Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ - 3.4.1997

''Η Ελλάδα θα συμβάλει με κάθε τρόπο για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην Αλβανία''. Τη διαβεβαίωση αυτή επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά την 4ωρη -σχεδόν- συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Μπασκίμ Φίνο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην πρώτη αυτή συνάντησή που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί, της Ελλάδας και της Αλβανίας, συμφώνησαν για το πως θα γίνει καλύτερος συντονισμός για την οικονομική βοήθεια που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση στην αλβανική και η οποία θα είναι της τάξεως των 20 δισ δραχμών. Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ειρηνευτική δύναμη και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει και την τεχνική της υποστήριξη για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα του.

Τετραμερής συνάντηση για το αλβανικό πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.Θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδος και Αλβανίας, ο προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βαν Μιέρλο και ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Φράντς Βρανίτσκι, ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ, που θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες για την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης.

Οι καταστροφές που υφίστανται οι Ελληνες επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στη νότια Αλβανία, όπου έχουν κατά κύριο λόγο εγκατασταθεί οι ελληνικές μονάδες, είναι τεράστιες και μόνο μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης θα καταστεί δυνατή η ακριβής εκτίμησή τους. Αυτό επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο οποίος με επείγον τηλεγράφημά του προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των Ελλήνων επιχειρηματιών που δρουν στην Αλβανία. Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει ότι πέρα από την παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας θα πρέπει και από την αλβανική κυβέρνηση να υπάρξει δέσμευση για την κάλυψη των Ελλήνων επιχειρηματιών, στο πλαίσιο μάλιστα και των διμερών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί και ιδιαίτερα της συμφωνίας για την προστασία των επενδύσεων. "Οι ελληνικές και άλλες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία συμβάλλουν στη διατήρηση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και μειώνουν το μεταναστευτικό ρεύμα", καταλήγει ο ΣΕΒΕ.

Την άποψη ότι η προστατευτική πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ έχει να επιτελέσει έναν δύσκολο και ριψοκίνδυνο ρόλο στην Αλβανία εξέφρασε ο ειδικός εντεταλμένος του ΟΑΣΕ για την Αλβανία, πρώην καγκελάριος Φρανς Βρανίτσκι, σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων της αυστριακής τηλεόρασης. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπλέκεται σε μια περιπέτεια στην Αλβανία, χωρίς να ξέρει πως θα την αντιμετωπίσει, ο κ. Βρανίτσκι δήλωσε χαρακτηριστικά: "Δεν θα τη χαρακτήριζα ως περιπέτεια, όμως δεν έχουμε να κάνουμε εκεί έναν απλό περίπατο. Και επειδή ακριβώς τούτο είναι ριψοκίνδυνο, δεν υφίστανται εγγυήσεις επιτυχίας απ' έξω".

"Είναι ντροπή έστω και να σκεφθεί κανείς ότι από πλευράς του ιταλικού πλοίου μπορεί να υπήρξε ηθελημένη πρόθεση να εμβολίσει το αλβανικό πλοίο, όπως αναφέρθηκε σε πηχιαίους τίτλους πολλών εφημερίδων ή όπως υποστηρίχθηκε από μερικές αλβανικές πλευρές". Αυτό υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ιταλική Γερουσία, αναφορικά με τη βύθιση του αλβανικού πλοίου στην Αδριατική, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, κ. Αντρεόττα. Ο Αντρεόττα έδωσε λεπτομερείς εξηγήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα, σημειώνοντας ότι η τραγικότητα του συμβάντος, ο πόνος για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, αλλά και η πεποίθηση για την ορθότητα των ενεργειών του πολεμικού ναυτικού απαιτούν ταχεία ολοκλήρωση των ερευνών για το ατύχημα. Ο Ιταλός υπουργός επισήμανε ότι προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη διαφάνεια, οι οδηγίες που δόθηκαν στις μονάδες του πολεμικού ναυτικού, που είχαν εμπλακεί με στις επιχειρήσεις επιτήρησης και ελέγχου της λαθρομετανάστευσης είναι στη διάθεση των δικαστικών και ανακριτικών αρχών.

Εβδομηνταεπτά έργα ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους χαράκτες, του Αλμπιν Μπρουνόφσκι από τη Σλοβακία, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονίκη 1997''. Η Έκθεση Αλμπιν Μπρουνόφσκι, που θα παρουσιαστεί από αύριο ως τις 26 Απριλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Σλοβακίας. Είναι μία παραγωγή της Εθνικής Πινακοθήκης της Μπρατισλάβας και αποτελεί επίσημη συμμετοχή της Σλοβακίας στο Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα του Οργανισμού.

