Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 22.2.97

Προειδοποίηση προς την Τουρκία και "όπου αλλού χρειάζεται", ότι "τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του στη σύνοδο της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει ένα μέτρο ελληνικής θάλασσας, ελληνικής γής, ελληνικού αέρα που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι καλά και στην Τουρκία και όπου αλλού χρειάζεται. Το σύνολο της πολιτικής μας έχει ως κεντρικό στόχο την αποτροπή και την αποδυνάμωση της τουρκικής επιθετικότητας" σημείωσε ο κ. Σημίτης. Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπερασπιστεί και να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα, την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν σήμερα με συζήτηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Τη συνήθη πρακτική διαδικασία ακολούθησε η κυβέρνηση στο θέμα της τροποποίησης του χρόνου διεξαγωγής των ελληνικών αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, ώστε να μην συμπέσουν αυτές χρονικά και γεωγραφικά με τις προγραμματισμένες αντίστοιχες τουρκικές ασκήσεις. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Αλέξανδρου Παπαδόγγονα, διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι για την απόφαση αυτή υπήρξε παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε προς τους εταίρους μας ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή την πρόταση της Γερμανίας και της Μ.Βρετανίας για εμπλοκή στις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των Τουρκοκυπρίων.Ο κ. Πάγκαλος αμέσως μετά, την συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό ομόλογό του κ. Βόλφγκαγκ Σιουσελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε χαρακτηριστικά: "Πιστεύω ότι θα προκύψει κοινή θέση από το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Κύπρου που θα εκφράζει τις πάγιες θέσεις της Κοινότητας γιατί διαφορετικά η Ένωση θα μπει σε μείζονα περιπέτεια. Όπως έχουμε προειδοποιήσει, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί αυτή τη θέση".

Με υιοθέτηση κοινής διακήρυξης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκληρώθηκε στη Σόφια η διήμερη συνάντηση των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Ρουμανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας. Η Κροατία συμμετείχε ως παρατηρητής. Στη διακήρυξη τονίζεται η αποφασιστική σημασία που μπορεί να έχει η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας σε αυτή της περιοχή της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ως τη λαμπρότερη πολιτιστική πρωτεύουσα που έχει αφήσει εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις στις αντιπροσωπείες που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια των εκδηλώσεων, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα επισήμανε ότι ως αρμόδιος υπουργός που έχει και την πολιτική ευθύνη, ελέγχει και εποπτεύει τον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας ενέκρινε στη χθεσινή της συνεδρίαση το πλαίσιο των συνομιλιών που θα έχουν οι Υπουργοί Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς και της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος. Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δε διευκρινίζονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ούτε αναφέρεται πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ.Τσοχατζόπουλου στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες στο Βελιγράδι έλεγαν, ωστόσο, ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Μαρτίου.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην HELEXPO σχετικά με τη θεσμοθετημένη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου θα απασχολήσουν την ευρεία σύσκεψη φορέων της πόλης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα με πρωτοβουλία του Δημάρχου, Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στο ΔΣ της HELEXPO συναντήθηκαν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας και εξουσιοδότησαν τον κ.Κοσμόπουλο να συγκαλέσει τη σημερινή σύσκεψη.

