Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25.5.97

"Η Κύπρος δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρίν απο την Τουρκία" διακήρυξε ο Τούρκος Προεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο δεύτερο μέρο της συνέντευξης που παραχώρησε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "Αντέννα". Ο Τούρκος Προεδρος τόνισε ότι αν συμβεί αυτό το πρόβλημα της Κύπρου θα διαιωνιστεί . Υποστήριξε ακόμη, ότι το μόνο που επιθυμεί η Τουρκία στην Κύπρο είναι η ασφάλεια των τουρκοκυπρίων και δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει την πρόθεση να καταλάβει την Κύπρο, αφού αν ήθελε θα το είχε κάνει πρίν απο 23 χρόνια. Ο κ.Ντεμιρέλ επανέλαβε την τουρκική θέση περί μη αναγνώρισης του Οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου.

Από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός εθνικής άμυνας Α.Τσοχατζόπουλος κάλεσε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, που αποτελούν τη μόνη, όπως είπε, εγγύηση για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ο κ.Τσοχατζόπουλος τόνισε ακόμη, ότι το καθεστώς των βραχονησίδων στο Αιγαίο έχει αποσαφηνιστεί απο τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και έχουν κυρωθεί απο την διεθνή κοινότητα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης σε δηλώσεις του επεσήμανε οτι δεν μπορεί να υπάρξει συνδιαλλαγή με χώρα που αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση στο Αιγαίο εκτός από την υφαλοκρηπίδα τόνισε ο κ.Κρανιδιώτης και χαρακτήρισε την Τουρκία παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Αύριο αποστέλλεται, μέσω της Ολλανδικής προεδρίας το μνημόνιο της ελληνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα ελληνοτουρκικά, στην αντίστοιχη τουρκική επιτροπή. Επίσης, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν φθάνει στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Οϊμέν δήλωσε οτι ο σχηματισμός των επιτροπών εμπειρογνωμόνων είναι θετικό βήμα, επανέλαβε την πρόταση για διάλογο αλλά άφησε ανοιχτό το θέμα τουρκικών διεκδικήσεων επί ελληνικών βραχονησίδων.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα Ιουνίου και αποχή από τη δασοπυρόσβεση απειλούν οι δασικοί υπάλληλοι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Την ανακοίνωση αυτή, έκανε ο πρόεδρος των δασολόγων Νεόκλητος Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε το 1995. Επισήμανε ακόμη την έλλειψη υποδομής, τόνισε ότι έχει καταργηθεί το ειδικό επίδομα για τους δασικούς, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ζητεί τώρα αναδρομικά την επιστροφή του επιδόματος.

Με επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων κορυφώθηκαν σήμερα, σ΄όλόκληρη τη χώρα, οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων απο τους Τούρκους, πρίν απο 74 χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο ναό της του Θεού Σοφίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του παπα και του δάσκαλου απο τον Πόντο, στην οδό Ερμού. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλος, ενώ παρέστησαν όλες οι τοπικές αρχές και εκπρόσωποι ποντιακών οργανώσεων.

Οι Δωδεκανήσιοι της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν σήμερα με εκδήλωση στο Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο τα 50 χρόνια απο την ένωση των Δωδεκανήσεων με την Ελλάδα. Κύριος ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημ.Κωνσταντόπουλος, που αναφέρθηκε στις συνθήκες του 1932 και του 1947, με βάση τις οποίες, όλες οι βραχονησίδες των Δωδεκανήσων και φυσικά και αυτές των Ιμια, περιήλθαν στην ελληνική κυριαρχία.

Στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "το Βήμα της Κυριακής". Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι μεταξύ των μελών της κυβέρνησης υπάρχουν σκέψεις για εκλογές με αφορμή την αναθεώρηση του συντάγματος, που θα προβλέπει και αλλαγές στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπό αίρεση τίθενται τα δώρα των εορτών στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ". Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον επιμερισμό των δώρων, των Χριστουγέννων και του Πάσχα, στους μισθούς των 12 μηνών του έτους. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, αναμένεται να θέσει την πρότασή του στην ΑΔΕΔΥ, με το επιιχείρημα ότι δεν υπάρχει 13ος μισθός στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Επεσε νεκρός από τις σφαίρες ανδρών του Λιμενικού μετά από ανταλλαγή πυρών ο 28χρονος Φίλιππος Παπαδόπουλος του Σπυρίδωνος από τον Πύργο Ηλείας, ο οποίος στις 6.45 το πρωϊ έκλεψε από το λιμάνι του Πειραιά τη θαλαμηγό "Ναυσικά" και κατευθύνθηκε προς την Αίγινα, όπου τον περικύκλωσαν σκάφη του Λιμενικού που τον κατεδίωκαν.

