Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:56 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 5.5.1997

Έντονες διαβουλεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ελληνική επιτροπή που δημιουργείται μετά από πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας και θα εξετάσει διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επικρατέστεροι φέρονται οι καθηγητές Κρατερός Ιωάννου και Αργύρης Φατούρος. Σήμερα θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να επανεξετάσει τις τρέχουσες εξελίξεις ενώ την προσήλωση της κυβέρνησης στις θεμελιώδεις της αρχές και εξαγγελίες της σχετικά με τα εθνικά μας θέματα αναμένεται να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Εξάλλου το μεσημέρι ο κ. Πάγκαλος θα δεχτεί στο υπουργείο Εξωτερικών την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και το μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος Ορέστη Κολοζώφ προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Το μήνυμα προς πάσα πλευρά είναι ότι δεν υπάρχει τίποτε για διαπραγμάτευση στο Αιγαίο, το στάτους κβο είναι απαραβίαστο, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε χθεσινές δηλώσεις του από τη Νάουσα, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης. Επανέλαβε δε τους όρους που θέτει η ελληνική πλευρά προκειμένου να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε ερώτηση για τις μελλοντικές κινήσεις των "32" βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι τα ελληνοτουρκικά είναι θέμα εθνικής εμβέλειας και λογικά γίνεται διάλογος στο ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα για το πως θα προωθηθούν καλύτερα οι ελληνικές θέσεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επίσης παρακολούθησε τις εκδηλώσεις στη Νάουσα, δήλωσε ότι η επιδίωξη εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι θεμιτή και ορθή ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε ποτέ η σχέση αυτή να πάρει χαρακτήρα ετεροβαρή και ανισότιμο, όπως φαίνεται ότι από κάποιες πλευρές επιδιώκεται.

Τα σοβαρότατα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή για μια πιο επιθετική στάση της Τουρκίας στο εξωτερικό και ειδικότερα απέναντι στην Ελλάδα, εκτιμά ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Φωνή του Βορρά. Ο κ.Καστανίδης θεωρεί ότι οι παράμετροι στο εσωτερικό της Τουρκίας, που μεταφράζονται σε πολιτική αστάθεια, σε πρόβλημα συνοχής του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και στη σύγκρουση που σοβεί μεταξύ του ισλαμικού και κοσμικού στοιχείου, οδηγούν "σε διαφορετικές περιόδους το τουρκικό πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο να προσπαθεί να υπερβεί αυτά τα προβλήματα με μια επιθετικότητα και ένα διεθνές πνεύμα όχι καλής συνεργασίας και όχι σεβασμού της διεθνούς έννομης τάξης".

"Η κυβέρνηση υποκύπτοντας στις ξένες πιέσεις και εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό, με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού και του ρεαλισμού, άρχισε και συνεχίζει τον ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, που θα οδηγήσει ασφαλέστατα σε αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης και των Παρισίων, σε βάρος της χώρας μας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Απηύθυνε, επίσης, στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη δύο ερωτήματα. Άρχισαν ή όχι αυτές οι διαπραγματεύσεις με βάση τα 6 μίλια και όχι τα 12 που προβλέπει το δίκαιο της θάλασσας ως δικαίωμα για την Ελλάδα και τί έχει η ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει, μέσω των εμπειρογνωμόνων της, με την Τουρκία που να μην αποτελεί παραχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων σε βάρος της Ελλάδας.

Στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Κων.Καραμανλή, ετοίμαζε το 1975 ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.Αυτό αποκαλύπτεται μέσα από το αρχείο του Κων.Καραμανλή, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο αρχείο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, το πραξικόπημα θα έκαναν στρατιωτικοί, που υπηρετούσαν σε μονάδες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, τους οποίους συντόνιζε ο στενός συνεργάτης του τέως βασιλιά, συνταγματάρχης εν αποστρατεία Γ.Αρναούτης. Τη σχεδιαζόμενη συνωμοσία αποκάλυψε στον τότε πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή ο τότε αρχηγός του στόλου αντιναύαρχος Σ. Κονοφάος.Στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ,αλλά και στον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις.

