Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22.5.1997

Η Ελλάδα θα αναλάβει όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν οι εκλογές στην Αλβανία. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη και άλλων αρμόδιων διπλωματών. Στη σύσκεψη εξετάστηκε λεπτομερώς η κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για τις πολιτικές αντιθέσεις στη γειτονική χώρα και το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν τελικά οι εκλογές. Την προειδοποίηση ότι η διεθνής Κοινότητα δεν θα παραμείνει απαθής αν δεν υπάρξει συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων στην Αλβανία για τον εκλογικό νόμο αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες θα γίνουν οι εκλογές, απηύθυνε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Στο μεταξύ, η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε απο την ομολογία συναδέλφου αστυνομικού του υπαστυνόμου Ν.Μαρκάκη, ότι αυτός πυροβόλησε τον υπαστυνόμο, μέσα στο ελληνικό προξενείο του Αργυροκάστρου.Ο Δημ.Τζαβέλας, που κατα την αστυνομία με το όπλο του πυροβόλησε εναντίον του Μαρκάκη κρατείται και πρόκειταν να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.Ο ίδιος πάντως ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ατύχημα.

Τη διαβεβαίωση ότι από τον Σεπτέμβριο η Α΄Λυκείου θα λειτουργήσει πάνω στη νέα βάση της εκπαίδευσης των καθηγητών και του νέου διδακτικού υλικού έδωσε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος επισήμανε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην δεύτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Ωστόσο ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Θεόδωρος Εξαρχάκος δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, τα νέα βιβλία θα πάνε στα σχολεία το 1998, όμως έχει ετοιμαστεί ένας φάκελος με διδακτικό υλικό που θα πάει στα παιδιά για να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση από φέτος.

Πεντακόσια εκατομμύρια δραχμές θα διατεθούν μέσα στο 1997 για τη στήριξη των σπουδών των Ελληνικών Εδρών σε πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί φέτος σε συνεργασία με το ΣΑΕ, ένας νέος πολιτιστικός θεσμός, η Ελληνική Πολιτιστική Πρωτεύουσα Απόδημου Ελληνισμού Αμερικής, αρχής γενομένης από τη Βοστώνη και την Ουάσιγκτον. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, στην οποία παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης.

Τα μέλη της Αρμενικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στην PABSEC (Παρευξεινια Συνεργασία), με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Καραπέτ Ρουμπινγιάν, επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Κατά τη συνάντηση ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς της συνεργασίας τους, και διαβεβαίωσε τους Αρμένιους βουλευτές, ότι η Ελλάδα θα πράξει ότι δύναται για την προώθηση των προβλημάτων της φίλης χώρας, τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και στους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.

Το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής, στον φιλέλληνα Γερμανό δικηγόρο, Ερχαρντ Τσίγκλερ, για την προσφορά του στη χώρα μας, θα απονείμει σήμερα εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε ειδική τελετή που θα γίνει στις 12,30 το μεσημέρι. Ο Ε. Τσίγκλερ, μαζί με την ελληνοαμερικανίδα σύζυγό του Σοφία, (με την οποία έχει πλέον εγκατασταθεί μόνιμα στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής), έχουν κάνει την τελευταία εικοσαετία, δωρεές μεγάλων χρηματικών ποσών για την ενίσχυση και ίδρυση κοινωφελών - μορφωτικών ιδρυμάτων, με στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο αυτόφωρο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν ο πρόεδρος της κοινότητας Πετραλώνων Χαλκιδικής και ένας υπάλληλος του ΕΟΤ με την κατηγορία ότι έσπασαν κλειδαριές που είχαν τοποθετήσει στις πόρτες του σπηλαίου και του αρχαιολογικού μουσείου Πετραλώνων, εκπρόσωποι της Ανθρωπολογικής Εταιρίας. Ο πρόεδρος της κοινότητας Πετραλώνων, Νίκος Βογιατζής και ο φύλακας του ΕΟΤ στο μουσείο, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος συνελήφθησαν ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος τους, ο πρόεδρος της ανθρωπολογικής εταιρίας, Αρης Πουλιανός. Ο κ. Πουλιανός μηνύει ακόμα ως συνεργούς για τη φθορά τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, τον προϊστάμενο στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ιωάννη Τζεδάκη, το Νομάρχη Χαλκιδικής Βασίλειο Βασιλάκη, έναν νομαρχιακό σύμβουλο και ένα ανώτερο αξιωματικό της ΕΛΑΣ.

