Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:33 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 29.3.97

Η Ελλάδα και η Ρουμανία μπορούν και πρέπει να προσφέρουν σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βουκουρέστι με το Ρουμάνο ομόλογο του Μπαμπιούκ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο κ.Τσοχατζόπουλος που υπέγραψε δύο συμφωνίες που αφορούν τον εξοπλισμό και τις στρατιωτικές τεχνολογίες και την προστασία των στρατιωτικών πληροφοριών μεταξύ των δύο κρατών εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαική Ένωση. Ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι "έχουμε ευθύνη οι χώρες που βρίσκονται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυτό που λέμε εμείς ιστορικά Βαλκάνια να διαμορφώσουν μια κοινή στρατηγική που θα οδηγήσει στην ένταξη μέσα από σύγκλιση της πορείας των χωρών της βαλκανικής στην εξέλιξη της Ευρωπαικής Ένωσης".

Με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντηθεί την Τετάρτη στην Αθήνα ο Αλβανός ομόλογος του Μπασκίμ Φίνο. Ο κ.Φίνο δήλωσε σήμερα ότι είναι ευτυχής μετά την υιοθέτηση από το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της απόφασης για αποστολή στρατιωτικής πολυεθνικής δύναμης στη χώρα του. Σε συνέντευξη του ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης, πρόσθεσε ότι το αίτημα για παρέμβαση είχε διατυπωθεί από τα πολιτικά κόμματα, το συνυπέγραψαν ο πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια κατατέθηκε στη Βουλή για επίσημη έγκριση.

Mέχρι τις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας θα γίνεται δεκτή η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ύστερα από την ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας, που αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών. Ανοιχτό θα παραμείνει και αύριο το κεντρικό ταχυδρομείο της οδού Τσιμισκή, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν νωρίτερα τη δήλωσή τους. Ήδη οι διευθύνσεις των ταχυδρομείων της πόλης αποφάσισαν την ενίσχυση του προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη προσέλευση του κοινού. Σήμερα, τα ταχυδρομεία σε ολόκληρη την πόλη λειτούργησαν κανονικά, ενώ αύριο, ανοιχτό θα παραμείνει -από τις 9.00 το πρωί μέχρι και τη μία το μεσημέρι- μόνο το κεντρικό υποκατάστημα στην οδό Τσιμισκή.

Διαστάσεις προσλαμβάνει η αντιπαράθεση καθηγητών και υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών. Μετά τη χθεσινή απόφαση των ΕΛΜΕ να μην εφαρμόσουν την εγκύκλιο του υπουργείου, ο Γεράσιμος Αρσένης απείλησε με μέτρα τους καθηγητές. Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για υποκατάσταση της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ χαρακτήρισε τη στάση των καθηγητών πολιτική και τόνισε ότι στο εξής δεν θα την ανεχθεί. Ο κ.Αρσένης κάλεσε τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού να πάρουν θέση επί του θέματος και τόνισε ότι η εγκύκλιος του υπουργείου για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών θα εφαρμοστεί. Απέκλεισε το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των καθηγητών. Η ΟΛΜΕ ζητά να μη διεξαχθούν φέτος προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και να πραγματοποιηθούν μαθήματα έως τις 20 Ιουνίου.

Στις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης θα επεκταθεί ο νόμος Πεπονή για τις προσλήψεις, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα, θα καταργηθούν τα κοινωνικά κριτήρια στους διορισμούς του δημοσίου και θα μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την πρόσληψη. Μέσα στο προσεχές τρίμηνο η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδια για τον επανακαθορισμό των κριτηρίων για τις προσλήψεις παιδιών αντιστασιακών και πολυτέκνων μέσω του ΟΑΕΔ.

"Εποχή Χότζα θυμίζουν οι δηλώσεις του πρώην αρχηγού των Μυστικών Υπηρεσιών Γκαζίντεπε ότι δήθεν η Ελλάδα έχει σχέση με την εξέγερση στη Νότιο Αλβανία", δήλωσε ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Φάτος Νάνο σε συνέντευξή του στην αλβανόφωνη εκπομπή του BBC, ενώ σκληρές δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών Τριτάν Σέχου. Απορρίπτοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Γκαζίντεπε ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας υπογράμμισε: "Λυπάμαι που η νοοτροπία για θέματα κατασκοπίας έχει ριζωθεί τόσο βαθιά και ανεπανόρθωτα στο νου του Μπερίσα και των ανθρώπων που τον εξυπηρετούν. Την συνωμοσία σε βάρος της Αλβανίας την βλέπω μόνο στα μυαλά εκείνων που αναφέρονται στον όρο αυτό. Μιλάμε για εξέγερση ενός ολόκληρου λαού εναντίον ενός συστήματος που απέτυχε για 50 χρόνια και που εξακολουθεί να δημιουργεί δραματικές καταστάσεις τόσο για την Αλβανία όσο και για την περιοχή. Δεν μπορεί να πέσει θύμα κατασκοπευτικής δραστηριότητας ένας ολόκληρος λαός", είπε ο Φάτος Νάνο.

