Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:19 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.5.1997

Αυστηρή προειδοποίηση προς την ομάδα των "32" απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. "Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν επιδέχονται ρητορίες χωρίς επιχειρηματολογία", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός που διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δε θέτει σε διάλογο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ότι η λειτουργία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δε συνιστά έναρξη πολιτικού διαλόγου. Βολές κατά της ομάδας εξαπέλυσε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, που υποστήριξε ότι η κίνησή τους δυσχέρανε τις διπλωματικές κινήσεις του.

Την πρόταση της ολλανδικής προεδρίας για τα επόμενα προκαταρκτικά βήματα αναμένει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην έναρξη λειτουργίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα αναζητήσει τρόπους προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολλανδική προεδρία επιδιώκει μια προκαταρκτική συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων, των Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων, θέμα για το οποίο δεν έχει καταλήξει ακόμα η ελληνική κυβέρνηση.

Ανάξιοι χαρακτηρισμού είναι, σύμφωνα με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, οι ισχυρισμοί Γλύξμπουργκ ότι το 1966 του ζήτησε να εγκαθιδρύσει δικτατορία, προκειμένου να επιστρέψει από το Παρίσι.

''Συμπεράσματα ΄΄κομμένα και ραμμένα΄΄ στις επιδιώξεις ορισμένων να γυρίσουμε πίσω, ενώ σοβαρά προβλήματα είναι παρόντα σήμερα, νομίζω δε βοηθάνε'', τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας το θέμα που έχει προκύψει από τα αρχεία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οπως παρατήρησε η κ. Παπαρήγα, η συζήτηση εστιάζεται στο αν ο τέως θα έκανε ή δε θα έκανε πραξικόπημα. Υπάρχουν όμως, τόνισε, σοβαρά συμπεράσματα και ζητήματα, ιδιαίτερα της περιόδου 1965 - 1967 και κατά τη διάρκεια της χούντας , τα οποία κρύβονται.

Πανελλήνια απεργία εξήγγειλαν για τις 14 Μαϊου οι αστυνομικοί υπάλληλοι, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ενώ στις 11 και 12 του μήνα θα κατέλθουν σε κινητοποιήσεις οι αστυνομικοί της Αττικής, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί μέχρι στιγμής η μορφή των κινητοποιήσεων αυτών. Στα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των αστυνομικών δεσμεύτηκε να απαντήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος.

Ενσταση αντισυνταγματικότητας -που απορρίφθηκε ωστόσο από την πλειοψηφία των βουλευτών- κατέθεσε χθες το βράδυ η ΝΔ για τα άρθρα 1 και 2 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο ''Διοίκηση - Οργάνωση - Στελέχωση της περιφέρειας ρύθμιση θεμάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις'', τα οποία αναφέρονται στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αποκέντρωση και τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν απλό και ευτελές προπέτασμα καπνού, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τους θεσμούς, μην υπολογίζοντας το μεγάλο κόστος της υπονόμευσής τους και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να συμπράξει σε μια τέτοια επιχείριση. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος υπεραμύνθηκε των άρθρων αυτών, υπογραμμίζοντας ότι ''ο θεσμός της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια δεν εισάγεται για πρώτη φορά, αλλά υπάρχει και λειτουργεί από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους''. Ο υπουργός χαρακτήρισε ατυχή την ένσταση της ΝΔ και τόνισε την αναγκαιότητα να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

Τροπολογία για τη ρύθμιση μέρους των χρεών της χαρτοβιομηχανίας SOFTEX θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ενώ θα καταβληθούν και τα δεδουλευμένα. Σύμφωνα άλλωστε με την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, στα τέλη Μαϊου θα υπογραφούν οι τελικές συμφωνίες για την πώληση των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για το θέμα της χαρτοβιομηχανίας SOFTEX εκτόξευσε, με χθεσινές της δηλώσεις, η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Αλέκα Παπαρήγα. "Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική στήριξης των ανταγωνιστών της SOFTEX", τόνισε η κ. Παπαρήγα, ενώ σημείωσε ότι το κλείσιμο της χαρτοβιομηχανίας θα επηρεάσει όλη την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς σε χαρτί. Η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος αναφέρθηκε και στο θέμα των ναυπηγείων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "σκοπεύει να τα πουλήσει, να τα συρρικνώσει και να τα μετατρέψει σε μικρομάγαζο".

