Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:42 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25.4.1997

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα. Επιτάφιος Θρήνος. Μέρα θλίψης, λύπης και απόλυτου πένθους για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς όλης της γης. Οι οποίοι συμπάσχουν για τα πάθη του Θεανθρώπου, θρηνούν για τη σταύρωση και την ταφή του, αλλά και προσμονούν την αυριανή Ανάσταση. Την Ανάσταση του Χριστού, την Ανάσταση των ελπίδων και των προσδοκιών μας. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους.

Τους Έλληνες στρατιώτες στην Αλβανία θα επισκεφθεί τη Δευτέρα του Πάσχα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αποστολάκης θα πάει στην ελληνική δύναμη στη Βοσνία. Οι 420 Έλληνες στρατιώτες εγκαταστάθηκαν σε στρατόπεδα κοντά στα Τίρανα, ενώ ο τελευταίος λόχος μας που θα πάρει μέρος στην πολυεθνική δύναμη θα αναχωρήσει την Τρίτη για τη γειτονική χώρα.

Το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης κατέκτησε χθες το βράδυ στο "Παλάεουρ" της Ρώμης ο Ολυμπιακός. Η ομάδα των "ερυθρολεύκων" νίκησε στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης την ισπανική Μπαρτσελόνα με σκορ 73 - 58. Είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά, που έρχεται το Κύπελλο στην Ελλάδα, αφού περσινός κάτοχος του τροπαίου ήταν ο Παναθηναϊκός.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να άρει τις αντιρρήσεις της για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ούτε μπορούν να υπάρξουν θετικά βήματα στις διμερείς σχέσεις, αν η Άγκυρα δεν αποδεχτεί τους τρεις όρους που θέτει η Αθήνα. Δηλαδή, να αποκηρύξει τη χρήση βίας, να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και να δηλώσει ότι προτίθεται να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης για τα αιτήματα και τις απαιτήσεις, που εγείρει έναντι της Ελλάδας. Αυτό διαμήνυσε από τη Βόννη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με τον καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Όσκαρ Λαφοντέν, την πρόεδρο της Γερμανοελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Ζίγκριντ Σκαρπέλις - Σπερκ, κι ακόμα με τον μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο και στελέχη της Ομογένειας. Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέντευξη ότι συζήτησε με τον Γερμανό καγκελάριο θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, όχι όμως και τα διμερή προβλήματα (δηλώσεις Πάγκαλου, "υπόθεση Μύκονος" κ.α. ). O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σημίτη, ερωτηθείς για τις εντυπώσεις του από τις συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, απάντησε: ''Τρέφω μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού. Οι εντυπώσεις μου από τις συνομιλίες που είχα μαζί του είναι πολύ θετικές''.

Δεν υπάρχει μυστική αλληλογραφία Σημίτη-Κλίντον, ούτε οποιαδήποτε ανταλλαγή επιστολών, δήλωσε ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος διέψευσε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Επενδυτής". Στη δήλωση του ο κ. Ρέππας επισημαίνει ότι "ο καθηγητής Χρ. Ροζάκης, που εμφανίζεται να έχει επισκεφθεί τις ΗΠΑ και να έχει μεταφέρει τις επιστολές αυτές, όχι μόνο δεν μετείχε σε μια τέτοια, ανύπαρκτη άλλωστε, διαδικασία, αλλά ούτε καν έχει επισκεφθεί τις ΗΠΑ εδώ και ένα χρόνο, όπως ευκολότατα θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να διαπιστώσει". Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Ρέππας τόνισε ότι "η Ελλάδα δεν πρόκειται να άρει το βέτο για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο στο επικείμενο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Εφόσον η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, η θέση της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη".

Για αμφιταλαντεύσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, που δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έφτασε χθες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη για τις εορτές του Πάσχα. Κάθε φορά που η Ν.Δ. θα διαπιστώνει ότι γίνονται λάθος χειρισμοί θα παρεμβαίνει δυναμικά, προειδοποίησε ο κ. Καραμανλής.

