Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 29.1.97

Στη Θεσσαλονίκη μετατοπίζεται το ενδιαφέρον των αγροτικών κινητοποιήσεων.Οι αγρότες της Μακεδονίας απειλούν να αποκλείσουν τη διεθνή κλαδική έκθεση Αγκρότικα και να μην επιτρέψουν στον υπουργό Γεωργίας Στεφ.Τζουμάκα να την εγκαινιάσει.Νωρίτερα, στις 10 το πρωί πρόκειται να αρχίσουν τα δύο συλλαλητήρια στη Λάρισα και στα Τρίκαλα.Η κυβέρνηση πάντως παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και επαναλαμβάνει ότι οι καταληψίες των δρόμων θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.

Με ψήφους 132 υπέρ, 112 κατά και ένα ''παρών'' υπερψηφίστηκαν στη Βουλή - μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΝΔ- τα πρώτα άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν στο σύνολο των φορολογικών απαλλαγών. Ειδικότερα, στο άρθρο 6, το οποίο υπερψηφίστηκε με 131 υπέρ, 113 κατά και 1 ''παρών'', προβλέπεται ότι ''οι Ελληνες του εξωτερικού που είχαν στην κατοχή τους επιβατηγό αυτοκίνητο έως τις 31/12/1996, στο εξής θα καταβάλλουν για την εισαγωγή του μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης έως 75%, που ισχύει για τα καινούργια αυτοκίνητα''. διάταξη ισχύει σε περίπτωση εκτελωνισμού του αυτοκινήτου εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην ''Εφημερίδα της Κυβέρνησης''. Επίσης, οι Ελληνες του εξωτερικού έχουν το δικαίωμα να εκτελωνίζουν ατελώς τις οικοσκευές τους.

Στη Θεσσαλονίκη έρχονται αυτές τις ημέρες οι Υπουργοί Πολιτισμού των κρατών- μελών της ΕΕ, των βαλκανικών, των παρευξείνιων και των μεσογειακών χωρών, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο ''Μακεδονία Παλλάς'', αύριο και μεθαύριο. Κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη, οι ξένοι επίσημοι θα παρακολουθήσουν το τριήμερο ''Επίσημον Εγκαίνιον'' του Καλλιτεχνικού Προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Σειρά νέων μαρτύρων αποφάσισε να καλέσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη χορήγηση άδειας του καζίνο στο Φλοίσβο, ώστε να μπορέσει να εξετάσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης.Ετσι, για την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει προς εξέταση το διευθυντή της εφημερίδας ''Το Βημα'', Σταύρο Ψυχάρη, το Γ.Πανούση, εκπρόσωπο της Τεχνικής Εταιρείας ''ΑΤΤΙ-ΚΑΤ'', η οποία μαζί με άλλες εταιρείες είχαν συμμετάσχει στην κοινοπραξία του Φλοίσβου, τον συνιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο, τον τότε νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνη Βγόντζα, καθώς και την Αικατερίνη Γρηγορίου, πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και εισηγήτρια της γνωμοδότησης, στην οποία η Υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, στηρίχθηκε για να ανακαλέσει την άδεια του Φλοίσβου.

Στην ενίσχυση των παραμεθόριων Αστυνομικών Υπηρεσιών με νέους αστυνομικούς, ειδικά εκπαιδευμένους στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και στην ίδρυση νέων Μεταβατικών Αποσπασμάτων, προχώρησε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έντονη μεταναστευτική πίεση που ασκείται στο Νομό Εβρου, από την πλευρά της Τουρκίας. Παράλληλα εξασφάλισε στις Αστυνομικές Υπηρεσίες και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για την πληρέστερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα μέτρα αυτά έχουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία φαίνονται από το μεγάλο αριθμό των λαθρομεταναστών που συνελήφθησαν το 1996. Συνολικά κατά τα έτη 1993-1996 συνελήφθησαν στη χώρα μας συνολικά 50.376 λαθρομετανάστες, από τους οποίους οι 27.919 στον Εβρο.

Δεν βρίσκεται στη Συρία ο καταζητούμενος για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης αξιωματικός των ES-ES Αλόϊς Μπρούνερ, δηλώνει εκπρόσωπος της Συριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, διαψεύδοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ελληνικού και του διεθνούς τύπου σύμφωνα με τα οποία ο διαβόητος εγκληματίας πολέμου που αποκλήθηκε "Ο Χασάπης της Θεσσαλονίκης" για τη σφαγή των Εβραίων της Μακεδονίας αξιωματικός του γερμανικού στρατού στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο διαμένει στη Δαμασκό της Συρίας. Απαντωντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων το γραφείο τύπου της συριακής πρεσβείας είπε ότι τα σχετικά δημοσιευματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προσέθεσε ότι ο κ.Μπρούνερ δεν βρίσκεται στη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, έγκυρες διεθνείς εφημερίδες ανάμεσα στις οποίες και η βρετανική "Ομπζέρβερ" είχαν δημοσιεύσει την ακριβή διεύθυνση στην οποία φέρεται να διαμένει στη Δαμασκό, ο κ.Μπρουνερ ο οποίος καταζητείται από το 1945 ως εγκληματίας πολέμου, κατηγορούμενος για τη σφαγή 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, έχει επικηρυχθεί από τις Γερμανικές αρχές και καταδικάσθηκε δις σε θάνατο στη Γαλλία, για την εξόντωση 25.000 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο Ντρανσί, κοντά στο Παρίσι.

