Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:51 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.3.1997

Τη συμβολή της Ιταλίας αλλά και της ευρωπαϊκής και διεθνούς Κοινότητας στην εκτόνωση της κρίσης στην Αλβανία ζητά ο πρωθυπουργός της χώρας Μπασκίμ Φίνο ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του Ρομάνο Πρόντι και άλλους αξιωματούχους. Σε συνέντευξή του στην ΕΤ-3 ο Μπασκίμ Φίνο χαρακτηρίζει δύσκολη την κατάσταση στη χώρα του, καθώς όπως σημειώνει, η κυβέρνηση δεν προωθεί με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση της συμφωνίας για τη διεξαγωγή νέων εκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο. Στο μεταξύ φτάνει σήμερα στα Τίρανα ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αλβανό Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα καθώς και με τους εκπροσώπους των Αλβανικών κομμάτων. Από σήμερα στο αεροδρόμιο των Τιράνων άρχισαν να πραγματοποιούνται πτήσεις ξένων αεροπορικών εταιρειών, ενώ αύριο αναμένεται και η πρώτη πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας μετά από έντεκα ημέρες. Κανονικά λειτουργεί και το λιμάνι του Δυρραχίου. Στο μεταξύ συνεχίζεται στη νότιο Αλβανία η δράση των ανταρτών οι οποίοι λεηλατούν ότι βρίσκουν μπροστά τους.

Την πρόταση της Ιταλίας για αποστολή αστυνομικής δύναμης στην Αλβανία εξετάζει σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το Αλβανικό. Ειδικότερα εξετάζονται τρόποι για τη διασφάλιση της διανομής της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στον Αλβανικό λαό. Στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών εξωτερικών συζητήθηκε και το θέμα του διαρθρωμένου διαλόγου με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στο θέμα αυτό έθεσε βέτο η Ελλάδα ως αντίδραση στην απαίτηση των μεγάλων χωρών της Ένωσης να συμπεριληφθούν και οι Τουρκοκύπριοι στο διάλογο για την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα. Η Ολλανδική προεδρία μεθοδεύει να παρακάμψει τις ελληνικές επιφυλάξεις και να πραγματοποιήσει τον διαρθρωμένο διάλογο, γεγονός που κατήγγειλε στο συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Με τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή συναντήθηκε για μία ώρα το μεσημέρι ο νέος Πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ευχήθηκε στον νέο Πρόεδρο επιτυχία στο έργο του και τον συνεχάρη για την επιτυχία του. Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Καραμανλής σημείωσε: "Το μόνο που μου είπε ήταν ότι η πολιτική δεν γίνεται με συμβουλές". Εντός των ημερών ο Κώστας Καραμανλής θα έχει επαφές με όλους τους πρώην προέδρους του κόμματος, κορυφαία στελέχη αλλά και αποχωρήσαντες από τη Νέα Δημοκρατία. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει η εγκατάσταση του Κώστα Καραμανλή στα γραφεία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Οι λεπτομέρειες συζητήθηκαν το μεσημέρι σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αχιλλέα Καραμανλή με τον Μιλτιάδη Εβερτ. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να εκλέξει τον νέο Γραμματέα της.

Με εορταστικές εκδηλώσεις, σημαιοστολισμούς και καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία όλης της επικράτειας, η Ελλάδα τιμά την 176η επέτειο της επανάστασης του 1821 αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μεγάλη μαθητική παρέλαση, με τη συμμετοχή μαθητών από την Κύπρο, την Κρήτη και τα Καλάβρυτα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αθήνα παρουσία του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί και η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Παρελάσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου θα πραγματοποιηθούν αύριο σε όλες της πόλεις της Ελλάδας Με καταθέσεις στεφάνων στο ηρώο του Γ΄Σώματος στρατού, στέψεις ανδριάντων, προτομών και μνημείων ηρώων καθώς και με ομιλίες στα σχολεία, στο δήμο, τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς άρχισαν και στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Με ειδική εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού τίμησε την εθνική επέτειο και η νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Η ομογένεια στη Νέα Υόρκη τίμησε χτες την εθνική επέτειο με μεγάλη παρέλαση στη 5η λεωφόρο παρουσία αντιπροσωπείας της Διακομματικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό με επικεφαλής τον Γρηγόρη Νιώτη. Νωρίτερα εψάλη πανηγυρική δοξολογία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα και παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Ρωμαίου, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση. Ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδωνας χαρακτήρισε την 25η Μαρτίου ως ημέρα διδαγμάτων και αναμνήσεων των ανυπέρβλητων αγώνων της πατρίδας μας. Ο κ. Ρωμαίος μετέφερε μήνυμα ενότητας και αγάπης στον απανταχού ελληνισμό και τόνισε ότι "το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι μήνυμα διαχρονικό, μήνυμα ενότητας και αγώνα". "Είναι διαχρονικό γιατί πάντοτε θα ισχύει όσο υπάρχει η απειλή της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος, όσο υπάρχει η σκλαβωμένη Κύπρος και όσο οι Έλληνες της Αλβανίας δεν αποκτήσουν τα πλήρη δικαιώματά τους", πρόσθεσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Αλλά και οι ομογενείς της Αυστραλίας γιόρτασαν χτες την επέτειο της 25ης Μαρτίου με παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Μελβούρνης παρουσία του Έλληνα υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρου Μπαλτά, του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Σταύρου Λαμπρινίδη και των βουλευτών Αυγερινού Πετραλιά, Ευάγγελου Μπούτα και Ανέστη Σαατσόγλου.

