Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:10 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.2.1997

Τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλες τις δυνατότητες για την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των δασκάλων και των καθηγητών έκανε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το υπουργικό Συμβούλιο που συζήτησε θέματα κοινωνικού διαλόγου. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να μετατραπεί σε διαρκή και μόνιμη διαδικασία για όλα τα μεγάλα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού. Το υπουργικό Συμβούλιο υπογράμμισε την ανάγκη ο κοινωνικός διάλογος να αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα. "Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πολίτες της χώρας" είπε ο κ. Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε ότι σε αυτή την διαδικασία θα συμμετέχει και το κόμμα με τις δυνάμεις που έχει αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς με την θεσμική τους ιδιότητα. Υπέρ της στήριξης του νέου μισθολογίου τάχθηκε εξάλλου το υπουργικό Συμβούλιο ενώ ο Υπουργός Τύπου το χαρακτήρισε "εκσυγχρονιστική τομή που εισάγει το κίνητρο απόδοσης και καταργεί τα ποικίλα επιδόματα που μέχρι σήμερα δίνονται".

Αδικαιολόγητες, χαρακτήρισε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ζήτησε να τις σταματήσουν, γιατί, όπως είπε, οι αυξήσεις που πήραν ξεπερνούν το μέτρο και τις ανάγκες που έχει η εθνική οικονομία. Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, και του βουλευτή του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι οι πραγματικές αυξήσεις δαπανών που δόθηκαν για την παιδεία κυμαίνονται από 8,1%-16% για το 1997 και είναι οι υψηλότερες από όλων των άλλων δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τα εκπαιδευτικά προβλήματα με τη λογική του παίκτη των καζίνων και τον πρωθυπουργό για αναξιοπιστία. Ο κ. Κολοζώφ έκανε λόγο για αδιαλλαξία της κυβέρνησης που έχει στόχο την εξαθλίωση και ταπείνωση των εργαζομένων.

Εκκληση στους εκπαδευτικούς για καλύτερη ενημέρωση επί των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Γεράσιμος Αρσένης. "Πιστεύω ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των ενώσεων των εκπαιδευτικών δεν έχει πληροφορήσει τη βάση επαρκώς" είπε ο κ. Αρσένης ο οποίος διευκρίνισε ότι αν λυθεί η απεργία θα λυθεί ικανοποιητικά για τους εκπαιδευτικούς, καθώς, όπως είπε, έχουν κερδηθεί μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις σημαντικά οικονομικά οφέλη. "Δεν είναι μόνον οι χαμένες ώρες. Παιδεία σημαίνει και κάποια πειθαρχία. Εχουν βγει τα παιδιά από τα σχολεία πάνω από τέσσερις εβδομάδες. Αυτό δεν διορθώνεται και οι εκπαιδευτικοί το ξέρουν και πρέπει να το ξέρουν πολύ καλά" είπε ο κ. Αρσένης.

Με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ, με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών στο Θεσσαλικό κάμπο. Ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης των αγροτών και κάλυψε πλήρως τη στάση των αστυνομικών. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος αναφερόμενος στην αντιμετώπιση εκ μέρους της αστυνομίας των κινητοποιήσεων των αγροτών απέρριψε κατηγορηματικά το χαρακτηρισμό της δολιοφθοράς και σημείωσε χαρακτηριστικά "δεν υπήρξαν ούτε παράνομες πράξεις ούτε δολιοφθορές".

Για παραποίηση της αλήθειας έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας, σχολιάζοντας όσα είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός για τη στάση των αστυνομικών απέναντι στους αγρότες της Θεσσαλίας στη διάρκεια των τελευταίων κινητοποιήσεων. Υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να γίνει πρωτόκολλο παραλαβής για κάθε ελκυστήρα ξεχωριστά, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με την ομιλία του στη Βουλή νομιμοποίησε την επέκταση της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων των αγροτών και εργαζομένων και εξέφρασε την ανησυχία πως σε λίγο καιρό οι διωκτικές αρχές θα προχωρούν και σε προληπτικές συλλήψεις συνδικαλιστών.

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο της δημόσιας διοίκησης πρότειναν σήμερα στο γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων εκφράζοντας την αντίδραση των δημοσίων υπαλλήλων για το μισθολόγιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσούκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβάθμισε το διάλογο με τη συνομοσπονδία και δεν δέχτηκε την πρότασή της για το μισθολόγιο. "Στην τελική φάση ψήφισης του νομοσχεδίου, με την αγωνιστική μας κινητοποίηση θα επιδιώξουμε βελτιώσεις και απάλειψη επικίνδυνων διατάξεων που φαλκιδεύουν τις αποδοχές" είπε ο κ. Κουτσούκος.

Η βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να κλείσει οριστικά το Κοζλοντούι, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα, γιατί η Βουλγαρία θα αντιμετωπίσει σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα. Αυτό επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νικ.Παπακυριαζής, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.Ο κ.Παπακυριαζής χαρακτήρισε "ορθή" την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου να θέσει το θέμα λειτουργίας του Κοζλοντούι στο συμβούλιο σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βουλγαρία.

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογο του Φόλκερ Ρίε. Ο υπουργός κατά την παραμονή του στη Βόννη, θα έχει συνομιλίες για θέματα που ενδιαφέρουν, όπως τις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας, τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις προοπτικές επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί επίσης, με μέλη της Γερμανοελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ομοσπονδιακής Βουλής, καθώς και με παράγοντες της Ομογένειας.

