Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25.2.1997

Εντελώς απαράδεκτη χαρακτήρισε την στάση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας για συμμετοχή και της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Σε δηλώσεις τους οι κύριοι Κυπριανού και Σκανδαλίδης χαρακτήρισαν εκβιασμό σε βάρος της Κύπρου τη θέση των τριών ευρωπαϊκών χωρών και δεσμεύτηκαν ότι θα υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικού Κόμματος στο εθνικό θέμα. Επισημάνθηκε ακόμη ότι για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό θα πρέπει οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να πάψουν να δημιουργούν κλίμα πίεσης προς την Ελληνική πλευρά αλλά θα πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την πλευρά της Αγκυρας για να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της.

"Δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να παραμένει αιχμάλωτη της Τουρκίας πολύ περισσότερο όταν υπάρχει δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαφής περί του μέλλοντος της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μας "εμμένει στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου και τη θέση των 15 για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας". "Θεωρούμε πως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα αποτυπώνεται στο κείμενο συμφωνίας της 6ης Μαρτίου του 1995. Στο κείμενο αυτό αναφέρεται ρητά και σαφέστατα ότι η Ε.Ε. επαναβεβαιώνει την καταλληλότητα της Κύπρου να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενσωματώσει την Κύπρο στο επόμενο στάδιο της διεύρυνσής της", δήλωσε ο υπουργός Τύπου. Πρόσθεσε όμως ότι μετά τη νέα διατύπωση που προτάθηκε χθες και που, όπως είπε, αποτελεί καινούριο σημείο πολιτικής για το συγκεκριμένο θέμα, η Ελλάδα παραμένει στη βασική συμφωνία. "Δεν δεχόμαστε ότι η πορεία της Κύπρου προς την ένταξη στην Ε.Ε. μπορεί να τελεί υπό την αίρεση των Tουρκοκυπρίων και κατ΄επέκταση της Τουρκίας πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει δηλώσει πως ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί να υπάρξει αν ταυτοχρόνως ενταχθεί στην Ε.Ε. η Τουρκία", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τη θέση ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό και μετά να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάλκολμ Ρίφκιντ, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα". Στην ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ακόμα κι αν δεν βρεθεί λύση στην Κύπρο ο κ. Ρίφκιντ απάντησε ότι το πως θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για μια λύση του κυπριακού προβλήματος. "Η ένταξη ενός διχοτομημένου νησιού θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτή δεν είναι μια πορεία που εμείς ή οι εταίροι μας στην Ε.Ε θα είμαστε πρόθυμοι να ακολουθήσουμε" πρόσθεσε ο κ. Ρίφκιντ.

Την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για συνέχιση της απεργίας των καθηγητών για έβδομη εβδομάδα συζητούν σήμερα οι Γενικές Συνελεύσεις οι οποίες όμως εκφράζουν προβληματισμό για το μέλλον της απεργίας και κάνουν λόγο για την ανάγκη αμοιβαίων υποχωρήσεων. Αύριο θα συνεδριάσουν οι Πρόεδροι των Τοπικών Συλλόγων οι οποίοι θα επικυρώσουν την απόφαση που θα ληφθεί απόψε ενώ η ΟΛΜΕ διοργανώνει νέο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Κάνιγγος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε το μεσημέρι ότι ο υπουργός Παιδείας έχει καλέσει την ΟΛΜΕ σε διάλογο ο οποίος δεν πρέπει να γίνει χάριν εντυπώσεων αλλά να είναι ουσιαστικός. "Με αυτή την έννοια πρέπει να προσδιοριστούν ακριβώς τα θέματα που θα αποτελέσουν το αντικείμενο αυτού του διαλόγου, προκειμένου να υπάρξουν και συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα", σημείωσε ο κ. Ρέππας.

"Η Ελλάδα θα αποφασίσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα με μοναδικό γνώμονα το εθνικό της συμφέρον", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για άρνηση της Γερμανίας και των ΗΠΑ να προμηθεύσου στην Ελλάδα άρματα τύπου Μ-1 και Λεοπαρντ. Ο υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επισήμως ενημερωθεί αν κάποιες χώρες έχουν αποφασίσει εμπάργκο όπλων σε βάρος της Ελλάδας.

Για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στη χώρα του στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα, ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Αλζίρντας Μπραζαουσκας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στη Λιθουανία και υπογράμμισε την ευαισθησία του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τις διαδικασίες εκδημοκρατισμού που συντελούνται στη νεοσύστατη αυτή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον Λιθουανό Πρόεδρο το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων και παρέδωσε σ' αυτόν ειδική έκδοση για τα νησιά του Αιγαίου. Ο δήμαρχος της Αθήνας Δημήτρης Αβραμόπουλος απένειμε στον Λιθουανό Πρόεδρο το μετάλλιο της πόλης των Αθηνών. Ακολούθησε επίσημη τελετή μπροστά στο προεδρικό Μέγαρο.