Φόρο τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αποτίει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, με το βιβλίο του "Η Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων κατά των Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων Κατακτητών 1941-1944 και η αναγνώρισή της από το κράτος (Νόμος 1285/1982 του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)". Ο υπουργός αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 40% των νέων δεν γνωρίζει πολλά για την περίοδο της Χούντας και τόνισε την ανάγκη να γίνουν γνωστοί οι αγώνες των αντιστασιακών στην περίοδο της Κατοχής. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος, παρουσιάζοντας το βιβλίο του στο βιβλιοπωλείο του Μανόλη Μπαρμπουνάκη "Το Κατώι του Βιβλίου". Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Στέφανος Τσαπαράς, ο νυν βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νίκος Γκεσούλης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ιγνατιάδης και ο δικηγόρος Κώστας Χορομίδης.

Νέα εποχή θα εγκαινιαστεί για τη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών επιχειρήσεων, εφόσον δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή και αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση, την ασφάλεια της διακίνησης και εμπορίας αγαθών και την τυποποίηση των προϊόντων βάσει των διεθνών προτύπων ποιότητας. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε στη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την προεδρία του Ανδρέα Κυριαζή, του επικεφαλής της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων.

Οι "Σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας" αποτελούν το αντικείμενο της συζήτησης, που οργανώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Σάββατο 24 Μαίου, στη Λέσβο. Στη συζήτηση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Λέσβο, θα συμμετέχουν, με εισηγήσεις τους, ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Χάγκεν, Δ. Τσάτσος, που θα αναπτύξει το θέμα "Ευρωπαϊκή Ένωση-Τουρκία"Πρόβλημα Αξιών".

Πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στην ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων κυρίως σε χώρους εγκλεισμού, πρόκειται να εφαρμόσει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΑ) και την Εταιρεία Κοινωνικής Υποστήριξης Νέων ''Αρσις''. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, θα δημιουργηθούν Εργαστήρια Ελεύθερου Χρόνου, σε σωφρονιστικά καταστήματα ανηλίκων, αλλά και σε ανοικτά κέντρα παρέμβασης στην Αθήνα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους κρατούμενους, αλλά και σε νέους που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν την ποινική δικαιοσύνη και αντιμετωπίζουν προβλήματα στιγματισμού και περιθωριοποίησης. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, ο συνδυασμός ευκαιριών εκπαίδευσης, προσωπικής ανάπτυξης καικοινωνικοποίησης μπορεί να αναστρέψει την πορεία τους προς το περιθώριο.

Επεισόδια που οδήγησαν σε συλλήψεις σημειώθηκαν μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης όταν συγγενείς και φίλοι γεωργού που δολοφονήθηκε από Αλβανό λαθρομετανάστη επιχείρησαν να λιντσάρουν τον δράστη την ώρα που οι δικαστές ανακοίνωναν την καταδίκη του σε ισόβια. Συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί του θύματος που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν τη δίκη επιτέθηκαν με κραυγές και απειλές στον 23χρονο Αλβανό Πίτρι Τριτζάν και επιχείρησαν να τον ξυλοκοπήσουν μπροστά στα μάτια των δικαστών. Τελικά ο δράστης φυγαδεύτηκε την τελευταία στιγμή απο αστυνομικούς από την πίσω πόρτα των δικαστηρίων, αλλά στη συνέχεια τα άτομα που διαμαρτύρονταν στράφηκαν κατά των αστυνομικών και των δικαστών με αποτέλεσμα να εκκενωθεί η αίθουσα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο δικαστικό μέγαρο.

Προσχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό, κατέθεσαν στη Βουλή των Κοινοτήτων έξι Βρετανοί βουλευτές. Οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι γνωστοί για τα φιλικά προς την Κύπρο αισθήματα, Εντι Ο' Χάρα και Τομ Κοξ, εκφράζουν την ικανοποίηση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε στην ομιλία της Βασίλισσας της Βρετανίας, ''να εργαστεί για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο''. Ταυτόχρονα, εκφράζουν ''την πλήρη υποστήριξη και ενθάρρυνση'' του Σώματος προς επίτευξη του σκοπού αυτού.

