Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 6.3.1997

Για δυναμική αναμέτρηση προετοιμάζονται οι δυνάμεις του Αλβανικού στρατού και οι ένοπλοι εξεγερμένοι πολίτες. Απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού οργανώνουν τους εξεγερμένους οι οποίοι παρατάσσονται απέναντι από το στρατό ενώ στα χέρια των εξεγερμένων βρίσκονται τρία τεθωρακισμένα άρματα μάχης και πολεμικό υλικό που πήραν από αποθήκες του στρατού στην περιοχή. Ανησυχία προκαλεί η πληροφορία ότι η κυβέρνηση Μπερίσα διένειμε πέντε χιλιάδες όπλα σε οπαδούς και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στην περιοχή του Αργυροκάστρου. Οργανωμένες ομάδες ενόπλων πολιτών ελέγχουν τους Αγίους Σαράντα, το Δέλβινο, την Αυλώνα, το Τεπελένι και τη Χειμάρα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ρόϊτερ" βομβαρδίστηκε η γέφυρα στους Αγίους Σαράντα με αποτέλεσμα να περιοριστεί η πρόσβαση στην πόλη. Όπως έγινε γνωστό, το πρωί κηρύχτηκε επιστράτευση στην περιοχή της Κορυτσάς. Στην αλβανική πρωτεύουσα βρίσκεται αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανίτσκι ενώ αύριο φτάνει στα Τίρανα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο ο οποίος το απόγευμα θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Σημίτης είχε ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ.

Έλλειψη τροφίμων στις περιοχές που ελέγχονται από τα κυβερνητικά στρατεύματα αναφέρουν όσοι φτάνουν από στην Αλβανία στον μεθοριακό σταθμό της Κακκαβιάς. Σήμερα η κίνηση στο τελωνείο ήταν στα συνήθη επίπεδα. Την Κακκαβιά επισκέφθηκε σήμερα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για θέματα προσφύγων κ. Ματέν ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί. Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχει τεθεί η όγδοη μεραρχία στα Γιάννενα ενώ ενισχύονται τα οδοφράγματα της συνοριακής αστυνομίας. Οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και οι υπηρεσίες υγείες βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και φαρμακευτικό υλικό για το λαό της Αλβανίας.

"Πρέπει να υπάρξει στην Αλβανία μια κυβέρνηση κοινής αποδοχής που θα έχει την εμπιστοσύνη του αλβανικού λαού, που θα μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αντικειμενικές και αδιάβλητες με τον τρόπο που εκείνη θα αποφασίσει". Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα διαδραματίσει ρόλο σε περίπτωση πολέμου. "Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι, με ψύχραιμο και νηφάλιο τρόπο, να συμβάλλουμε ώστε να καθίσουν σε ένα τραπέζι όλες οι δυνάμεις, όλες οι πλευρές στην Αλβανία και να αναζητήσουν λύση στο πρόβλημα της χώρας τους" πρόσθεσε ο Υπουργός Τύπου.

Η Ελλάδα θα επιδιώξει τη συγκρότηση μιας ομάδας επαφής, σε διαρκή βάση, από πέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Αλβανία. Η ομάδα επαφής θα αποτελείται από την Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (ευρωπαϊκή τρόϊκα) καθώς και την Ελλάδα και την Ιταλία που είναι άμεσα ενδιαφερόμενες. Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος ενημέρωσε το μεσημέρι την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στην Αλβανία. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη 12 Μαρτίου, στην οποία θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και θα γίνει ευρεία συζήτηση. Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει στις 8 το πρωί του Σαββάτου για τα Τίρανα και θα επιδιώξει, μεταξύ των άλλων, να συναντηθεί και με το φυλακισμένο ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο.

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο χώρο της Παιδείας καθώς οι καθηγητές αποφάσισαν να παρατείνουν την απεργία και για 8η εβδομάδα. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας, απευθύνει έκκληση για μια τελευταία συνάντηση με τον υπουργό. Στη Θεσσαλονίκη οι απεργοί καθηγητές πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Καμάρα και πορεία στους δρόμους της πόλης.

"Η απόφαση για την απεργία συνεχίζεται, τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλά και τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο υπογράμμισε την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων στην παιδεία. "Η πολιτική βούληση καθώς και οι πόροι για τις αλλαγές στο χώρο της παιδείας υπάρχουν", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι χρειάζεται η υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Στο μεταξύ εντός της ημέρας ο κ. Αρσένης αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την επίλυση του αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγήσει η απεργία των εκπαιδευτικών.

"Όπως η κυβέρνηση έκανε σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση να προσεγγίσει τις θέσεις των εκπαιδευτικών πρέπει κατ' ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τα ανάλογα βήματα από τη δική τους πλευρά ώστε να υπάρξει μια λύση αυτής της απεργίας που αποτελεί μεγάλη περιπέτεια για την ελληνική κοινωνία". Αυτά δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει μεγάλο μέρος των οικονομικών αιτημάτων των καθηγητών.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε σήμερα το Προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με αντικείμενο την ευρύτερη κοινωνική συμφωνία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. "Συζητήθηκαν τα όρια και η ισορροπία του διαλόγου. Αναδεικνύονται νέοι, περισσότεροι ρόλοι, χωρίς, ωστόσο, να φαλκιδεύεται η λαϊκή εντολή να κυβερνηθεί η χώρα" τόνισε αμέσως μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης. "Η προσπάθεια είναι κοινή: η ανόρθωση της οικονομίας, η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότιμη ένωση στην Οικονομική και Νομισματική ενοποίηση" πρόσθεσε ο κ. Πασχαλίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής στις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου.

