Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 16:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 1.3.97

Η Τουρκία έχει μεταβληθεί στο μεγαλύτερο παράγοντα αποσταθεροποίησης στο Αιγαίο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε μιλώντας σε αξιωματικούς στην πρώτη στρατιά στη Λάρισα ο Πρωθυπουργός.Ο κ.Σημίτης επισήμανε ότι τα ανιστόρητα οράματα της αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας είναι εφεύρεση του τουρκικού κατεστημένου, για να εκτονώσει τα οξυμένα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.Αναφερόμενος στις θέσεις της Ελλάδας ο κ.Σημίτης υπογράμμισε ότι το καθεστώς στο Αιγαίο είναι απολύτως σαφές και η εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα δεν τίθενται ούτε σε αμφισβήτηση, ούτε σε διαπραγμάτευση. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κυπριακό πρόβλημα πρώτιστης προτεραιότητας και πρόβλημα διεθνές εισβολής και κατοχής, ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι οι εταίροι μας στην Ευρωπαική Ένωση θα υιοθετήσουν αυτομάτως τις θέσεις μας. Πρόσθεσε όμως ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας.Αγάπη στην πατρίδα, τόνισε ο κ. Σημίτης δεν είναι μόνο να δώσουμε το αίμα μας αν χρειαστεί. Αγάπη στην πατρίδα και πατριωτισμός είναι σήμερα ο εκσυγχρονισμός της χώρας.

Προβληματισμός για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας επικράτησε κατά την έναρξη των εργασιών του προσυνεδρίου του κόμματος που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ. Παίρνοντας το λόγο ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, Γιώργος Ράλλης, υπογράμμισε ότι αισθάνεται δυσάρεστα που βλέπει τη Ν.Δ. να περνάει αυτή την μεγάλη κρίση και ζήτησε να σταματήσει η συνεχής αμφισβήτηση και υπονόμευση των ηγεσιών του κόμματος, γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει ελπίδα. πρόεδρος της Ν.Δ., Μιλτιάδης Έβερτ, τόνισε ότι στο συνέδριο πρέπει να αποδειχθεί ότι τα μέλη και τα στελέχη της Ν.Δ. μπορούν να συνλειτουργήσουν για να ανοίξει ο δρόμος για την κυβερνητική εξουσία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συνέδριο θα είναι ενωτικό. αντιπρόεδρος της Ν. Δ., Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, κατηγόρησε τους κυρίους Μητσοτάκη και Έβερτ, ότι αδίκησαν την παράταξη και τον κόσμο της και σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνει ανασύνταξη των δυνάμεων στο κόμμα όσο η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει τέτοια ένταση. βουλευτής και υποψήφιος για την αρχηγία, Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι θα ήταν ήττα για τη Ν.Δ. αν αφήσει τη σύγχυση που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ να μετακυλήσει και στο χώρο της. Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προϋποθέσεις για την πραγματική σύγκλιση με την οικονομία των άλλων χωρών-μελών. την ομιλία του ο Γιώργος Σουφλιάς υπογράμμισε ότι το συνέδριο δεν μπορεί να γίνει χώρος προσωπικών αντιπαραθέσεων και πρόσθεσε: "Η πορεία μας προς το συνέδριο οφείλει να είναι μια βαθύτατα πολιτική διαδικασία. Μια διαδικασία που θα μας βοηθήσει να κάνουμε με τόλμη μεταρρύθμιση στην εσωκομματική μας λειτουργία, να προσαρμόσουμε την πολιτική του κόμματός μας στην καινούρια πραγματικότητα και να επιλέξουμε τον κατάλληλο για αρχηγό και αυριανό πρωθυπουργό.

Tην Ελασσόνα επισκέπτεται σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία πραγματοποιεί από χθες τριήμερη περιοδεία στο νομό Λάρισας. Το βράδυ η κ.Παπαρήγα θα μιλήσει στην Ελασσόνα, ενώ αύριο το πρωί θα έχει συναντήσεις στο δημαρχείο Τυρνάβου με φορείς της πόλης και το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στα Φάρσαλα.

Σημαντικές επαφές με παράγοντες της ομογένειας θα έχει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Νέα Υόρκη. Την ερχόμενη Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον. Στη Νέα Υόρκη βρίσκονται επίσης, ο πρώην Πρωθυπουργός Τζανής Τζαννετάκης και ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφασίζει σήμερα για την πορεία των κινητοποιήσεων των καθηγητών. Το υπουργείο Παιδείας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης των εξετάσεων και παράτασης του σχολικού έτους. Η κυβέρνηση απορρίπτει νέα συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ όσο διαρκεί η απεργία.

Την πρώτη αιτία θανάτου αποτελεί στο δυτικό κόσμο η στεφανιαία νόσος. Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική ασθένεια και οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή της είναι η δυσλιπιδαιμία, η αρτηριακή υπέρταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες, που έγιναν πριν από πολλές δεκαετίες, κατέστησαν γνωστό, ότι η χοληστερόλη είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Το ερώτημα, το οποίο προέκυψε στη συνέχεια ήταν εάν η μείωση της χοληστερόλης θα επιβράδυνε τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της αρτηριοσκλήρυνσης στα στεφανιαία αγγεία σε ασθενείς, που είχαν ήδη στηθάγχη ή έμφραγμα μυοκαρδίου. Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσαν δύο πρόσφατες μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Κοζάνης.

