Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:16 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 28.1.97

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται απο τα ξημερώματα στην Καρδίτσα, όπου στις 10 το πρωί πραγματοποιείται το συλλαλητήριο των αγροτών στην κεντρική πλατεία.Το συλλαλητήριο είναι η πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας ,σύμφωνα με την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής και πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δίκη πολλών αγροτών με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, το Μάρτιο του 1995. Αύριο, οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στη Λάρισα και στην Καρδίτσα, ενώ την Πέμπτη θα προχωρήσουν στην κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα προβλήματα των αγροτών, ενέκρινε η Βουλή. Η επιτροπή, που θα αποτελείται από 31 βουλευτές, καλείται εντός δύο μηνών να υποβάλει το πόρισμα της στο Σώμα σχετικά με τα προβλήματα των αγροτών. Μέχρι τότε θα έχει καλέσει εκπροσώπους όλων των συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους και να ερευνήσει σε βάθος τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Τη συγκρότηση της επιτροπής πρότεινε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και η πρόταση έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα, με επιφυλάξεις μόνο ως προς τα μέλη της και τη διάρκεια λειτουργίας της. Θα απαρτίζεται από 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 11 της Νέας Δημοκρατίας και από έναν βουλευτή των κομμάτων ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ.

"Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα ώστε να μην επιτρέψει το φαινόμενο αυτό που συχνά παρατηρείται να επαναληφθεί", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς για τις εξαγγελθείσες αγροτικές κινητοποιήσεις. Τόνισε δε ότι θα αντιμετωπιστεί κάθε προσπάθεια ώστε, όπως είπε, "η αυθαιρεσία και η αμφισβήτηση να μεταλλαχθεί σε εσωτερική νομιμότητα". Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των αγροτών άκαιρες, αδικαιολόγητες και χωρίς αντικείμενο και περιεχόμενο. Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος ο οποίος δήλωσε: "η λεγόμενη κινητοποίηση είναι προσβολή της έννομης τάξης, βαρεία προσβολή και βαρεία αμφισβήτηση του κύρους του νόμου". "Αυτή η συμπεριφορά εκπορεύεται από το ΚΚΕ, έχοντας παράλληλα ενεργό σύμμαχο στελέχη της ΝΔ με την άδεια και κατ΄εντολή του προέδρου της" είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ακαρπη απέβη και η χθεσινοβραδυνή συνάντηση των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης με τον υπουργό Παιδείας Γερ.Αρσένη.Σήμερα, συνεδριάζουν οι περισσότερες ΕΛΜΕ για να συζητήσουν τις νέες θέσεις του υπουργείου.Πάντως, οι πενθήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

Σφοδρή επίθεση κατα της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου εφόλης της ύλης που έδωσε με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός χρόνου στην πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη.Ο κ. Εβερτ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ενδοτικότητα και υποχωρητικότητα στα εθνικά θέματα και για προχειρότητα στα θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την οικονομική και νομισματική ενοποίηση.

Για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος, εν΄ όψει του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο, την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους πρεσβευτές της Κύπρου, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Ρωσίας. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικής στα εθνικά μας θέματα και διαφορετικές απόψεις που διαπιστώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Επισήμανε δε την εμμονή του Συνασπισμού σε προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τάχθηκε ακόμη υπέρ της ανάληψης ελληνικών πρωτοβουλιών οι οποίες να διευρύνουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές και της στρατιωτικής απαγκίστρωσης και της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Κύπρο.

" Η εθνική αμυντική πολιτική την οποία προωθούμε, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής εθνικής στρατηγικής, συνδυάζοντας την αμυντική επάρκεια της χώρας με προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης, οι οποίες κατά καιρούς σκόπιμα επιχειρούνται από κάποιες πλευρές, είναι μια άλλη βασική συνιστώσα της προσπάθειας ώστε να διασφαλίσουμε την αποφασιστική προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, συγχρόνως, όμως, να μην αφήσουμε να οδηγηθεί η περιοχή σε σκόπιμες τεχνητές εντάσεις, οι οποίες σε τελική ανάλυση αποπροσανατολίζουν και μειώνουν τη δυνατότητα επίλυσης των εθνικών μας θεμάτων στην κατεύθυνση την οποία επιθυμούμε". Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, όπου συζητήθηκαν τα εθνικά μας θέματα.

Ζωή σε δύο συνανθρώπους του έδωσε ένας 40χρονος που πέθανε, σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, από εγκεφαλική αιμορραγία. Μετά τη διαπίστωση του θανάτου του 40χρονου, και την απόφαση των οικείων του να δωρίσουν τα όργανά του, ακολούθησε ολονύκτια ιατρική κινητοποίηση στα νοσοκομεία ''Παπανικολάου'' και ''Ιπποκράτειο'', για την μεταμόσχευσή τους. Συγκεκριμένα, η καρδιά του άτυχου 40χρονου μεταμοσχεύτηκε, στο νοσοκομείο ''Παπανικολάου'', στον 60χρονο Θόδωρο Κυζεράτο, κάτοικο Θεσσαλονίκης, ενώ οι νεφροί του στο ''Ιπποκράτειο'' νοσοκομείο, λίγο αργότερα, μεταμοσχεύτηκαν στον 58χρονο Σεραφείμ Αναστασίου.