Στην Αλβανία αναμένεται να αποσταλεί στρατιωτική πολυεθνική δύναμη μετά από απόφαση που έλαβε τα ξημερώματα το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Κύρια αποστολή της δύναμης, η οποία θα τελεί υπό ιταλική διοίκηση και θα παραμείνει επί τρεις μήνες στη γειτονική χώρα, είναι η συμβολή στην αποκατάσταση της τάξης. Στο μεταξύ, διεκόπησαν οι έρευνες λόγω της κακοκαιρίας για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων από το χθεσινό ναυάγιο αλβανικού πλοίου, το οποίο συγκρούστηκε με ιταλική φρεγάτα που προσπαθούσε να εμποδίσει την είσοδο του στα ιταλικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τους 55 διασωθέντες στο πλοίο επέβαιναν 120 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 4 νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Εγκληματική ενέργεια κατά του εξεγερμένου αλβανικού λαού, χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του το ΚΚΕ, την απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας για αποστολή στρατιωτικής πολυεθνικής δύναμης στη γειτονική χώρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση αποδεικνύεται ο πραγματικός ρόλος του ΟΗΕ που αρχίζει και τελειώνει στη συγκάλυψη και νομιμοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ειδικότερα στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως υποστηρίζει, κάνει ότι μπορεί για να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη στηρίζοντας το Σαλί Μπερίσα.

Αλλάζει αύριο τα ξημερώματα η ώρα. Στις 3 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα μετακινηθούν μια ώρα μπροστά, ώστε να δείχνουν 4. Η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας που θα ισχύσει έως τις 26 Οκτωβρίου, είναι υποχρεωτική για τις χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης.

Βγήκε από την εντατική μονάδα του νοσοκομείου "Λαϊκό" της Αθήνας ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος υποβλήθηκε την Πέμπτη σε αφαίρεση ανευρύσματος στην κοιλιακή χώρα.Η μετεγχειρητική πορεία του επίτιμου προέδρου του ΚΚΕ εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται να βγει από το νοσοκομείο στο τέλος της εβδομάδας.

Παρουσία του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Χρήστου Πολυζωγόπουλου και όλων των βουλευτών, των νομαρχών και των παραγωγικών φορέων της περιοχής, ξεκίνησε σήμερα στην Κομοτηνή η ευρεία συνδιάσκεψη για το επιχειρηματικό μέλλον της Θράκης, υπό την αιγίδα της Ένωσης Συνδέσμων Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ροδόπης. H πολιτική των αναπτυξιακών κινήτρων, η αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή της Θράκης, αλλά και οι οικονομικές προοπτικές και τα προβλήματα της περιοχής, θα αποτελέσουν μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνδιάσκεψη, η οποία θα επικεντρωθεί στην απόφαση που προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών για περικοπές της επιδότησης εργασίας από 20%, που είναι σήμερα, σε 12%.

Πρόταση για τη δημιουργία ενός Διαβαλκανικού Εμπορικού Εκθεσιακού Κέντρου (ΔΕΕΚ) με έδρα το Ορμένιο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις καταναλωτικές ανάγκες του τουριστικού ρεύματος που καταλήγει στην Ελλάδα από τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, έκανε πρόσφατα η Νομαρχία Έβρου στα επτά συναρμόδια υπουργεία. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση της έγκρισης -ή μη- της λειτουργίας του ΔΕΕΚ κοντά στα σύνορα της χώρας μας με τη Βουλγαρία, έχει ήδη συγκροτηθεί ειδική ομάδα αποτελούμενη από τους γενικούς γραμματείς των συναρμοδίων Υπουργείων, η οποία θα αποφανθεί σχετικά με το θέμα έως τις 14 Απριλίου.

Στην Οτάβα του Καναδά βρίσκεται από χθες προερχόμενη από την Ουάσιγκτον η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, την οποία αποτελούν ο βουλευτής της ΝΔ Ευγένιος Χαΐτίδης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, ο βουλευτής του ΣΥΝ Πέτρος Κουναλάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κίρκος. Την Επιτροπή στην Οτάβα συνοδεύει και ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής Χρήστος Τομαράς.