Ενστάσεις με τις οποίες ζητούσαν την αναβολή της δίκης, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Βέροιας, υπέβαλαν χθες οι συνήγοροι των τεσσάρων κατηγορουμένων για τις κυνομαχίες στο Μακροχώρι Ημαθίας. Οι Ευστάθιος Αποστολίδης, Απόστολος Μπαλτζής, Γιώργος Παράσχος, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, κατηγορούνται για παραβάσεις των νόμων περί παράνομων στοιχημάτων και προστασίας των ζώων, ενώ άλλα 12 άτομα κατηγορούνται για συμμετοχή στη διάπραξη του πρώτου αδικήματος. Οι ενστάσεις αφορούσαν την ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος, λόγω λανθασμένης αναγραφής των δύο νόμων στους οποίους βασίζονται οι κατηγορίες, ενώ ζητήθηκε η αποβολή της πολιτικής αγωγής, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό. Η δίκη τελικά διακόπηκε και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, ενώ οι τέσσερις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Τύπου και ΜΜΕ και Πολιτισμού, αναφορικά με τις ''διαρκώς ογκούμενες διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο των ''προσφορών'' των εφημερίδων με κουπόνια'', κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος και Σταύρος Παναγιώτου. Οι δύο βουλευτές, επισημαίνουν στην ερώτησή τους, μεταξύ άλλων, ότι με τις μεθόδους αυτές, είναι φανερό ότι στρεβλώνεται η σχέση αναγνωστών με τις εφημερίδες ή τα περιοδικά, και οι αναγνώστες στην πραγματικότητα μετατρέπονται σε αγοραστές των ''προσφορών'' και δεν επιλέγουν την εφημερίδα ή το περιοδικό με κριτήριο την ποιότητά τους, αλλά με το δέλεαρ των δώρων.

Με τον υπουργό Πολιτισμού των Σκοπίων, Σλόμπονταν Ούνκοφσκι, καθώς και με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών του γειτονικού κράτους, συναντήθηκε στα Σκόπια, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Πάνος Θεοδωρίδης. Οι κ. κ. Θεοδωρίδης και Ούνκοφσκι, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε από κοινού η προοπτική συμμετοχής των Σκοπίων στις εκδηλώσεις του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Ημερίδα με θέμα "Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού στα σχολικά εγχειρίδια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση", διοργανώνει η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, σήμερα στην αίθουσα του σωματείου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου, εισηγητές θα είναι επιστήμονες οι οποίοι θα επισημάνουν την ανυπαρξία της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού από τα σχολικά εγχειρίδια και θα προτείνουν τρόπους για την ένταξή της και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την αντίδρασή του στην εγκατάσταση του ηλεκτροαμαξοστασίου του ΟΣΕ σε κατοικημένη περιοχή του δήμου Μενεμένης εξέφρασε με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο. Με αφορμή τις πρόσφατες εδαφολογικές εργασίες από συνεργεία του ΟΣΕ, ο δήμος καταγγέλλει ότι η εν λόγω παρέμβαση θα επιβαρύνει περισσότερο την αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων και θα προκαλέσει αισθητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Χάλκινη κεφαλή και κομμάτι χάλκινης κνήμης, και τα δύο σε φυσικό μέγεθος, ανέσυρε ψαράς από τη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Καλύμνου και τα παρέδωσε στο Λιμεναρχείο Καλύμνου. Σήμερα το πρωί, μεταβαίνει στην Κάλυμνο κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με αρχαιολόγο και συντηρητή, προκειμένου να παραλάβει τα ενάλια ευρήματα και να τα συντηρήσει σε πρώτη φάση.

Η Αθήνα και η Ρώμη έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να συμπεριληφθούν στις πέντε τελικές υποψηφιότητες, από τις οποίες και θα επιλεγεί - από την εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής - εκείνη που θα αναλάβει την διοργάνωση της Ολυμπιάδας το 2004. Αυτό προκύπτει - όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Frankfurter Rundschau" - από την πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η υπηρεσία της Δ.Ο.Ε. "sport intern", η οποία ζήτησε να απαντήσει κάθε μία, από τις 11 πόλεις που έχουν θέσει υποψηφιότητα, ποιες πιστεύει ότι θα είναι οι τέσσερις συνυποψήφιες πόλεις, οι οποίες μαζί με την ερωτώμενη θα επιλεγούν στην τελική πεντάδα. Η Αθήνα έλαβε 7 ψήφους, η Ρώμη 6, ενώ η Στοκχόλμη και το Κέϊπτάουν από 4 ψήφους. Ακολουθούν η Κωνσταντινούπολη, το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Σεβίλλη με 2, ενώ οι άλλες πόλεις δεν έλαβαν καμία ψήφο.