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν αρκετές συνοικίες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, για μία και πλέον ώρα, εξαιτίας βλάβης που σημειώθηκε σε υπόγειο καλώδιο της ΔΕΗ. Η συσκότιση ξεκίνησε στις 18.47' και γύρω στις 19.40' άρχισε σταδιακά η ηλεκτροδότηση των εν λόγω περιοχών, καθώς αποκαταστάθηκε η βλάβη. Σύμφωνα με στοιχεία των υπευθύνων της ΔΕΗ η βλάβη προκλήθηκε σε υπόγειο καλώδιο της γραμμής Νέας Ελβετίας, στην περιοχή Χαριλάου, από σκαπτικό μηχάνημα, το οποίο δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Το ενδεχόμενο αγοράς του αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος Tor- M1 από τη Ρωσία διέψευσε κατηγορηματικά η κυπριακή κυβέρνηση. Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Κώστας Ηλιάδης, εξέφρασε την έκπληξή του για την εν λόγω πληροφορία και τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι "γίνονται δηλώσεις για θέματα που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της κυπριακής κυβέρνησης".

''Η χώρα μας επανειλημμένα, τόσο σε Συμβούλια Υπουργών στην Ευρώπη όσο και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, έχει επισημάνει το ρόλο της Τουρκίας, στην παραγωγή και διακίνηση ηρωίνης προς την Ευρώπη''. Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, με αφορμή τη δήλωση του Βρετανού υφυπουργού Εσωτερικών, Τομ Σάκβιλ, αλλά και σειρά δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία ''μέλη της Τουρκικής Κυβέρνησης'', αλλά και της ηγεσίας της τουρκικής αστυνομίας, ενέχονται σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών ουσιών''. Ο κ. Ρωμαίος πρόσθεσε ότι, με μεγάλη καθυστέρηση τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ένα μετά το άλλο, αντιλήφθηκαν επιτέλους, τη σοβαρότητα του προβλήματος.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανια,μετά τη λαϊκή εξέγερση για τις επιχειρήσεις "πυραμίδες".Οι στρατιωτες έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους των Τιράνων,μετά την απόφαση της Βουλής να εκχωρήσει αυξημένες εξουσίες στον Προεδρο Μπερίσα για να ααντιμετωπιστεί η κατάσταση.Ο Αλβανός Προεδρος υποσχέθηκε στο λαό με διάγγελμά του απο την κρατική τηλεόραση, ότι όσοι έχασαν τα χρήματά τους θα αποζημιωθούν.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Βελιγραδίου έκανε δεκτή την ένσταση που είχε υποβάλλει προ ημερών το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατά της απόφασης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, της 14ης Ιανουαρίου, με την οποία αναγνωριζόταν η νίκη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης "Ζάγιεντνο" στο Δήμο της Γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας. Με τη συγκεκριμένη απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου ο Δήμος Βελιγραδίου "παραχωρείται" και πάλι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και αναμένονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" θα ανακοινώσει σήμερα την αντίδραση του, σύμφωνα με όσα είπε ο Βουκ Ντράσκοβιτς. Επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβανοφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Σερβία, με αφορμή την ακύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 17ης Νοεμβρίου. Ο κ. Ιβανοφ θα συναντηθεί επίσης με το Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τους ηγέτες του "Ζάγιεντνο".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στέφεν Τρέτσελ, πρόκειται να επισκεφτεί την Τουρκία στις 17-18 Φεβρουαρίου, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Σεβκέτ Καζάν. Η εφημερίδα "Μιλλιέτ" στο κύριο θέμα της κάνει λόγο για "πρόσκληση - έκπληξη", καθώς ο κ. Καζάν έχει επικρίνει κατ' επανάληψη τις αποφάσεις της επιτροπής. Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο Στρασβούργο σε συνεργάτη της εφημερίδας, ο κ. Τρέτσελ, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι οι περισσότερες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνονται από την Ιταλία, την Πολωνία και την Τουρκία, όμως ο μεγαλύτερος φόρτος προέρχεται από την τελευταία.

Τις προτάσεις του Προέδρου της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και διεξαγωγή των πρόωρων γενικών εκλογών τον Μάιο του 1997, καθώς και την ετοιμότητά του να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σχολίασαν οι ηγέτες των βασικών πολιτικών δυνάμεων, με δηλώσεις τους στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ, αρκέστηκε να εκτιμήσει θετικά την τοποθέτηση του Προέδρου της χώρας για την αναγκαιότητα λειτουργίας της Βουλής που θα ψηφίσει επειγόντως τους σημαντικότερους νόμους, καθώς και για την ύπαρξη σταθερής κυβέρνησης και παρέπεμψε στην αυριανή συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΒΣΚ με τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 28 January 1997 - 7:30:59 UTC