Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 27.1.97

Αρχίζουν ουσιαστικά απο αύριοι οι νέες κινητοποιήσεις των αγροτών.Η συντονιστική επιτροπή που συνεδρίασε χθές στη Λάρισα,με τη συμμετοχή αγροτών απο όλα τα διαμερίσματα της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά στις κινητοποιήσεις.Αύριο, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, όπου δικάζονται αγρότες για καρακώλυση συγκοινωνιών απο άλλες κινητοποιήσεις.Την Τετάρτη οι κινητοποιήσεις θα επεκταθούν στη Λάρισα στο Βόλο και τα Τρίκαλα, ενώ οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, θα αποκλείσουν,όπως απειλούν τις εισόδους της Διεθνούς Εκθεσης και δε θα επιτρέψουν στον υπουργό Γεωργίας Στεφ.Τζουμάκα να προσέλθει και να εγκαινιάσει τη διεθνή κλαδική εκθεση της Αγκρότικα.

Συνεχίζεται η απεργία των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης.Η ΟΛΜΕ ύστερα απο πολύωρη συνεδρίαση χθές αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων για πέντε ακόμη ημέρες.Απεργιακές κινητοποιήσεις απο τις 3 Φεβρουαρίου αποφάσισε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία,με οικονομικά αιτήματα.

Την κοινή γνώμη εξακολουθεί να απασχολεί η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια το 2.000 που εξήγγειλε xθες από τους Δελφούς ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Σεπτέμβρη του 1997, με αλλαγές που θα γίνουν στην πρώτη τάξη του Λυκείου. Στους μαθητές που θα αποφοιτήσουν το 2.000 θα χορηγηθεί το εθνικό απολυτήριο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι επιδόσεις τους από τις εξετάσεις των τριών τάξεων του Λυκείου και με βάση αυτό το απολυτήριο, θα εισάγονται στις ανώτατες σχολές. Το πρόγραμμα του υπουργού Παιδείας προβλέπει ακόμη τη δημιουργία τριών τύπων πανεπιστημίων.

"Ανερμάτιστη, απάνθρωπη και αδιέξοδη" χαρακτήρισε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία. Όπως υπογράμμισε ο κ.Τσοβόλας η πολιτική της κυβέρνησης δεν οδηγεί σε σύγκλιση με τις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης. Επισήμανε επίσης ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός, των απειλών κατά των λαικών στρωμάτων που θα επιχειρήσουν να κινητοποιηθούν.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ τάσσεται υπέρ της επίσπευσης των προσπαθειών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.Τονίζει επίσης,ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση κοινωνός του κυπριακού προβλήματος.

Απο την πλευρά του ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιώργος Πασχαλίδης, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Κύπρο, με άρθρο του στην εφημερίδα "Εξόρμηση" τονίζει ότι το κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει θέμα πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα.

Η ίδρυση του Διαβαλκανικού Πολιτιστικού Δικτύου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που θα διευρύνει τις προοπτικές συνεργασίας των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου, θα συζητηθεί κατά τις επαφές που θα έχουν σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης την προσεχή Πέμπτη οι Βαλκάνιοι υπουργοί Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του ΟΠΠΕΘ '97. Eξάλλου, οι κοινές πολιτισμικές αναγωγές των χωρών της Ευρώπης και των παρευξείνιων περιοχών και η εξεύρεση τρόπων συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού των κρατών αυτών, στις 30 και 31 Ιανουαρίου.

Μια πλούσια βδομάδα πολιτιστικών δρώμενων ξεκινάει από σήμερα για τη Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πολλές μουσικές, εικαστικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις, που θα ψυχαγωγήσουν το κοινό της πόλης και τους επισκέπτες της. Με την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο, δημόσια παρουσίαση στο σύνολό τους των "36 ελληνικών χορών" του Νίκου Σκαλκώτα, θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο κύκλος συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του γνωστού μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει στην Αλβανία η εξέγερση των πολιτών που διαμαρτύρονται κατα της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις "πυραμίδα". Το Κοινοβούλιο κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε στον Προεδρο Μπερίσα πρόσθετες εξουσίες.Οι εξεγερθέντες κάτοικοι του νότου προκάλεσαν επεισόδιαζητώντας αποζημιώσεις ενώ απέκλεισαν την μοναδική εθνική οδό που ενώνει το νότιο με το βόρειο τμήμα της χώρας.Ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα απηύθυνε έκκληση για να σταματήσουν τα επεισόδια, ενώ υποσχέθηκε ότι θα αποζημιωθούν όσοι εχασαν τα χρήματα τους απο τις επιχειρήσεις- κομπίνες.

Σήμερα μεταβαίνει στη Ρώμη η Τανσού Τσιλέρ προκειμένου να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας. Βασικός στόχος των συναντήσεων είναι να συμπεριληφθεί η Τουρκία στον κατάλογο των χωρών που επιθυμούν πλήρη ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση. Η κ.Τσιλέρ θα επιδιώξει επίσης, την εκταμίευση προς την Αγκυρα των κοινοτικών κονδυλίων που έχει μπλοκάρει η Ελλάδα, ενώ θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους της για την ανάγκη να αποτραπεί η εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300 στην Κύπρο.

Πέθανε χθές τη νύχτα σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου ο πρώην αντιπρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Νικολα Κόλιεβιτς, που είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι στις 16 Ιανουαρίου.Ο Σερβοβόσνιος είχε εκπροσωπήσει την κυβέρνηση του Πάλε στις διαπραγματεύσεις του Ντέητον και υπήρξε στενός συνεργάτης του Ράντοβαν Κάρατζιτς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 27 January 1997 - 13:36:23 UTC