Τη βεβαιότητα ότι το πραγματικό νήμα της ιστορίας θα εκτυλιχθεί όταν δημοσιευτούν όλα τα αρχεία και η ιστορική μνήμη μπορέσει να τα αποτυπώσει μακριά από τη θερμή περιοχή των γεγονότων, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις που γίνονται από το αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σχεδίαζε πραξικόπημα κατά της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Ελλάδας, το 1975. ''Στην πολιτική Ιστορία ο ελληνικός λαός έχει δει και έχει διαβάσει τέρατα και σημεία. Η Ιστορία θα καταγράψει όλες τις εμπειρίες των μεγάλων πολιτικών, όπως ήταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής'', τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, υπογραμμίζοντας ότι ''σήμερα αυτοί που φοβούνται τη Δημοκρατία και το δημοκρατικό μας πολίτευμα, είναι αυτοί που δεν πιστεύουν στη Δημοκρατία''. ''Ο τέως βασιλιάς πάντοτε ενδιαφερόταν την οποιαδήποτε ενέργειά του να την εγκρίνει ο λαός. Αυτό ξέρω εγώ από το παρελθόν. Στοιχεία δεν έχω'', δήλωσε ο ''φιλομοναρχικός'' βουλευτής Γιώργος Τζιτζικώστας.

Αρχίζει σήμερα στο Στρασβούργο η διήμερη 100η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των 40 χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην άτυπη σύσκεψη στην οποία θα παραβρίσκεται και ο πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας και εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Φράντς Βρανίτσκι θα συζητηθεί και η κατάσταση στην Αλβανία. Την επομένη, οι υπουργοί εξωτερικών θα ασχοληθούν με την προετοιμασία, τους γενικούς προσανατολισμούς και τους στόχους της 2ης διάσκεψης Κορυφής των Αρχηγών των Κρατών και των Κυβερνήσεων των μελών του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στις 9 και 10 Οκτώβρη 1997. Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος θα συναντηθεί στο περιθώριο του Συμβουλίου με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν.

Ολοκληρώθηκε η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς ενώ σε ισχύ τέθηκαν έκτακτα μέτρα της τροχαίας για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας. Η κίνηση στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο αυξήθηκε το μεσημέρι. Ωστόσο τραγικός ήταν ο απολογισμός των τροχαίων δυστυχημάτων που έγιναν σε όλη τη χώρα. Από την Πρωτομαγιά μέχρι και σήμερα το απόγευμα, σκοτώθηκαν 8 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 159 σε 125 τροχαία δυστυχήματα.

Τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, του 96%, δηλαδή, του Εβραϊκού πληθυσμού της πόλης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα Αουσβιτς και Μπιρκενάου, μαζί με έξι εκατομμύρια ομοθρήσκων τους της Ευρώπης, πριν 54 χρόνια, τίμησε χθες με το ετήσιο μνημόσυνο στην Εβραϊκή Συναγωγή της πόλης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά φέτος, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Ανδρέας Σεφιχά, κύριος ομιλητής στο μνημόσυνο, ήταν υπουργός της κυβέρνησης, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, κάτι που ο κ.Σεφιχά, χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός. ''Το μνημόσυνο αυτό είναι ουσιαστικά η αναζωπύρωση μιας καταγγελίας, της καταγγελίας ενός πρωτοφανούς, διανοητικά ασύλληπτου εγκλήματος. Η αναζωπύρωση μιας καταγγελίας εναντίον μιας κοινωνικής και πολιτικής στάσης που δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι τις μέρες μας, δηλαδή, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας'', τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην Αθήνα η ισραηλιτική κοινότητα της Αθήνας τίμησε το πρωί στο Α΄Νεκροταφείο, τη μνήμη των Εβραίων θυμάτων του ναζισμού.

