Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.5.1997

Εκρηξη οργής στην Αθήνα απο την προκλητική στάση του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Ονούρ Οϋμέν. Ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος απο τις βρυξέλλες , εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του Τούρκου αξιωματούχου.Ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε ως αβάσιμες τις απειλές που εκτοξεύθηκαν στην διάκρεια ημερίδας και κάλεσε τον Τούρκο υπουργό , αν έχει πράγματι έγγραφα για την κρίση στα Ιμια και στο καθεστώς κυριαρχίας τους να τα καταθέσει αμέσως στα αρμόδια διεθνή όργανα.Παράλληλα, τόνισε πώς κάθε κατεύθυνση πώς η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με την Τουρκία. ''Οι μεθοδευμένες συντονισμένες και καθοδηγούμενες προσπάθειες της κυβέρνησης και του διεθνούς παράγοντα, να δείξουν μέσα από συναυλίες, συνεντεύξεις και ημερίδες ότι η Τουρκία δήθεν άλλαξε, απέτυχαν'', δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σχολιάζοντας την ομιλία του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Ουνούρ Οϊμέν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. ''Η ωμή πραγματικότητα των τουρκικών διεκδικήσεων, δεν αφήνει περιθώρια'', σημείωσε ο κ.Τσοβόλας, υπογραμμίζοντας ότι ''δε βλέπει, μόνο όποιος δε θέλει να δει, δηλαδή πρωτίστως η ελληνική κυβέρνηση , αλλά και όσοι άλλοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι ένας διάλογος με την Τουρκία, μπορεί να σημαίνει ο,τιδήποτε άλλο εκτός από εθνική ταπείνωση''. ''Η Τουρκία'', κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ''είναι πάντοτε εδώ, διεκδικητική, ωμή και επικίνδυνη. Η Ελλάδα που είναι, κ.Σημίτη;''

Τη διακοπή της διαδικασίας των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, τονίζοντας ότι η ''τουρκική ηγεσία όλων των επιπέδων ξεσάλωσε κυριολεκτικά τις τελευταίες ημέρες εναντίον της Ελλάδας''. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Ουνούρ Οϊμέν, ο κ.Παπαθεμελής σημείωσε ότι η Αγκυρα δε μπορεί να κρατήσει ούτε τα προσχήματα και εξέφρασε την ελπίδα να ''προσγειωθούν στην πραγματικότητα οι ημέτεροι, οι οποίοι είχαν μεθύσει από τα οράματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου''. ''Η έκρηξη αυτή του μισελληνισμού'', πρόσθεσε ο κ.Παπαθεμελής, ''εκδηλώνεται σε στιγμές που υποτίθεται ότι η Τουρκία ανέλαβε διεθνή δέσμευση να επιδείξει διαλλακτικότητα και αυτοσυγκράτηση''.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Συμφωνία Σένγκεν. Στο νομοσχέδιο -μεταξύ άλλων- προβλέπεται ότι : -Η Εσωτερική Αγορά των κρατών - μελών της ΕΕ περιλαμβάνει ένα χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα μέσα στον οποίο εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. -Η κατάργηση των ελέγχων αυτών στοχεύει στη δημιουργία ενός συλλογικού συστήματος ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, όπου μεταφέρεται το βάρος αυτό, καθώς επίσης και αναβαθμιστικά μέτρα και ρυθμίσεις, εφόσον έλεγχοι για θέματα ασφαλείας, δημόσιας τάξης, τελωνειακοί, λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων, κτηνιατρικής και φυσιογνωμικής προστασίας, έλεγχοι εισόδου και παραμονής αλλοδαπών, παύσουν να διεξάγονται στα εσωτερικά σύνορα των χωρών της κοινότητας. Ετσι, οι έλεγχοι αυτοί μεταξύ των κοινοτικών χωρών καταργούνται, ενώ οι έλεγχοι προς τις τρίτες χώρες μετατίθενται στα εξωτερικά σύνορα της κοινότητας και στο εσωτερικό κάθε κράτους - μέλους.

Περιοδεία στην Ηπειρο θα πραγματοποιήσει από την προσεχή Παρασκευή 30 Μαϊου έως και την 1η Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου θα επισκεφθεί τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Αρτας και θα εξαγγείλει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Ηπείρου, ενώ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τοπικούς φορείς για τα προβλήματα που απασχολούν αυτή την περιφέρεια της χώρας μας.

