Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:49 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 6.2.1997

Σε διάλογο με τους αγρότες προτίθεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός εφόσον σταματήσουν οι καταλήψεις εθνικών δρόμων, οι κινητοποιήσεις και οι απειλές για καταλήψεις και υπάρξουν δεσμεύσεις της Πανθεσσαλικής Επιτροπής ότι δεν θα επαναληφθούν οι κινητοποιήσεις και μετά το διάλογο με τον πρωθυπουργό. Οι προϋποθέσεις αυτές τίθενται ώστε ο διάλογος να είναι ουσιαστικός, ειλικρινής και να μην διεξαχθεί απλώς για τη δημιουργία εντυπώσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις των αγροτών θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που έχει αρχίσει στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής. "Ο πρωθυπουργός μιας χώρας που θέλει να εφαρμόζει μια συνεπή και μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική δεν κάνει ευκαιριακές παροχές" τόνισε ο υπουργός Τύπου.

Διατεθειμένοι να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους φέρονται οι αγρότες της Θεσσαλίας, εφόσον πραγματοποιηθεί η συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Το μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Σπύρος Τσικρικάς εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έκανε το απαραίτητο βήμα για την άρση του αδιεξόδου και την αποκλιμάκωση της έντασης. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο διάλογος κυβέρνησης - αγροτών θα είναι ουσιαστικός. Στο μεταξύ το μόνο οδόφραγμα που παραμένει είναι στη θέση Δρούγος Δομοκού ενώ από το πρωί υπάρχει μικρή αλλά συνεχής κινητικότητα αγροτών και αστυνομίας.

Το υπουργείο Παιδείας δεν αποφάσισε ακόμη πως θα καλυφθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες στα σχολεία, δήλωσε ο υπουργός Γεράσιμος Αρσένης. Από την πλευρά τους οι καθηγητές αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας και την ερχόμενη εβδομάδα και προγραμματίζουν νέα συλλαλητήρια. Στην Πάτρα οι καθηγητές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάληψη της νομαρχίας Αχαΐας ζητώντας ικανοποίηση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους. Νωρίτερα οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί της περιοχής πραγματοποίησαν γενική συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν εκ νέου τη στάση τους.

Το νομοσχέδιο που προβλέπει την καθιέρωση του θεσμού του συνηγόρου του πολίτη συζήτησαν σήμερα σε συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος. Η κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, αύριο. Ερωτηθείς για το θέμα των προσλήψεων ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν χθες δεν είναι καινούριες αλλά ο λόγος γίνεται για εποχικό προσωπικό που θα προσληφθεί στους δήμους για την κάλυψη παροδικών τους αναγκών.

Τους τουρκικούς ισχυρισμούς που κάνουν λόγο για επεισόδιο στα κατεχόμενα με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων εθνοφρουρών διαψεύδουν κατηγορηματικά τα Ηνωμένα Έθνη και η Κυπριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους Τούρκους, εθνοφρουροί εισέβαλαν στα κατεχόμενα με σκοπό να κατεβάσουν την τουρκική σημαία από φυλάκιο και πυροβολήθηκαν από στρατιώτες. Στη συνέχεια όμως διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι το επεισόδιο έγινε στη νεκρή ζώνη. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Γιαννάκης Κασουλίδης σημείωσε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί από τα κατεχόμενα γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα, όμως υπογράμμισε ότι από έρευνα της Εθνικής Φρουράς προκύπτει ότι κανένας Εθνοφρουρός ή πολίτης δεν ενεπλάκη στο επεισόδιο.Ανέφερε δε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ούτε καταγγελία για αγνοούμενα πρόσωπα. Τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν αν η κηλίδα αίματος που βρέθηκε στην περιοχή του επεισοδίου ανήκει σε άνθρωπο ή ζώο.

Η Ελλάδα δεν δέχεται τελεσιγραφικές αξιώσεις από όπου και αν προέρχονται, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σλοβάκο ομόλογό του Παβόι Χάμζικ. "Αυτό που θα πρέπει να ξεχάσει ο κ. Ακμπέλ και η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι ότι η Ελλάδα θα υποταγεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορά καθ΄οιονδήποτε τρόπο και θα αποδεχτεί τελεσιγραφικές αξιώσεις από όπου και αν προέρχονται", σημείωσε ο κ. Πάγκαλος με αφορμή δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι για την τύχη όσων βραχονησίδων και νησιών δεν υπάρχουν ονομαστικές αναφορές στις συνθήκες θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτό αποτελεί βάναυση παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου και κατηγόρησε την Αγκυρα για προκλητική αδιαφορία στο διεθνές δίκαιο. "Τα εδάφη γενικώς δεν εξαρτώνται από τις ορέξεις του ενός ή του άλλου ή τις αυθαίρετες κατασκευές της διπλωματίας του, αλλά από δεδομένα", κατέληξε.