Με βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν και με σεβασμό για τα 1.500.000 θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από τους Νεοτούρκους, απότισαν φόρο τιμής στους προγόνους τους, οι Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας στρατηγικής και ενός μακρόπνοου σχεδιασμού, προκειμένου ο αγώνας των Αρμενίων να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και να επιφέρει τη δικαίωση, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Γκάρο Ναντιάν, ενώ κατήγγειλε τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σημείωσε ότι "η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ψηφίστηκε το νέο καταστατικό της ΚΝΕ ενώ επανεξελέγη ο Νίκος Σοφιανός στη θέση του Γραμματέα. Τη σημασία της κοινής δράσης των κομμουνιστικών νεολαιών πέρα από σύνορα υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε με αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και εργατικών νεολαιών άλλων κρατών που παρακολούθησαν το συνέδριο.

Τη συναίνεση των βουλευτών νομού Θεσσαλονίκης, όλων των κομμάτων, των ευρωβουλευτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, για να προωθηθούν με τον καλύτερο και τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα μεγάλα έργα στο νομό, σε ειδική σύσκεψη, στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας. Ο κ. Παπαδόπουλος άσκησε κριτική ότι προχωρεί με αργούς ρυθμούς η αποκέντρωση, δεν θεσμοθετούνται αυτοτελείς πόροι για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ενώ με διάφορες τροπολογίες αφαιρούνται ορισμένες από τις αρμοδιότητες της. Παράλληλα είπε ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, πρότεινε να ζητηθεί από τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί την πόλη και να συναντηθεί με όλους τους φορείς για να συζητήσουν διεξοδικά τα προβλήματα της περιοχής.

Οι εξελίξεις στο κυπριακό θα είναι το αντικείμενο των συνομιλιών που είχε στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης με τον διευθυντή του τμήματος νοτίου Ευρώπης του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο. Τη συνάντηση φέρεται να τη ζήτησε ο κ.Κάβανο ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι καθ΄οδόν προς την Αθήνα και την Αγκυρα, τις οποίες θα επισκεφθεί στο πλαίσιο νέας περιοδείας του στην περιοχή. Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επισήμανε ότι διευθετήσεις για τη λύση του Κυπριακού που θα υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας του Κυπριακού ελληνισμού δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Τα τελευταία κρούσματα βίας στη νότια Αλβανία καθώς και οι προσπάθειες του Αλβανού προέδρου και των υποστηρικτών του να διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για την 29η Ιουνίου βουλευτικές εκλογές με ένα ιδιότυπο πλειοψηφικό σύστημα που θα του εξασφαλίσει την παραμονή του στην αρχηγία της χώρας, αλλά και οι απειλές των εξεγερμένων του Νότου ότι δεν θα παραδώσουν τα όπλα μέχρις ότου επικρατήσει πλήρως η Δημοκρατία στη χώρα, δείχνουν ότι ο δρόμος στη γειτονική χώρα προς την αποκατάσταση της ομαλότητας, δεν θα είναι εύκολος παρά την εκεί παρουσία των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι ο Μπερίσα χάνει την ένθερμη υποστήριξη που μέχρι τώρα απολάμβανε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γι'αυτό ενδεχομένως και τα όργανά του έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα έντονες φραστικές επιθέσεις κατά Αμερικανών διπλωματών, προκειμένου να αποδώσουν σε "ξένο δάκτυλο" τη λαϊκή εξέγερση που τον περασμένο Μάρτιο συντάραξε τη χώρα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Τουρκία δεν έχει πλέον τη λαϊκή υποστήριξη με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν οι ελπίδες για την επιβίωσή του, διαπιστώνει στο κύριο άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα "Τhe Wall Street Journal". "Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη είναι τα τελευταία σημάδια πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει τη λαϊκή υποστήριξη. Ο Νετζμεντίν Ερμπακάν εμφανίστηκε "ανεπαρκώς ενθουσιώδης" στην υποστήριξη των κοσμικών θεσμών κατά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ενώ οι υπουργοί Υγείας και Εμπορίου παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την ισλαμιστική πολιτική του", τονίζει η εφημερίδα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 5 May 1997 - 7:05:24 UTC