Στα μέσα Μαρτίου θα γίνει η σύσκεψη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ, του οποίου η χώρα υπέβαλε το σχετικό αίτημα. Ο κ. Μουράτοφ, μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Αδάμο Αδαμίδη, είπε ακόμα ότι στη σύσκεψη στην έδρα του ΟΗΕ, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, ο Ρώσος αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα άλλα μέλη του σώματος για το ταξίδι του Ρώσου αξιωματούχου, Βλαντιμίρ Τζιζόφ, στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα.

Η γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία, αποφάσισε να θεωρεί τα παράνομα ''διαβατήρια'' των Τουρκοκυπρίων ως ''ταυτότητα'', για έκδοση ταξιδιωτικού έγγραφου για μετάβαση στη Γαλλία, επειδή οι Τουρκοκύπριοι είναι Κύπριοι πολίτες και όχι πολίτες της Τουρκίας. Αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος της γαλλικής Πρεσβείας, στη Λευκωσία, Ξαβιέ ντε Καπάν, κληθείς να επιβεβαιώσει σχετικά δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοκ στην διεθνή κοινή γνώμη προκαλούν δημοσιεύματα του ολλανδικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία, ο τουρκικός στρατός φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει Κούρδους του χωριού Τεκεβλέρ στη Νοτιοανατολική Τουρκία ως ανθρώπινη ασπίδα, πιέζοντάς τους να περνούν από ναρκοπέδιο. Με τον τίτλο "Κούρδοι χρησιμοποιήθηκαν ως ναρκαλιευτικά", οι εφημερίδες "De Telegraaf" και "Algemeen Dagblad" επισημαίνουν ακόμη ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του τουρκικού Κοινοβουλίου εξετάζει από σήμερα την υπόθεση αυτή.

Σχεδόν ολόκληρη η τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα Ερζίντζαν Σπορ ξεκληρίστηκε σε φοβερό τροχαίο δυστύχημα που έγινε χθες στην περιοχή Κιρίκ Καλέ, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με βυτιοφόρο όχημα. Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ άλλα δέκα που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του λεωφορείου, χαροπαλεύουν στο νοσοκομείο. Η ομάδα του Ερζίντζαν από τη Νοτιοανατολική Τουρκία, που αγωνίζεται στη Β' Εθνική, κατευθυνόταν προς την Άγκυρα για τον επικείμενο αγώνα στο πρωτάθλημα. Να σημειωθεί ότι πριν από μερικά χρόνια, σε παρόμοιο δυστύχημα αποδεκατίστηκε σχεδόν ολόκληρη η ομάδα της Σαμψούντας, Σαμσόνσπορ.

Έκρυθμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για έκτη εβδομάδα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επιτείνοντας την κρίση που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση των επενδυτικών προγραμμάτων τύπου πυραμίδας. Την ίδια ώρα το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής καθώς πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους του κόμματος που ζητούν, όπως και οι διαδηλωτές την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Μεξι και της κυβέρνησής τους.

Με τον Σκοπιανό Πρόεδρο, Κίρο Γκλιγκόρωφ, συναντήθηκε αντιπροσωπεία των φοιτητών του Πανεπιστημίου των Σκοπίων. Κατά τη συνάντηση οι φοιτητές μετέφεραν στον Γκλιγκόρωφ τα αιτήματά τους που είναι: κατάργηση του νόμου που προβλέπει τη διδασκαλία μαθημάτων και στην αλβανική γλώσσα στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου, παραίτηση της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Τοντόροβα, επίλυση των προβλημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, οι φοιτητές δε δέχτηκαν να κάνουν διάλογο με τον Σκοπιανό Πρόεδρο, ούτε καν να ακούσουν την τοποθέτησή του επί του θέματος, επιδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο "ανεπίτρεπτη ασέβεια προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Τη σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, που σχηματίζεται ενόψει των πρόωρων γενικών εκλογών της 19ης Απριλίου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, μετά από την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεών του με τις πολιτικές δυνάμεις. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε η Λένα Τζελέποβα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, και γραμματέας είναι ο Βαλεντίν Γκεοργκίεφ, μέλος της κεντροδεξιάς "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων".


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 22 February 1997 - 8:05:32 UTC