Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23.5.1997

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας απο πρόθεση παραπέμπεται στον αρμόδιο εισαγγελέα ο αστυφύλακας των ΕΚΑΜ Δημ.Τζαβέλας, ώς υπεύθυνος για τη δολοφονία του υπαστυνόμου Νίκου Μρκάκη, στο ελληνικό προξενείο του Αργυροκάστρου.Ο αστυφύλακας δεν ομολόγησε την πράξη του ,αλλά επιβαρυντικά γι΄αυτόν είναι η κατάθεση του οδ.Μήτση και τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα.

Δικάζονται σήμερα στη Λάρισα οι αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκεμβρίου.Η συντονιστική επιτροπή αγώνα έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις στη θεσσαλική πόλη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις "δικαστικές διώξεις" όπως τονίζεται.

Με συναντήσεις που είχε στο Βελιγράδι με τον υπουργό Εξωτερικών της Ο.Δ Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Ράντογιε Κόντιτς, ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη εργασίας του στη Γιουγκοσλαβία. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας, Ακης Τσοχατζόπουλος και Πάβλε Μπουλάτοβιτς αντίστοιχα, ανέφεραν ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων και εκτιμήσεων για την ανάγκη ενίσχυσης της προοπτικής ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών. Οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι στη συνάντησή τους, συζήτησαν τις δυνατότητες τεχνικής,οικονομικής και επιστημονικής στρατιωτικής συνεργασίας και υποστήριξαν ότι υπάρχει αρκετός χώρος για τέτοιου είδους συνεργασίες. O κ. Τσοχατζόπουλος, συναντήθηκε και με τον ομόλογό του υπουργό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς και τον Πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής για τη Διακυβερνητική, σήμερα στο Αμστερνταμ. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Νάιλς μετά από αίτημα του τελευταίου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών Σημίτη - Νάιλς βρέθηκαν τα εθνικά μας θέματα ενώ εντός των επόμενων ημερών ο κ. Νάιλς θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

Συμφιλιωτικό χαρακτήρα για την εκτόνωση της διαμάχης που ξέσπασε ανάμεσα σε Εισαγγελείς και δικαστές, προσέλαβε η πειθερχική έρευνα που διενεργεί από την περασμένη Δευτέρα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δωρής. Ο κ.Δωρής κάλεσε στα γραφεία της Εισαγγελίας Εφετών όλους τους εισαγγελείς και σύμφωνα με πληροφορίες, αφού συζήτησε μαζί τους για πολλή ώρα, τους συνέστησε να συμβάλλουν από κοινού στον κατευνασμό της διαμάχης που σημειώνεται τους τελευταίους τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταγγελιών για το χειρισμό δικαστικών ερευνών για θέματα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Σύμφωνα με απόρρητη αναφορά που κοινοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο στον Αρειο Πάγο, ο Εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Σιδέρης έκανε λόγο για συγκάλυψη γεγονότων από συναδέλφους του που έθεσαν στο αρχείο δύο προκαταρκτικές εξετάσεις. Κατηγορούσε ακόμη επώνυμα το συνάδελφό του - Προϊστάμενο στην Εισαγγελία Εφετών- Αναστάσιο Καπόλλα - για σειρά ενεργειών και παραλείψεων για απόκρυψη γεγονότων, τα οποία -όπως υποστήριζε- τελέστηκαν στον ΟΠΠΕ.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών θα λύσει το πρόβλημα των ακριβών τιμολογίων, ανεξάρτητα από τα πακέτα προσφορών των εταιριών. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο Υπουργός Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ, Γιάννη Δραγασάκη. Οπως τόνισε ο κ. Καστανίδης, σύντομα θα είναι έτοιμη η μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την ορθή κοστολόγηση και την τιμολογιακή πολιτική, που εκπονείται για λογαριασμό της Επιτροπής, αναφορικά με την κινητή τηλεφωνία. Ετσι, με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης και σε συνεργασία, τόσο με τους εμπλεκόμενους ιδιώτες όσο και με τον ΟΤΕ, θα καθοριστεί πλαίσιο τιμολογιακής πολιτικής, που θα τεθεί σε εφαρμογή.

Δύο τραπεζικά βιβλιάρια με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τον πανελλήνιο έρανο μεταξύ του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, επέδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, σε ειδική τελετή, στη χήρα και τη μητέρα του αρχιφύλακα των ΕΚΑΜ, Βασίλειου Λάππα, που δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο στον Πύργο Ηλείας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψης του επικίνδυνου δραπέτη των φυλακών Τίρυνθας, Μιχάλη Μπρη. Στη χήρα του αρχιφύλακα, Λουτσιάνα, η οποία μετά την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας, αναμένεται να προσληφθεί στη Διεύθυνση Πολιτικού Προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δόθηκε το ποσό των περίπου 24 εκατ. δραχμών, ενώ στη μητέρα του, Σιδέρω Λάππα, το ποσό των 6 εκατ. δραχμών.

