Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:59 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.5.1997

Επί μιάμισι ώρα συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και ο υφυπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης, για τις εξελίξεις στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι προτάσεις της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι όπως διαμορφώνονται μετά την απόρριψη από την ελληνική πλευρά της πρότασης για απευθείας συναντήσεις των επιτροπών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Τουρκίας. Στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, το Κυπριακό, καθώς και η κατάσταση που διαμορφώνεται με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς. Κατά την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους.

Αντιδράσεις εξακολουθούν να προκαλούν σε πολιτικό επίπεδο οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στο αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δηλώσεις για το θέμα έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας καθώς και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης, Γιώργος Ανωμερίτης, Γιάννης Χαραλάμπους και Μόσχος Γικόνογλου. "Ακούω τη συντηρητική παράταξη η οποία μας λέει και είναι επίσημη θέση της αυτή, όπως την εξέφρασε ο νεότατος ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον", σημείωσε ο κ. Πάγκαλος και διερωτήθηκε: "Είναι δυνατόν να εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός την τύχη του σε μια παράταξη που μιλάει για το μέλλον χωρίς να έχει παρελθόν ή μάλλον παριστάνοντας ότι δεν έχει παρελθόν". Ο κ. Τζουμάκας επισήμανε ότι, το αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έχει σχέση με το παρελθόν ενός δεξιού ηγέτη και με το πώς βλέπει ο Καραμανλής την ιστορία της χώρας. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σημείωσε: "Η αποκάλυψη από αυτές τις προσωπικές και ανιστόρητες σκέψεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνουν ότι πρέπει να είναι πολύ προβληματισμένος ο ελληνικός λαός, γι΄αυτό που γίνεται και σήμερα, με άλλη ηγεσία, στο κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται". Αντιδράσεις φαίνεται να δημιουργεί στη Νέα Δημοκρατία και η δήλωση του Γεώργιου Ράλλη, ότι αν ο Ανδρέας Παπανδρέου εφάρμοζε την οικονομική πολιτική του Κώστα Σημίτη, η Ελλάδα σήμερα θα συγκαταλεγόταν στις πλέον ευημερούσες χώρες της Ευρώπης. Ο βουλευτής Γιώργος Ορφανός, στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, σχολιάζοντας τη δήλωση Ράλλη, εκτίμησε ότι η σημερινή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση.

Στο θέμα των δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού Γεώργιου Ράλλη, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, παρενέβη σήμερα έμμεσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου επισήμανε ότι η Ελλάδα επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και πρόσθεσε ότι είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ο σημερινός πρωθυπουργός έχει την έμμεση υποστήριξη και επομένως την αποδοχή δυνάμεων που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ.

Το ασφαλιστικό, ζήτημα που θα απασχολήσει τον κοινωνικό διάλογο εντός του 1998, αποτελεί το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιείται υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη θα μετέχουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Εκκληση σε όλους τους κοινωνικούς φορείς να προσέλθουν στον κοινωνικό διάλογο απηύθυνε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και τόνισε πως όλες οι δυνάμεις πρέπει να κατανοήσουν ότι ο διάλογος είναι ο μοναδικός δημοκρατικός τρόπος για να βρεθούν λύσεις, κοινά αποδεκτές, στα μεγάλα προβλήματα. Για προαποφασισμένα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου έκανε σήμερα λόγο η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία το μεσημέρι επισκέφθηκε την Τράπεζα της Ελλάδος και συναντήθηκε με τον διοικητή της, Λουκά Παπαδήμο.

Ζητήματα της αρμοδιότητάς του συζήτησε νωρίς το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ειδικότερα εξετάστηκαν θέματα πολιτιστικής πολιτικής αλλά και γενικότερα πολιτικά θέματα, ενώ διατυπώθηκε η άποψη ότι προχωρά ικανοποιητικά η υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης στο χώρο του πολιτισμού. "Συζητήσαμε πάλι για τα μεγάλα θέματα, όπως είναι το μουσείο της Ακρόπολης, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, η προβολή των χώρων για το καλοκαίρι, αλλά και θέματα που αφορούν γενικότερα την κυβερνητική πολιτική και τον τόπο", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Σε πολιτικές σκοπιμότητες απέδωσε ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, την απουσία των συνδικαλιστικών παρατάξεων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, από τη χθεσινή εναρκτήρια εκδήλωση του κοινωνικού διαλόγου. "Eδώ και πολλά χρόνια απασχολούσε το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις έπαιρναν αποφάσεις μονομερώς και αυθαίρετα, χωρίς διάλογο. Τώρα που αρχίζει η συζήτηση ορισμένοι έχουν επιφυλάξεις. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής σκοπιμότητας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζουμάκας. Τόνισε ωστόσο ότι "σημασία έχει η παρουσία στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων όλων όσων ενδιαφέρονται για το διάλογο", για να καταλήξει: "Οι πολιτικοί ήταν που έμειναν και πάλι πίσω".