Στις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τα ναρκωτικά, καθώς και στη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη για τις εκλογές στην Κύπρο, αναφέρεται σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σιούφας. Ο κ.Σιούφας κάνει λόγο για ''φαινόμενα κυβερνητικής διγλωσσίας'' και ''προσωπικής διχοστασίας'' μελών της και καλεί τον κ.Σημίτη και τον κ.Πάγκαλο να διευκρινίσουν αν αποδέχονται, όπως σημειώνει, την υπονόμευση της προβαλλόμενης κυβερνητικής πολιτικής από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία εκφράζουν θέσεις αντίθετες εκείνων που υποτίθεται ότι υπηρετούν. Καλεί, τέλος, να ξεκαθαρίσουν αν μιλούν ως άτομα ή ως υπουργοί.

Τα προβλήματα της περιφερειακής αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης έθεσε στο Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ δεν έγινε καμιά συζήτηση για συνεργασία των δύο κομμάτων στις δημοτικές εκλογές. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Κώστα Σκανδαλίδη, τα ζητήματα της περιφερειακής αποκέντρωσης και Αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμης προτεραιότητας πολιτικά ζητήματα για το ΣΥΝ, γιατί από αυτά κρίνεται η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, η ουσιαστική κοινωνική, πολιτική και κοινωνική στήριξη αλλά και η ανανέωση, αναζωογόνηση του δημοσίου βίου της χώρας. Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του τόνισε ότι υπάρχει μια ευρύτερη κοινότητα αντιλήψεων πάνω σε μία πορεία μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τον τόπο, παρότι υπάρχουν σε πολλά ζητήματα διαφορετικές- πολιτικές ιεραρχήσεις.

Τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και την "προσήλωσή" της στις αρχές της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, υποδεχόμενος τις 35 εκπροσώπους έξι βαλκανικών χωρών, που μετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κοινωνικής ανάπτυξης, το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, από το Κέντρο της UNESCO, σε συνεργασία με την εταιρια Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών και το πανεπιστήμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Ο κ. Κακλαμάνης κατέστησε σαφές στις εκπροσώπους ότι η ειρήνη συνίσταται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην επίλυση των προβλημάτων των χωρών, μέσω του διαλόγου, ενώ τόνισε ότι πρέπει όλοι οι λαοί να συμμετέχουν στην προσπάθεια σταθεροποίησης της Βαλκανικής, προκειμένου το μέλλον να είναι καλύτερο.

Την άμεση απόσυρση και καταστροφή συγκεκριμένων ποσοτήτων του τυριού Γκοργκοντζόλα, ιταλικής παραγωγής και συσκευασίας, που διακινήθηκαν απο τη Δανία και έχουν μολυνθεί από το μικρόβιο της λιστέριας, ζήτησε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, μετά από ενημέρωση που είχε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου. Επίσης, για την προστασία του καταναλωτικού κοινού δόθηκε εντολή για εντατικό έλεγχο όλων των ποσοτήτων του τυριού Γκοργκοντζόλα, παραγωγής Ιταλίας, που κυκλοφορούν στη χώρα μας, καθώς και κατάσχεση και καταστροφή εκείνων των ποσοτήτων, στις οποίες πιθανά να ανευρεθεί το μικρόβιο της λιστέριας.

