Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:33 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.3.1997

Το τελεσίγραφο των εξεγερμένων για παραίτηση του Μπερίσα μέχρι αύριο απέρριψε σήμερα ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τις επιτροπές των εξεγερμένων, όχι όμως υπό την απειλή των όπλων. Ο νέος Αλβανός πρωθυπουργός δεν μετέβη στη νότιο Αλβανία όπου θα είχε συναντήσεις με τους ηγέτες των εξεγερμένων πολιτών. Προτάσεις για την εκτόνωση της κρίσης στην Αλβανία θα παρουσιάσει η αποστολή στην Αλβανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΑΣΕ, η οποία συναντήθηκε σήμερα με τον σοσιαλιστή ηγέτη Φάτος Νάνο. Ο κ.Νάνο χαρακτήρισε εποικοδομητική και χρήσιμη τη σημερινή συνάντηση και θετική την προοπτική για τη βοήθεια προς την Αλβανία από τους διεθνείς οργανισμούς. Ερωτηθείς για το αίτημα των εξεγερμένων για παραίτηση του Αλβανού Προέδρου, σημείωσε ότι όλη η φιλολογία για την παραίτηση Μπερίσα αποτελεί τον κύριο αποσταθεροποιητικό παράγοντα σήμερα στην Αλβανία και ζήτησε από αυτόν να μην παρεμβαίνει στις κυβερνητικές αποφάσεις αλλά να συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση. Η ευρωπαϊκή επιτροπή ανακοίνωσε ότι η δυτική υποστήριξη θα εστιαστεί στην άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, τη μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια και το θέμα της ασφάλειας. Ανακοίνωσε δε ότι θα μεταβεί στην Αλβανία αποστολή συμβούλων και παρατηρητών που θα εξετάσει την κατάσταση. Οι εξεγερμένοι του νότου θα αποφασίσουν τη νέα ημερομηνία συνάντησής τους προκειμένου να προσδιορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ερβέ ντε Σαρέτ δήλωσε σήμερα ότι τις προσεχείς ημέρες θα αποφασιστεί η ευρωπαϊκή παρέμβαση στην Αλβανική κρίση και πρότεινε την αποστολή στρατιωτικής δύναμης υποστήριξης μικρής εμβέλειας.

Την κατάσταση στην Αλβανία συζήτησε με τον Σκοπιανό Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ και τον σκοπιανό ομόλογό του Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος στη συνέχεια θα συνομιλήσει με τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον υπουργό Εξωτερικών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε τις σημερινές επαφές του ως συναντήσεις εργασίας και σημείωσε ότι θα συνεχιστούν και στο άμεσο μέλλον. Διευκρίνισε ότι η επίσκεψη αυτή προγραμματιζόταν εδώ και καιρό αλλά πραγματοποιήθηκε τώρα εξαιτίας της κρίσης και επισήμανε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος εξαγωγής των προβλημάτων της Αλβανίας και στην ευρύτερη περιοχή. Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: "Και οι δύο κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να στραφούν προς το μέλλον" και πρόσθεσε: "εκφράζουμε την άποψη της πλειοψηφίας των λαών μας και θα ξεπεράσουμε φωνές που θέλουν να μας οδηγήσουν πίσω". Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ακόμη ότι και οι δύο χώρες επιδιώκουν την εξεύρεση λύσης αλλά δεν μπορούν η Αθήνα και τα Σκόπια να υποκαταστήσουν τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Για ανησυχία που απορρέει από την επίσκεψη Πάγκαλου στα Σκόπια κάνει λόγο ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που διατυπώνει την εκτίμηση ότι η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ αναβαθμίζει την πλευρά των Σκοπίων και προκαταλαμβάνει εξελίξεις άγνωστες στον ελληνικό λαό.

Τη διαβεβαίωση ότι η αλβανική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί πλήρως για την επίσκεψη του κ. Κρανιδιώτη στη νότιο Αλβανία έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στο διάβημα διαμαρτυρίας του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, όπου σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί για την επίσκεψη του Έλληνα αξιωματούχου στο Αργυρόκαστρο και εκφράζονται ερωτηματικά για το σκοπό της επίσκεψης αυτής. "Η επίσκεψη αυτή είναι συνέχεια των άλλων πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα ομαλότητας και ηρεμίας στη γειτονική χώρα και βεβαίως η παρουσία της Ελλάδος συμβάλλει με διάφορους τρόπους στο να δημιουργηθεί μια νέα περίοδος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών" σημείωσε ο κ. Ρέππας.

