Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:56 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.4.1997

Τα πρώτα τμήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική αποστολή στην Αλβανία, έφθασαν νωρίς το μεσημέρι στο αεροδρόμιο των Τιράνων.Το πρωί είχαν αναχωρήσει απο το αεροδρόμιο "Μακεδονία" και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ένας λόχος αναχώρησε με δύο αεροσκάφη C -130 και προορισμό τα Τίρανα, ενώ οι άνδρες ενός δεύτερου λόχου επιβιβάστηκαν στο αρματαγωγό "Σάμος" και αναμένεται να φτάσουν ύστερα από δύο ημέρες στο λιμάνι της Αυλώνας. Τα στρατιωτικά τμήματα επιθεώρησε πριν από την αναχώρηση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Τζογάνη, του αρχηγού ΓΕΣ κ. Παραγιουδάκη και του διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού κ. Παναγιωτάκη.

Στο θέμα της άρσης του βέτο εκ μέρους της χώρας μας για τη συμμετοχή της Τουρκίας ως συνδεδεμένου μέλους στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της κυβέρνησης ως ρεαλιστική αντιμετώπιση ενός εκκρεμούντος θέματος που δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη για το προηγούμενο θέμα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι διασφαλίστηκε και παραμένει ως είχε το καθεστώς των σχέσεων των συνδεδεμένων μελών με τη δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι αποφασίζουν τα πλήρη μέλη και τα συνδεδεμένα εφόσον το επιθυμούν καλούνται να εναρμονιστούν με αυτές τις αποφάσεις. Ωστόσο οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η θέση της χώρας μας για το Χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκίας παραμένει η ίδια.

Την έντονη ανησυχία της για τους τελευταίους χειρισμούς της κυβέρνησης με αφορμή την άρση του βέτο για τη συμμετοχή της Τουρκίας ως συνδεδεμένου μέλους στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει σήμερα με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. Στην ίδια ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτάται ποια οφέλη αποκόμισε η Ελλάδα προκειμένου να άρει το βέτο. Για "απίστευτα ξαφνικά δώρα στην Τουρκία" έκανε σήμερα λόγο ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ως επικίνδυνη υποχώρηση.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. "Η Κύπρος πρέπει να αποφασίζει και η Ελλάδα να συμπαρίσταται και να προωθεί τις αποφάσεις της νόμιμης Κυπριακής κυβέρνησης για το Κυπριακό", δήλωσε ο κ. Βασιλείου ο οποίος χαρακτήρισε γόνιμη τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό. Νωρίτερα ο κ. Βασιλείου συναντήθηκε με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος υπογράμμισε ότι αιχμή των εθνικών μας θεμάτων παραμένει το Κυπριακό. "Σε πάρα πολλά από τα θέματα που συζητήσαμε βρισκόμαστε σε αρμονία και συμφωνία" είπε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ενώ ο κ. Βασιλείου εξέφρασε τη θέση ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει σε διάλογο. "Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει υποχωρήσεις ή θα αλλοιώσει τη θέση της πριν το διάλογο", πρόσθεσε.

Επίσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος είχε συναντήσεις με παράγοντες του υπουργείου και ανακοίνωσε τη δημιουργία Σώματος Συνοριακής Αστυνομίας για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών ενώ σε ότι αφορά στο ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων υπογράμμισε ότι το φαινόμενο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταστολής και πρόληψης το οποίο, όπως επισήμανε, ήδη συζητείται με τα συναρμόδια υπουργεία.

"Οι όποιες προοπτικές του κοινωνικού διαλόγου πρέπει ταυτόχρονα να στοιχίζονται στη μεγάλη προτεραιότητα της κοινωνικής προστασίας και της καταπολέμησης της ανεργίας" αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής ο οποίος συναντήθηκε με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ. "Πάγια, αμετακίνητη και δικαιωμένη θέση της Ν.Δ. είναι ότι όλα αυτά τα προβλήματα έχουν ως προϋπόθεση μια διαφορετική πολιτική οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα" είπε ο κ. Καραμανλής. Ο Πρόεδρος της συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος ζήτησε τη στήριξη της Ν.Δ. στις πρωτοβουλίες της ΓΣΕΕ επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: "Γνωρίζουμε πολύ καλά τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάτω και από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και είναι αποτέλεσμα των συμφωνιών στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας σε αυτή τη μεταβατική περίοδο και μέσα από τα προγράμματα σύγκλισης. Νωρίτερα το πρωί ο κ. Καραμανλής πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στους προέδρους του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας ενώ σε δηλώσεις του εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματός του στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και παρουσίασε τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Ευρωπαϊκών Γλωσσών σε όλη την Επικράτεια προβλέπει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή. Ενημερώνοντας ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης τους βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοθετικό έργο του Υπουργείου Παιδείας τόνισε ότι ένα από τα πέντε νομοσχέδια που θα κατατεθούν θα αναφέρεται στη δημιουργία ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Οργανισμός Δημοσίων Εκπαιδευτηρίων Ευρωπαϊκών Γλωσσών. Σύμφωνα με σημείωμα που διένειμε στους βουλευτές, ο νέος αυτός οργανισμός θα έχει στόχο: Η Ελλάδα θα προωθεί τη διδασκαλία της αγγλικής στο δημοτικό σχολείο και τη δεύτερη υποχρεωτική ξένη γλώσσα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ θα ιδρυθούν και θα λειτουργήσουν κέντρα ευρωπαϊκών γλωσσών.

