Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.2.1997

Άκαρπη χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε η ΟΛΜΕ με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Τσούλιας ο οποίος κάλεσε τους καθηγητές σε συνέχιση των απεργιών για πέμπτη εβδομάδα έτσι ώστε να δικαιωθούν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση πρωθυπουργού και εκπαιδευτικών επανέλαβε ότι έχουν εξαντληθεί τα οικονομικά περιθώρια της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι όσον αφορά στα θεσμικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας είναι ανοιχτό στη συνέχιση του διαλόγου. "Όσον αφορά στα θεσμικά αιτήματα υπάρχει και μια σημαντική σύγκλιση απόψεων έτσι που ο διάλογος σε αυτά τα θέματα μπορεί να συνεχιστεί" πρόσθεσε ο κ. Αρσένης. Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ δήλωσε ότι δεν υπήρχε καμία καινούρια πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης, ούτε έγινε κανενός είδους διαπραγμάτευση. "Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τώρα ότι οι ρυθμίσεις του υπουργού παιδείας είναι οι τελικές και ότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα ρύθμισης για το οικονομικό πρόβλημα των καθηγητών", είπε ο κ. Τσούλιας. Στο μεταξύ οι καθηγητές αλλά και οι δάσκαλοι θα λάβουν αργά το βράδυ την τελική απόφασή τους για τη συνέχιση ή μη της απεργίας τους.

"Είναι μεγάλο λάθος της κυβέρνησης που ανακοινώνει ότι δεν έχει να πει τίποτε με τους εκπαιδευτικούς", δήλωσε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ζήτησε δε να επαναληφθεί η συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπαιδευτικούς καθώς, όπως είπε, "επιβάλλεται μέσα από ουσιαστική συνεννόηση να αναζητηθούν λύσεις που και τους εκπαιδευτικούς θα στηρίξουν και τα σχολειά θα αναβαθμίσουν".

Ανακοινώσεις για τον κοινωνικό διάλογο σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό, τη φορολογική πολιτική και την ανεργία θα κάνει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε το μεσημέρι σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου και Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, του υφυπουργού Εργασίας Χρήστου Πρωτόπαππα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργου Πασχαλίδη. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι τέθηκαν ζητήματα γενικότερα οικονομικής πολιτικής και υπογράμμισε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει ο κοινωνικός διάλογος. Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά τρόπους επέκτασης και διεύρυνσης του κοινωνικού διαλόγου. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Κώστα Γείτονα με τον οποίο συζήτησε θέματα αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου.

"Δεν υπάρχει κανένα έκτακτο μέτρο, ούτε οποιαδήποτε κινητοποίηση πέραν των συνηθισμένων μέτρων που λαμβάνονται για να φυλάσσονται τα σύνορά μας" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς για τις κινήσεις της κυβέρνησης για να αποτραπεί η είσοδος στη χώρα μας κύματος Αλβανών λαθρομεταναστών μετά τα τελευταία αιματηρά γεγονότα στη γειτονική χώρα. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ισχύουν τα συνήθη μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο και πρόσθεσε: "στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες δυνάμεις που υπάρχουν συνήθως στην περιοχή συνεχίζουν να υπάρχουν για λόγους περιφρούρησης των συνόρων μας".

o υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος δήλωσε ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο για αντιμετώπιση μεταναστευτικού κύματος στα βόρεια σύνορα μας, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μέχρι σήμερα δεν παρατηρήθηκε αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε ότι το σχέδιο αυτό έχει να κάνει και με την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των συνόρων από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι τα μέτρα στα σύνορα δεν είναι ούτε χαλαρά, ούτε έντονα.

Με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, συναντήθηκαν το μεσημέρι τα προεδρεία των βενζινοπωλών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας. Ο κ Τσοβόλας δήλωσε ότι το ΔΗΚΚΙ υποστηρίζει το αίτημα των βενζινοπωλών για αλλαγή του νομοσχεδίου που τους αφορά και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα ζητήσει να υπάρξει αύξηση στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ευνοϊκή για τα ελληνικά συμφέροντα χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης την αγορά εκ μέρους του ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας του 49% των μετοχών της Olympic Catering. Η Ολυμπιακή θα καταβάλλει για το σκοπό αυτό 4,7 δισεκατομμύρια δραχμές στην εταιρεία Rosehill προκειμένου να επανακτήσει τις μετοχές που της είχε πουλήσει. "Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επιτυχία του ομίλου της Ολυμπιακής" είπε ο κ. Καστανίδης. Παράλληλα ο υπουργός προανήγγειλε μια νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τον ΟΣΕ που θα υπογραφεί σε λίγες ημέρες.

