Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:30 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.3.1997

Συνεχίζονται στα Τίρανα οι διαβουλεύσεις για τον ορισμό των μελών της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης ενώ το μεσημέρι ο πρόεδρος Μπερίσα συναντήθηκε με τον νέο σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο. Αν και δεν έγιναν ανακοινώσεις, εκτιμάται ότι η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα. Όπως έγινε γνωστό από την πλευρά της αντιπολίτευσης η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκφράζει την ελληνική μειονότητα θα αναλάβει το υπουργείο Βιομηχανίας και Μεταφορών και τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης. Στο μεταξύ οι εξεγερμένοι εξακολουθούν να ζητούν την παραίτηση του Αλβανού προέδρου και έχουν συστήσει Εθνική Επιτροπή Λαϊκής Σωτηρίας η οποία ζητά να λάβει ισότιμα μέρος στις συνομιλίες στα Τίρανα. Στη βόρειο Αλβανία χαρακτηριστικές είναι οι κινήσεις εξοπλισμού των πολιτών στις πόλεις Επισκοπή, Μπαϊράμ Τσούρι και Κουκές ενώ στο νότιο τμήμα της χώρας συνεχίζονται οι λεηλασίες. Χθες τη νύχτα μερικά φορτηγά στα οποία επέβαιναν ένοπλοι, γύριζαν στους κεντρικούς δρόμους των Τιράνων πυροβολώντας στον αέρα και φωνάζοντας συνθήματα κατά των εξεγερμένων της Αυλώνας. Μειωμένη είναι η κίνηση στα ελληνοαλβανικά σύνορα όπου έχουν αυξηθεί οι περιπολίες των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων ενώ και σήμερα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κέρκυρας τραυματίες από τον Αλβανικό νότο.

"Η ελληνική κυβέρνηση ή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αναλόγως των εξελίξεων τις επόμενες ημέρες θα σταθμίσει τα πράγματα και θα κινηθεί", δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος εκτίμησε ότι έχει διαπιστωθεί θετική εξέλιξη σε πολιτικό επίπεδο, δεν πρέπει όμως να αμελείται και η παρουσία των ενόπλων εξεγερμένων στο ένα τέταρτο της χώρας. Ο Υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι είναι πιθανόν στέλεχος της κυβέρνησης να επισκεφθεί τη γειτονική χώρα, αλλά, όπως είπε, "η επίσκεψη αυτή αν υπάρξει θα γίνει προκειμένου να προωθηθεί ακόμη περισσότερο η προσπάθεια για την αναζήτηση λύσεων και όχι για δημιουργία εντυπώσεων". Ο Υπουργός Τύπου γνωστοποίησε ότι ήδη αναχώρησε από την Ελλάδα για τους Αγιους Σαράντα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διατηρεί στενότατη επικοινωνία σε επίπεδο ηγετών κομμάτων στην Αλβανία

Έκκληση στην κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα στην κατάσταση στην Αλβανία και να αποστείλει στα Τίρανα τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο απηύθυνε το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ. "Η κατάσταση στην Αλβανία κάθε ώρα και χειροτερεύει και φαίνεται ότι οι στασιαστές έχουν φτάσει σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από τα Τίρανα. Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και να είναι εμφανής η ελληνική παρουσία με ό,τι αυτό σημαίνει", σημείωσε ο κ. Εβερτ. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι η κατάσταση παίρνει άσχημη τροπή και πρόσθεσε: "στην πραγματικότητα οδηγούμαστε σε έναν εμφύλιο πόλεμο στην γειτονική χώρα που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε".

Αύριο θα εκδοθεί τελικά η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στο οποίο συζητήθηκαν σήμερα οι προσφυγές τεσσάρων γονέων κατά της ΟΛΜΕ, που ζητούν να κηρυχθεί η απεργία των καθηγητών παράνομη και καταχρηστική. Οι καθηγητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια ενώ οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης έκαναν συλλαλητήριο στην Καμάρα και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας Νίκος Τσούλιας δήλωσε το μεσημέρι ότι οι μάρτυρες της ΟΛΜΕ υποστηρίζουν "το δίκαιο των αιτημάτων των καθηγητών, την δυνατότητα επίλυσης του θέματος από την πλευρά της πολιτείας και την ανάγκη διαλόγου τώρα για να ανοίξουν τα σχολεία με δικαιωμένους τους καθηγητές και τα δημόσια σχολεία". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε το μεσημέρι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για να προσεγγίσει τα θέματα που έθεσαν ως διεκδικήσεις οι εκπαιδευτικοί. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι "όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί κατανοούν πως η αντιμετώπιση που είχε η κυβέρνηση στα θέματά τους είναι αρκετά θετική ώστε επιτέλους, επειδή δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης για οικονομικού χαρακτήρα ζητήματα, να επανέλθουν στη δραστηριότητά τους και να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία".

Με τον Γερμανό ομόλογό του Ρόμαν Χέρτσονγκ συναντήθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος με αντικείμενο διμερή ζητήματα. Σε δηλώσεις του ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στην ομιλία του Γερμανού προέδρου χθες κατά την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα του πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνάντηση παρέστησαν οι πρέσβεις της Ελλάδας στη Γερμανία και της Γερμανίας στη χώρα μας καθώς και στελέχη της προεδρίας των δύο χωρών.