''Δεν πρέπει να υπάρχουν ενέργειες ή εκδηλώσεις που να δημιουργούν ένταση'' μέσα στη θερινή περίοδο και κυρίως, ''όταν θα αρχίσουν και οι απευθείας συνομιλίες'' με στόχο τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης. Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ''εκδηλώσεις όπως εκείνες των μοτοσικλετιστών ή άλλων ομάδων, που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν κάτω από απόλυτο έλεγχο των οργανωτών τους και είχαν συνεπακόλουθα, δεν είναι σοφό να επαναληφθούν''.

Σοβαρά επεισόδια στα σύνορα Αλβανίας - ΠΓΔΜ έλαβαν χώρα, όταν ένας στρατιώτης των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ που σταθμεύουν στα Σκόπια τραυματίστηκε ελαφρά. Τον στρατιώτη, που ανήκει στη φρουρά του Νόρντικ, πυροβόλησε με αυτόματο όπλο άγνωστος από την αλβανική πλευρά των συνόρων, ο οποίος σκόπευσε απευθείας στο παρατηρητήριο του ΟΗΕ. Το δεύτερο επεισόδιο συνέβη, όταν η ανταλλαγή πυρών μεταξύ ομάδας Αλβανών πολιτών και των στρατιωτών των συνόρων της ΠΓΔΜ διήρκεσε έξι ώρες. Οι Αλβανοί πολίτες προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα, ενώ από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε κανείς.

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία η ανακοίνωση του εισαγγελέα Εφετών της Αγκυρας, Βουράλ Σαβάς, για προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με στόχο την απαγόρευση του ισλαμιστικού Κόμματος Ευημερίας, του Νετζμετίν Ερμπακάν. "Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται ο εισαγγελέας Εφετών, ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου το Κόμμα Ευημερίας, δεν ευσταθούν", δήλωσε ο Νετζμετίν Ερμπακάν, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του αποτελεί το φύλακα του κοσμικού καθεστώτος στην Τουρκία.

Από την επιτυχία της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας εξαρτάται η ευημερία της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος, Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος στη Βουλή χαιρέτισε τη νέα κυβέρνηση υπό τον Ιβάν Κόστοφ και αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει. "Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διότι οι περισσότερες έως τώρα κυβερνήσεις με λόγια, δηλώσεις και προγράμματα σκιαγραφούσαν την ωραία εικόνα του εγγύς μέλλοντος. Αυτή η κυβέρνηση δε θα έχει χρόνο να το κάνει, πρέπει να οικοδομήσει με πράξεις αυτό το μέλλον", υπογράμμισε ο Πρόεδρος Στογιάνοφ.

Η κατάσταση του μετάλλου του σώματος του Α` Αντιδραστήρα του Πυρηνικού Σταθμού Ηλεκτρικής Ενέργειας "Κοζλοντούϊ" στη Βουλγαρία, είναι καλή και μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συμμετείχαν στις έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν το 1996 σχετικά με την κατάσταση του Σταθμού, σε σεμινάριο που άρχισε στη Σόφια. Οι αναλύσεις της αμερικανικής εταιρείας "Westing House" για το θερμικό σοκ, της γερμανικής επιχείρησης "Siemens" για την ευθραυστότητα του μετάλλου και οι θερμοϋδραυλικές έρευνες των ρωσικών εμπειρογνωμόνων από την "Χιντροπρές" αποδείχνουν, ότι ακόμα και σε περίπτωση σοβαρών βλαβών, το Σώμα του Α` Ανδιδραστήρα του βουλγαρικού Πυρηνικού Σταθμού θα αντέξει. Οι Βούλγαροι ειδικοί θα παρουσιάσουν σήμερα τα αποτελέσματα από τις έρευνες για την περιεκτικότητα φώσφορου και χαλκού στο μέταλλο του σώματος του Α` Αντιδραστήρα. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων θα δημοσιευτούν σε ειδικό φυλλάδιο του Διεθνούς Πρακτορείου Πυρηνικής Ενέργειας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 22 May 1997 - 6:40:16 UTC