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών της Ν.Δ, Μιλτιάδη Εβερτ, Γιώργου Σουφλιά, Κώστα Καραμανλή, Βύρωνα Πολύδωρα, και ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και δεύτερη την ερχόμενη Τετάρτη 12 Μαρτίου. Οι τέσσερις συμφώνησαν να γίνεται κάθε 2 χρόνια το συνέδριο του κόμματος, οι σύνεδροι να εκλέγονται από τη βάση και η θητεία του προέδρου να είναι 4 χρόνια. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε:"Ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση. Είμαι ικανοποιημένος γιατί για πάρα πολλά σημεία του καταστατικού μπορούμε να κάνουμε κοινή εισήγηση στο συνέδριο". Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε τη συζήτηση "εποικοδομητική και δημιουργική γιατί μέσα απ' αυτή μπορούμε να προχωρήσουμε στη βελτίωση των θεσμικών αρχών που έχουν μεγάλη σημασία" και συνέχισε λέγοντας:"Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει η ευλαβική τήρηση όλων αυτών που συμφωνούμε στο κόμμα. Το λέω αυτό γιατί δεν συνέβη στο παρελθόν κι αυτό τραυμάτισε την αξιοπιστία μας". Πολύ καλό χαρακτήρισε το κλίμα της σημερινής συνάντησης και ο Βύρων Πολύδωρας ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξει σε μια κοινή πρόταση για το καταστατικό.

Nέα αύξηση σημειώθηκε σήμερα στις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αύξηση ήταν της τάξης του 3,36% με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να παρουσιάσει βελτίωση και να κλείσει στις 1235,60 μονάδες.

Αφιερωμένη στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, της γυναίκας, της ηθοποιού, της πολιτικού, που πρόσφερε απλόχερα την αγάπη της στη Θεσσαλονίκη με κάθε της ιδιότητα, είναι η τελετή των επίσημων εγκαινίων των εκδηλώσεων "Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας Μελίνα - Μερκούρη", που γίνονται απόψε στο Περίπτερο 2 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στα εγκαίνια των εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο σύλλογος "Φίλοι" του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, θα είναι παρών ο σύντροφος της ζωής της και συνεχιστής του έργου της για την επιστροφή των μαρμάρων της Ακρόπολης Ζυλ Ντασέν και η γενική γραμματέας του Ιδρύματος κα.Μανουέλλα Παυλίδου. Οι "Φίλοι" του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη θα επιδώσουν στον Ζυλ Ντασέν αναμνηστική πλακέτα με τη μορφή της Μελίνας Μερκούρη, ενώ τραγούδια, που τραγούδησε η ίδια θα ακουστούν από την χορωδία και την ορχήστρα του κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ.

Συνομιλίες που θα καλύψουν όλες τις βασικές πτυχές του Κυπριακού θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, δεδομένου ότι καταβάλλονται προσπάθειες για συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Αυτό δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέϊβιντ Μάντεν, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Σε ερώτηση εάν ο κ. Χάνεϊ θα φέρει νέες ιδέες ή τροποποιήσεις πάνω στις υφιστάμενες βρετανικές θέσεις, ο κ. Μάντεν είπε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι να συνεχίσει τις συνομιλίες που είχε προηγουμένως στο νησί ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συζητείται την προσεχή Δευτέρα, η υπόθεση του διαβόητου Ναζί εγκληματία πολέμου Αλόϊς Μπρούνερ, που οργάνωσε το ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης και αναμένεται η έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο θα καλείται η Συριακή κυβέρνηση, να προχωρήσει στην έκδοση του Μπρούνερ, ώστε αυτός να πληρώσει για τα εγκλήματά του. Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, γίνεται μετά την ερώτηση, την οποία κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Παπακυριαζής, με αφορμή το ηλεκτρονικό αφιέρωμα, που καταχώρησε για την "υπόθεση Μπρούνερ" στο INTERNET το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την αναγκαιότητα λειτουργίας ενός νομισματικού συμβουλίου που θα συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη Βουλγαρία επισήμανε ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, Στίβεν Χένκι, που δέχτηκε την πρόταση του Προέδρου της βουλγαρικής Δημοκρατίας, Πέτερ Στογιάνοφ, να γίνει επίσημος σύμβουλός του στα οικονομικά θέματα. ο κ.Χένκι, σε δήλωσή του σε ρεπόρτερ της κρατικής ραδιοφωνίας της γειτονικής χώρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πιο κατάλληλο μοντέλο για την οικονομική ανόρθωση της Βουλγαρίας τη στιγμή αυτή, είναι μια σκληρή παραλλαγή νομισματικού συμβουλίου.

Καλοκαιρία θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη νότια και ανατολική χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από έναν έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 6 March 1997 - 17:05:53 UTC