Την άμεση απομάκρυνση του Ραούφ Ντενκτάς από την εξουσία απαιτεί η Τουρκοκυπριακή Δημοκρατική Ενωση του Λονδίνου μετά από απειλές του τουρκοκύπριου ηγέτη σύμφωνα με τις οποίες θα κατασχεθούν τα σπίτια και οι περιουσίες όσων έχουν μεταναστεύσει στο Λονδίνο. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντενκτάς δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου Τουρκοκυπρίων εκτός Κύπρου πως "οι Τουρκοκύπριοι που αφήνουν τα κατεχόμενα και ψάχνουν άσυλο στο εξωτερικό είναι απερίσκεπτοι, καθώς και ότι οι περιουσίες και τα σπίτια τους στην Β. Κύπρο θα κατασχεθούν''.

Σταθεροποίηση της οικονομίας και τους εθνικού νομίσματος, λέβα, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1997, διαπίστωσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνσκι, κατά τη συνεδρίασή της, στην οποία εξετάστηκε η υλοποίηση των υποχρεώσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα αποθέματα της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζονται σε 550 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ισοτιμία του λέβα προς τα σκληρά συναλλάγματα διατηρείται στα ίδια επίπεδα ( η ισοτιμία λεβ- δολαρίου έχει διαμορφωθεί στο 1600 προς 1), όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σβετοσλάβ Γκαβρίσκι μετά τη συνεδρίαση.

Φορολογικές διευκολύνσεις για νέες κατασκευαστικές μονάδες αυτοκινητοβιομηχανιών θέσπισε η τουρκική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα. Η χρονική επιλογή, όπως εκτιμά η αμερικανική οικονομική εφημερίδα ''The Journal of Commerce'', δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερη για τη Honda και Hyundai, που ξεκινούν νέες δραστηριότητες στην Τουρκία στο τέλος του χρόνου. Οι δύο εταιρείες, αναφέρει η εφημερίδα, θα πληρώνουν φόρο μόνον 65%, σε αντίθεση με το 13% που φορολογούνταν μέχρι τώρα οι διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες. Αναλυτές πιστεύουν πως σύντομα θα ακολουθήσουν και αμερικανικές εταιρείες, ενώ οι νέες φοροαπαλλαγές σκοπεύουν στην ενθάρρυνση εταιρειών εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα επαναληφθούν οι συνομιλίες Ελλάδας και FYROM στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας.Χθές συναντήθηκαν στην έδρα του ΟΗΕ οι πρεσβευτές των δύο χωρών υπο τη διαμεσολάβηση του Σάιρους Βανς,αλλά δεν θέλησαν να κάνουν καμμιά δήλωση για την πορεία των συνομιλιών.

Την παύση της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, αρμόδιας για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Ελίζαμπεθ Ρεν, από τη θέση της ως παρατηρήτριας του Οργανισμού στα Σκόπια ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λιούμπομιρ Φρτσκοφσι. Ο Σκοπιανός υπουργός, κατά την ομιλία του σήμερα στη Γενεύη, στη Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι η πολιτική της χώρας του εξασφαλίζει την τήρηση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Σημειώνεται ότι η κ. Ρεν δεν είναι πρόσωπο προσφιλές στην κυβέρνηση των Σκοπίων, καθώς έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των Αλβανών της χώρας και στο παρελθόν έχει ζητήσει τη νομιμοποίηση του Πανεπιστημίου του Τετόβου.

Μια πολύ μεγάλη νίκη πέτυχε χθες το απόγευμα στο Σεράγεβο η Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, νικώντας την Εθνική Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με σκορ 1-0, ύστερα από γκολ που πέτυχε ο παίκτης του ΠΑΟΚ, Κώστας Φραντζέσκος, στο 73ο λεπτό του αγώνα με απευθείας χτύπημα φάουλ. Οι Ελληνες παίκτες στάθηκαν πάρα πολύ καλά στον αγώνα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που υπήρχαν και υπερβάλλοντας εαυτούς, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο. Μετά την επιτυχία αυτή, η Εθνική Ελλάδος που παραμένει μόνη πρώτη στον όμιλό της, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την πρόκριση για το Μουντιάλ 1998. Η νίκη αυτή της ελληνικής ομάδας μπορεί να θεωρηθεί ιστορική, καθώς πρόκειται για τον πρώτο επίσημο αγώνα στο Σεράγεβο, μετά τον τετραετή πόλεμο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 3 April 1997 - 7:05:15 UTC