Μείωση στις τιμές των υγρών καυσίμων ανακοίνωσε το μεσημέρι η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Η βενζίνη θα πωλείται φθηνότερα κατά 0.60 δραχμές το λίτρο, το ντίζελ κίνησης κατά 4.30 δραχμές και το ντίζελ θέρμανσης κατά 4, 50 δραχμές το λίτρο.

Κόμβο στο διεθνές ηλεκτρονικό δίκτυο Ιντερνετ απέκτησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, χάρη και στη συνεισφορά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που προσέφερε στη Μονή Βλατάδων τον απαραίτητο εξοπλισμό, έναν Server αξίας πέντε εκατομμυρίων δραχμών. Αυτά ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την επίσημη παρουσίαση του κόμβου, παρουσία του Μητροπολίτη Τυρολόης και Σερεντίου, Παντελεήμονα Ροδόπουλου, του πρύτανη του ΑΠΘ, Αντώνη Μάντη και της ομάδας των καθηγητών που ανέλαβαν την υλοποίηση του έργου, Βασιλείου Γιούλτση, Γεωργίου Νάκου, Εμμανουήλ Τζεκάκη και Γεωργίου Ανωγειανάκι. Η διοικητική δομή και η διάρθρωση των υπηρεσιών του Πατριαρχείου, αλλά και η πινακοθήκη βυζαντινών εικόνων, το εκκλησιαστικό ημερολόγιο και το ιστορικό του θεσμού, παρουσιάζονται με λεπτομέρεια στο πολύ καλαίσθητο και προσεγμένο site του Πατριαρχείου.

Ειδικότητες που έχουν σχέση με την πληροφορική, τη σύγχρονη εξειδικευμένη τεχνολογία, την ποιότητα, το σχεδιασμό, την προώθηση και πώληση των προϊόντων καθώς και τη στελέχωση διοικητικών υπηρεσιών προβλέπεται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση την επόμενη πενταετία, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που προσανατολίζονται στην αναβάθμιση του προσωπικού τους είτε με την εξειδίκευση του υφιστάμενου είτε με νέες προσλήψεις. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που αφορά στις ανάγκες κατάρτισης των εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκπονήθηκε από μελετητική ομάδα για το δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος ADAPT.

Ο δήμαρχος της Σόφιας και πρώην υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας στην κυβέρνηση της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων το 1992, Στέφαν Σοφιγιάνσκι, είναι ο Πρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η ορκωμοσία της οποίας έγινε το απόγευμα ενώπιον του Προέδρου Πέταρ Στογιάνωφ. Ο κ. Σοφιγιανσκι σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας δήλωσε ότι για να βγει η Βουλγαρία από την οικονομική κρίση χρειάζεται η στήριξη της κυβέρνησης από τον βουλγαρικό λαό ώστε να προχωρήσει προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Ο νέος πρωθυπουργός θα αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα ώστε να εξασφαλιστεί εργασιακή ειρήνη κατά τη διάρκεια της τρίμηνης θητείας της κυβέρνησης.

Παρά τη χθεσινοβραδινή απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου το οποίο ψήφισε τον ειδικό νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση και με τον οποίο αναγνωρίζεται η νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου στις περιοχές όπου επικράτησε, ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" και οι φοιτητές συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της βουλής ανακοινώθηκε και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Συμμετέχουν 13 νέοι υπουργοί ενώ απομακρύνθηκαν επτά, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Παιδείας, Ντράγκοσλαβ Μλαντένοβιτς. Την παραίτηση του Μλαντένοβιτς ζητούσαν επί δύο μήνες οι φοιτητές.

Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα ασθενούς βροχής μετά το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά και νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 μέχρι 18 και στα νησιά από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος όμως το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Wednesday, 12 February 1997 - 17:30:26 UTC