Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.4.1997

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εξωτερικών και άμυνας που θα συνέλθει υπό τον πρωθυπουργό Κωστα Σημίτη. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Χθες ο πρωθυπουργός συζήτησε διαδοχικά με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Μάλτα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας και του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. "Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακόμη καταλήξει κάπου", είπε ο κ.Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να βγάζουμε πρόωρα συμπεράσματα. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη σε ότι αφορά τις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων. Σε ερώτηση γιατί ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζεται αισιόδοξος, απάντησε ότι "ο ρόλος του είναι τέτοιος που πρέπει να είναι αισιόδοξος".

Την ύπαρξη στενής συνεργασίας με το υπουργείο Ανάπτυξης και ιδιαίτερα με τον υφυπουργό Εμπορίου, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενόψει της πασχαλινής περιόδου, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, επισήμανε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης. Μιλώντας σε σύσκεψη για τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της χώρας, καθώς και των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και Κτηνοτροφική, ο κ. Γερανίδης ζήτησε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία μεταξύ κτηνοτρόφων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, ώστε να δίνεται ώθηση στην επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν.

Δύο συμφωνίες που αφορούν τις αμοιβαίες επενδύσεις και τις θαλάσσιες μεταφορές υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Εσθονίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Τόμας Σίλβερ επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, συνοδευόμενος από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Λίγο αργότερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, είχαν κατ' ιδίαν συζήτηση στην οποία παρευρίσκεντο και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Μπαλτάς.

Την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξέφρασαν εκπρόσωποι των δύο υπουργείων, κατά τη συνάντησή τους στα Σκόπια. Η αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου, η οποία, με επικεφαλής τον Σταύρο Χουλάκη, πραγματοποιεί από την Τρίτη επίσκεψη στη γειτονική χώρα, έγινε σήμερα δεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών των Σκοπίων, Τόμισλαβ Τσόκρεφσκι.

Μονοήμερη επίσκεψη στο Στρασβούργο θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα, 21 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται το Στρασβούργο ως επίσημος προσκεκλημένος του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα μιλήσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών της.

Την ανάγκη να υπάρξει μεταβολή της θέσης του Πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας στον πίνακα των προτεραιοτήτων του δημόσιου βίου και της κοινής γνώμης, επισημαίνει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που είναι 18η Απριλίου. ''Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων είναι εκ των πραγμάτων μια ελληνική ημέρα. Τα μνημεία στην Ελλάδα, που είναι στο σύνολό της ένας μεγάλος και αδιάκοπος αρχαιολογικός χώρος, είναι η απτή απόδειξη της διαχρονίας του ελληνικού πολιτισμού. Είναι οι υλικές εκφάνσεις της συλλογικής μνήμης και της συλλογικής αξιοπρέπειας του τόπου αυτού'', υπογραμμίζει ο κ.Βενιζέλος και τονίζει : ''Ο Πολιτισμός είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και ο δίαυλος της εισόδου της στο διεθνή ανταγωνισμό''.

Την ''Καντάδα των Λουλουδιών'', καθώς και μελωδίες του από θεατρικά έργα θα παρουσιάσει ο γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα, Ιταλός συνθέτης Νικόλα Πιοβάνι αύριο στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, μέσα από τη μουσική παράσταση ''Canti e Cantate''. Η ''Καντάδα των Λουλουδιών'', μια σύνθεση για δεκατρία όργανα, μια ομιλούσα φωνή και δύο τραγουδιστές, βασισμένη στο μύθο του Νάρκισσου θα αποτελεί το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, που θα συνεχιστεί με την παράσταση ''Canti di Scena'', που περιλαμβάνει μια σειρά αποσπασμάτων από μελωδίες του συνθέτη για θεατρικά έργα, σε κείμενα του Βιτσέντζο Τσεράμι. Το Νικόλα Πιοβάνι θα συνοδεύουν οι ερμηνευτές Πίνο Ινγκρόσσο, Ντονατέλλα Παντιμίλιο και Σιμόνα Πατιτούτσι, που απαρτίζουν το μουσικό σχήμα ''Λα Κομπανία Ντελλα Λούνα''.

Την ανησυχία του ότι δεν θα σταματήσει η φυγή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης και Προσφύγων του αυτοαναγνωρισμένου Κοινοβουλίου των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ρίφατ Μπλακού. Ο κ.Μπλακού γύρισε πρόσφατα από την Γερμανία όπου συζήτησε με τις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές για την άσχημη κατάσταση των Αλβανών προσφύγων στην Γερμανία. Οπως σημείωσε ο κ. Μπλακού, προειδοποίησαν τις γερμανικές αρχές ότι η φυγή των Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο δεν θα σταματήσει όσο η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη και καταπιεστική. Ο κ.Μπλακού τόνισε ότι "2000 Αλβανοί, και κυρίως νέοι άνθρωποι, φτάνουν στην Γερμανία κάθε μήνα και, αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να φτάσουν στη Γερμανία περίπου 100.000 Αλβανοί."

Εκλογές διεξάγονται αύριο στη Βουλγαρία. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων θα κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών της βουλής. Στις εκλογές συμμετέχουν 39 κόμματα και συνασπισμοί. Οι Βούλγαροι που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε κάλπη που θα στηθεί στο βουλγαρικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Στις 29 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Αλβανία. Στην ημερομηνία αυτή κατέληξαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης, όπως ανακοίνωσε ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 18 April 1997 - 6:40:15 UTC