Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 14.3.97

Το πλήρες χάος που από μέρες υπήρχε σε ολόκληρη την Αλβανία φαίνεται ότι μεταφέρθηκε από χθες και στην πρωτεύουσα της χώρας τα Τίρανα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίες όμως δεν έγινε δυνατό να επιβεβαιωθούν μέχρι στιγμής, ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα ζήτησε πολιτικό άσυλο από τις ΗΠΑ για έξοδό του από τη χώρα. Χθες το βράδυ έπαψε να λειτουργεί η κρατική τηλεόραση των Τιράνων χωρίς να γίνει γνωστό αν πρόκειται για κάποια βλάβη ή αυτό οφείλονταν σε άλλη αιτία, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι άνοιξαν οι φυλακές της αλβανικής πρωτεύουσας και δραπέτευσαν 600 κρατούμενοι μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ραμίζ Αλία και ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φατός Νάνο. Το απόγευμα η κυβέρνηση που μόλις σχηματίστηκε αποφάσισε να κατεβάσει τα τανκς στο κέντρο των Τιράνων για να προστατεύσει τα κυβερνητικά κτίρια που βρίσκονται όλα μαζί στον κεντρικό δρόμο της αλβανικής πρωτεύουσας.

Ο υφυπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης πρόκειται να μεταβεισήμερα στην Αλβανία. Ομως μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαριστεί με ποιο τρόπο θα γίνει η μετάβασή του στη φλεγόμενη γειτονική χώρα, καθώς το αεροδρόμιο των Τιράνων παρέμεινε κλειστό λόγω των μαχών που διεξάγονται εκεί. Ετσι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζονταν στην αποστολή πολεμικού πλοίου που θα μεταφέρει τον υφυπουργό στο Δυρράχιο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκεί οι συναντήσεις με τη νέα αλβανική κυβέρνηση, αλλά και τους εκπροσώπους των εξεγερμένων.

Αλβανικές εξωκυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν τρία στρατιωτικά φυλάκια από την αλβανική πλευρά, στην αλβανοσκοπιανή μεθόριο. Κατά τη διάρκεια επίθεσης, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο των Σκοπίων, στο ένα φυλάκιο, επτά άτομα που ανήκουν στις αλβανικές μεθοριακές δυνάμεις αποπειράθηκαν να περάσουν τα σύνορα κατευθυνόμενοι προς την ΠΓΔΜ. Τα ίδια ατομα άνοιξαν πυρ κατά της φρουράς της ΠΓΔΜ, η οποία απάντησε με πυροβολισμούς στον αέρα. Μετά απο αυτό οι Αλβανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τα όπλα και κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του αλβανικού εδάφους. Εξάλλου σε επιφυλακή έχει τεθεί ο γιουγκοσλαβικός στρατός στα σύνορα με την Αλβανία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο την είδηση που μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός ότι 15 υπάλληλοι της Ελληνικής Πρεσβείας ζήτησαν την απομάκρυνσή τους απο τα Τίρανα."Η είδηση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοινωση, που εξέδωσε η Διεύθυνση Ενημέρωσης του ΥΠΕΞ. "Θα ήταν εξάλλου αδιανόητο για υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών να ζητήσουν την απομάκρυνσή τους, σε στιγμές κρίσης, από τον τόπο που υπηρετούν- Πρεσβεία Τιράνων και Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου- όταν μάλιστα στην Αλβανία διαβιεί ελληνική μειονότητα", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση."Καλό θα ήταν, ειδήσεις παρόμοιας σοβαρότητας που αφορούν το Υπουργειο Εξωτερικών να διασταυρώνονται με αυτό πριν απο την μετάδοσή τους, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία μη αληθινών εντυπώσεων", καταλήγει η ανακοινωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Με καθυστέρηση αρκετών ωρών έφτασε χθες στο λιμάνι των Αγίων Σαράντα το ελληνικό ναρκαλιευτικό πλοίο ''Αταλάντη'' που μετέφερε, ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα. Η καθυστέρησή του και η παραμονή του στα ανοιχτά της αλβανικής πόλης, οφειλόταν σύμφωνα με πληροφορίες στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρεσβευτής δεν μπόρεσε να πάει τελικά από τα Τίρανα στην Κέρκυρα για να συνοδεύσει το πλοίο. Στους Αγίους Σαράντα όμως μετέβη ο Έλληνας πρόξενος στο Αργυρόκαστρο, Νίκος Κανέλλος, ο οποίος, μετά από πολύωρη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους των εξεγερθέντων, που αφορούσε στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, υποδέχθηκε το πλοίο. Ο κ. Κανέλλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλαν στη συγκέντρωση αυτής της βοήθειας και τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε τα φάρμακα να φτάσουν στα νοσοκομεία και η υπόλοιπη βοήθεια να μοιραστεί στους κατοίκους που έχουν ανάγκη. Η ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρθηκε με φορτηγά σε αποθήκες, όπου φυλάσσονται από ενόπλους αντάρτες, έως ότου παραδοθούν όπου έχει αποφασιστεί. Εξάλλου, ο αρχηγός των εξεγερθέντων των Αγίων Σαράντα, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή του, στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η χώρα του.