Δικαστική έρευνα για καταγγελόμενη κακοδιαχείρηση χρηματικών κονδυλίων στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που διοργανώθηκε πριν από ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη, ερευνά η εισαγγελία. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπόλας, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή καταγγελίες, που κάνουν λόγο για κακοδιαχείρηση δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών - χωρίς παραστατικά - από τη διοίκηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του συνεδρίου Ευρωπαϊκών δημάρχων (CCR). Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ο εισαγγελέας πρωτοδικών, Δ. Δανιηλίδης, θα ερευνήσει ακόμα καταγγελίες που αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Κοσμόπουλος, στη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ατλάντα των ΗΠΑ, εκπροσωπώντας το Δήμο Θεσσαλονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του περασμένου καλοκαιριού, φέρεται ότι εισέπραξε εις διπλούν τα έξοδα για το ταξίδι, με την ιδιότητα του δημάρχου, αλλά και του προέδρου στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Σπείρα Αλβανών λαθρομεταναστών, τα μέλη της οποίας διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και όπλων στην Κεντρική Μακεδονία, εξάρθρωσε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή του αεροδρομίου "Μακεδονία", άνδρες της ασφάλειας συνέλαβαν τον 28χρονο Μιχαήλ Μπέλλο του Κόλλια και τον συμπατριώτη του Γετμίρ Αλία του Ραμίζ, 25 χρονών, την ώρα που επιχειρούσαν να πουλήσουν σε αστυνομικό - ο οποίος εμφανίσθηκε ως δήθεν αγοραστής - πέντε κιλά χασίς σε φούντα, δύο πιστόλια κινέζικης προέλευσης, τύπου "Tokaref" και 100 φυσίγγια αντί του ποσού των 3.100.000 δραχμών. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, το χασίς και τα πιστόλια εισήγαγε στην Ελλάδα πριν από μια βδομάδα ο Μπέλλος από δύσβατη ορεινή περιοχή της Καστοριάς με κλεμμένο αυτοκίνητο.

Η λήψη δραστικών μέτρων για την αντιπυρική προστασία των δασών, θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στις 28 Μαίου, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του υπουργείου Γεωργίας. Τα θέματα που θα συζητηθούν και θα αναπτυχθούν αφορούν στην πρόοδο των έργων αντιπυρικής προστασίας και στο στάδιο πληρότητας της προετοιμασίας οργάνωσης των δασικών υπηρεσιών. Επίσης, θα τεθεί και το θέμα της διαδικασίας ενημέρωσης των ΜΜΕ για επεισόδια δασοπυρκαγιών και το πρόγραμμα ενημέρωσης του πληθυσμού. Στη σύσκεψη θα παραστούν ο γενικός γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, Ηλίας Μπεριάτος, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σοφιανός, οι Νομάρχες, οι περιφερειακοί επιθεωρητές, οι διευθυντές δασών και δασάρχες, καθώς και οι προϊστάμενοι των στρατιωτικών, πυροσβεστικών και αστυνομικών αρχών, ενώ έχουν κληθεί να παραστούν ως παρατηρητές οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ.

Σε κάθειρξη 17 και 6 ετών αντίστοιχα καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης , δυο άτομα για διακίνηση 64 κιλών χασίς σε φούντα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ιωάννης Πρωτόψαλτος, απο τη Βέροια Ημαθίας, το καλοκαίρι του 1994 καλλιέργησε σε αγροτική περιοχή δενδρύλλια ινδικής κάνναβης και στη συνέχεια έκρυψε το χασίς στα κρατικά ψυγεία της πόλης. Τον Οκτώβριο του 1994 ήρθε σε συνεννόηση με αστυνομικό που προσποιήθηκε τον αγοραστή και μαζί με τον συμπολίτη του, Αριστείδη Βάσσου, επιχείρησαν να του πουλήσουν το χασίς έναντι 42.000.000 δραχμών. Ο Βάσσου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών για συμμετοχή στην υπόθεση.

Την Αθήνα επισκέφτηκαν δεκαέξι στελέχη των Κέντρων Παραγωγικότητας της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος "Phare Partnership", που υλοποιεί το ΕΛΚΕΠΑ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κέντρων Παραγωγικότητας (ΕΑΝPC) και τον Ιρλανδικό Φορέα Διεθνούς Ανάπτυξης. Ο εκσυγχρονισμός των λειτουργιών και της διοίκησης των Κέντρων Παραγωγικότητας της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αποτελούν τους κυριότερους στόχους του προγράμματος που ξεκίνησε τον προηγούμενο Νοέμβριο. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία ενός εργαστηρίου πολυμέσων, που θα διευρύνει τις δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ των Κέντρων Παραγωγικότητας της Νοτιοανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Συνάντηση με εκπροσώπους του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στα προβλήματα που εμποδίζουν την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου των Δυτικών Συνοικιών, είχαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών και ακολούθησε ανάλογη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Κώστα Γείτονα, κατατέθηκαν οι προτάσεις του Ιδρύματος σε ζητήματα λειτουργίας του νοσοκομείου και, κυρίως, στα επίμαχα θέματα της συγκρότησης του διοικητικού συμβουλίου και του τρόπου χρηματοδότησης ενός ιδρυματικού νοσοκομείου. Όπως είπε ο βουλευτής, Νίκος Ακριτίδης, οι απόψεις αυτές θα μεταφερθούν στον υπουργό, "στο πλαίσιο προσπάθειας της ομάδας πρωτοβουλίας να παίξει ρόλο γέφυρας ανάμεσα στις δύο πλευρές, με στόχο τη λειτουργία του νοσοκομείου". Την ικανοποίησή του για τη σημερινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, εκτός από όσους ασκούν υπουργικά καθήκοντα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Βασίλης Παππάς.