Κορυφώνεται σήμερα η έξοδος των εκδρομέων για τις ημέρες του Πάσχα ενώ έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια της χώρας. Αυξημένη είναι η κίνηση στους δρόμους, ενώ το σύνολο της δύναμης της τροχαίας έχει διατεθεί κατά μήκος του εθνικού δικτύου. Ειδικότερα υπάρχει αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση, ενώ γίνονται έλεγχοι στο όριο ταχύτητας, αντικανονικής προσπέρασης, κίνησης στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και παραβίασης φωτεινών σηματοδοτών. Η φετινή έξοδος, αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρσι καθώς θα συνδυαστεί η αργία του Πάσχα με εκείνη της Πρωτομαγιάς.

Αυξημένη είναι η κίνηση στην πασχαλινή αγορά, καθώς πλησιάζει η Κυριακή της Λαμπρής και το καταναλωτικό κοινό σπεύδει για τις προμήθειες του εορταστικού τραπεζιού. Στα ίδια με τα χθεσινά, προσιτά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές σε κρέατα και κηπευτικά. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών μέχρι το Σάββατο και οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Στο ελάχιστο άλλωστε έχουν περιοριστεί οι εισαγωγές σφάγειων από τη Βουλγαρία και ζώντων ζώων από τη Ρουμανία, που κατευθύνθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους στη νότια Ελλάδα. Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο προϊστάμενος του Κέντρου Ελέγχου Τροφίμων στη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Τσώλης, οι έλεγχοι εδώ και 10 μέρες καταδείξανε ότι οι υγειονομικές παραβάσεις είναι μέσα στα συνηθισμένα πλαίσια, και μάλιστα λιγότερες σε όγκο και σε ποιότητα από άποψη υγειονομική από την περσινή περίοδο.

Σε άτυπη συνάντηση κορυφής φαίνεται να μετατρέπεται η Διάσκεψη Εργασίας Μαύρης Θάλασσας, των χωρών-μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 28 - 30 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνάντηση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μετά τον πρόεδρο της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρτνάντζε και τους προέδρους της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου και της Μολδαβίας, κ. Λουτσίνσκι, γνωστοποίησε ότι θα λάβει μέρος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα. Όπως είναι γνωστό, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στη διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος αναμένεται να έχει ξεχωριστή συνάντηση με την ομόλογό του και αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Τανσού Τσιλλέρ.

"Ένας προσφυγικός καταυλισμός στην καρδιά της πόλης", είναι μια έκθεση στην πλατεία του Λευκού Πύργου, αναπαράσταση της καθημερινής ζωής των εκατομμυρίων προσφύγων του πλανήτη, των οποίων την ιατρική φροντίδα αναλαμβάνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Σκοπός της έκθεσης, η ουσιαστική ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μαΐου, θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα την ξενάγηση των επισκεπτών και θα είναι στη διάθεσή τους να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους.

Φάρσα για τοποθέτηση βόμβας στο Προξενείο του Περού στη Θεσσαλονίκη, αναστάτωσε χθες δεκάδες ενοίκους οικοδομής στο κέντρο της πόλης. Άγνωστος άντρας με τηλεφώνημά του σε τοπική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης έκανε γνωστό ότι στο δεύτερο όροφο της οικοδομής στην οδό Καρόλου Ντήλ 18, όπου λειτουργούν οι προξενικές αρχές, επρόκειτο νωρίς το απόγευμα να εκραγεί ωρολογιακή βόμβα σε ένδειξη διαμαρτυρίας - όπως είπε - για την πρόσφατη απελευθέρωση των 72 ομήρων από τους αντάρτες Τουπάκ Αμάρου στην πόλη της Λίμα. Άντρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με τη βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου εκκένωσαν την οικοδομή και ερεύνησαν προσεκτικά τους χώρους για να διαπιστωθεί τελικά ότι επρόκειτο για φάρσα. Σημειώνεται ότι εκείνη την ώρα, ο επίτιμος πρόξενος του Περού στη Θεσσαλονίκη κ.Εφραιμίδης βρισκόταν στο σπίτι του.