Για το Βουκουρέστι αναχωρεί αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο νέας ελληνικής διπλωματικής πρωτοβουλίας για την εκτόνωση της κρίσης στην Αλβανία. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί όλες τις πρωτεύουσες των Βαλκανικών κρατών προκειμένου να θέσει τις εξελίξεις στο Αλβανικό. Σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της γειτονικής χώρας.

Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου, και Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος ζητάει να πληροφορηθεί τι μέτρα και πόσο σύντομα θα πάρει η κυβέρνηση για τη στήριξη των Ελλήνων επιχειρηματιών που υπέστησαν ζημιές στην Αλβανία, όπως και το πότε θα γίνει η ακριβής καταγραφή των ζημιών. Ο κ. Ορφανός υπολογίζει σε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια το ύψος των ζημιών, επισημαίνει ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα και θέτει θέμα πλήρους κάλυψης των ζημιών.

Εγκύκλιο με το γενικό πλαίσιο κάλυψης των διδακτικών ωρών θα αποστείλει εντός των προσεχών ημερών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας το υπουργείο Παιδείας. Για το θέμα αυτό συναντήθηκε με τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος. Στο τέλος της εβδομάδας οι σύλλογοι διδασκόντων των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας θα πρέπει να έχουν υποβάλλει στο υπουργείο Παιδείας τις τελικές προτάσεις τους για την κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών. Από αύριο μέχρι και τη Δευτέρα 31 Μαρτίου οι υποψήφιοι των Γενικών Εξετάσεων θα πρέπει να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Εντείνεται το προσυνεδριακό κλίμα στη Νέα Δημοκρατία καθώς οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία προετοιμάζονται για την αναμέτρηση την Παρασκευή, που θα αναδείξει τον νέο Πρόεδρο. Σε ομιλία του στη Νομική Σχολή Αθηνών ο Γιώργος Σουφλιάς τόνισε ότι μπορεί η Ν.Δ. ως πρωτότυπο φιλελεύθερο κόμμα να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ο ίδιος, λόγω ικανοτήτων και πολιτικών θέσεων, μπορεί να δώσει κυβερνητική προοπτική και ενότητα στο κόμμα. Σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο Κώστας Καραμανλής υπογραμμίζει ότι σαν πρόεδρος θα άρει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ημετέρων και μη. Το βράδυ ο Μιλτιάδης Εβερτ δίνει συνέντευξη Τύπου ενώ ο Βύρων Πολύδωρας συνεχίζει τις επαφές του με συνέδρους.

Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με μεγάλη διαφορά και ακολουθούν ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Μιλτιάδης Εβερτ και ο Βύρων Πολύδωρας στις προτιμήσεις των πολιτών στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, με βάση δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του αναπληρωτή καθηγητή Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο ΑΠΘ Θεόδωρου Χατζηπαντελή. Ο κ. Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 31, 9%, ο κ. Σουφλιάς 13,7%, ο κ. Εβερτ 3,9% και ο κ. Πολύδωρας 2,4%. Επίσης το 85% των ψηφοφόρων της Ν.Δ θεωρεί ότι το συνέδριο θα επιδράσει θετικά στην πολιτική ζωή της χώρας και το 65% θεωρεί ότι δεν θα οδηγήσει στη διάσπαση του κόμματος. Η δημοσκόπηση έγινε τη χρονική περίοδο από 1 μέχρι 14 Μαρτίου, με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου, και σε δείγμα 856 πολιτών.

Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και με κεντρικό σύνθημα "οι αγώνες δεν δικάζονται δικαιώνονται" έκαναν πορεία μέχρι την πλατεία Δικαστηρίων όπου και διαλύθηκαν. Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι καθηγητές στην πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα.

Αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανταποκριθεί στις μείζονες υποχρεώσεις που έχει σήμερα. Η πρόταση του σχεδίου νόμου για το νέο Κανονισμό λειτουργίας της Βουλής-που βρίσκει σύμφωνους και τους εργαζόμενους όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τους-θα δοθεί στην αρμόδια επιτροπή του Κανονισμού και στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση, βελτίωση και ψήφιση του. Κύριοι στόχοι του νέου Κανονισμού, όπως δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης, είναι η αναβάθμιση, ο εμπλουτισμός και η επέκταση των υπηρεσιών της Βουλής που ασχολούνται με τις διεθνείς και δημόσιες σχέσεις, την εκπροσώπηση τους στο εξωτερικό και εσωτερικό, τις επαφές με τη διεθνή και την ελληνική κοινή γνώμη.

Νέο κώδικα ποινών για όλες τις φορολογικές παραβάσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με νομοσχέδιο που σύντομα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να εκλογικευτούν τα εξοντωτικά πρόστιμα και οι μεγάλες προσαυξήσεις που μέχρι τώρα επιβάλλονται με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να τα καταβάλουν και κατά συνέπεια να μην εισπράττονται ποτέ.

Παρατηρητές που θα εξασφαλίσουν την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των επενδυτών σχετικά με τις επιχειρηματικές προοπτικές που διανοίγονται στις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου και της Μαύρης Θάλασσας, θα εγκαταστήσει σε διάφορες πόλεις της περιοχής το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο (ΔΙΠΕΚ). Οι παρατηρητές του ΔΙΠΕΚ θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες για το νομοθετικό πλαίσιο κάθε κράτους και το εργατικό δίκαιο που ισχύει σε αυτό. Παράλληλα, θα εξετάζονται παράμετροι όπως η αξιοπιστία πιθανών επιχειρηματικών συνεταίρων και θα υποδεικνύονται οι καταλληλότεροι συνεργάτες και οι πιο συμφέροντες οικονομικοί στόχοι.

Τρεις τρόπους για την αποζημίωση των καταθετών των παρατραπεζών εξετάζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προκειμένου να κατευνάσει τις οξύτατες αντιδράσεις των πολιτών που εξαπατήθηκαν από τα επενδυτικά προγράμματα που προσέφεραν μερικές ιδιωτικές τράπεζες της χώρας. Ως πρώτη λύση για την αποζημίωση των καταθετών της ΤΑΤ εξετάζεται το ενδεχόμενο εκτύπωσης νέων χαρτονομισμάτων από την Εθνική Τράπεζα. Μία δεύτερη λύση στο πρόβλημα θα ήταν η χρησιμοποίηση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η λύση αυτή, όπως και η πρώτη θεωρείται επίσης επικίνδυνη. Η τρίτη λύση, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών παραγόντων θα επικρατήσει των δύο πρώτων, είναι η πώληση του κρατικού κεφαλαίου και των περιουσιακών στοιχείων της ΤΑΤ.

Σοκ προκάλεσε στη γερμανική κοινή γνώμη η "τυφλή" δολοφονική επίθεση Γερμανών στρατιωτών εναντίον αλλοδαπών, με μαχαίρια και ρόπαλα του μπέιζμπολ, κραυγάζοντας ρατσιστικά συνθήματα. Δύο Τούρκοι κι ένας Ιταλός μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα, ενώ μέχρι αργά χθες η αστυνομία συνέλαβε 9 από τους δράστες και αναζητούσε τουλάχιστον άλλους έξι. Το αιματηρό κρούσμα ρατσισμού, κυριολεκτικά άνευ λόγου και αιτίας, εκδηλώθηκε στην πόλη Ντέτμολτ, στην περιοχή του Μπίλεφελντ, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κηρύξει το 1997 "έτος κατά του ρατσισμού" και στη Γερμανία είναι σε εξέλιξη διάφορες εκδηλώσεις, με την ενεργό συμμετοχή και του ίδιου του προέδρου της χώρας, Ρόμαν Χέρτζογκ.

Οι νότιοι ισχυροί άνεμοι θα συνεχιστούν και αύριο σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα για αύριο στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες μετά το μεσημέρι θα είναι έντονες. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως από τις απογευματινές ώρες. Χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Αργά τη νύχτα αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της και θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 13 βαθμούς, στα ηπειρωτικά από 10 έως 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι και η θερμοκρασία στη πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 19 March 1997 - 18:41:01 UTC