Την ανάγκη ενότητας και σύγκλισης όλων των πολιτικών δυνάμεων σε μια αποτελεσματική θέση για τα εθνικά μας θέματα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Παβόι Χάμζικ. "Υπάρχουν προβλήματα, τα οποία ενέχουν κάποιους κινδύνους, αλλά η γραμμή που ακολουθείται από όλες τις δυνάμεις της χώρας, παρά τις επιμέρους διαφορές αποτελεί ένα θετικό στοιχείο για το ξεπέρασμα των οποιοδήποτε δυσκολιών" τόνισε ο κ.Κακλαμάνης συμπληρώνοντας ότι αυτό θεωρεί περισσότερο σημαντικό από ισχυρά επιτελεία. Κατέληξε λέγοντας ότι προέχει η δική μας ενότητα, η υπευθυνότητα και η σύγκλιση σε μια θέση ρεαλισμού και αποτελεσματικότητας.

Η θέση ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματα των αγροτών και των εκπαιδευτικών μέσω της περικοπής των δαπανών υπογραμμίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας υπό τον αρχηγό του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ. Το απόγευμα συνεδρίασε η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου του κόμματος προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις εκκρεμότητες διεξαγωγής του συνεδρίου.

"Η Ελλάδα και η Τουρκία θα ήταν σε θέση να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές χωρίς να έχουν την ανάγκη ξένης βοήθειας". Αυτό υπογράμμισε στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ" ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. "Οι Έλληνες και οι Τούρκοι που είμαστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν θα έπρεπε να έχουμε την ανάγκη ξένης βοήθειας" είπε ο Έλληνας πολιτικός. "Θα αρκούσε να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο που θα στηρίζεται σε ορισμένες απαράβατες αρχές. Δηλαδή στο απαραβίαστο των μεταξύ μας συνόρων, στον σεβασμό των συνθηκών που οι δύο χώρες έχουν υπογράψει και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Tην ανησυχία των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια για την πολιτικο-οικονομική ταραχή που έχει προκληθεί τελευταία ιδίως στη Βουλγαρία και την Αλβανία, μετέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, με επιστολή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλής Νικολαϊδης. Ο κ.Νικολαϊδης απηύθυνε ακόμη έκκληση προς τον υπουργό, στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών, να αποσπάσει διαβεβαιώσεις από την αλβανική και τη βουλγαρική κυβέρνηση ότι δεν κινδυνεύει η ζωή και η περιουσία των Ελλήνων επενδυτών.

Φορείς της Βόρειας Ελλάδας δραστηριοποιούνται για τη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Βουλγαρίας που περνάει τον πιο δύσκολο χειμώνα. Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη Βουλγαρία, η ραγδαία υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, έναντι του δολαρίου, και η έλλειψη σιταριού και βασικών ειδών διατροφής έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγείται σε συνθήκες εξαθλίωσης ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Χιλιάδες κάτοικοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο και την πείνα και το πρόβλημα αυτό έχει ευαισθητοποιήσει φορείς της Βόρειας Ελλάδας που σπεύδουν για τη συγκέντρωση βοήθειας και απευθύνουν σχετική έκκληση. Η Νομαρχία Έβρου οργανώνει ήδη αύριο την πρώτη αποστολή βοήθειας προς το λαό της γειτονικής χώρας και 28 φορτηγά με 700 τόνους αλεύρι θα αναχωρήσουν αύριο από την Αλεξανδρούπολη για την πόλη Χάσκοβο της Βουλγαρίας.

Πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που αφορά στην απορρόφηση των απολυμένων της GOODYEAR και αποσκοπεί στην αποκατάσταση τους, πρόκειται να εφαρμόσει η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης, η οποία καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Κύρια σημεία που αφορούν τους εργοδότες, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν είναι τόσο η δοκιμαστική πρόσληψη των ανέργων για ένα δίμηνο, με σκοπό τη λήψη απόφασης συνέχισης του προγράμματος από τις επιχειρήσεις, όσο και η παροχή εκπαιδευτικού επιδόματος των 1.000 δρχ. την ώρα.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν σταδιακά αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αύριο στα δυτική και βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν ενώ θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια και θα κυμανθεί στην βόρεια χώρα από -1 έως 6 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 13 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν νεφώσεις με παροδικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 6 February 1997 - 17:30:48 UTC