Ενοπλοι Αλβανοί εισέβαλαν σε αγροικία, έξω από τη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και εκτέλεσαν εν ψυχρώ 22χρονο συμπατριώτη τους επειδή αρνήθηκε να τους παραδώσει τα χρήματά του. Το νέο αιματηρό περιστατικό με δράστες Αλβανούς λαθρομετανάστες σημειώθηκε στην αγροτική περιοχή "Παπαφλέσσα" όπου διέμεναν σε αγροικία πέντε συμπατριώτες τους. Οι τρεις άγνωστοι που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, κρατώντας πιστόλια και σιδηρολοστούς, ακινητοποίησαν και τους πέντε και αφού τους χτύπησαν κατάφεραν να αποσπάσουν γύρω στις 225.000 δραχμές.

Αρχαίο θαλαμωτό τάφο κατέστρεψαν άγνωστοι αρχαιοκάπηλοι με εκσκαφικό μηχάνημα, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν αρχαία αντικείμενα σε αγροτική περιοχή του Νομού Ημαθίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η καταστροφή του τάφου σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες σε αγροτική περιοχή, έξω από την Κοινότητα Κοπανός Νάουσας και το γεγονός ερευνάται από τις αρχαιολογικές και αστυνομικές υπηρεσίες της περιοχής, για να εντοπιστούν οι δράστες και να εξακριβωθεί, αν ο τάφος ήταν ασύλητος.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μέσω του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Μανόλη Χριστοφίδη, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικά στο Κυπριακό. ''Ο κ. Ντεμιρέλ επανέλαβε γνωστή θέση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία ήταν εν γνώσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν καθόριζε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσα σε έξι μήνες από τη λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης'', ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, διαβάζοντας δήλωση του Προέδρου Κληρίδη κατά την τακτική συνάντησή του με τους δημοσιογράφους. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, ότι αν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο θα παραμείνει ίδια για πολλά χρόνια.

Υπογράφεται σήμερα στο Παρίσι η συμφωνία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία.Θα παραστούν αρχηγοί κρατών και κπρωθυπουργοί,ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης. Πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν "ιστορική" την συμφωνία που επιτευχθηκε και η οποία ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μελετά την έκθεση που υπέβαλε ο βοηθός του για το Κυπριακό, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, προκειμένου να αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, αναφορικά με τις εξελίξεις για σύγκληση απευθείας συνομιλιών, επαναλαμβάνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει επίσημη ενημέρωση επί του θέματος, από τα Ηνωμένα Έθνη. ''Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, κ. Εκχαρτ, έχει δηλώσει ότι ο κ. Ανάν μελετά την έκθεση του βοηθού του και θα αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του σχετικά με την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο'', ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης. Είπε επίσης ότι ''ουδεμία απόφαση του Γ.Γ. μας έχει κοινοποιηθεί σχετικά με τα επόμενα βήματά του, και ως εκ τούτου φρονούμε ότι δε θα ήταν σωστό να ασχοληθούμε με πληροφορίες οποιασδήποτε άλλης προέλευσης σχετικά με τα βήματα αυτά''.

Μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, θα πραγματοποιήσει αύριο, ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ. Ο κ. Μένεμ, ο οποίος θα επισκεφθεί τη μεγαλόνησο για να επιθεωρήσει το απόσπασμα της χώρας του - που συμμετέχει στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΣΥΠ), θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Μετά από διακοπή μιας εβδομάδας, επαναλειτούργησε χθες το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου. Τα δυσάρεστα γεγονότα της περασμένης Τρίτης, όταν βρήκε τραγικό θάνατο υπάλληλος του Προξενείου, έκλεισαν τις πύλες του για μια εβδομάδα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους του Αργυροκάστρου και γενικότερα του Νότου, οι οποίοι διαμέσου του Προξενείου και της εξασφάλισης μιας βίζας, προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο στα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Το γεγονός επαναλειτουργίας του Προξενείου ανακούφισε το Αργυρόκαστρο και τις γύρω περιοχές. Σημειώνεται ότι η λειτουργία του Προξενείου θεωρείται από τους ντόπιους, ως παράγοντας που συντελεί στη σταθερότητα και την ηρεμία του χώρου.

Τη σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής ανακοίνωσε με διάταγμα ο πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, την ώρα που ο Αλβανός πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο βρισκόταν στην Ιταλία για συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι και άλλους αξιωματούχους. Αν και τυπικά αύριο το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φατός Νάνο, με συγκέντρωση που πραγματοποιεί στα Τίρανα ανοίγει την προεκλογική του εκστρατεία, δεν σταματούν οι αντιδράσεις για τον εκλογικό νόμο και οι εκκλήσεις στο διεθνή παράγοντα για σκληρή επιτήρηση των εκλογών.Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος σε μια κίνηση ''δημαγωγική'', όπως τη χαρακτηρίζουν τα άλλα κόμματα, ζήτησε απ'όλους μια συμφωνία για ήρεμη και πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία. Ανταπαντώντας ο Φατός Νάνο, επισήμανε πως αυτή η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τον έλεγχο και την εξουδετέρωση ύποπτων δομών, όπως οι μυστικές υπηρεσίες που βρίσκονται εκτός ελέγχου της κυβέρνησης και υπό τον έλεγχο του προέδρου, φορολογικές ελαφρύνσεις και αλλαγές προσώπων στα περιφερειακά όργανα. Τη θέση αυτή υποστηρίζουν και τις ίδιες εγγυήσεις ζητούν από τη διεθνή κοινότητα και τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί ένα πρόβλημα, για το οποίο πρέπει να έχουν αποφασιστικό λόγο οι κάτοικοι της περιοχής αυτής. Δε μπορεί να επιτευχθεί λύση αν δεν υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο παραγόντων, δηλαδή της Γιουγκοσλαβίας και του Κοσσυφοπεδίου και κατ' επέκταση της Αλβανίας, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία αλβανόγλωσση εφημερίδα της Πρίστινας "Ζέρι". Ο κ. Γκλιγκόροφ εξέφρασε την πεποίθηση οτι είναι απαραίτητη η παρουσία του διεθνή παράγοντα στο πολύπλοκο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και ανέφερε ότι χωρίς την επίλυση του προβλήματος αυτού, τα Βαλκάνια δεν μπορούν να ενσωματωθούν στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Την επιφυλακτική στάση της Σόφιας προς την πρόταση που έχει κάνει ο ρωσικός όμιλος ΜΑΠΟ στη Βουλγαρία να αγοράσει 14 πολεμικά αεροσκάφη ΜΙΓΚ- 29, επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, με δηλώσεις του στο Γενικό Επιτελείο της βουλγαρικής πολεμικής αεροπορίας. "Το ΜΙΓΚ- 29 είναι ένα πολύ καλό αεροσκάφος, αλλά το θέμα προσκρούει στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας και άραγε είναι δυνατόν όταν δεν έχεις τσαρούχια να ζητάς γκάιντα", διερωτήθηκε ο κ.Στογιάνοφ, αναφερόμενος στην προοπτική αγοράς των ρωσικών αεροσκαφών .

Ένα ισχυρό ράπισμα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Τουρκίας δίνουν, αυτή τη φορά, ο "Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Τουρκίας", το "Συμβούλιο Τύπου" και ο "Σύνδεσμος Σύγχρονων Δημοσιογράφων". Οι παραπάνω δημοσιογραφικές ενώσεις δημοσιεύουν στοιχεία, σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας και συγκεκριμένα κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της από τον συνασπισμό Ερμπακάν-Τσιλλέρ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 27 May 1997 - 7:05:29 UTC