Ευχαριστήρια επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, έστειλε ο Τούρκος ομόλογός του Μουσταφά Καλεμλί για την "θερμή και ειλικρινή φιλοξενία", που έτυχε πρόσφατα στην Αθήνα, αλλά παράλληλα, χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα, εκφράζει ανησυχία για την επιθυμία ορισμένων Ελλήνων βουλευτών να καλέσουν στην Ελλάδα τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν. Ο κ. Καλεμλί υπογραμμίζει την πίστη του ότι θα επιταχυνθούν οι προσπάθειες προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. "Αν δεν υπάρξει εμπόδιο τα κοινοβούλια των δύο χωρών σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να βάλουν σε στερεά θεμέλια τις σχέσεις τους" τονίζει σε άλλο σημείο της επιστολής.

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου κατέθεσε ο κ. Χαράλαμπος Βλαχούτσικος σημερινός ιδιοκτήτης της βίλας του Παλαιού Ψυχικού που ανήκε στην οικογένεια Παπανδρέου. Ο κ. Βλαχούτσικος ζητά τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της κ. Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου. Με την αίτηση αυτή ουσιαστικά εμποδίζει την πώληση της βίλας της οδού Αγράμπελης για να εξασφαλίσει, όπως υποστηρίζει τη ζημία που πιθανόν να υποστεί σε περίπτωση που τα τρία παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίσουν την αγωγή που κατέθεσαν εναντίον του διεκδικώντας το σπίτι του Παλαιού Ψυχικού ως κληρονομιά από τη Σοφία Μινέϊκο.

Τα πρώτα εκκαθαριστικά της εφορίας θα λάβουν κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα εκατό χιλιάδες φορολογούμενοι. Στη συνέχεια θα κληθούν για διευκρινίσεις όσοι εντοπίστηκαν να διατηρούν διπλούς αριθμούς φορολογικού μητρώου. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα πραγματοποιεί ελέγχους για το θέμα αυτό στο μητρώο των φορολογουμένων. Στο μεταξύ οικονομικοί παράγοντες κάνουν λόγο για ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο θα υποχωρήσει στο 5,7%.

Με επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος ζητά τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης από την εισαγγελία εφετών για τη διαλεύκανση των καταγγελιών σχετικά με την παραβίαση του νόμου περί μεσαζόντων ή δωροδοκιών κατά τη συνομολόγηση συμβάσεων για έργα και προμήθειες δημοσίου ενδιαφέροντος. Τις πληροφορίες αυτές αποκαλύπτουν σημερινές εφημερίδες που κάνουν λόγο για εμπλοκή επιχειρηματικών και εκδοτικών παραγόντων στις υποθέσεις αυτές.

Εντός του χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθούν τα έργα του τεχνικού προγράμματος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη ΄97 διαβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κώστας Λοϊζος. "Τα έργα βρίσκονται σε καλή φάση. Δεν αλλάζει καμία ημερομηνία και θα τηρηθεί πλήρως το ισχύον χρονοδιάγραμμα" τονίζει ο κ Λοϊζος.

Επιβεβλημένο θεωρεί τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, καθώς όπως εκτιμά, ενδεχόμενη καθυστέρησή τους θα είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της κρίσης και της αποσταθεροποίησης της Αλβανίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντίτα Ινφορμασιόν", ο ηγέτης των σοσιαλιστών, τόνισε ότι τα κόμματα που στηρίζουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση πρέπει να καθορίσουν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και να αρχίσουν πλέον οι διαδικασίες για την προετοιμασία τους τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας όσο και από τους διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι θα αναλάβουν την εποπτεία τους.

Tη βεβαιότητά του για τη νίκη των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" στις εκλογές της 19ης Απριλίου, εξέφρασε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Στογιάν Στάλεφ, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για να συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο. Το θέμα, κατά τον κ.Στάλεφ, "είναι κατά πόσο θα μπορέσει να σχηματιστεί μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία, η οποία ενδεχομένως να κάνει κάποιες τροπολογίες στο ισχύον Σύνταγμα". "Καλά είναι να υπάρχει μια σταθερή πλειοψηφία η οποία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αρχίσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνσκι και κυρίως την πολιτική στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες μαζί με την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων έχουν ανάγκη από ευρεία κομματική πολιτική συναίνεση", πρόσθεσε.

Την πεποίθηση ότι στο προσεχές μέλλον οι ελληνοσκοπιανές σχέσεις θα βελτιωθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί κανείς να μιλά για στενή συνεργασία των δυο χωρών, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κόρνμπλουμ, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση των Σκοπίων, "Pools", απόσπασμα της οποίας δημοσιεύει η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια". Ο κ.Κόρνμπλουμ, διαπιστώνει ότι "υπάρχει τεράστια πρόοδος στις σχέσεις των δυο χωρών αν σκεφθεί κανείς πώς ξεκίνησαν" γεγονός που επιβεβαιώθηκε, όπως σημειώνει, και από την επίσκεψη του Θ.Πάγκαλου στην ΠΓΔΜ.

Άστατο καιρό με πρόσκαιρες βροχές αλλά και σταδιακή βελτίωση αργότερα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανές βροχές στα βορειοδυτικά. Στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Όμως θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας. Αργότερα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από έναν έως 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 3 έως 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 17 April 1997 - 6:05:22 UTC