Με μία ανακοίνωση που σίγουρα θα μεγαλώσει την ένταση στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, η Τουρκία γνωστοποίησε τα σχέδιά της για την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, Τύπου SH 60 SeaHawk, ενισχυμένα με πυραύλους αέρος-εδάφοους τύπου HELLFIRE. Το δίκτυο των ελληνοαμερικανικών οργανισμών, ήδη έχει ξεκινήσει μία αποστολή ενημερωτικών εντύπων καθώς επίσης και πιέσεις προς Αμερικανούς βουλευτές και Γερουσιαστές για το πάγωμα αυτής της πώλησης.

Την αναζωπύρωση του ρωσικού ενδιαφέροντος για το Κυπριακό χαιρέτισε με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, με αφορμή τη σημερινή άφιξη στην Κύπρο των δύο εκπροσώπων του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ, του διπλωμάτη Βλαντιμίρ Τσιζόφ και του πρέσβη Αλεξάντερ Ορλόφ. Ο κ. Κυπριανού σε συνέντευξη τύπου υπογράμμισε ότι η ρωσική ανάμιξη στο Κυπριακό πρέπει να είναι πιο συστηματική απ' ότι στο παρελθόν, καθώς και ότι η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο για την επίλυσή του. Στη "στενή συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση", αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ενώ κληθείς να σχολιάσει την περιοδεία του επικεφαλής της Τρίτης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τσιζόφ στο τρίγωνο Άγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία, τη χαρακτήρισε "επίδειξη του ενδιαφέροντος που θέλει να έχει και η Ρωσία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού". (Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιζόφ, υπηρέτησε στο παρελθόν για πολλά χρόνια στην πρεσβεία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στη Λευκωσία).

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντόμπεφ, δήλωσε μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, ότι δέχεται την εντολή με την ελπίδα να συσπειρώσει όλους τους ικανούς ειδικούς και τεχνοκράτες της Βουλγαρίας για να συγκροτήσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, βάσει ενός προγράμματος επειγόντων μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Γκεόργκι Παρβάνοφ υπογράμμισε επίσης την ετοιμότητα της Δημοκρατικής Αριστεράς να απευθυνθεί αμέσως σε όλες τις κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις με την πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας.

Τη θέση της Ρουμανίας στο πλαίσιο της επικείμενης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ αλλά και τις σχέσεις της χώρας με τη Μεγάλη Βρετανία, συζήτησαν σήμερα στο Βουκουρέστι ο Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών Άντριαν Σεβερίν και ο Βρετανός ομόλογός του Μάλκομ Ρίφκιντ. Ο κ. Σεβερίν υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, πως η χώρα του πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα κράτη που ανήκουν γεωστρατηγικά στην ίδια περιοχή και τόνισε πως οι υποψήφιες χώρες δεν είναι ανταγωνίστριες αλλά σύμμαχοι με κοινό στόχο την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. "Η συμβολή της Ρουμανίας στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής" σημείωσε, "αποτελεί το βασικότερο επιχείρημα της χώρας για την άμεση ένταξη της στον Οργανισμό."

Προξενική Σύμβαση υπέγραψαν στο Ζάγκρεμπ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι και ο Κροάτης ομόλογός του κ.Μάτε Γκράνιτς, κατά τη διάρκεια μονοήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ. Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν για τα διμερή θέματα και τα προβλήματα της περιοχής. Οπως τονίστηκε στη συνάντηση, δεν υπάρχουν ανοιχτά θέματα μεταξύ Κροατίας και ΠΓΔΜ. Η σύμβαση που υπεγράφη ήταν η δωδέκατη μεταξύ των δύο χωρών, πράγμα που σημαίνει ότι οι σχέσεις σε άλλα επίπεδα κοινού ενδαφέροντος, όπως οι νόμιμες περιουσιακές σχέσεις και το πρόγραμμα ελεύθερου εμπορίου, θα πρέπει να προωθηούν και να υπάρξει συμφωνία.

Ένα νέο, πρωτότυπο και μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας, με την επωνυμία "Καθαρή Κοινωνία", εναντίον της κρατικής διαφθοράς και των σκανδάλων, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με την υπόθεση Σουσουρλούκ, ξεκινάει στην Τουρκία από την 1η Φεβρουαρίου. Από τη μέρα αυτή, οι Τούρκοι πολίτες καλούνται καθημερινά στις 9 το βράδυ, να σβήνουν τα φώτα για ένα λεπτό, εκφράζοντας με το τρόπο αυτό την αντίθεσή τους για το σκάνδαλο του Σουσουρλούκ και απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Η πρωτοβουλία για την πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία ξεκίνησε από μια 70χρονη δικηγόρο, η οποία κυκλοφόρησε και σχετικό υπόμνημα, το οποίο ήδη υπέγραψαν πάνω από 10.000 πολίτες, ανάμεσα τους πολλοί γνωστοί πολιτικοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Wednesday, 29 January 1997 - 7:23:38 UTC