Τις απειλές τους για εποικισμό της εγκαταλειμμένης πόλης της Αμμοχώστου επανέλαβαν οι Τουρκοκύπριοι την ώρα που η κυπριακή βουλή συζητούσε την έγκριση των κονδυλίων για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S300. Την είδηση, μετέδωσε σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων το οποίο επικαλούμενο δηλώσεις του Τουρκοκυπρίου ηγέτη αναφέρει ότι η επιχείρηση καθαρισμού στα Βαρόσια έχει ήδη ξεκινήσει χωρίς όμως να διευκρινίζεται o χρόνος.

"Βάναυση πρόκληση" χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντενκτάς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και τόνισε ότι όποιος γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή γνωρίζει και το ποιός δημιουργεί τα προβλήματα.

Σε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας προέβη ο δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή τις νέες απειλές του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό της πόλης. Τα διαβήματα έγιναν προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Κοινοβούλια της Βρετανίας, της Ρωσίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προς το αμερικανικό Κογκρέσο. Η άμεση εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άμεση επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου, ζητείται από τα διαβήματα διαμαρτυρίας.

Την πεποίθηση ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και της Τουρκίας λόγω του κυπριακού έχει αποφορτιστεί με αποτέλεσμα να αποκλείεται κάθε πιθανότητα πολέμου, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν. Στη δεύτερη κατά σειρά συνέντευξή του από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ.Αναν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, τις οποίες άρχισε πρόσφατα ο ειδικός αντιπρόσωπός του για το κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζου, θα συνεχιστούν και θα τις ακολουθήσουν, όπως είπε, απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο κοινότητες στο νησί, πριν τον Σεπτέμβριο, δηλαδή πριν αρχίσει η προεκλογική περίοδος. "Διαφορετικά θα εμπλακούμε στον προεκλογικό πυρετό και σε μια ολόκληρη σειρά άλλων θεμάτων", παρατήρησε.

Τριάντα δύο χιλιάδες ζώα θανατώθηκαν μέχρι στιγμής λόγω του αφθώδους πυρετού που έπληξε τους κτηνοτρόφους του Νομού Έβρου το καλοκαίρι. Για τον αφθώδη πυρετό η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Έβρου και το υπουργείο Γεωργίας έχει προχωρήσει σε αποζημιώσεις που έφτασαν τα 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές στους κτηνοτρόφους που θανάτωσαν ζώα. Όσοι κτηνοτρόφοι κατάφεραν να κρατήσουν τα ζώα τους υγιή, εξαντλήθηκαν οικονομικά, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα πώλησης, ούτε ζώων, ούτε κτηνοτροφικών προϊόντων. "Πρόκειται για εισαγόμενες από την Τουρκία ασθένειες" κατήγγειλε ο αναπληρωτής νομάρχης και πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής αγροτικού τομέα στον Έβρο Θεόδωρος Γκουγκουσκίδης ο οποίος τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αντικατασταθούν τα ζώα που έχουν θανατωθεί.

Ανοιχτά θα παραμείνουν την ερχόμενη Δευτέρα σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη τα εμπορικά καταστήματα, καθώς οι σύλλογοι της περιοχής αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην πανελλαδική εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΓΕΣΕΒΕ, που καλεί βιοτέχνες, επαγγελματίες κι εμπόρους να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο οι καταστηματάρχες, προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική, θα προχωρήσουν σε ήπιες μορφές κινητοποιήσεων που στοχεύουν κυρίως στην ενημέρωση των κατά τόπους βουλευτών και του καταναλωτικού κοινού, ενώ δε λείπουν και περιπτώσεις που θα συσκοτίσουν τα μαγαζιά τους, όπως στη Θεσσαλονίκη. "Θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια δυναμική κινητοποίηση δεν εξυπηρετεί. Αλλωστε η κυβέρνηση δεν έδειξε να επηρεάζεται ιδιαίτερα από ανάλογες ενέργειες στο παρελθόν", εξήγησε μιλώντας στο ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Δημήτρης Δημητριάδης.

Διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις της Βουλγαρίας για τη σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και των εκλογικών τμημάτων, ενόψει των πρόωρων γενικών εκλογών της 19ης Απριλίου, άρχισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ. Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους του κινήματος της "Ευρωαριστεράς", ο κ.Στογιάνοφ δεσμεύτηκε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Βουλγαρίας που θα λάβουν μέρος στις επικείμενες εκλογές θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση κατά την προεκλογική περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της προεκλογικής αναμέτρησης στα ΜΜΕ. Ο κ.Στογιάνοφ δέχτηκε επίσης εκπροσώπους της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρηθεί η αναλογική συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων στη σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Νοτιοδυτικοί άνεμοι και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Ειδικότερα στη Δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές που από το βράδυ στα βορειοδυτικά θα ενταθούν. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά το απόγευμα θα συννεφιάσει και αργά το βράδυ θα βρέξει στα ηπειρωτικά. Το πρωί στις ηπειρωτικές περιοχές θα σημειωθούν ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 ως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 ως 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 14 February 1997 - 17:30:33 UTC