Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ - 4.4.1997

"Kάηκε" τη νύχτα η Θεσσαλονίκη καθώς δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας ξέφρενα την ιστορική νίκη του Αρη, ο οποίος μέσα στο φλεγόμενο "Ατατούρκ Σπόρτ Σαράι" της Προύσας, κατέβαλε την τουρκική "Τόφας" με σκόρ 70- 88 κατακτώντας το Κύπελλο Κόρατς. Στο κέντρο της Μακεδονικής πρωτεύουσας δημιουργήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση από τα αυτοκίνητα με τους πανηγυρίζοντας φιλάθλους, ενώ στην πλατεία του Λευκού Πύργου χιλιάδες Θεσσαλονικείς, κυρίως νέοι έστησαν ξέφρενο γλέντι χαράς που κράτησε μέχρι το πρωί. Στον πρώτο αγώνα που έγινε στο Αλεξάνδρειο ο Αρης έχασε από την Τόφας με σκόρ 66-77, όμως στο δεύτερο παιχνίδι κατόρθωσε να καλύψει τη διαφορά των 11 πόντων και να κατακτήσει το τρόπαιο. Πρώτος σκόρερ του αγώνα ο Πορτορικανός Χοσέ Ορτίθ Πικουλίν ο ο οποιος πέτυχε 19 πόντους. Εκπληκτική εμφάνιση πραγματοποίησε από την ομάδα του Αρη ο Ιταλός Μάριο Μπόνι, ενώ πολύ καλοί ήταν και οι Παναγιώτης Λιαδέλης, Γιάννης Σιούτης. Καθοριστική η συμμετοχή του Ντίνου Αγγελίδη και του Τζανή Σταυρακόπουλου. Είναι το δεύτερο ευρωπαικό τρόπαιο στην ιστορία του Αρη, ο οποίος το 1993 είχε κατακτήσει το κύπελλο κυπελλούχων νικώντας την τουρκική Εφές Πίλσεν στο Τορίνο.

Στη Θεσσαλονίκη στρέφεται το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον ,καθώς αρχίζει σ'ημερα η συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος.Το μεσημέρι θα έλθει στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,που θα μιλήσει πρός τους συνέδρους για τον πόλο σταθερότητας και ειρήνης που είναι η Ελλάδα στο χώρο των Βαλκανίων.Νωρότερα το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος θα δώσει συνέντευξη τύπου.

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ολλανδίας Βαν Μίερλο και της Γαλλίας Ερβέ ντε Σαρέ.Οι δύο ευρωπαίοι υπουργοί είχαν συνομιλίες με την ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ,που περιστράφηκαν κυρίως, στην επιδίωξη της Αγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Μπασκίμ Φίνο είχε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συζήτησαν για την πολιτική στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προσπάθειες της κυβέρνησης Φίνο για το θέμα της αύξησης της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αλβανία, καθώς και για την επιτάχυνση της παράδοσής της. Ο κ. Αλαβάνος ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΝ για τις εξελιξεις στην Αλβανία και ενημέρωσε τον κ. Φίνο για την εκστρατεία ανθρωπιστικής βοήθειας του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης.

Την εκτίμηση ότι μπορούν να αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες από την απεργία των καθηγητών, αν οι ίδιοι το επιδιώξουν, εξέφρασε στη Βουλή, ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Ανθόπουλος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δημήτρη Κωστόπουλου, ο κ.Ανθόπουλος κατηγόρησε τους καθηγητές ότι απορρύθμισαν την Παιδεία, και πρόσθεσε ότι με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας θα αναπληρωθούν δεκαεννέα διδακτικές ημέρες. Αντίθετα, είπε, με την πρόταση των καθηγητών θα αναπληρωθούν μόλις εννέα. Ο υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι οι αυξήσεις που θα πάρουν οι καθηγητές θα κυμανθούν από 420.000 χιλιάδες ετησίως για τον πρωτοδιοριζόμενο και μέχρι 1. 000.000 δραχμές για τον καθηγητή με προϋπηρεσία άνω των 25 ετών. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη τους αν συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε στην περίπτωση τους πολιτική λιτότητα, όταν οι αυξήσεις που πήραν κυμαίνονται σε ποσοστό 10-16% με πληθωρισμό 5-6%.