Αποστολή επιτροπής προγραμματίζει η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση στην Αλβανία, όπου θα συμμετέχει και ελληνική αντιπροσωπεία με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης και την προετοιμασία της ΔΕΕ για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών εξελίξεων στην αλβανική κρίση. Την απόφαση αυτή υιοθέτησε ομόφωνα ύστερα από πρόταση της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ψήφισμα που εξέδωσε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δ.Ε.Ε, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με αντικειμενο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, Ντίνος Βρεττός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σταση της κυβέρνησης αλλά και όλων των πολιτικών κομμάτων στο χειρισμό της αλβανικής κρίσης.

Τις πρωτοβουλίες της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης για την εκτόνωση της αλβανικής κρίσης, καθώς και τα αποτελέσματα του Συμποσίου για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Προεδρο της Συνέλευσης της ΔΕΕ Lluis Maria de Puig, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολου Κακλαμάνη. Τα ίδια θέματα θα συζητήσει ο κ. Puig με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κάρολο Παπούλια και με τον Γενικό Γραμματέα Κοινοτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Στέλιο Περράκη.

Με 133 ναι, 88 κατά και ένα παρών ψηφίστηκε χθες επί της αρχής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ''προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα''. Κατά την ψηφοφορία, την οποία είχαν ζητήσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, 63 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκαν κατά του σχεδίου νόμου, ενώ μόνο 13 συντάχθηκαν με τη γραμμή του κόμματός τους και ψήφισαν υπέρ. Από το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε ο Στέλιος Παπαθεμελής που το καταψήφισε, ενώ ''παρών'' δήλωσε ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ, το οποίο αποχώρησε αμέσως μετά την ψηφοφορία, καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελλήνων Δημήτριο Δόλλη. Μετά τη συνάντησή τους ο υπουργός και οι δύο εκπρόσωποι του απόδημου ελληνισμού αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους στον "Εορτασμό της Εβραϊκής ζωής στην Ελλάδα". Ειδικότερα έγινε λόγος για τις εκδηλώσεις που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη στις 29 Ιουνίου οι οποίες και θα περιλαμβάνουν αποκαλυπτήρια του μνημείου των Ελληνοεβραίων που χάθηκαν, ειδική εκδήλωση με υψηλή εκπροσώπηση απο το Ισραήλ, αλλά και αντιπροσωπείες πολιτικών εβραϊκής καταγωγής απο όλο τον κόσμο (ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου Μπεν Γκίλμαν), επίσκεψη αντιπροσωπειών απο όλες τις εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο, με την ευθύνη της κινητοποίησης τους, από τους κ. κ. Αθενς και Δόλλη. Oι εκδηλώσεις μνήμης θα πλαισιωθούν απο συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη και χορόδραμα που θα έρθει απο το Ισραήλ.

Αισιόδοξος ότι θα ανακάμψουν οι οικονομίες των Βαλκανικών χωρών που αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα, λόγω και της πολιτικής ρευστότητας που επικρατεί στις εν λόγω χώρες, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Νίκος Ευθυμιάδης. Με τη βοήθεια της Ελλάδας, της Ευρωπαικής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν οι οικονομίες των Βαλκανικών χωρών, είπε ο κ. Ευθυμιάδης, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τον πρόεδρο της Τράπεζας Μακεδονίας- Θράκης, Σπύρο Κουνιάκη, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λεωνίδα Κουίδη, με αντικείμενο το διήμερο επιχειρηματικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο:"Ελλάδα και βαλκάνια:Επιχειρηματική συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη".

Αυστηρή προειδοποίηση προς το κατοχικό καθεστώς απηύθυναν οι βρετανικές αρχές σχετικά με την αύξηση των Τουρκοκυπρίων που ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα, χρησιμοποιώντας τα παράνομα διαβατήρια του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας Πίερζ Κάζαλετ, πολλά άτομα από τα κατεχόμενα ζητούν άσυλο με ψευδείς παραστάσεις, ενώ η αύξηση του αριθμού ήταν αρκετά σημαντική ώστε να ληφθούν από μέρους του μέτρα.

Παρά τις όποιες επιφυλάξεις, που εκφράστηκαν από ορισμένους υπουργούς κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασής του, τελικά το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης συνασπισμού Ερμπακάν - Τσιλλέρ, ψήφισε ομόφωνα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τα γνωστά "είκοσι σημεία" που έθεσαν οι στρατηγοί με στόχο την εξασφάλιση της λειτουργίας του κοσμικού καθεστώτος.Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός, Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος αρχικά επέμενε να φέρει το θέμα των αποφάσεων στη Βουλή, δεν απεφυγε κι' αυτή τη φορά τα σχόλια, τονίζοντας πως "ο μεγαλύτερος εχθρός για την Τουρκία είναι ο αναχρονισμός", ενώ η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλλέρ, υπογράμμισε ότι για τη σημερινή κατάσταση (δηλαδή την έξαρση του θρησκευτικού φανατισμού), δεν ευθύνεται η παρούσα κυβέρνηση. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίστηκε ότι οι αποφάσεις του Σ.Ε.Α. θα εφαρμοστούν "βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα", ενώ σημαντικότερη, ίσως, κρίνεται η απόφαση που καθιερώνει στο εξής την 8χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στη χώρα.

Το θέμα της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ και αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Ουόλταρ Σλόκαμ και των Βουλγάρων αξιωματικών, την ερχόμενη Δευτέρα, στη Σόφια. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας, ο κ.Σλόκαμ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Στέφαν Σοφιάνσκι, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 14 March 1997 - 7:40:27 UTC