Ψηφίστηκε στη Βουλή κατά πλειοψηφία, η τροπολογία που αφορά στη μονιμοποίηση των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία σημειώνεται ψηφίστηκε στο οικιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπεται μεταξύ άλλων η μονιμοποίηση : - όλων των εργαζομένων στους πρωτοβάθμιους οργανισμούς αυτοδιοίκησης εφόσον έχουν προσληφθεί μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 1994 - όλων, όσοι εργάζονται στους τομείς καθαριότητας εφόσον έχουν σύνολο εργασίας 12 μηνών και - το προσωπικό που απασχολείται στα έργα αυτεπιστασίας, αφού έχουν συμπληρώσει 24 μήνες εργασίας εντός τριετίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, απέρριψε ισχυρισμούς του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ότι επιθυμεί λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο. Ο κ. Ντενκτάς, είπε ο εκπρόσωπος, κατηγορεί την κυπριακή πλευρά και την πολιτική ηγεσία μας, ότι δεν επιθυμούν λύση ομοσπονδίας, ενώ εκείνος δέχεται, δήδεν, την ομοσπονδία. ''Η δική μας πλευρά έχει δεχτεί την ομοσπονδία, οι συμφωνίες κορυφής και οι γύροι συνομιλιών έχουν θεμελιώσει αυτήν τη θέση, και ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης, στον οποίο ειδικά επιτίθεται ο κ. Ντενκτάς, είναι ο πρώτος στην Κυπριακή Δημοκρατία που, από το 1974, είχε προτείνει ότι είναι η ώρα να μπούμε σε λύση ομοσπονδίας'', δήλωσε ο εκπρόσωπος, απαντώντας στις επικρίσεις του κατοχικού ηγέτη.

Την εφαρμογή αυστηρών κανονισμών διατήρησης και προστασίας της υπαίθρου και του ντόπιου πληθυσμού ισχυρίζονται ότι τηρούν οι Βρετανικές Δυνάμεις στην Κύπρο, κατά τη διεξαγωγή ''χαμηλής στάθμης'' εκπαίδευσης στρατιωτών με άσφαιρα πυρά στον Ακάμα. Ανακοίνωση των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο αναφέρει ότι ''δε θα χρησιμοποιηθούν εκπαιδευτικές συσκευές, οι οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν πυρκαγιές. Όταν η εκπαίδευση γίνεται με άσφαιρα πυρά, οι στρατιώτες δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για πυρκαγιές'', επισημαίνει. Οι βρετανικές ασκήσεις θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Μαΐου, και θα διαρκέσουν πέντε μέρες.

Άρχισαν στη Λευκωσία οι εργασίες της Ενδέκατης Συνόδου της Μόνιμης Κύπρο- Ρουμανικής Διακυβερνητικής Επιτροπής, που λειτουργεί βάσει της συμφωνίας για οικονομική, βιομηχανική και τεχνική συνεργασία. Κατά τη χθεσινη συνεδρία οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών αντάλλαξαν πληροφορίες πάνω στη γενική οικονομική κατάσταση των χωρών τους και έκαναν ανασκόπηση των εξελίξεων στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και τα αποτελέσματά τους. Επίσης εξέτασαν τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών, της γεωργίας, των τηλεπικοινωνιών, της έρευνας και τεχνολογίας καθώς και της αλληλοενημέρωσης για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Αλβανία φαίνεται ότι τα κόμματα θα συμφωνήσουν τελικά στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Μετά τις προειδοποιήσεις των δυτικών κυβερνήσεων ο πρόεδρος Μπερίσα υποχώρησε και δέχθηκε να αναλάβει ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο τη συγκρότηση της ανώτατης εφορευτικής επιτροπής ,ενώ δήλωσε ότι θα δεχθεί την αντικατάσταση των υπευθύνων του κρατικού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

Στην Τουρκία συνεχίζονται οι "αναταράξεις" απο την πρόταση του εισαγγελέα Σαβάς να τεθεί εκτός νόμου και να διαλυθεί το κυβερνών κόμμα της Ευημερίας, επειδή έχει σκόπό την κατάλυση του κοσμικού κράτους.Ο Ν.Ερμπακάν δεν έκρυψε την οργή του, ενώ αξιωματούχοι του ισλαμιστικού κόμματος, τόνιζαν ότι δεν αποκλείεται να κινηθεί το κόμμα δικαστικά εναντίον του εισαγγελέα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 23 May 1997 - 7:05:23 UTC