Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.3.1997

Αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα όπλα αν δεν παραιτηθεί ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα φέρονται οι ένοπλοι εξεγερμένοι του Αλβανικού νότου, μετά την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την περασμένη Κυριακή. Η προθεσμία που έδωσε η κυβέρνηση για την παράδοση των όπλων λήγει το πρωί της Κυριακής όπως και η αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Διπλωματική πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης στην Αλβανία βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς με τον Σαλί Μπερίσα συναντήθηκε το μεσημέρι ο προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολλανδός Χανς Βαν Μίρλο. Από χθες βρίσκεται στα Τίρανα και αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα και εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων. Αύριο φτάνουν στα Τίρανα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι.

Ως η μικρότερη των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίζεται η κίνηση αυτοκινήτων στο τελωνείο της Κακκαβιάς το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Μειωμένη είναι και η κίνηση λαθρομεταναστών προς την χώρα μας καθώς μόνο 36 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Όσοι περνούν από το φυλάκιο της Κακκαβιάς κάνουν λόγο για έλλειψη τροφίμων στη γειτονική χώρα. Αυξημένες είναι οι περιπολίες της συνοριακής αστυνομίας στα μονοπάτια από τα οποία φτάνουν λαθρομετανάστες στην Ελλάδα ενώ ενισχύονται και τα οδοφράγματα της συνοριακής αστυνομίας σε όλες τις εθνικές οδούς που οδηγούν από την Κακκαβιά στο εσωτερικό της χώρας.

Αποτελεσματική χαρακτήρισε την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας ο οποίος εκτίμησε ότι η κρίση στην Αλβανία ήδη εκτονώνεται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποδώσουν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπογράμμισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά σε οποιοδήποτε αίτημα αφορά στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την εκτίμηση ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για τα συμβαίνοντα στην Αλβανία, άρχισαν να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, με δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Όσον αφορά στην ελληνική μειονότητα οι πρωτοβουλίες και τα διαβήματα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, είχαν τα γνωστά θετικά αποτελέσματα με τις ρητές διαβεβαιώσεις του προέδρου Μπερίσα ότι δεν εμπλέκεται η μειονότητα στην αναταραχή και για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της", είπε ο υπουργός.

Στην ομάδα των πέντε πόλεων που θα διεκδικήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 βρίσκεται η Αθήνα όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Λωζάνη ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Μαρκ Χόλντεν. Οι άλλες τέσσερις πόλεις που θα διεκδικήσουν τους Ολυμπιακούς του 2004 είναι το Κέηπ Τάουν, η Ρώμη, η Στοκχόλμη και το Μπουένος Αϊρες. Στις 5 Σεπτεμβρίου θα γίνει η τελική ψηφοφορία. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας εξέφρασε την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και σημείωσε ότι το επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε με σοβαρότητα, σύστημα και υπευθυνότητα. "Εμείς πρέπει να δουλέψουμε με υπευθυνότητα στη στρατηγική που έχουμε καθορίσει, δηλαδή με την ενότητα του ελληνικού λαού ως οδηγό, με την υποδομή μας ως όπλο και ακόμη με τη δυνατότητά μας να διοργανώνουμε μεγάλους αγώνες" σημείωσε ο κ. Φούρας."Η Αθήνα διακρίθηκε στηριγμένη πάνω στις δυνατότητές της και προκρίθηκε" τόνισε η Πρόεδρος της Ελληνικής αντιπροσωπείας Αννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη η οποία ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι επιστεγάστηκε με αυτή την προεπιλογή μια καλή προετοιμασία μέσα σε ένα ομόψυχο πνεύμα όπου όλοι οι συντελεστές που διαμόρφωσαν αυτή την πολιτική συνεργάστηκαν με επιτυχία.

Νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν το μεσημέρι εκατόν πενήντα καθηγητές οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στο μεταξύ στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας για την κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών περιλαμβάνονται η παράταση του σχολικού έτους έως τις 6 Ιουνίου, η σύντμηση των διακοπών του Πάσχα κατά τρεις μέρες και η μετάθεση των προαγωγικών εξετάσεων στις 9 Ιουνίου και των Γενικών στις 25 Ιουνίου. "Η κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών είναι θέμα των καθηγητών που θα λυθεί μετά από υπεύθυνο διάλογο και όχι με μονομερείς κυβερνητικές εξαγγελίες". Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ που εκδόθηκε με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών.

"Ο Ελληνισμός στη μακρά του ιστορία υπέστη και υφίσταται την πίεση των αλλοεθνών. Αλλα μέχρις εδώ. Καμία πλέον υποχώρηση δεν είναι νοητή ούτε πρόκειται ποτέ να γίνει". Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στη Ρόδο για την επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.Ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι όλες οι περιοχές στο Αιγαίο είναι ελληνικές και θα παραμείνουν ελληνικές και χαρακτήρισε αστείο τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι η μικρή απόσταση των νησίδων του ανατολικού Αιγαίου από τις τουρκικές ακτές δημιουργούν θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. "Η ιστορία κάποια στιγμή τελικώς και δικαιώνει και εκδικείται" πρόσθεσε και υπενθύμισε τις συνθήκες της Λωζάνης και της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Αλβανία ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι η μειονότητα δε διατρέχει κίνδυνο περισσότερο από τους κινδύνους που προκαλούνται σε μια περίοδο σχετικής αναρχίας. Σημείωσε δε ότι θα ήταν ανοησία, οποιοσδήποτε κυβερνά τη γειτονική χώρα να στραφεί εναντίον της ελληνικής μειονότητας.

Με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στα εθνικά μας ζητήματα και το Κυπριακό. Ο κ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία στο θέμα των Σκοπίων ενώ για το Κυπριακό είπε ότι το Μάιο που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης θα είναι μια καλή ευκαιρία για πολλές και κρίσιμες συναντήσεις. Στις εξελίξεις στην Αλβανία και γενικότερα στην κατάσταση, που επικρατεί στα Βαλκάνια, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε διεξοδικά ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε ομιλίες του στη Βοστώνη, σε τρία από τα σημαντικότερα κέντρα διαμόρφωσης της διεθνούς εξωτερικής πολιτικής.

"Ο κ. Πάγκαλος είτε διέπραξε από απειρία ή εσφαλμένη πολιτική εκτίμηση ένα ιστορικό ατόπημα είτε προσπαθεί να καλύψει υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις που έκανε ή πρόκειται να κάνει". Αυτό δήλωσε το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ ότι σαφώς η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη γιατί αν η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής ιστορίας τότε ούτε η Ελλάδα είναι. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε: "υπό οποιαδήποτε από τις δύο εκδοχές ο κ. Πάγκαλος δεν είναι πλέον επιτρεπτό να χειρίζεται την εξωτερική πολιτική της χώρας".

Ως "κακοπιστία" χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος υπενθύμισε ότι ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν κάνει λόγο, προεκλογικά μάλιστα, για επανεξέταση της συνθήκης της Λωζάνης. "Πιστεύω ότι αυτή η τοποθέτηση που έχει γίνει από επίσημα χείλη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας κατά καιρούς, είναι μία θέση η οποία αντιστρατεύεται ευθέως τα εθνικά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και αυτό θα έπρεπε να κάνει πάρα πολύ προσεκτικούς όσους ομιλούν εξ΄ονόματος της Νέας Δημοκρατίας για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση", υπογράμμισε ο Υπουργός Τύπου.

Έκτακτα μέτρα έχει λάβει η Τροχαία όλης της χώρας προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Ελαφρά αυξημένη ήταν από το πρωί η κίνηση στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Δυνάμεις της Τροχαίας βρίσκονται σε βασικούς οδικούς κόμβους και ρυθμίζουν την κυκλοφορία ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί έκτακτα δρομολόγια για τα τρένα και τα λεωφορεία.