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος με απόφασή του απαλλάσσει από την έκτιση του υπολοίπου των πειθαρχικών ποινών τους όλους τους τιμωρημένους αξιωματικούς ή υπαξιωματικούς, τους οπλίτες και τους μαθητές των σχολών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Την πίστη των Ελλήνων στην ελευθερία και τη δημοκρατία υπογραμμίζει εξάλλου σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. "Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί το σύμβολο και την αφετηρία του μεγάλου αγώνα που οδήγησε, ύστερα από πολλές θυσίες και επικίνδυνες παλινδρομήσεις στην απελευθέρωση του έθνους και τη συγκρότηση του κράτους του νεότερου ελληνισμού" σημειώνει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Συνεδρίασε το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ το οποίο αποφάσισε να εμμείνει στις προτάσεις του για το θέμα της αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών. Αυτή θα είναι και η εισήγηση της Ομοσπονδίας στις τοπικές ενώσεις καθώς η ΟΛΜΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων του κλάδου θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή στην ολομέλεια των Προέδρων των ΕΛΜΕ θα ληφθεί η οριστική απόφαση. "Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν θα υπάρχει αίσθημα ευθύνης από όλους μας ότι η παιδεία έρχεται πρώτη, ότι πρέπει να τελειώσει ομαλά αυτό το ακαδημαϊκό έτος, ότι τα παιδιά έχουν τυραννηθεί αρκετά και οφείλουμε όλοι μας να επιδείξουμε το αίσθημα ευθύνης που περιμένουν όλοι", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά.

Ανεπίσημη επίσκεψη στην Γερμανία θα πραγματοποιήσει τη Μεγάλη Εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη Βόννη, στις 24 Απριλίου ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Κολ, ο οποίος και θα του παραθέσει γεύμα. Την επομένη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Μάρμπουργκ της Έσσης, όπου και θα παραστεί στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου της πόλης. Ο κ. Σημίτης έχει αποδεχτεί σχετική πρόταση, αφού προηγήθηκε ομόφωνα απόφαση της συγκλήτου του πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ, για την προσφορά του στις νομικές επιστήμες. Μετά την τελετή στο Μάρμπουργκ, ο κ. Σημίτης θα παραμείνει ιδιωτικά στην Γερμανία με την οικογένειά του και κατά πάσα πιθανότητα την δεύτερη μέρα του Πάσχα θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Την Πέμπτη και Παρασκευή ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος θα επισκεφτεί τα Σκόπια επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος. Θα συναντηθεί με τον Κίρο Γκλιγκόρωφ, τον Πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι. Αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων αναμένεται την Τετάρτη στην Αθήνα όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Συζήτηση με θέμα "Δημόσια Διοίκηση- Αποκέντρωση- Περιφερειακή Ανάπτυξη" θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 30 Μαρτίου, στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης της Θεσσαλονίκης. Ομιλητές θα είναι ο υφυπουργός Εσωτερικών- Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Τάσος Μαντέλης και ο δικηγόρος τέως βουλευτής Στέργιος Χασαπίδης.

Την παραίτηση της κυβέρνησης και το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα προετοιμάσει τις πρόωρες εκλογές ζήτησαν οι αρχηγοί του Φιλελεύθερου και του Δημοκρατικού Κόμματος της ΠΓΔΜ, Στόγιαν Άντωφ και Πέταρ Γκόσεφ. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, οι δύο αρχηγοί τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία απορρέουν από την κακή διαχείριση της εξουσίας.

Ανοδικές τάσεις σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο οποίος παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 0,50% έκλεισε τελικά στις 1275,23 μονάδες.

Νότιοι άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα Δυτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα στα δυτικά θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 10 βαθμούς, στα δυτικά από 4 έως 14 και στην υπόλοιπη χώρα από 0 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Αύριο στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα βροχής το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -1 έως 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 24 March 1997 - 17:05:31 UTC