Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:16 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ - 1.4.97

Επίθεση ενόπλων Αλβανών αργά χθές τη νύχτα στο ελληνικό προξενείο του Αργυροκάστρου.Δύο, τουλάχιστον ένοπλοι μπήκαν στον πρώτο όροφο του ελληνικού προξενείου και άνοιξαν πύρ,χωρίς ευτυχώς να τραυματίσουν κανένα.

Αύριο μεταβαίνει στην Αθήνα ο Αλβανός Πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο,που θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για τις συντονισμένες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία.

Στο Δυρράχιο χθές πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οργής κατα των Ιταλών, τους οποίους οι κάτοικοι της πόλης θεωρούν υπεύθυνους για τον εμβολισμό του πλοίου,την περασμένη Παρασκευή, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 80 άτομα.

Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι οποιοδήποτε χτύπημα σε ελληνικό νησί θα απαντηθεί ακαριαία με δύο, τρία και περισσότερα χτυπήματα, προειδοποίησε τη γειτονική χώρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, στη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ο Τούρκος στρατηγός Καρανταγί προσπαθεί να μας παρασύρει σε στρατιωτικό διάλογο για ένα θέμα που είναι καθαρά πολιτικό, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου, λέγοντας πως με την εφαρμογή του τα τελευταία 2,5 χρόνια "έσπασε", για πρώτη φορά, η "ομηρία" απέναντι στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Για να βοηθήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ενωση, ο υπουργός τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη τριών προυποθέσεων από την Τουρκία:Να μην έχει εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, να μην επιδιώκει αλλαγή στου στάτους κβο στην περιοχή και να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

Οι διαδικασίες στις οποίες θα εστιάσει την προσοχή της η κυβέρνηση και τα βήματα που θα ακολουθήσει για την προετοιμασία του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος ξεκινά μέσα στον Απρίλιο, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Μετά τη σύσκεψη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης, δήλωσε ότι στις 10 Απριλίου θα συνεδριάσει η μικτή ενδεκαμελής επιτροπή κυβέρνησης- κόμματος, όπου θα ανακοινωθούν η θεματολογία και ο χρονικός προγραμματισμός καθώς και η κλιμάκωση του διαλόγου.

Τη διαβεβαίωση ότι ο ενιαίος οικονομικός χώρος Ελλάδας και Κύπρου είναι ο στόχος που προωθούν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για την υλοποίηση και ολοκλήρωση μέσα στη δεκαετία του 1990, έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, κηρύσσοντας στην Αθήνα την έναρξη των εργασιών του Επιχειρηματικού Συμποσίου Κύπρου- Ελλάδας που διοργανώνουν σημαντικοί φορείς και Επιμελητήρια, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΟ. Ο κ. Παπαντωνίου κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα στηρίξει κοινές επιχειρηματικές δράσεις Ελλάδας και Κύπρου στη Μέση Ανατολή και τις Παρευξείνιες Χώρες, θα εναρμονίσει το θεσμικό καθεστώς και θα επεκτείνει τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων στην Κύπρο προκειμένου να βοηθηθούν οι κοινές δραστηριότητες στο χώρο της Βαλκανικής.

''Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση του τελωνείου των Ευζώνων, το οποίο παρουσιάζει διαρκώς αυξανόμενο φόρτο εργασιών, μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας μας με την ΠΓΔΜ'', δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται αύξηση του προσωπικού του τελωνείου, αναβάθμιση του τεχνολογικού του εξοπλισμού και η εκπόνηση ειδικής μελέτης για την αναβάθμισή του, σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με τη Νομαρχία Κιλκίς. Ο κ.Δρυς επισκέφθηκε το Τελωνείο Ευζώνων στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο και ενημερώθηκε για την κίνηση που παρουσιάζει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοί του.

Τις θέσεις και τις προτάσεις του για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής που αφορούν στις επιχειρήσεις του Νομού Θεσσαλονίκης, παρουσίασε στον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε) κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου. Ο Σ.Β.Β.Ε, επικέντρωσε κυρίως την προσοχή του και ανέπτυξε τα θέματα που αφορούν το ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό του Ν.1828/89 και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, τις δυσχέρειες και αδυναμίες εφαρμογής της Αναλυτικής Λογιστικής σύμφωνα με την εγκύκλιο 1082121/ΠΟΛ.1206/1996 του Υπουργείου Οικονομικών, τη δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων-οφειλών των επιχειρήσεων και του Δημοσίου, τις υποχρεώσεις γνωστοποίησης των χορηγουμένων εκπτώσεων λόγω κύκλου εργασιών στις αρμοδιες Δ.Ο.Υ, ενώ τέθηκε και το θέμα διάψευσης από το Υπουργείο Οικονομικών των φημολογουμενων αλλαγών στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα μας για την διεκδίκηση της υποψηφιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, καθώς και τις παραμέτρους και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στα οποία πρέπει η Πολιτεία να εστιάσει την προσοχή της, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον Υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδιο για θέματα αθλητισμού Ανδρέα Φούρα και την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τη συνάντηση, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι υπήρξε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τη φάση στην οποία βρίσκεται η υποψηφιότητα της Αθήνας. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι οι άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η Επιτροπή προκειμένου να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα είναι ο συντονισμός, η καλή συνεργασία και η ενότητα στην προσπάθεια.