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα αρχίσει η καταβολή των ειδικών επιδομάτων για τις πολύτεκνες οικογένεις, ανακοίνωσε χθες το βράδυ στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ως τις 10 ΜαΪου θα λάβουν τα επιδόματα οι πρώτες 10.000 πολύτεκνες οιοκγένειες και μέχρι τις 24 του μήνα άλλες 125.000.

Τις προοπτικές περαιτέρω προώθησης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της υγείας εξέτασαν οι υπουργοί Υγείας Ελλάδας και Κύπρου, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που πραγματοποιείται στη Γενεύη. Ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας και ο Κύπριος ομόλογός του, Χρήστος Σολωμής επισήμαναν την ανάγκη εντατικοποίησης του διαλόγου σε θέματα υγείας και τη χρησιμότητα της αξιοποίησης της εμπειρίας της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διευκολυνθεί η προσαρμογή της Κύπρου στα κοινοτικά δεδομένα. Η συνεργασία των δύο χωρών αναμένεται να καλύψει κυρίως τους τομείς των μεταμοσχεύσεων, του καρκίνου και της μεσογειακής αναιμίας.

Ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή η καθιερωμένη τετράμηνη απολογιστική συνεδρίαση του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού με βασικό αντικείμενο την προετοιμασία της τακτικής συνέλευσης της ολομέλειας του ΣΑΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Δεκεμβρίου. Το Σάββατο το Συμβούλιο θα συνέλθει παρουσία του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρου Λαμπρινίδη, του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρη Νιώτη, ενώ την επομένη θα συνέλθει για πρώτη φορά η "Τιμητική Οργανωτική Επιτροπή", παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου για να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο πραγματοποίησης της πρώτης ολομέλειας του ΣΑΕ, μετά την ιδρυτική συνέλευση του Δεκεμβρίου του 1995.

Την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφαλείας, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης, ενώ σήμερα με το θέμα αναμένεται να σχοληθεί και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εκπρόσωποι σωματείου παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία ότι συκοφάντησαν μέλη του ιδρύματος "Παπαγεωργίου" που ανέλαβε την ανέγερση του νέου νοσοκομείου δυτικών συνοικιών στη Θεσσαλονίκη. Με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών, που εκδόθηκε, πρόκειται να δικαστούν στο Εφετείο η δικηγόρος Αναστασία Τουσίδου, πρόεδρος του σωματείου "Ενωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την ένταξη του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στο ΕΣΥ" και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, Κώστας Τζιαναμπέτης, Ολγα Σιέρρου, Σιδέρης Παπάζογλου και Δημήτρης Καραγιάννης, κάτοικοι Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος Αλβανών λαθρομεταναστών στην περιοχή της Ηπείρου φαίνεται ότι προσλαμβάνει διαστάσεις επιδημίας, καθώς από την Τρίτη 182 συνελήφθησαν από τις τοπικές αρχές και μέσω Κακκαβιάς επαναπροωθήθηκαν στη χώρα τους. Στο μεταξύ, τεσσεράμισι κιλά αποξηραμένη ινδική κάνναβη άφησαν πίσω τους Αλβανοί, κοντά στη γέφυρα του Αώου, για να τα παραλάβουν συνεργάτες τους. Τα ναρκωτικά εντόπισαν αστυνομικοί του Τμήματος Κόνιτσας, το οποίο και διεξάγει έρευνες για το θέμα.

Στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα καταδικάστηκε από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, σε ποινές φυλάκισης πέντε και τριών μηνών, με την κατηγορία ότι διακίνησε στην αγορά νοθευμένες ποσότητες τυριών. Πρόκειται για το Γιώργο Διαμαντόπουλο, νόμιμο εκπρόσωπο της γαλακτοβιομηχανίας ''ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ'', που εδρεύει στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, ο οποίος -σύμφωνα με το κατηγορητήριο - το 1994 διοχέτευσε σε καταστήματα, μέσω εμπόρων, ημίσκληρο τυρί με μεγάλη υγρασία, ενώ επιπλέον στην ετικέτα δεν αναγραφόταν το είδος γάλακτος που είχε παρασκευαστεί. Εξάλλου, την ίδια περίοδο - σύμφωνα με δεύτερη δικογραφία που εκδικάστηκε από το ίδιο δικαστήριο - διέθεσε σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ στην περιοχή Καβάλα ανθότυρο που δεν ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές που προβλέπονται από το νόμο, αφού δεν ήταν μαλακό, είχε λίγα λιπαρά, ενώ - όπως αποκαλύφθηκε από τον έλεγχο - παρασκευάστηκε από αγελαδινό και όχι κατσικίσιο γάλα. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, μετά τις καταδίκες από το μονομελές αγορανομικό δικαστήριο, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Ημερίδα με τίτλο ''Γυναίκες της Μετοικεσίας - Γυναίκες της Παλιννόστησης'', διοργανώνει στην Κοζάνη στις 11 Μαϊου η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ισότητας της Νομαρχίας Κοζάνης, εκφράζοντας την ευαισθησία της σ'ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα των χιλιάδων παλιννοστούντων. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας Κοζάνης, το γεγονός ότι από τα 23-25 εκατ. προσφύγων ανά τον κόσμο, το 75% είναι γυναίκες, επισημαίνει με ανησυχία ότι είναι γυναίκες κυνηγημένες από τις χώρες προέλευσης και αντιμέτωπες με την αδιαφορία των χωρών υποδοχής.

Oι μνήμες των ανθρώπων που έζησαν τη σκληρή περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα ζωντανεύουν μέσα από το φωτογραφικό φακό της Γερμανίδας Γιοχάνα Βέμπερ. Οι φωτογραφίες 64 αντιστασιακών, επώνυμων και ανώνυμων, απαρτίζουν ένα μοναδικό για τη χώρα μας έργο, το οποίο παρουσιάζεται, υπό τον τίτλο "Μνήμες θανάτου-Μνήμες ζωής", από σήμερα έως τις 5 Ιουνίου, στη γκαλερί του Μουσείου Φωτογραφίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Την πεποίθηση οτι δεν πρόκειται να υπάρξουν παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων Τουρκίας-Ισραήλ- ΗΠΑ, εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανώλης Χριστοφίδης, σχετικά με δημοσίευμα που φέρει τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γ.Γ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ να δηλώνει ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού. Ο κ. Χριστοφίδης επισήμανε ότι ο κ. Φεϊσέλ δεν προέβη σε τέτοια δήλωση. Πάντως, ο κυβερνητικος εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η Ε.Ε επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη του νησιού σε αυτήν, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι αν δεν λυθεί, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ούτε και στην εισδοχή.

Με τον Αμερικανό Πρέσβη στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μανόλης Χριστοφίδης, ''η συνάντηση ήταν σύντομη και έγινε μετά από παράκληση του κ.Μπριλ'', ενώ τη χαρακτήρισε ''ένα απλό γεγονός'', το οποίο δεν είχε ''τίποτα το παράξενο''. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Χριστοφίδης σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση Κληρίδη - Μπριλ, δεν έγινε αναφορά στο θέμα της αντικατάστασης του Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Μπίτι.

Αμυντική συμφωνία υπέγραψαν η Τουρκία με το Ισραήλ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπονται και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, άδεια ελεύθερης διέλευσης Ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το έδαφος της Τουρκίας καθώς και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα αεροπλάνα Mig-29, που έχει και η Συρία, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό των τουρκικών F-4. Αυτό δημοσιεύουν δύο βελγικές εφημερίδες η "Le Soir" και η "De Standard", υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι υπήρχε το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας μέχρι την τελευταία στιγμή, λόγω των αντιρήσσεων της ισλαμικής κυβέρνησης του Ν. Ερμπακάν.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 8 May 1997 - 6:40:14 UTC