Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.4.97

Με αντικρουόμενες ανακοινώσεις οι φοιτητικές παρατάξεις δέχθηκαν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.Και φέτος όμως, φαίνεται ότι η αποχή υπήρξε μεγαλύτερη απο καθε άλλη χρονιά.Στην Αθήνα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, την πρώτη θέση κατέλαβε η ΔΑΠ , με ποσοστό 34% περίπου και την δεύτερη η ΠΑΣΠΚ με 24% .Στη Θεσσαλονίκη η ΔΑΠ ανακοίνωσε πώς έλαβε 42% των ψήφων, ενώ η ΠΑΣΠ το 18%.Πάντως, η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε "εκλογικό πραξικόπημα" στις σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.Αλλο χαρακτηριστικό των χθεσινών εκλογών ήταν η πτώση της δύναμης των αριστερών παρατάξεων και η "καθίζηση" της φοιτητικής νεολαίας της Πολιτικής Ανοιξης.

"Το 1997 είναι κρίσιμη χρονιά για την πολιτική μας. Η έκταση της βελτίωσης στο πεδίο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του πληθωρισμού θα προσδιορίσει το μέγεθος της απόστασής μας από το στόχο και την ένταση της προσπάθειας που θα απαιτηθεί τον επόμενο χρόνο". Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του στο διεθνές συνέδριο για την Ελληνική Οικονομία, που διοργανώνει το περιοδικό "ECONOMIST". Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στην παραγωγική αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας. Ο κ. Σημίτης, κατά την ομιλία του, επικεντρώθηκε στους στόχους της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια και στις προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης, Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε, στη Νέα Υόρκη, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις που αναπτύσσει ο ΟΗΕ, Γάλλο πρέσβη Μπερνάρντ Μιγιέτ. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα της αποστολής της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, ως παράδειγμα αυτόνομης συγκρότησης δύναμης, την ανάπτυξη της οποίας ενέκρινε βέβαια , μετά την ΕΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος προεδρεύει της αντιπροσωπείας του Διατλαντικού Φόρουμ της ΔΕΕ στις ΗΠΑ, επισήμανε τις αδυναμίες της ΔΕΕ, που δεν διαθέτει ακόμη δικά της στρατεύματα και για το λόγο αυτό καταφεύγει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ή στη βοήθεια ανεξαρτήτων χωρών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερψήφισε ομόφωνα στη συνεδρίαση τής ολομέλειάς της, την κοινή πρόταση ψηφίσματος, για το γενετικώς τυποποιημένο αραβόσιτο. Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τη συνυπόγραψε και ο Ευρωβουλευτής-καθηγητής, Αντώνης Τρακατέλλης. Στο ψήφισμα, καταδικάζεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εγκρίνει τη διάθεση στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου, παρά τις αρνητικές θέσεις των περισσότερων κρατών μελών. Η απόφαση αυτή της Επιτροπής, δε λαμβάνει ακόμη υπόψη τα θέματα ασφάλειας των τροφίμων και υγείας των καταναλωτών, δεδομένου ότι στους κύκλους αυτούς, εκφράζονται ήδη σοβαρές ανησυχίες για τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα.

Διάλεξη με θέμα το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής-καθηγητής Αντώνης Τρακατέλλης, με κύριο ομιλητή τον Ελληνοαμερικανό ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνιας, Μ. Γκιόκα. Θέμα της ομιλίας του κ. Γκιόκα ήταν: ''Η διεθνής κρίση της μετανάστευσης, η οποία όπως είπε ανησυχεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδαίτερα μετά τις πρόσφατες προσπάθειες νομοθετικής ρύθμισης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. ''Με δεδομένη τη φθίνουσα τάση του δείκτη γεννητικότητας στην Ε.Ε., τη συνεχή αύξηση του πληθυσμιακού όγκου του περίγυρου της Ευρώπης, την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε. και τον κίνδυνο έκρηξης στα επόμενα χρόνια, εάν δεν αναθεωρηθούν πολιτικές θέσεις και αντιλήψεις, που διακατέχουν σήμερα τους πολιτικούς και τους πολίτες της Ευρώπης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι επιπτώσεις του θα είναι ανεξέλεγκτες και τρομακτικές'', τόνισε ο καθηγητής Γκιόκας.