Στη μεγάλη ελληνική εμπορική και επιχειρηματική έκθεση "Hermes Expo '97", που διοργανώνει στις 13 και 14 Απριλίου στο Ατλάντικ Σίτυ του Νιου Τζέρσεϊ η εφημερίδα "Hellenic News of America", θα συμμετάσχει το ΣΑΕ Αμερικής μέσω της επιτροπής των επιχειρηματικών και επενδυτικών θεμάτων. Η έκθεση αυτή, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής Χρήστος Τομαράς, δίνει την ευκαιρία στους ομογενείς επιχειρηματίες να έρθουν σε επαφή και να ανταλλάξουν πληροφορίες για θέματα του κλάδου τους.

"Ο Γεώργιος Βιζυηνός είναι ένα ορόσημο για το ελληνικό διήγημα, πριν από αυτόν υπήρχαν μόνο προσπάθειες". Αυτά αναφέρονται στο μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου με αφορμή την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου για τη ζωή και το έργο του Θρακιώτη ποιητή Γ.Βιζυηνού. Το συνέδριο που πραγματοποιείται από χτες το βράδυ στην Κομοτηνή είναι ενταγμένο στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Βιζυηνού και αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς εκδηλώσεων του Δήμου και του Κέντρου Λαϊκών Δρώμενων της πόλης, αλλά και την αφετηρία μια εντατικής έρευνας για το έργο του ποιητή.

Ο διοικητής της Πολεμικής Ακαδημίας της Κωνσταντινούπολης στρατηγός Νετζατί Οζγκέν είναι ο Τούρκος στρατηγός που επισκέφτηκε πριν λίγο καιρό την Αθήνα , για τον οποίο πρόσφατα η εφημερίδα Τζουμχουριέτ δημοσίευσε ότι είχε μυστικές επαφές με Έλληνες συναδέλφους του. Όπως έγινε γνωστό από τουρκικές στρατιωτικές πηγές ο στρατηγός Οζγκέν επισκέφτηκε την ελληνική πρωτεύουσα στο πλαίσιο των συναντήσεων διοικητών στρατιωτικών ακαδημιών που φέτος έγινε στην Αθήνα και όχι για μυστικές επαφές.

Το επίπεδο της εφαρμογής των αποφάσεων της τελευταίας συνεδρίασης του, που πάρθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου και δημιούργησαν ένταση μέσα στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, εξετάζει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Το στρατιωτικό σκέλος του Συμβουλίου προβληματίζεται εκτός από το θέμα της καθιέρωσης 8ετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που θα αποτελέσει τροχοπέδη για τη συνέχιση της ύπαρξης των θρησκευτικής φύσεως σχολείων, και από τις αντιφατικές δηλώσεις του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν περί της εφαρμογής των αποφάσεων.

Πάνω από 58.000 άτομα στη Βουλγαρία πρόκειται να μείνουν χωρίς δουλειά όταν κλείσουν οι προβληματικές επιχειρήσεις που τα απασχολούν. Η εφάπαξ αποζημίωση των 250 δολαρίων θα διπλασιαστεί, εάν ο απολυμένος μαζί με ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας του ιδρύσει οικογενειακή επιχείρηση.

Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα απέρριψε ως αβάσιμες τις εικοτολογίες των σερβικών κρατικών Μ.Μ.Ε. ότι οι Αλβανοί από την Αλβανία μεταφέρουν με ειδικά κανάλια όπλα στο Κόσοβο. Ο Ρουγκόβα μιλώντας για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, απέρριψε την κάθε πρόταση που φθάνει από το Βελιγράδι είτε από τον Συνασπισμό "Ζάγιεντνο" είτε από ορισμένους διεθνείς κύκλους για καθεστώς "αυτονομίας έως Δημοκρατίας" στο πλαίσιο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.

Προφυλακίστηκε ο δήμαρχος της πόλης του Μοναστηρίου Χιλιαν Μίτσεφσκι και η σύζυγός του με την κατηγορία ότι είναι αναμεμειγμένοι στο σκάνδαλο της παρατράπεζας των Σκοπίων ΤΑΤ. Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Μίτσεφσκι που εκλέχτηκε πριν από δύο μήνες προέρχεται από το κυβερνών κόμμα της Ένωσης Σοσιαλδημοκρατών ενώ και η ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του ΤΑΤ, Σόνια Νικόλοφσκα, ήταν δημοτικός σύμβουλος από το ίδιο κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης ανήγγειλε ότι θα αρχίσει ένας αγώνας για την διαλεύκανση του σκανδάλου και ότι θα τιμωρηθούν όλοι όσοι είναι αναμεμειγμένοι στην υπόθεση αυτή, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχουν.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 29 March 1997 - 17:06:01 UTC