Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:49 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.4.1997

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα εγκατασταθούν στα Τίρανα και την Αυλώνα τα ελληνικά στρατεύματα που θα συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία. Ο κ.Τσοχατζόπουλος γνωστοποίησε ότι το ελληνικό τάγμα θα αποτελείται μόνο από μόνιμους αξιωματικούς. Η ελληνική στρατιωτική μονάδα θα μετέχει στην πολυεθνική δύναμη είναι έτσι εκπαιδευμένη, εξοπλισμένη και οργανωμένη που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα, δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας.

Το υπουργείο Εργασίας επισκέπτεται στις 11 το πρωί ο Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο των επαφών που άρχισε ο πρωθυπουργός με αντικείμενο τον κοινωνικό διάλογο και τα επιμέρους ζητήματά του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε τροποποίηση στα ωράρια εργασίας, επέκταση του μέτρου της μερικής απασχόλησης και χορήγηση κινήτρων στους εργοδότες για πρόσληψη ανέργων.

Στις κάλπες προσέρχονται από τις 7 το πρωί φοιτητες και σπουδαστές των ΑΕΙ και ΤΕΙ για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων. Οι προεκλογικές εκδηλώσεις χαρακτηρίστηκαν από ήπιο κλίμα, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου ήταν η μικρή συμμετοχή των φοιτητών.

Περίπου 25 εκατομμύρια δραχμές προβλέπεται να πάρει αναδρομικά κάθε βουλευτής, με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος και Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Η τροπολογία προβλέπει την αναδρομική διακοπή της παραγραφής των αξιώσεων των βουλευτών, που άρχισε να ''μετράει'' τον προηγούμενο χρόνο και ορίζει ότι ''ο χρόνος και ο τρόπος εξόφλησης θα καθορισθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών''. Η τροπολογία ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ ενώ το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ τη χαρακτήρισαν ως "πρόκληση σε περίοδο λιτότητας".

Ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο πλαίσιο του σύγχρονου οικονομικού ανταγωνισμού και η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων διατήρησης της κρατικής ενίσχυσης της, χωρίς να θίγονται οι κοινοτικοί κανόνες περί ελεύθερου ανταγωνισμού, ήταν το βασικό θέμα της Ατυπης Συνόδου των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα πολιτισμού και οπτικοακουστικών μέσων, που συνήλθε στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, στις 7 και 8 Απριλίου. Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας, που συμμετείχε στη Σύνοδο, επισήμανε την ανάγκη να συμφωνήσουν, αναφορικά με το θέμα αυτό, τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε ένα δεσμευτικό πρωτόκολλο που θα προσαρτηθεί στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και ζήτησε παράλληλα να κινηθεί, στο πλαίσιο του επόμενου Συμβουλίου Υπουργών, η διαδικασία για τη σχετική τροποποίηση της Συνθήκης κατά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και της ζημίας που υφίστανται οι Αμερικανοί δικαιούχοι από την παράνομη εκμετάλλευση της πνευματικής τους δημιουργίας, (κινηματογραφικές ταινίες, κ.α) εκ μέρους των πειρατικών σταθμών, έθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Ναϊλς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης. Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννόπουλος διαβεβαίωσε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή περιέχεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία ιδρύονται Ειδικά Τμήματα από δικαστές στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, τα οποία θα δικάζουν υποθέσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