Η διαφύλαξη και συντήρηση της αγιορείτικης κληρονομιάς, η πορεία των εργασιών αναστήλωσης των Ιερών Μονών καθώς και η βελτίωση του οδικού δικτύου στο Αγιο Ορος, ήταν θέματα που συζήτησε με την Ιερά Επιστασία στις Καρυές, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθωνική Πολιτεία. Οι χρηματοδοτήσεις από το ΥΜΑ- Θ, μέσω του ΚΕΔΑΚ, ανέρχονται σε τέσσερα δισεκατομμύρια δραχμές και καλύπτουν ένα τριετές πρόγραμμα, το οποίο εκπονήθηκε με απόλυτη συνεργασία και συναίνεση της Ιεράς Κοινότητας. Η χρηματοδότηση από άλλες πηγές, όπως το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αγγίζει τα 14 δις. δραχμές.

Σε φυλάκιση δέκα μηνών καταδικάστηκε από το δικαστήριο, βιοτέχνης από τη Θεσσαλονίκη που κατηγορείται ότι δυσφήμιζε την πρώην σύζυγο του μέσω... πορνοπεριοδικών που κυκλοφορούν σε σκανδιναβικές χώρες για να την εκδικηθεί. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Χρήστος Μπιμπίτσιος, 36 χρονών, τον περασμένο Φεβρουάριο φέρεται ότι καταχώρησε σε περιοδικά της Δανίας και της Σουηδίας μικρές αγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η εν διαστάσει σύζυγος του, ενδιαφερόταν δήθεν να γνωριστεί και να συνάψει ερωτικές σχέσεις με ... γυναίκες από τη Σκανδιναβία!. Η πρώην σύζυγος του βιοτέχνη άρχισε να δέχεται "βροχή" απο ερωτικές επιστολές από τη Δανία, τη Σουηδία, ακόμα και από τη Γερμανία χωρίς να υποψιάζεται στην αρχή τι είχε συμβεί. Κατέθεσε στην εισαγγελία μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ από τις έρευνες που επακολούθησαν αποκαλύφθηκε ότι οι "ροζ" αγγελίες καταχωρούνταν από τον πρώην σύζυγο της.

Εφτακόσιοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στο Δήμο Πολίχνης Θεσσαλονίκης θα ενταχθούν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά τη χρέωση καταπατημένης γης, γεγονός που αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα εκατοντάδων οικογενειών της περιοχής. Οπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πολίχνης Θ. Παπαδόπουλος, το Δημοτικό Συμβούλιο Πολίχνης αποφάσισε ομόφωνα να εντάξει την περιοχή Μετεώρων, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα αυθαίρετα κτίσματα σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για καθαρά κοινωνικούς λόγους.

Στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν, δύο λαθρομετανάστες από τη Βουλγαρία που κατηγορούνται ότι μέσα σε επτά μήνες διέρρηξαν 50 διαμερίσματα και καταστήματα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε χθές σε κάθειρξη 17 ετών τον Goran Konstadinovski ή Stanosovski 28 ετών και τον συμπατριώτη του Marian Spasevski 48 χρονών σε 12 χρόνια, ενώ σε ποινές φυλάκισης 4 και 3 ετών αντίστοιχα καταδικάστηκαν για κλεπταποδοχή οι έμποροι χρυσού Θωμάς Στεργίου και Γιώργος Αμπεριάδης από τη Θεσσαλονίκη.

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ έχουν το δικο τους χειρισμό στο θέμα των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου, καθώς και ότι πιστεύουν οτι ειναι φρονιμότερη η πρόληψη παρά η αντιμετώπιση των διενέξεων, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Κένεθ Μπρίλ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Ο κ. Μπριλ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για υλοποίηση της πρότασης για μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο και άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η πρόταση αποτελεί τη μέθοδο αντιμετώπισης των συνεχών παραβιάσεων του εναερίου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά.

Σήμερα θα δημοσιευτεί το κείμενο του μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ της βουλγαρικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικής Πολιτικής κ. Κρασιμίρ Αγκάρσκι, σε διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία που υπεγράφη στις 4 Φεβρουαρίου, και αν το κάνει, η ενέργεια αυτή θα αποτελέσει "εθνική προδοσία".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προσανατολίζεται στην αναβολή εφαρμογής της απόφασης για μείωση του αριθμού της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που βρίσκεται στα Σκόπια. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ζήτησε την αναβολή μείωσης των στρατιωτών των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Αλβανία δικαιολογεί το αίτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για διατήρηση της υπάρχουσας δύναμης του ΟΗΕ στο έδαφός της.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 10 April 1997 - 6:40:15 UTC