Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 28.3.97

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων,με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.Η παράταση δόθηκε γιατί , μέχρι χθές δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις τουλάχιστον 1.000.000 φορολογούμενοι.

Η διαμάχη του υπουργείου Παιδείας με την ΟΛΜΕ, για την κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών, και τα μέτρα που θα ισχύσουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από τη νέα σχολική χρονιά, απασχόλησαν τη διάρκειας 2,5 ωρών συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ η οποία θαν λάβει και τις τελικές αποφάσεις για το αν θα εφαρμοστούν ή όχι τα κυβερνητικά μέτρα για την κάλυψη της διδακτέας ύλης.

Με το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ Λίνκα Μήτρεβα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΝ στα Σκόπια. Ο κ.Κωνσταντόπουλος έφθασε στα Σκόπια το μεσημέρι και στη συνέχεια είχε ανεπίσημη ενημερωτική συνάντηση με τον Επικεφαλής του Γραφείου Σύνδεσης στα Σκόπια, τον κ Αλέξανδρο Μαλλιά. Ακολούθησε η πρώτη επίσημη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΝ, στα συνδικάτα της χώρας, εκπρόσωποι των οποίων τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά στις αμοιβές, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

"Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες". Μ αυτή τη φράση απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την τουρκική "επίθεση φιλίας". Κατά τα άλλα ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες όλου του κόσμου. Ο πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον αρχηγό της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή και δήλωσε:"Θα συνεργαστούμε τόσο στην αναβάθμιση της Βουλής όσο και στην αύξηση των δραστηριοτήτων της σε ότι αφορά στις διεθνείς της σχέσεις". Ο κ. Κακλαμάνης ευχήθηκε στον κ. Καραμανλή να ανταποκριθεί στο ρόλο του και σημείωσε πως ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πλήρη αίσθηση των καθηκόντων του και της αρχής ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία υπάρχει ως λειτουργία αν υπάρχει η λειτουργία αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο.

Η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου διέψευσε δημοσιεύματα του Τύπου που την φέρουν να έχει συζητήσει την ίδρυση ιδιωτικού ΟΤΕ με Ελληνες επιχειρηματίες σε συνάντηση που είχε μαζί τους. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι συναντήσεις που είχε την τελευταία φορά με Ελληνες επιχειρηματίες ήταν στο πλαίσιο της προσπάθειας για μια ποιό αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για το χώρο των Βαλκανίων, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις της χώρας μας.

Μέχρι τον Απρίλιο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πρόγραμμα απεξάρτησης ναρκωτικών ουσιών με τη χρήση της μεθαδόνης καθώς και την επέκταση του προγράμματος σε άλλες θεραπευτικές κοινότητες. Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Μανώλης Σκουλάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΝ Μαρίας Δαμανάκη σχετικά με την επέκταση του προγράμματος της μεθαδόνης. Οπως είπε ο κ. Σκουλάκης, το Υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει το πρόγραμμα δράσης σε όλους τους τομείς και θα αφορά τόσο τα προγράμματα πρόληψης, όσο και της επέκτασης της μεθαδόνης με συγκεκριμένα νούμερα και στοιχεία.

Η έλλειψη υποδομής και η άναρχη δόμηση δίνουν στις ελληνικές πόλεις το ρεκόρ στο κυκλοφοριακό πρόβλημα. "Πεζοδρομήσεις οδών και ιστορικών χώρων, δημιουργία μετρό είχαν προηγηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζουν τόσο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα" είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΑΠΘ κ.Ρένα Παπαγεωργίου-Σεφερτζή. Προβλήματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, αλλά και των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης και της Αμερικής θα συζητηθούν στο σεμινάριο αμερικανικών σπουδών με θέμα "Η Πόλη: Αμερικανική και Ευρωπαϊκή εμπειρία", που οργανώνει από τις 7 ως τις 11 Απριλίου το τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, με την υποστήριξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Στο σεμινάριο, που θα γίνει στην αγγλική γλώσσα, θα εξεταστούν τα θέματα "Η Πόλη και το Άστυ", "Μοντέρνες και Μεταμοντέρνες Πόλεις", "Η Εικόνα της Πόλης", "Ρατσισμός, Εθνικισμός και Πόλη" και "Το μέλλον των Πόλεων".

Διήμερη επίσκεψη στο νομό Εβρου θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Σήμερα στις 7.30 το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση μελών και φίλων τού ΔΗΚΚΙ στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, ενώ αμέσως μετά, θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Αύριο, στις 11 το πρωί, ο κ. Τσοβόλας, θα επισκευτεί διαδοχικά το μεθοριακό φυλάκιο Κήπων, τη 16η Μεραρχία στο Διδυμότειχο και το επαρχείο Βορείου Εβρου. Στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Ορεστιάδας, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με εκπροσώπους το τοπικών φορέων. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θα επιστρέψει στην Αθήνα το πρωί της Κυριακής.

"Εντός των τειχών" των κατεχομένων παραμένει απο τον Αύγουστο του 1996 η δασκάλα Ελένη Φωκά, γιατί αρνείται να αποδεχθεί τη λεγόμενη "ταυτότητα" του κατοχικού καθεστώτος. Με δεδομένη την στάση του ψευδοκράτους, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ελένη Φωκά επιχειρώντας να ενισχύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων ξεκίνησε εκστρατεία με στόχο την επίτευξη της ελεύθερης διακίνησης και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο της εγκλωβισμένης δασκάλας αλλά και όλων των Καρπασιτών και Μαρωνιτών.

Η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Σόφιας- Βόννης, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών της Βουλγαρίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Π.Στογιάνοφ, τον πρωθυπουργό, Στ. Σοφιάνσκι και τον υπουργό Εξωτερικών, Στ. Στάλεφ, στην πόλη Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη). Οπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Κίνκελ και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Στογιάν Στάλεφ, υπέγραψαν συμφωνία- πλαίσιο για την ανάπτυξη της συνεργασίας Σόφιας- Βόννης στον τομέα των τεχνολογιών. Ο κ.Κίνκελ συνόδευσε τη γερμανική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για το νοσοκομείο της πόλης Πάζαρτζικ που περιλάμβανε 2 τόνους φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικού υλικού.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 28 March 1997 - 7:05:19 UTC