Αβάσιμες διαμαρτυρίες χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Μπίκας, τους ισχυρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης για παραβίαση της έννομης τάξης, εκ μέρους της Ελλάδας, με αφορμή την καταδίκη του ψευτομουφτή της Ξάνθης Μεχμέτ Αγά. "Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και την εσωτερική της έννομη τάξη, όπως αυτή εκφράζεται με το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους", δήλωσε ο κ. Μπίκας, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο, στη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Μπίκας επισήμανε ότι, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του 1991, οι μουφτήδες επιλέγονται από επιτροπή, που αποτελείται αποκλειστικά από Μουσουλμάνους, η δε επιλογή τους υποβάλλεται προς έγκριση στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και θα είναι στο πλαίσιο του γαλλικού προτύπου, εξήγγειλε στη Βουλή, ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος. Κατά τη συζήτηση πρότασης νόμου του βουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με τη "ρύθμιση της διενέργειας και δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων", όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι οι δημοσκοπήσεις είναι όπλο πίεσης στα χέρια των οικονομικά ισχυρών που οδηγούν στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Μετά τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβούλιο, στον οποίο προέβη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, οι νέοι υπουργοί που διορίστηκαν, είναι οι: Δρ. Γιαννάκης Κασουλίδης, (μέχρι χθες κυβερνητικός εκπρόσωπος), υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κόσης, υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γεώργιος Χατζηνικολάου, υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Χρήστος Π. Σολωμής, υπουργός Υγείας, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων. Στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου διορίστηκε ο Μανώλης Χριστοφίδης, πρώην υπουργός Υγείας.

Το Κυπριακό και τις πτυχές του παρουσίασαν στα μέλη της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Κύπρου, τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, ενώ ο πρόεδρός της, Τάσος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι "η αντιδικία μας δεν είναι με τους συμπατριώτες μας τους Τουρκοκυπρίους, από τους οποίους μια μεγάλη μερίδα πάσχει από την τουρκική κατοχή". Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική της Τουρκίας έχει ως στόχο τον έλεγχο και την κατοχή ενός κομματιού της Κύπρου, όπως επίσης και να έχει ίσο λόγο στα πολιτικά δρώμενα.

Το ''πράσινο φως'' από το ιταλικό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει το βράδυ, περιμένει η πολυεθνική Δύναμη Προστασίας, προκειμένου να μεταβεί στην Αλβανία. Την έγκρισή της στη Δύναμη, αναμένεται να δώσει η ιταλική Γερουσία. Ομως και στις δύο ψηφοφορίες, απειλεί να καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης Πρόντι, ο ηγέτης της ιταλικής δεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τονίζοντας ότι η ''Συμμαχία για την Ελευθερία'', της οποίας ηγείται, και η οποία ήταν υπέρ της αποστολής της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, άλλαξε στάση μετά τη δήλωση του Ιταλού υφυπουργού Εξωτερικών Πιέρο Φασίνο, ότι ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Πρόοδος σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας σχετικά με την κατασκευή νέων αγωγών για την τράνζιτ μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου για την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων. Εμπειρογνώμονες των δυο χωρών συμφώνησαν στη Σόφια γύρω από τα βασικά σημεία της διακυβερνητικής σύμβασης, που αναμένεται να υπογραφή κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Στέφαν Σοφιάνσκι στη Μόσχα.

Την άμεση εφαρμογή των μέτρων καταστολής των ισλαμιστικών δραστηριοτήτων ζήτησε από τους αξιωματούχους των περιφερειών της Τουρκίας, η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μεράλ Ακσενέρ, στενή συνεργάτης της Τανσού Τσιλλέρ, εντείνοντας με την ενέργειά της αυτή τις ήδη τεταμένες σχέσεις του κόμματος του "Ορθού Δρόμου" με το κόμμα "Ευημερίας" του ισλαμιστή πρωθυπουργού, Νετζμετίν Ερμπακάν. Όπως ανέφερε σχετικά εκπρόσωπος του υπουργείου, η υπουργός έστειλε εγκύκλιο με την οποία ζητά την άμεση και πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Συμφωνία διμερούς συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής πολιτικής αναμένεται να υπογράψουν οι υπουργοί Αμυνας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπλάγκοε Χατζίνσκι και της Γερμανίας, Φόλκερ Ρύε. Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, η σκοπιανή πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εν λόγω συμφωνία, καθώς, όπως εκτιμάται, θα συμβάλλει στην εναρμόνιση της αμυντικής πολιτικής της χώρας με τα συλλογικά συστήματα ασφαλείας. Ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, θα γίνει δεκτός από τον Σκοπιανό Πρόεδρο, Κίρο Γκλιγκόροφ, από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ενώ θα έχει συναντήσεις και με τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών για τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 9 April 1997 - 6:40:20 UTC