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η προσπάθεια συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βόρεια Ελλάδα, για το δοκιμαζόμενο λαό της Βουλγαρίας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και τη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών. "Ήδη έχουν συγκεντρωθεί οι πρώτες ποσότητες τροφίμων και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεκίνησαν και οι αποστολές στη Βουλγαρία", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Μικρή πτώση της τάξης του 1,23% παρουσίασε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο γενικός δείκτης τιμών που έκλεισε στις 1319,19 μονάδες. Οι συναλλαγές έφτασαν σήμερα τα 22,8 δισεκατομμύρια δραχμές. Στο μεταξύ, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία, ο πληθωρισμός έφτασε τον μήνα Φεβρουάριο στο 6,6%, γεγονός που εκτιμάται θετικά από παράγοντες του υπουργείου εθνικής οικονομίας. Στόχος για το τέλος της χρονιάς είναι ο πληθωρισμός να φτάσει το 4,5%.

Tην σημασία της πρότασης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για αποστρατικοποίηση της Κύπρου, υπογράμμισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος του νησιού στον ΟΗΕ, πρέσβης Σωτήρης Ζακχαίος, η οποία , σύμφωνα με τον Κύπριο πρέσβη θα πρέπει να θεωρηθεί και ως συμβολή στις προσπάθειες επίτευξης αφοπλισμού ως προς τα συμβατικά οπλικά συστήματα. Ο κ. Ζακχαίος έκανε την παρέμβαση αυτή, στο πλαίσιο της συζήτησης, η οποία γίνεται μετά την έγκριση της συμφωνίας για τη πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, την απαγόρευση παραγωγής διασπάσιμων υλικών και την προώθηση της διαδικασίας αφοπλισμού.

Έντονα αντέδρασε η αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ στην πρόσφατη δήλωση των Χριστιανοδημοκρατών ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση. Η κ.Τσιλέρ μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε στους πρέσβεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αγκυρα, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση "να μην χτίσει ένα νέο τείχος του Βερολίνου, αρνούμενη την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση και χωρίζοντας έτσι την Ευρώπη στη βάση των πολιτισμών".

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου Ζ', στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο Πατριάρχης Πέτρος κατάγεται από το Δίκωμο Κύπρου και είναι συγγενής του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστοφιά. Στην ενθρόνιση θα παραστεί ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη.

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα έχει ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ αρμόδιος για θέματα μειονοτήτων, Μαξ Βαν Ντερ Στουλ, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στα Σκόπια. Σκοπός της επίσκεψης, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, είναι η ενημέρωσή του στο θέμα των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων των Σλάβων φοιτητών που αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου για την χρήση της αλβανικής γλώσσας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του πανεπιστημίου των Σκοπίων καθώς και οι τυχόν επιδράσεις στην ΠΓΔΜ από την κατάσταση στην Αλβανία.

"Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας είναι η μέρα που όλες οι γυναίκες του κόσμου γεφυρώνουν τα εθνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά χάσματα για να ενωθούν και να γιορτάσουν τον κοινό τους αγώνα για την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. Είναι η μέρα που επιδοκιμάζουμε τον αγώνα κάθε γυναίκας". Αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την αυριανή Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι απούσες από τις συζητήσεις σε θέματα ειρήνης, συμβάλλουν με ιδιαίτερη και θετική προοπτική στην προληπτική διπλωματία, στη δημιουργία ειρηνευτικών διαδικασιών και στη διατήρησή τους.

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν αύριο στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που στη Μακεδονία και τη Θράκη γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα φαινόμενα αυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν και στο Ιόνιο, την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από έναν έως 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα βρέξει κυρίως τις απογευματινές ώρες. Τη νύχτα θα χιονίσει κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και αργότερα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 7 March 1997 - 17:40:32 UTC