Επίθεση με βόμβες μολότωφ έκαναν νεαροί τα ξημερώματα έξω από το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα, σε περιπολικό, σε σταθμευμένο ΙΧ και σε όχημα της Πυροσβεστικής που έσπευσε επί τόπου. Συνελήφθησαν 34 νεαροί και διενεργείται προανάκριση.

Για παράνομη οπλοκατοχή συνελήφθη το βράδυ και κρατήθηκε στα κρατητήρια ως το πρωί ο γνωστός τραγουδιστής Νότης Σφακιανάκης. Ο τραγουδιστής συνελήφθη όταν κατήγγειλε διάρρηξη του αυτοκινήτου, από το οποίο ο διαρρήκτης, που τελικά συνελήφθη έκλεψε ένα πιστόλι αερίου.

Τριάντα εννέα εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται στις κάλπες από το πρωϊ, ώστε να εκλέξουν τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στις πρόωρες εκλογές καλούνται οι ψηφοφόροι να επιλέξουν ανάμεσα στη συνέχεια και την επιλογή της γνωστής από το παρελθόν "συγκατοίκησης" με αντίστροφη μορφή: συντηρητικός Πρόεδρος και σοσιαλιστική κυβέρνηση. Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον Αλέν Ζιπέ, αλλά και μεγάλο ποσοστό πολιτών αναποφάσιστων ή αποφασισμένων να απέχουν από τις εκλογές.

Σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις μιας έδρας έχει περιορισθεί η κυβέρνηση του Ν. Ερμπακάν. Ένας ακόμη βουλευτής του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ, ο Ινχάμα Οκοζούμ σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης γνωστοποιεί ότι αίρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση συνεργασίας. Η παραίτηση του Ακοζούμ είναι η τρίτη παραίτηση βουλευτή του κόμματος της Τσιλλέρ από προχθές. Επίσης ένας άλλος στενός συνεργάτης της υπουργού Εξωτερικών, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νεσμεντίν Σεφκερι παραιτήθηκε από το αξίωμα του. Ο αριθμός των εδρών του κόμματος της Τσιλλέρ μειώνεται στις 118 και του κυβερνητικού συνασπισμού στις 277, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία είναι 276 έδρες. Χθες η Τανσού Τσιλλέρ ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Γκόστιβαρ στην ΠΓΔΜ, στο οποίο συμμετείχαν 15.000 Αλβανοί. Τα αιτήματά τους είναι η διαφύλαξη -όπως λένε- της εθνικής τους σημαίας, δηλαδή τη σημαίας του κράτους της Αλβανίας. Στην πλατεία όπου συγκεντρώθηκαν οι διαδηλωτές κυμάτιζαν εκατοντάδες σημαίες της Αλβανίας και μερικές σημαίες της Τουρκίας, ενώ η επίσημη κρατική σημαία απουσίαζε. Τα συνθήματα που επικράτησαν στο συλλαλητήριο ήταν προκλητικά, ενώ δεν δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο. Από το κόμμα του PDP των Αλβανών, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση, δεν πήραν μέρος στο συλλαλητήριο, όπως επίσης ούτε το τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα.

O καιρός σήμερα είναι αίθριος. Το απόγευμα αναμένεται να βρέξει στα βόρεια. Οι άνεμοι πνέουν με ένταση 3-4 μποφώρ, από κατεύθυνση βόρεια- βορειοανατολική. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές περιοχές δεν θα ξεπεράσει τους 27. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα θα σημειωθούν νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 βαθμούς, ενώ σταδιακά θα ενισχυθούν οι άνεμοι και θα φτάσουν σε ένταση τα 6 μποφώρ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 25 May 1997 - 16:11:29 UTC