Αφορολόγητα καύσιμα διεκδικούν οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών που έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις σε πολλά λιμάνια της χώρας. Tο μεσημέρι εκπρόσωποι των αλιέων, που συγκέντρωσαν τα καϊκια τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπροστά στο Λευκό Πύργο, είχαν συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο. Στην προηγούμενη συνάντηση ο κ. Πετσάλνικος είχε προτείνει να δώσουν τώρα οι αλιείς τα χρήματα για τα καύσιμα και στην πορεία να βρεθεί κάποια λύση για την επιστροφή κάποιου ποσοστού. Ωστόσο οι αλιείς ζητούν την επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε και προέβλεπε επί είκοσι χρόνια αδασμολόγητα καύσιμα.

Αναστέλλεται μέχρι το 2000 η εξώδικη επίλυση των ιδιωτικών διαφορών που προβλεπόταν αρχικά να αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 16/9/1997. Στην αναστολή αυτή της συμβιβαστικής επίλυσης ιδιωτικών διαφορών συναίνεσαν όλοι οι βουλευτές που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Να δικαιούνται σύνταξη όλες οι Ελληνίδες, είτε εργάζονται είτε όχι, είτε ήταν παντρεμένες ή είχαν ελεύθερη συμβίωση, ζητούν 10 γυναίκες βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και το Συνασπισμό. Με κοινή ερώτηση τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, οι 10 βουλευτίνες αφού επισημαίνουν την άνιση όπως τη χαρακτηρίζουν αντιμετώπιση της ελληνίδας γυναίκας στο δικαίωμα της σύνταξης, ζητούν να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να πάψει αυτή η διακριτική μεταχείριση. Παράλληλα ρωτούν τον υπουργό Εργασίας αν στο πλαίσιο αρχών του διαλόγου, που πρόκειται να εισηγηθεί για το νέο ασφαλιστικό καθεστώς θα συμπεριλάβει συγκεκριμένες θέσεις και ρυθμίσεις για να λυθεί το πρόβλημα αυτό.

Αρχίζουν αύριο στη Σάμο οι προσπάθειες για την ανέλκυση της πυραυλακάτου "Κωστάκος" που εμβολίστηκε από το οχηματαγωγό "Σάμαινα". Σήμερα ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την ανέλκυση καθώς έχουν ήδη δεθεί τα δύο τμήματα της πυραυλακάτου η οποία θα τοποθετηθεί πάνω σε φορτηγό πλοίο.

Δύο κινητές μονάδες δανειστικών βιβλιοθηκών αγωγής, οι οποίες θα απευθύνονται από τον Απρίλιο σε μαθητές μονοθέσιων και διθέσιων σχολείων των παραμεθόριων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, παρουσίασε σήμερα στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης ο Φίλιππος Πετσάλνικος. Σκοπός του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ.Πετσάλνικο, είναι να προωθηθεί το βιβλίο και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος μαθητών, που βιώνουν την εκπαίδευση κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως είναι περιοχές των νομών Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας.

Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών από όλο τον κόσμο μπήκαν στον επίσημο server και ενημερώθηκαν για τα περιεχόμενα του κόμβου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ιντερνετ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών ενώ από τους δέκα χιλιάδες χρήστες του Ιντερνετ που ενδιαφέρθηκαν για τον κόμβο του Πατριαρχείου , οι μισοί περίπου ήταν ξένοι από διάφορες χώρες του κόσμου. Ο server του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στη μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη. Το υλικό που περιλαμβάνεται μέχρι στιγμής είναι σύντομη αναφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη, διευθύνσεις ενοριών, ιδρυμάτων, βιβλιοθηκών του Αγίου Όρους και ανά τον κόσμο Ιερών Μονών, εκκλησιαστικό ημερολόγιο, ιστορικό του Πατριαρχείου και εκατοντάδες εικόνες.

Σε περίπτωση που οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 εγκατασταθούν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, το Βαρώσι θα ενωθεί με την υπόλοιπη Αμμόχωστο. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ομέρ Ακμπέλ, ο οποίος πάντως απάντησε αρνητικά σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η Τουρκία στηρίζει την εκδήλωση που προγραμματίζουν οι "Γκρίζοι Λύκοι". Στο μεταξύ, οι "Γκρίζοι Λύκοι" προετοιμάζονται για το "μεγάλο", όπως το αποκαλούν, συλλαλητήριο προς το Βαρώσι, που θα γίνει την Κυριακή, 2 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να "παγώσει" προσωρινά τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Αλβανία, θέτοντας ως όρο για την παροχή τη λήψη νέων πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι "15" υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησής τους αναφέρεται ότι "υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αλβανική κυβέρνηση να επιδείξει σεβασμό στις βασικές δημοκρατικές αρχές και στην εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών της". Πρόκειται για σαφή αναφορά στη βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων μετά την κατάρρευση των επενδυτικών προγραμμάτων τύπου πυραμίδας αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί.

Ήπιος καιρός θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα. Αύριο σε όλη τη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις στα δυτικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βορειοδυτικά. Το πρωί θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα βορειοδυτικά. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 έως 16 βαθμούς, στα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 19 και στα νησιά από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες ενώ το πρωί είναι πιθανόν να σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 25 February 1997 - 17:05:51 UTC