάσει στους κόλπους του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο". Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, κάλεσε τον δήμαρχο Βελιγραδίου και εταίρο του στο συνασπισμό "Ζάγιεντνο", Ζόραν Τζίντζιτς, να παραιτηθεί από το αξίωμα του δημάρχου, κατηγορώντας τον ότι δεν ασχολείται με τα προβλήματα του δήμου και ότι μεταχειρίζεται τη δημοφιλή αυτή θέση, για να εκτοξεύει κατηγορίες κατά του κόμματος. Ο Ντράσκοβιτς επισήμανε όμως, ότι στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δε θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης που θα καταθέσουν οι σύμβουλοι του Ριζοσπαστικού Σερβικού Κόμματος, του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι για την αποπομπή του Τζίντζιτς από τη θέση του δημάρχου.

Έντονη ανησυχία προκαλεί στις κυβερνήσεις των αραβικών χωρών η τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ. Οι Άραβες, παρά τις καθησυχαστικές κατά καιρούς δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης και ιδίως του ισλαμιστή πρωθυπουργού, Νετζμεντίν Ερμπακάν, πιστεύουν ότι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, γίνονται ύστερα από συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Φάρες Μπουέζ δήλωσε πως ευελπιστεί, ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα της Τουρκίας δε θα συνδεθούν με τις σχέσεις της Αγκυρας και του Ισραήλ.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο θα εκδηλωθούν νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που παροδικά στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας στην κεντρική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 21 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 έως 26 και στο Αιγαίο από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχές τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 28 May 1997 - 16:08:25 UTC