Την πεποίθησή του ότι η διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Θεσσαλονίκη, που αρχίζει, θα συμβάλλει ουσιαστικά στον συντονισμό των δραστηριοτήτων των αριστερών δυνάμεων της περιοχής μας με αυτές των υπολοίπων αριστερών κομμάτων της Ευρώπης, επισήμανε ο ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ, με σημερινές του δηλώσεις στη Σόφια. Ο κ.Παρβάνοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας και αναφέρθηκε στο θέμα της διοργάνωσης συνάντησης των αριστερών κομμάτων των Βαλκανίων στην Αθήνα, το οποίο εξέτασε με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Μονοήμερη τριμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων αξιωματικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Κεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι: ''Το λαθρεμπόριο και κλοπές αυτοκινήτων'', ενώ θα συζητηθούν και διάφορα άλλα θέματα που έχουν συνάφεια με το κεντρικό θέμα.

Φραγμό στην τηλεοπτική ασυδοσία έχει σκοπό να βάλει η κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το ''Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και την επιτάχυνση των δικών'', το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής απ'όλα τα κόμματα. Οπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ, για τα λεγόμενα τηλεοπτικά παράθυρα και την προστασία του πολίτη, πρόσθεσε όμως, ότι απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί για να μη θεωρηθεί ότι παραβιάζεται η ελευθερία των συνειδήσεων ή του Τύπου.

Τροπολογία με την οποία ζητούν να καλυφθούν από τους συμμετέχοντες στον πανελλήνιο διαγωνισμό του 1995, 1181 επιπλέον θέσεις που έμειναν κενές επειδή ο αριθμός των επιτυχόντων ήταν μικρότερος, κατέθεσαν στη Βουλή, 93 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Οπως τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πολύ μικρός αριθμός των επιτυχόντων λόγω του χαμηλού ποσοστού επιτυχίας, αποδεικνύει ότι πρόκειται για δυναμικό με ιδιαίτερα προσόντα και υψηλή στάθμη, ικανό να προσφέρει στη δημόσια διοίκηση.

Την έκδοση ομολογειακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης, ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων και διάρκειας μέχρι 10 ετών, ενέκρινε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από συνέλευση των μετόχων της. Την πεποίθηση ότι το δάνειο αυτό δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την μελλοντική αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με τη συμμετοχή επενδυτών και από τις διεθνείς αγορές και ότι ενισχύει περαιτέρω την φερεγγυότητα της Τράπεζας, εξέφρασε ο Πρόεδρός της, Θεόδωρος Καρατζάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους μετόχους της Τράπεζας.

Έργα Λίντχολμ, Σιμπέλιους και Ραχμάνινωφ θα ερμηνεύσει ο Λεωνίδας Καβάκος με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στοκχόλμης, αύριο το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής της σουηδικής πρωτεύουσας. Στον ίδιο χώρο, παρουσιάστηκε σήμερα η "Μικρή Συμφωνία" του Θάνου Μικρούτσικου, μαζί με έργα των Σούμπερτ και Μπραμς, από την Φιλαρμονική της Στοκχόλμης, υπό την διεύθυνση του Άντριου Ντέιβις.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βίκτορ Τσιορμπέα, είχε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Αντριάν Σέβεριν. Μετά από τη συνάντηση και οι δύο πολιτικοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Ρουμανία και η Κύπρος έχουν κοινούς σκοπούς, όπως η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Eπιτυχείς χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, τις συνομιλίες που είχε στο Λονδίνο με το σκιώδη υπουργό Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος Ρόμπιν Κουκ. Σε δηλώσεις, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο κ.Χριστόφιας ανέφερε ότι έθεσε προς τον κ.Κουκ τις θέσεις του κόμματός του αναφορικά με την ουσία του Κυπριακού και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει μια κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 4 April 1997 - 12:38:30 UTC