Διάσκεψη του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τα Βαλκάνια θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή και το Σάββατο (4-5 Απριλίου), στην οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει την Παρασκευή και στη διάσκεψη αναμένεται να πάρουν μέρος σοσιαλιστές ηγέτες ευρωπαικών χωρών και στελέχη σοσιαλιστικών κομμάτων της Βαλκανικής.

Αντιτίθεται το ΚΚΕ στη συμμετοχή της χώρας μας στην πολυεθνική δύναμη που θα σταλεί στην Αλβανία. Η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα με ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό, κάνει λόγο για ''μεθοδεύσεις που ετοιμάζουν οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν -όπως αναφέρει- τον ''εχθρό-λαό'' που παλεύει για δημοκρατία και επιβίωση και δρομολογούν εξωτερική επέμβαση για να ελέγξουν ξανά τις εξελίξεις''.

Επανέρχεται στο θέμα του εκλογικού νόμου ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Με ερώτηση του στον πρωθυπουργό, που σημειώνεται ότι την είχε ξανακαταθέσει πριν λίγο καιρό, και στην οποία ο κ.Σημίτης επέλεξε να μην απαντήσει, ζητά να μάθει αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει την εφαρμογή της απλής αναλογικής και αν είναι στις προθέσεις της να επανεξετάσει και αλλαγή του εκλογικού συστήματος που ισχύει. Τέλος ο κ. Κωνσταντόπουλος ρωτά αν η κυβέρνηση θα επιδιώξει από τώρα ευρύ πολιτικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων πριν από οποιαδήποτε νομοθετική της πρωτοβουλία.

Την ανάγκη επίλυσης ελληνοτουρκικών διαφορών, όπως των Ιμια, με τη βοήθεια του Ανώτατου Διεθνούς Δικαστηρίου, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Τurkiye'', o Έλληνας πρέσβης στην Αγκυρα, Δημήτρης Νεζερίτης, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτόν η αποδοχή της λύσης που θα εξεύρει αυτό, θα είναι ευκολότερη από τις δύο πλευρές, αφού πρόκειται για απόφαση δικαστηρίου. Πρόσθεσε δε ότι σ' αυτό δεν υπήρξε συμφωνία και η τουρκική κυβέρνηση σκέπτεται άλλους τρόπους λύσης. ''Κατ' εμέ, θα ήταν ευκολότερη η επίλυση των ζητημάτων αν τα χωρίζαμε σε μικρά τμήματα'', σημείωσε.

Συγκλονιστικές στιγμές, οι οποίες μας γυρίζουν μισό αιώνα πίσω, μαρτυρίες από την εξόντωση 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου ζωντάνεψαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Μουσείου Ιστορικής Διαδρομής Εβραϊσμού της Θεσσαλονίκης "Simon Marks". Τις προσωπικές του μαρτυρίες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς μετέφερε στους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Σεφιχά, το "νούμερο 109565" ο Πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Χαϊντς Κούνιο.

Θέματα άσχετα με την εφαρμογή των αποφάσεων της προηγούμενης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου συζητήθηκαν στη τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις που επηρρεάζουν τη δημόσια τάξη στη χώρα, θέματα που αφορούν τον αγώνα κατά του ΡΚΚ και τη συνέχιση και την επιτάχυνση των οικονομικών και κοινωνικών μέτρων που αφορούν την ανάπτυξη στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία και αξιολογήθηκαν οι εξωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Tην αντικατάσταση ορισμένων πρεσβευτών της Βουλγαρίας στο εξωτερικό και την απομάκρυνση ή τον διορισμό τους σε άλλες θέσεις, πρότεινε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνσκι στον Πρόεδρο της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ. Στον κατάλογο περιλαμβάνεται ο Βούλγαρος πρεσβευτής στη Μόσχα, Χρίστο Μιλαντίνοφ, ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στον ΟΗΕ, Σλάβι Πασόβσκι, ο πρεσβευτής στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, Φίλιπ Ισπέκοφ, οι πρεσβευτές της Σόφιας στην Κροατία, στην Μογγολία, στην Αυστρία και στη Νότιο Αφρική .


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 1 April 1997 - 7:40:22 UTC