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους χθες το απόγευμα σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο 500ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 67χρονος Ταμπακούλης Αναστάσιος, κάτοικος Θεσσαλονίκης εκτράπηκε από την πορεία του, ανετράπη και στη συνέχεια πέρασε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και ο συνοδηγός Κολιόπουλος Θεόδωρος, ετών 67, ο οποίος εκτινάχθηκε από το όχημα και παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Προκλητικοί εμφανίστηκαν και πάλι φανατικοί μουσουλμάνοι στα Ιεροσόλυμα οι οποίοι έσκαψαν υπόγεια σήραγγα από το παρακείμενο τέμενος μέχρι το δάπεδο του ναού του Πανάγιου Τάφου. Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον βασιλιά της Ιορδανίας, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια αμαύρωσης των ιερών αυτών ημερών του Πάσχα. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουν αναστατωθεί από τη νέα αυτή πρόκληση καθώς πριν από δέκα μέρες μουσουλμάνοι προεξέτειναν τέμενος, καταλαμβάνοντας δύο αίθουσες του ναού του Πανάγιου Τάφου.

Την επιβεβαίωση ότι το Κυπριακό θα τεθεί επί τάπητος σε συνάντηση εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 29 Απριλίου, έδωσε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών, Γκουστάβ Φεϊσέλ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Φεϊσέλ θα έχει ως στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών και τον καθορισμό στρατηγικής για το Κυπριακό, ενώ σημείωσε ότι "είναι μια καλή ευκαιρία να συζητηθούν ορισμένα ζητήματα με τις χώρες που σίγουρα ενδιαφέρονται και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ".

Ο Ιβάν Κόστοφ, ηγέτης της κεντροδεξιάς "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, όπως αποφάσισε το Εθνικό Εκτελεστικό Συμβουλίου της ΕΔΔ. "Ελπίζουμε στην υποστήριξη της "Ένωσης Εθνικής Σωτηρίας" και της "Ευρωαριστεράς", δήλωσε ο κ.Κόστοφ, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, τον οποίο ενημέρωσε για τα βασικά σημεία της κοινής διακήρυξης, με τις βασικές αρχές εξόδου της Βουλγαρίας από την κρίση, την οποία η ΕΔΔ προτείνει στις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

"Eκτός από τα κοινά σύνoρα, μεταξύ μας υπάρχει και μια φιλία, και το τρίτο που θα μας συνδέσει είναι το γεγονός ότι σύντομα η Βουλγαρία και η Τουρκία θα είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ". Αυτό τόνισε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Τουρχάν Ταγιάν, μετά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Γκεόργκι Ανάνιεφ, κοντά στην πόλη Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη) της Νότιας Βουλγαρίας.

Διεθνής σπείρα τα μέλη της οποίας σκόπευαν να "αδειάσουν" την αγορά της Βόρειας Ελλάδας με πλαστές πιστωτικές κάρτες εξαρθρώθηκε από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Τα μέλη της σπείρας -τέσσερις Βούλγαροι και ένας Ιταλός- εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, πριν προλάβουν να επεκτείνουν τις παράνομες δραστηριότητες τους σε καταστήματα της περιοχής. Αντιμετωπίζουν δε την κατηγορία ότι πραγματοποιούσαν "αγορές" από καταστήματα της Θεσσαλονίκης με oκτώ πιστωτικές κάρτες αμερικανικών και καναδέζικων τραπεζών που βρέθηκαν στην κατοχή τους. Οι αλλοδαποί ισχυρίστηκαν ότι αγόρασαν τις πλαστές κάρτες από τη Βουλγαρία από άγνωστα άτομα. Σύμφωνα με την ασφάλεια οι κάρτες κλάπηκαν από Αμερικανούς και Καναδούς υπηκόους και στη συνέχεια κατασκευάστηκαν απομιμήσεις των καρτών - με τα ίδια ονόματα και αριθμούς- σε παράνομα εργαστήρια που λειτουργούν στη γειτονική χώρα.

Καλός θα είναι σήμερα γενικά ο καιρός ενώ τοπικές νεφώσεις θα σημειωθούν την ημέρα στην ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά. Βροχές μικρής διάρκειας θα εκδηλωθούν στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 έως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με πιθανότητα βροχής κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 25 April 1997 - 7:40:17 UTC