Ακριβαίνει από σήμερα κατά 4 δραχμές το λίτρο η βενζίνη και κατά 1,5 δραχμές το πετρέλαιο. Αυτό ανακοινώθηκε από τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, λόγω αναπροσαρμογής του φόρου στα υγρά καύσιμα.

Τους πεσόντες υπέρ του έθνους στρατιωτικούς τίμησε το πρωί το Γ΄Σώμα Στρατού στο στρατιωτικό νεκροταφείο Πυλαίας. Η εκδήλωση άρχισε στις 10.00 με επιμνημόσυνη δέηση ενώ ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππου Πετσάλνικου και του Διοικητή του Γ΄Σώματος Στρατού Νικολάου Σταμπουλή.

Τον κορυφαίο Έλληνα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη τιμά, ένα ακριβώς χρόνο μετά το θάνατό του ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ''Θεσσαλονίκη 1997'' με μια σειρά μουσικών, εικαστικών και λογοτεχνικών εκδηλώσεων που οργανώνει μέσα στο Μάρτιο. Κορυφαία εκδήλωση του αφιερώματος αποτελεί η έκθεση με τίτλο ''Ο νικήσαντας τον Αδη'', που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη και περιλαμβάνει εικονογραφημένα χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις, εικαστικά έργα του ποιητή, σπάνιες φωτογραφίες του, μετάλλια και περγαμηνές, ενώ για πρώτη φορά θα εκτεθεί και το βραβείο Νόμπελ. Η έκθεση θα στεγαστεί από τις 11 έως τις 30 Μαρτίου στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ στις 18 Μαρτίου θα την εγκαινιάσει επισήμως ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τις ιστορίες και τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας διηγούνται οι ιταλικές μαριονέτες του τροβαδούρου Mimmo Cuticchio στην παράσταση "Η Ιλιάδα ή Η δικαίωση του Πριάμου" που θα δοθεί στις 9 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Πρόκειται για μία εκδήλωση που οργανώνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97" με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του εργαστηρίου για την Κομέντια ντελ Αρτε. Την ίδια μέρα στις 21.30 θα δοθεί και μία άλλη παράσταση με τίτλο "La Commedia Degli Zanni" από τις ιταλικές μάσκες του Teatro a l' Avogaria di Venezia.

Ένα μελωδικό νοητό ταξίδι στη Νέα Ορλεάνη προσφέρει αύριο στο κοινό της Θεσσαλονίκης η "Preservation Hall Jazz Band" στο πλαίσιο της δεύτερης διοργάνωσης "Εννέα Ημέρες Τζαζ" του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97". Εξάλλου συνεχίζεται το πρόγραμμα της εβδομάδας τζαζ την Δευτέρα με "Θωνάς Σλιώμης τρίο" και το "M&P South Quartret".

Οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου δεν εμποδίζουν την Κύπρο να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, χωρίς προηγουμένως να ενταχθεί η Τουρκία. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία της Ευρωπαικής Ένωσης στη Λευκωσία, με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κοινοτικού επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ στην Κύπρο.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Αλβανία μετά το χθεσινοβραδινό αιματοκύλισμα στην Αυλώνα, όπου σκοτώθηκαν εννέα πολίτες και αστυνομικοί σε οδομαχίες. Στα Τίρανα συνεδριάζει εκτάκτως η Βουλή, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πραγματοποιήσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αλβανίας. Στις συγκρούσεις που έγιναν στην Αυλώνα χρησιμοποιήθηκαν από τους πολίτες πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες, ενώ οι αστυνομικοί έβαλαν εναντίον των διαδηλωτών με αυτόματα όπλα.

Αυστηρή προειδοποίηση προς όσους έχουν στόχο να πλήξουν το κοσμικό καθεστώς απηύθυνε το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας κατά τη χτεσινοβραδινή μαραθώνια συνεδρίασή του που διήρκεσε εννέα ώρες. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι είναι "επιζήμιες" οι συζητήσεις που δημιουργούν την εντύπωση ότι "τίθεται υπό αμφισβήτηση η δημοκρατία στην Τουρκία". Για τα δύο αυτά βασικά στοιχεία που προέκυψαν από τη χτεσινή συνεδρίαση το Συμβούλιο προειδοποίησε ότι κινήσεις οι οποίες θα έρχονται σε αντίθεση με αυτά θα δημιουργήσουν ένταση αλλά και "νέες επιπλήξεις".

Στα 830, 9 εκατομμύρια δολάρια ανέρχονται οι ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει στη Βουλγαρία την περίοδο 1990- 1996, όπως ανακοίνωσε στη Σόφια ο αντιπρόεδρος του Πρακτορείου Ξένων Επενδύσεων, Χρίστο Μπατσούροφ. Το 1994 οι ξένες επενδύσεις στη χώρα ήταν 232,7 εκατομμύρια δολάρια, το 1995, 165 και το 1996 αυξήθηκαν στα 302 εκατομμύρια δολάρια. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Βουλγαρία με συνολικό ύψος επενδύσεων 232,7 εκατομμύρια δολάρια.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 1 March 1997 - 17:05:26 UTC