Tη συνδρομή των κατοίκων και των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης για την αποφυγή της άσκοπης κατασπατάλησης του νερού, ζητά ο Οργανισμός Ύδρευσης της πόλης, ώστε να αποφευχθούν "κρούσματα" λειψυδρίας εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης κατά τους θερινούς μήνες. Οι αυξημένες ανάγκες των πολιτών σε νερό -τις οποίες προκάλεσε η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας- δημιούργησαν ήδη από τον Μάιο, προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση της πόλης. Την κατάσταση δυσχεραίνουν περισσότερο τα έργα φυσικού αερίου που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της πόλης και οι διαρροές των αγωγών.

Προειδοποίηση προς τους καπνεμπόρους και τους μεταποιητές να τηρήσουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει, ώστε να μην τους επιβληθούν κυρώσεις, απηύθυνε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας. "Όσοι δεν παραλάβουν τα καπνά μέχρι την τελευταία μέρα της προθεσμίας, σε μία εβδομάδα από σήμερα, θα υποστούν τις συνέπειες. Θα τους επιβληθούν κυρώσεις, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της Κοινότητας, και θα συμπεριληφθούν σε "μαύρη λίστα" για την επόμενη χρονιά", τόνισε ο κ. Τζουμάκας για να καταλήξει: "Ορισμένοι δε θα μπορέσουν να αγοράσουν του χρόνου ούτε ένα κιλό καπνό". Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της πτώσης των τιμών του καπνού στη διεθνή αγορά και της άρνησης πολλών εμπόρων και μεταποιητών να εφαρμόσουν τις συμβάσεις που υπέγραψαν με τους παραγωγούς σε καλές τιμές, βασισμένοι στην υψηλή τιμή που έπιασαν πέρσι τα καπνά.

Θέμα ωρών είναι να δοθεί άδεια στο ΦΙΞ αρκεί ο κ. Ραπτάκης να πληρώσει το απαιτούμενο παράβολο, δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Πάνος Θεοδωρίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ο κ. Θεοδωρίδης χαρακτήρισε τον χώρο του ΦΙΞ, όπου δίνονταν οι παραστάσεις του Λάκη Λαζόπουλου, ως έναν από τους πλέον ασφαλείς. Με την ιδιότητα του, ως αρχιτέκτων-μηχανικός ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι ο χώρος δεν είναι επικίνδυνος και ότι το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει το παράβολο για την έκδοση της άδειας.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι σε αποθήκη πυρομαχικών αλβανικού στρατοπέδου, στη θέση Πιτσάρι, 15 χιλιόμετρα από το Αργυρόκαστρο. Οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για τριάντα τουλάχιστον τραυματίες. Ελληνικά ασθενοφόρα μεταφέρουν τους τραυματίες στα Γιάννενα, όπου τα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε συναγερμό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην περιοχή, δεν υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες. Στο στρατόπεδο γινόταν εργασίες ανασυγκρότησής του μετά τις λεηλασίες των τελευταίων ημερών.

"Ανθρωπιστική αποστολή" χαρακτήρισε τη στρατιωτική επιχείρηση που ανέλαβαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ), ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Τουρχάν Ταγιάν. Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι στόχος της αποστολής είναι η προστασία των Κούρδων από τους αντάρτες του ΡΚΚ και δήλωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν "όταν τερματιστεί η επιχείρηση", χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τα χρονικά της περιθώρια. Η Αγκυρα, σύμφωνα με τον βοηθό εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατατζανλί, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν του οποίου ηγείται ο Μασούντ Μπαρζανί, και το οποίο είχε ήδη αρχίσει, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, στρατιωτική επιχείρηση κατά του ΡΚΚ.

Προξενείο στη Θεσσαλονίκη θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Βέτσερ", που επικαλείται πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται "καιρό τώρα" από την κυβέρνηση Τσερβένκοφσκι. Οι Σκοπιανοί πιστεύουν ότι, αν συνεχιστεί το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, θα είναι εφικτή η λειτουργία προξενείου στη Θεσσαλονίκη, που θα εξυπηρετήσει τη γειτονική χώρα, όχι μόνο για τουριστικούς,αλλά κυρίως για οικονομικούς σκοπούς.

Μικρή εξασθένιση θα παρουσιάσουν αύριο οι άνεμοι στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο, στη νότια Ελλάδα θα εκδηλωθούν αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ασθενείς ενώ στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα στο Αιγαίο ισχυροί με μικρή εξασθένιση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 14 έως 32 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 15 May 1997 - 17:05:17 UTC