Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.4.1997

Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί το αντικείμενο της κυβερνητικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας καθώς η κυβέρνηση κηρύσσει την έναρξη των διαδικασιών για τη διεξαγωγή του διαλόγου για τα κύρια εργασιακά ζητήματα. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας ενώ την Πέμπτη το απόγευμα θα συνεδριάσει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ η μεικτή επιτροπή κυβέρνησης και κόμματος για τον κοινωνικό διάλογο. "Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, με διασφαλισμένη τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και στόχο την κοινωνική συνοχή, να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, εκείνες που θα δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να προχωρήσει άνετα στο δρόμο της ανάπτυξης και της οικονομικής της προόδου", δήλωσε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας Τύπου, Νίκος Αθανασάκης.

Δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγιναν το μεσημέρι οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων των Μεσογειακών χωρών που μετείχαν σε Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Προέδρου της ελληνικής Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. "Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα της εδραίωσης των δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προώθησης της διαπολιτισμικής συνεργασίας, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, της εξάλειψης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, της αντιμετώπισης του φαινομένου της μετανάστευσης και ιδιαιτέρως μας απασχόλησε η ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθησίας και αναλόγων μέτρων για τα ζητήματα της νέας γενιάς της χώρας μας". Αυτό δήλωσε, ανακοινώνοντας τα συμπεράσματα της Διάσκεψης, ο κ. Κακλαμάνης ο οποίος γνωστοποίησε ότι οι πρόεδροι των 17 Κοινοβουλίων των χωρών της Μεσογείου συμφώνησαν στη θεσμοθέτηση ενός Μόνιμου Κοινοβουλευτικού Φόρουμ.

Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε στη θέση της κυβέρνησης και του συνόλου του πολιτικού κόσμου, σε ότι έχει σχέση με την ελληνοσκοπιανή διαφορά ως προς το όνομα, και συνεπώς αυτή τη θέση υποστηρίζει και υπερασπίζεται η Ελλάδα σε όλα τα διεθνή βήματα και οργανισμούς και σε αυτή μένει. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης, όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες που λένε ότι οδεύουμε προς συμφωνία στον ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ, και σχολίασε πως η εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα η υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων δεν μπορεί να στηρίζεται σε φήμες. Για τη διαμάχη Ελλάδας-Ιταλίας, σχετικά με το που θα αναπτυχθεί η ελληνική στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία, είπε ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένες εμπλοκές στο επίπεδο των στρατιωτικών επιτελών. "Εκείνο, όμως πρόσθεσε, που άριστα γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι στο επίπεδο της πολιτικής συνεργασίας υπάρχει σαφέστατα συνεργασία με την ιταλική πλευρά και πιστεύω ότι στο πλαίσιο των συνεννοήσεων-που κυρίως είναι πολιτικές διαβουλεύσεις- θα υπάρξει τελικά και η ορθή λύση".

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Αλβανίας και ειδικότερα στα Τίρανα και στις μεγάλες πόλεις της χώρας παρουσιάζει αισθητή βελτίωση, ωστόσο δεν λείπουν τα επεισόδια που διαταράσσουν την ηρεμία και την ασφάλεια των πολιτών. Σοβαρά προβλήματα για το νότο παραμένουν οι περιπτώσεις τραυματισμού από απροσεξία, κυρίως παιδιών, από εκρηκτικές ύλες ενώ χθες στην Αυλώνα, σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκαν πέντε παιδιά και σκοτώθηκε ένας ενήλικας από "αδέσποτες" σφαίρες. Αναστάτωση επίσης έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Αλβανού συνταγματάρχη, Ασμπάν Μπουχάλι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των στρατιωτικών αποθηκών, ότι χημικά και τοξικά όπλα βρίσκονται στα χέρια απλών πολιτών.

