Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:29 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.2.1997

"Η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσει να τα παίρνει εφαρμόζοντας τους νόμους και το Σύνταγμα για την ομαλή πορεία και λειτουργία της χώρας. Οι εκβιασμοί δεν πρόκειται να γίνουν με κανένα τρόπο δεκτοί". Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της γενικής γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Αναφερόμενος στα μπλόκα των αγροτών ο κ. Σημίτης τόνισε ότι είναι ακραία και αυταρχική μορφή διαμαρτυρίας -η οποία γίνεται από ελάχιστα πρόσωπα- με στόχο να καταργηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

"Η δημοκρατία έχει απεριόριστες δυνατότητες αυτοπροστασίας και στην δημοκρατία ο πρώτος και βασικός κανόνας και το βασικό περιεχόμενο για τη λειτουργία της είναι η έννοια της αυτοπειθαρχίας" δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης αναφορικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. "Αν αυτή η αυτοπειθαρχία μεμονωμένα δεν λειτουργεί δεν σημαίνει ότι η ίδια η δημοκρατία δεν έχει κανόνες και ηθική δύναμη να επιβάλλει την ευνομία" πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. Για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός εσωτερικών Αναστάσιος Μαντέλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση με πολύ σύνεση και σωφροσύνη θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά την κατάσταση.

O πληθωρισμός τον μήνα Ιανουάριο κυμάνθηκε στο 6,8% παρουσιάζοντας αισθητή πτώση σε σχέση με τον Δεκέμβριο που κυμάνθηκε στο 7,5%. Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια ο πληθωρισμός πέφτει κάτω από το 7%, γεγονός που εκτιμάται ως ιδιαίτερα θετικό σε ότι αφορά στην πορεία της οικονομίας της χώρας μας και τη σύγκλισή της με τις οικονομίες των Ευρωπαϊκών κρατών. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου χαρακτήρισε την πτώση του πληθωρισμού ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την εθνική μας οικονομία και πρόσθεσε ότι προστατεύει τα χαμηλά εισοδήματα, οδηγεί σε μεγάλη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και οδηγεί την εθνική οικονομία στον δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε από τη σταθερότητα και τη συνέπεια με την οποία ασκείται η οικονομική πολιτική τα τελευταία χρόνια", πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Μιλτιάδη Εβερτ σχετικά με το σκοπιανό και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση μένει σταθερή στις θέσεις της, ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι προσπαθεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις για εσωκομματικά οφέλη. Η Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, εφαρμόζει την ενδιάμεση συμφωνία, επιδιώκει την ανεύρεση ονόματος κοινής αποδοχής και προσέρχεται στις συνομιλίες με τη θέση ότι δε δεχόμαστε όνομα με τη λέξη "Μακεδονία" ή παράγωγά της. Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε τον κ.Εβερτ ότι απομόνωσε φράσεις από τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου για να δημιουργήσει εντυπώσεις και έκανε λόγο για αντιφατική στάση της Νέας Δημοκρατίας σε ότι αφορά την ενδιάμεση συμφωνία.

Προειδοποίηση στην Αγκυρα να εγκαταλείψει τις απειλές χρήσης βίας και να δηλώσει ότι δεν αποβλέπει στην διατάραξη των υπαρχόντων συνόρων απηύθυνε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στα τέλη του μήνα. Η εγκατάλειψη των επιθετικών στόχων της Αγκυρας είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας -Τουρκίας αλλά και για την όποια συζήτηση των νατοϊκών προτάσεων για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, είπε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις του ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο για να έχουν αξία θα πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολική διαδικασία προσέγγισης Ελλάδας Τουρκιας με βασική προϋπόθεση την παραίτηση της Αγκυρας από τις διεκδικήσεις της. Ερωτηθείς για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένο να ειπωθεί με βεβαιότητα, υπογράμμισε, όμως, ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Το νομοσχέδιο με το οποίο καθιερώνεται ο θεσμός του συνηγόρου του πολίτη κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν θεσμοί ελέγχου που θα θέτουν φραγμούς στις αυθαιρεσίες της διοίκησης. Με τον τρόπο αυτό θα ασκείται εξωτερικός έλεγχος στη δημόσια διοίκηση με παρεμβάσεις είτε αυτεπάγγελτες είτε μετά από καταγγελίες των πολιτών καθώς και εσωτερικός έλεγχος μέσω του σώματος των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης.

