Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.2.1997

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, θα έχει αύριο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου με αντικείμενο την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και προβλέπει ότι τα αποθεματικά όλων των ασφαλιστικών ταμείων θα κατατίθενται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σε συνέντευξή του σήμερα στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο κ. Παπαϊωάννου δηλώνει άγνοια για το θέμα. Σοβαρές αντιδράσεις εξέφρασαν η ΓΣΕΕ και η ΟΤΟΕ.

Για πέμπτη εβδομάδα συνεχίζουν από αύριο την απεργία τους οι καθηγητές. Στη Θεσσαλονίκη η ΟΛΜΕ θα πραγματοποιήσεις στις 12.30 Παμμακεδονικό Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι ΕΛΜΕ θα κληθούν να αποφασίσουν την Τετάρτη για την περαιτέρω στάση τους. Ανάλογες διαδικασίες θα ακολουθήσουν και οι δάσκαλοι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος μιλώντας το πρωί σε συνέδριο για την παιδεία ζήτησε να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για να λυθεί η απεργία. "Εύχομαι να φωτίσει ο Θεός του εκπροσώπους καθηγητών και δασκάλων να καθίσουν άλλη μια φορά με τον υπουργό Παιδείας να κουβεντιάσουν, γιατί το θέμα έφτασε σε αδιέξοδο" είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Σίνδου θα επισκεφθεί αύριο το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμος Αρσένης. Το πρωί θα παραστεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου και το απόγευμα θα επισκεφθεί στο ΤΕΙ της Σίνδου.

Διήμερη επίσκεψη στην Γερμανία αρχίζει αύριο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επίσκεψη. Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογο του Φόλκερ Ρίε και θα συζητήσουν τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις προοπτικές επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα συναντηθεί επίσης, με μέλη της Γερμανοελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ομοσπονδιακής Βουλής, καθώς και με παράγοντες της Ομογένειας. Χθες σε ομιλία του κατά την κοπή της βασιλόπιτας της Λέσχης Φίλων Καταδρομών "Ο Πράσινος Μπερές" ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η Τουρκία έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας, αμφισβητώντας την εδαφική της ακεραιότητα και όλες τις διεθνείς συνθήκες που προσδιορίζουν το εδαφικό καθεστώς στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η ευθύνη της χώρας μας είναι να απαντήσει με αποτελεσματικό τρόπο σε μια τέτοια απειλή.

Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν αύριο οι υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Διεκδικούν επιδόματα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και ειδικής απασχόλησης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που δίνεται και στους εργαζομένους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν εικοσιτετράωρη απεργία κλιμακώνοντας τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Πανελλαδική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κυβερνητική οικονομική πολιτική εξήγγειλε για αύριο η ΓΕΣΕΒΕ, που καλεί βιοτέχνες, επαγγελματίες και εμπόρους να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο οι σύλλογοι της Μακεδονίας και της Θράκης αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, θα προχωρήσουν όμως σε ήπιες μορφές κινητοποιήσεων που στοχεύουν κυρίως στην ενημέρωση των κατά τόπους βουλευτών και του καταναλωτικού κοινού. Αποφάσισαν ακόμη να μην ανάψουν για κάποιες ώρες τα φώτα των καταστημάτων τους στη Θεσσαλονίκη.

Μείωση των επιτοκίων καταθέσεων αποφάσισαν δύο ακόμη τράπεζες. Από αύριο το επιτόκιο της Γενικής Τράπεζας θα είναι 10% και της Άλφα Τράπεζας Πίστεως 9, 5%. Όλο και περισσότερες τράπεζες αποφασίζουν τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, δημιουργώντας έτσι προβληματισμό στους καταθέτες καθώς τα επιτόκια χορηγήσεων παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Ασφάλεια Αττικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αρχαιοκάπηλων που αργά χθες το απόγευμα έκλεψαν δύο αγάλματα ανυπολόγιστης αξίας από τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα. Στο παρελθόν αρχαιοκάπηλοι είχαν προσπαθήσει και πάλι να κλέψουν αρχαιολογικά ευρήματα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε βάθος 13 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του νησιού.

Η παχυσαρκία, οι ανωμαλίες στην εμμηνόρροια αλλά και η ατοκία συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου, που αποτελεί την πιο συχνή κακοήθη πάθηση των γυναικείων γεννητικών οργάνων και προσβάλλει κατά κανόνα γυναίκες στην κλιμακτήριο περίοδο, μπορεί όμως να καταπολεμηθεί, εφ' όσον διαγνωστεί έγκαιρα. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις εισηγήσεις των Ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι συμμετέχουν στην 3η επιστημονική συνάντηση με θέμα "Καρκινογένεση στο γυναικείο γεννητικό σύστημα", που διοργάνωσε η Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ και διεξάγεται σήμερα στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς".

Την απόφασή της να διακόψει τα συλλαλητήρια γνωστοποίησε η αντιπολίτευση της Σερβίας στη διάρκεια της 88ης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου. Ο εκ των ηγετών του συνασπισμού "Ζάγιεντνο", Ζόραν Τζιντζιτς, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση σταματά τις κινητοποιήσεις της, αλλά, αν μέχρι τις 9 Μαρτίου οι αρχές δεν προχωρήσουν στην αποδέσμευση των μέσων ενημέρωσης από τον έλεγχο του σερβικού κράτους, θα ξαναβγεί στους δρόμους.

Σε νέες διαδηλώσεις κάλεσε σήμερα τους Αλβανούς πολίτες η αντιπολίτευση η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάρρευση των παρατραπεζικών συστημάτων. Ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα σε ομιλία του σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, όμως επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση αλλά και σε εκείνους που επιλέγουν να επενδύουν τα χρήματά τους σε προγράμματα μεγάλου ρίσκου, όπως χαρακτηριστικά είπε. Στο μεταξύ όλο και περισσότεροι Αλβανοί ζητούν βίζα από το ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο.

Στη Ρώμη βρίσκεται η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ στο πλαίσιο της περιοδείας της με κύριο θέμα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Σε δηλώσεις της φτάνοντας στην Ιταλική πρωτεύουσα σημείωσε ότι επιθυμεί να διαβεβαιώσει τη Ρωσία ότι η προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ έχει ως στόχο την επίτευξη της σταθερότητας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι και οι τοπικές βροχές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Ειδικότερα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά που θα επεκταθούν βαθμιαία σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 έως 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 10 έως 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχή κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι που το βράδυ θα γίνουν βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Sunday, 16 February 1997 - 14:21:21 UTC