Στις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο συμπόσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα ουδέποτε θεώρησε τη θρησκεία ως ανασταλτικό παράγοντα για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Κοινότητα και πρόσθεσε ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η επιδίωξη της συνεργασίας με τους γείτονές της.

Οι διαφωνίες και οι εκκλήσεις του Γεωργίου Ράλλη να υπάρξει κοινή εισήγηση στο συνέδριο για ορισμένα ζητήματα του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισαν τη σημερινή συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την αρχηγία του κόμματος (Μ. Εβερτ, Γ. Σουφλιά, Κ. Καραμανλή, Β. Πολύδωρα) που έγινε στο γραφείο του κ. Εβερτ. Διατηρώντας ο καθένας τις όποιες επιφυλάξεις κατέληξαν στα εξής σημεία:Να μην καθοριστεί θητεία για την πρόεδρο, το συνέδριο να γίνεται κάθε 2 χρόνια, η ψηφοφορία για τον πρόεδρο να γίνει την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, να συγκαλείται έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου εφόσον αμφισβητείται ο πρόεδρος από 50% +1 της κοινοβουλευτικής ομάδας ή από το 1/3 των συνέδρων. Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για το πρόεδρο καθώς ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου, Γεώργιος Ράλλης, πρότεινε να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο ενώ οι υποψήφιοι πρότειναν να χρησιμοποιηθούν κάλπες.

Μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στέλνουν σε ολόκληρο τον κόσμο οι προσπάθειες των κατοίκων της ελληνικής επαρχίας για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, που θα ταξιδέψει ως τη Βουλγαρία και τον δοκιμαζόμενο λαό της. Η αποστολή τροφίμων και φαρμάκων, που έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γρήγορα και μεθοδικά θα συγκεντρωθούν στον νομό Κοζάνης τα τρόφιμα και τα φάρμακα που θα σταλούν στη Βουλγαρία, αφού οι καταστροφικοί σεισμοί που έγιναν πρόσφατα στον νομό, κληροδότησαν στην περιοχή έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντονισμού τέτοιου είδους προσπαθειών. Σήμερα μάλιστα, συνεδρίασε για το θέμα στο γραφείο του νομάρχη Κοζάνης, Πάσχου Μητλιάγκα, συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από τον ίδιο και τους προέδρους του νομαρχιακού συμβουλίου, της Επιτροπής Υγείας-Πρόνοιας και της ΤΕΔΚ της περιοχής.

Θέματα διάρθρωσης, επικοινωνίας, προβολής και λειτουργίας συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97". Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν εισηγήσεις, προτάσεις και τοποθετήσεις για τα παραπάνω θέματα από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα μέλη του Δ.Σ. κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας και σωστής πληροφόρησης ανάμεσα στο Οργανισμό και στους πολίτες, που έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση εσφαλμένης κριτικής. Αποφάσεις δεν ελήφθησαν εξαιτίας της απουσίας του προέδρου του Οργανισμού και δημάρχου Θεσσαλονίκης Κων.Κοσμόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Για το λόγο αυτό οι αποφάσεις γύρω από τα ζητήματα αυτά αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, στην οποία έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο εποπτεύων υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με στόχο τη βελτίωση και την επέκταση του εμπορίου και της οικονομίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου συναντήθηκαν σήμερα στη Λευκωσία, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Νίκος Χριστοδουλάκης και ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Oι δύο άνδρες αμέσως μετά τη συνάντηση εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία των δύο χωρών στους παραπάνω τομείς. Στο τέλος του μήνα ο κ.Χριστοδούλου αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα για να συζητήσει με τους αρμόδιους τα σχέδια που αφορούν αναπτυξιακά έργα, που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος Ιnterreg.

Με την προσέλευση μεγάλου αριθμού Ελλήνων και ξένων εμπορικών επισκεπτών, κυρίως από τα Σκόπια και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας αλλά και από την Αλβανία, ξεκίνησαν σήμερα οι διεθνείς εκθέσεις Furnidec και Furnima στη HELEXPO-ΔΕΘ. Αύριο, δεύτερη μέρα λειτουργίας των εκθέσεων που θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή 16 Μαρτίου, αναμένονται 10μελής αποστολή από την πόλη Μαραμούρες της Ρουμανίας και 20μελής από το Βελιγράδι.

Κλυδωνισμούς στο πολιτικό σύστημα της ΠΓΔΜ προκαλεί το οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στο μεγαλύτερο ιδιωτικό ταμιευτήριο "ΤΑΤ" και στο οποίο φέρεται να ενέχονται αξιωματούχοι αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της βουλής, όπου θα συζητηθούν οι διεθνικές σχέσεις και η χρήση της αλβανικής γλώσσας στην ανώτερη εκπαίδευση, αλλά είναι αμφίβολο αν θα το αποδεχτεί η κυβέρνηση.

Βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Ειδικότερα αύριο στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές στην Κρήτη και πιθανόν στα Δωδεκάνησα. Αργότερα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 2 έως 18 και στην υπόλοιπη χώρα από 4 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 12 March 1997 - 17:05:31 UTC