Προγράμματα επιχορηγήσεων για τη δημιουργία σαράντα χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας εκ μέρους του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. "Η διάρκεια της επιδότησης είναι κατά βάση 12 μήνες με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα κρατήσει οπωσδήποτε τον άνεργο στη δουλειά άλλους τέσσερις μήνες" είπε ο κ. Παπαϊωάννου. Οι αιτήσεις για τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα γίνονται δεκτές στο τέλος Φεβρουαρίου.

Μονάδα παραγωγής ενός συστήματος μείωσης ρύπων και καυσαερίων των αυτοκινήτων, του CELCAT, δημιουργείται στη βιομηχανική ζώνη του Κιλκίς από τον όμιλο επιχειρήσεων Μπασματζή. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 6 δισεκατομμυρίων δραχμών που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 500 θέσεις εργασίας στην παραμεθόρια περιοχή, η οποία θα αποτελεί έδρα διάθεσης του προϊόντος σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στόχος του Ομίλου είναι να λειτουργήσει η μονάδα στα τέλη του 1997. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ομίλου Ιωάννης Μπασματζής το κόστος το συστήματος CELCAT θα είναι 59.000 δραχμές για τα Ι. Χ αυτοκίνητα μέχρι 2.300 κυβικά.

Είκοσι οκτώ φορτηγά με 700 τόνους αλεύρι πέρασαν σήμερα τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο Ορμένιο Έβρου με προορισμό τη βουλγαρική πόλη Χάσκοβο. Πρόκειται για το πρώτο μέρος ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Νομαρχία Έβρου προς το λαό της Βουλγαρίας και κυρίως την Περιφέρεια του Χάσκοβο με την οποία έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας. Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκε στα σύνορα ο περιφερειάρχης του Χάσκοβο, Αγκελ Ναιντενοφ, ο οποίος ευχαρίστησε το νομάρχη Έβρου, Γιώργο Ντόλιο, για την πρωτοβουλία αυτή. Το αλεύρι θα διατεθεί στο Χάσκοβο και στη Στάρα Ζαγόρα για τις ανάγκες νοσοκομείων, ορφανοτροφείων και άλλων ιδρυμάτων. Σε δεύτερη αποστολή της Νομαρχίας Έβρου θα μεταφερθούν στη Βουλγαρία 1000 τόνοι καλαμποκιού.

Την προοπτική επίσημης ένταξης των δραστηριοτήτων των "Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη", στο γενικότερο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, γνωστοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της HELEXPO, Aντώνης Κούρτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος "Ημέρες Έκφρασης και Δημιουργίας", που διοργανώνεται στην πόλη προς τιμήν της αείμνηστης ηθοποιού και πολιτικού. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία του θεσμού που συντηρείται αποκλειστικά από προσφορές και χορηγίες, ενώ ενισχύεται και ο πολιτιστικός ρόλος της Διεθνούς Έκθεσης.

Την αναλογία 7 προς 10 στην αμυντική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα θα διατηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το επόμενο οικονομικό έτος, όπως προκύπτει από την σχετική έκθεση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για την εξωτερική βοήθεια που παρουσιάστηκε χθες στο κογκρέσο. Ειδικότερα στην Ελλάδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παράσχει με τη μορφή δανείων και επιδοτήσεων 135 εκατομμύρια δολάρια και 200 χιλιάδες δολάρια για υποτροφίες.

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ στις 26- 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το BBC, κατά την παραμονή του στην Κύπρο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Είναι η πρώτη φορά που ο κ.Μπρουκ θα συναντηθεί με τον Ντενκτάς. Τον Μάρτιο όταν ο κ.Μπρουκ βρισκόταν στην Κύπρο είχε προγραμματιστεί συνάντηση των δυο ανδρών αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της καρδιακής προσβολής που υπέστη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο στη χώρα ενώ τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικά. Ειδικότερα αύριο στο βόρειο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τη Δυτική Στερεά, τη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές και στα νότια καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πιθανώς και στα πεδινά της κεντρικής Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 έως 6 βαθμούς, στα δυτικά από -1 έως 12 και στην υπόλοιπη χώρα από έναν έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί με βαθμιαία εξασθένιση και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 7 February 1997 - 17:30:35 UTC