Το θέμα της αποστολής της πολυεθνικής δύναμης και ειδικότερα τη διάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών που θα μετάσχουν συζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλαδας, Γ.Παπανδρέου με τον ομόλογό του Ιταλό υπουργό, Πιέρο Φασίνο. Ο κ.Παπανδρέου επανέφερε την πρόταση της Ελλάδας για μεικτά τμήματα σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας, πρόταση που ο κ.Φασίνο είδε θετικά και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις απόψεις στην κυβέρνησή του. Ο κ. Παπανδρέου είχε ακόμη συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ ο οποίος επισήμανε την ανάγκη η Τουρκία να αποκτήσει ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πρόοδος στις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας στην Κοινότητα θα προωθηθούν εφόσον η Αγκυρα σημειώσει θετικά βήματα στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε το πρωί ο Κοινοτικός Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής ο οποίος τον ενημέρωσε για την ελληνική συμμετοχή στην πολυεθνική αποστολή που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία. "Η Αλβανία και η υπόθεση αυτή, η κρίση που σήμερα αντιμετωπίζει αυτή η χώρα, είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση και δεν προσφέρεται ως πεδίο ανταγωνισμών μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης", σημείωσε ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε: "η Ιταλία προσπαθεί, από ό,τι φαίνεται να παίξει έναν τέτοιο ρόλο". Ο Κοινοτικός Επίτροπος χαρακτήρισε ως πολύ υπεύθυνη τη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς, όπως είπε, δεν ενεπλάκη σε τέτοιου είδους ανταγωνισμούς.

Αλλο ένα άτομο, το τρίτο μέσα σε τέσσερις μέρες, πέθανε από ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον 34χρονο Πολυχρόνη Παπαϊωάννου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του στην οδό Αρη Βελουχιώτη στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, 58 άτομα από την αρχή του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους από ναρκωτικά.

Είναι θέμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ποιον θα ορίσει εκπρόσωπο του κόμματος, απάντησε ο βουλευτής Προκόπης Παυλόπουλος, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει το ενδεχόμενο να διατηρήσει τη θέση που είχε επί προεδρίας Μ. Εβερτ. Σε ερώτηση για το πως κρίνει τις πρώτες κινήσεις του Κώστα Καραμανλή, απάντησε ως εξής: "Εχω πει και άλλοτε ότι για τη Ν.Δ. την επομένη του συνεδρίου ξεκίνησε μια νέα αρχή και γύρισε μια σελίδα". Αναφερόμενος στις φοιτητικές εκλογές χαρακτήρισε υποδειγματικό το κλίμα των φοιτητικών εκλογών και εξέφρασε τη θέση ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας αποδεικνύει την ωριμότητα των φοιτητών και γενικότερα αποτελεί ελπίδα ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα θα πάει καλύτερα και θα αποτελέσει τη βάση για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Είκοσι έξι φοιτητές οικονομικών πανεπιστημίων από επτά χώρες των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας συναντήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πρώτης Πανευρωπαϊκής Συνάντησης Νέων για την Οικονομική Συνεργασία (AIESEC) και αντήλλαξαν απόψεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στις λεγόμενες "αναδυόμενες" αγορές, αλλά και γενικότερα για θέματα που άπτονται της οικονομικής επιστήμης. Την τετραήμερη συνάντηση διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, σε συνεργασία με το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης και το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας. Την Ελλάδα εκπροσωπεί στη συνάντηση το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, ενώ οι ξένοι φοιτητές προέρχονται από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γιουγκοσλαβίας, της Ρωσίας, της Ρουμανίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βουλγαρίας και της Αρμενίας.

Με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον συναντάται σήμερα στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εκτόνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανέγερση του νέου εβραϊκού οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στην ομιλία του, στη Σύνοδο των χωρών του Κινήματος των Αδεσμεύτων ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ έκανε λόγο για αθέτηση όλων των συμφωνιών εκ μέρους του Ισραήλ. Κατηγόρησε δε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι έχει κυρήξει τον πόλεμο κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας. Στο μεταξύ ένταση εξακολουθεί να επικρατεί στη Δυτική Οχθη που παραμένει αποκλεισμένη μετά τις τελευταίες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ. Σήμερα Εβραίος έποικος πυροβόλησε και τραυμάτισε τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους όταν εκείνοι επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον του αυτοκινήτου του.

Εντονες ανοδικές τάσεις σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο οποίος παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση της τάξης του 3,13% έκλεισε τελικά στις 1439.41 μονάδες.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο στη δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις ενώ στα βόρεια θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές στο βόρειο Αιγαίο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 7 βαθμούς, στα δυτικά από 2 μέχρι 15 και στην υπόλοιπη χώρα από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 7 April 1997 - 16:05:34 UTC