Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.1.1997

Ζητήματα του υπουργείου δικαιοσύνης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου που συνήλθε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος παρουσίασε το πρόγραμμα δράσης του υπουργείου, σύμφωνα με το οποίο εισάγεται η κοινωνική θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης, ιδρύεται στον Αυλώνα κέντρο αποτοξίνωσης για τριακόσιους περίπου κρατούμενους και αυξάνονται οι θέσεις των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Ωστόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως οι εξαγγελθείσες αγροτικές κινητοποιήσεις και η πορεία της οικονομίας της χώρας.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο πρόληψης τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις άκαιρες και αδικαιολόγητες. Ο Υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επαφών με τους αγρότες και είναι αποφασισμένη να προστατέψει το σύνολο των πολιτών σύμφωνα με τους νόμους της χώρας και στα συμφέροντά της. Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι η πολιτική αυτή είναι αναγκαία καθώς φέρνει αποτελέσματα και αποδίδει. Τόνισε δε ότι απαιτείται σύμπνοια, αλληλεγγύη, κοινή δράση και συνεργασία ώστε η αποδοτική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης να περάσει με τον τρόπο αυτό και στο λαό. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των επαφών του κ. Σημίτη κατά τη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Ρώμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα χαρακτήρισε πολύ σημαντικά, χρήσιμα και ωφέλιμα. Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Υπουργός Τύπου επανέλαβε ότι Αθήνα και Κύπρος αντιμετωπίζουν από κοινού τα προβλήματα και βρίσκονται σε διαρκή συμπαράταξη και συμπαράσταση.

"Είμαστε αποφασιστικοί και ανυποχώρητοι έναντι των τουρκικών προκλητικών επιθετικών σχεδίων για αλλαγή του στάτους κβο στο Αιγαίο. Διασφαλίζουμε στο ακέραιο το αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Γι' αυτό είμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι". Αυτό επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ν.Δ. Μιλτιάδη Έβερτ σχετικά με την πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ακόμα -απαντώντας έτσι και στις έντονες επικρίσεις του κ. Έβερτ επειδή δεν τοποθετήθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σ' ένα τόσο καυτό θέμα- ότι ο Κώστας Σημίτης συμφώνησε και προώθησε το 5ετές αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 4 δις. δρχ. και μάλιστα στους δύο πρώτους μήνες ζωής της κυβέρνησής του.

Την αντίθεσή της με τον τρόπο που δρουν οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών εξέφρασε σήμερα η ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Νίκος Λιόλιος χαρακτήρισε αυτόκλητες τις συντονιστικές επιτροπές και δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η κατάσταση με αρχηγούς και αρχιστράτηγους που δεν έχουν εκλεγεί από κανένα όργανο. "Η κριτική πρέπει να γίνεται με αρχές και θέσεις" είπε ο κ. Λιόλιος. Στο μεταξύ αιτήσεις για καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων σε αγρότες που οι καλλιέργειες τους υπέστησαν καταστροφές από θεομηνίες δέχονται από σήμερα και για δέκα ημέρες οι δήμοι και οι κοινότητες. Συνολικά θα διατεθούν 4 δισεκατομμύρια δραχμές τα οποία θα χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους πληγέντες των νομών Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας.

Δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγιναν το μεσημέρι οι μουφτήδες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Ο κ. Στεφανόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση των πλημμυροπαθών της Θράκης ενώ οι μουφτήδες απάντησαν ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι και στέλνουν τους χαιρετισμούς τους.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, είχε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος μετά τη συνάντηση, στην οποία παρίστατο και ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημερώθηκε από τους δύο υπουργούς, για το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου συνεργασίας, για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, που υπέγραψαν χθες. Ενημερώθηκε επίσης για το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου που υπογράφεται σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών για συνεργασία σε θέματα δημόσιας διοίκησης.

Αυξάνεται από 1η Ιανουαρίου του 1997 το επίδομα για το τρίτο παιδί από 34. 000 σε 40.000 δραχμές και καταβάλλεται μέχρι και τη συμπλήρωση του έκτου έτους της ηλικίας του, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως τα 7 εκατομμύρια δραχμές. Αυτό προβλέπεται σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την "κατάργηση φορολογικών απαλλαγών" και αφορά τα επιδόματα των πολύτεκνων οικογενειών. Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπεται ακόμη ότι στη πολύτεκνη μητέρα καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα 10.000 δραχμές για κάθε παιδί μέχρι και 18 ετών, εφόσον παρακολουθεί στην Ελλάδα σχολείο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή επαγγελματικής σχολής και κέντρων κατάρτισης.

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από αύριο επταμελής Διακομματική Αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της αντίστοιχης Επιτροπής της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της χώρας. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Κάρολος Παπούλιας και συμμετέχουν οι βουλευτές Ελευθέριος Βερυβάκης και Κυριάκος Σπυριούνης από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Βυζοβίτης από τη Νέα Δημοκρατία, Ορέστης Κολοζώφ από το ΚΚΕ, Σπύρος Δανέλλης από το Συνασπισμό και Γιώργος Ρόκος από το ΔΗΚΚΙ.

Στις 5 Φεβρουαρίου συζητείται στο Εκλογοδικείο η ένσταση του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Σωτήρη Κούβελα, "εναντίον των ενεργειών και των μεθοδεύσεων που του στέρησαν τη βουλευτική του έδρα". Ο κ.Κούβελας σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο πολιτικό του γραφείο στη Θεσσαλονίκη, επιτέθηκε εναντίον του προέδρου του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ υποστηρίζοντας ότι "έκανε κατάχρηση των προνομίων του, εγκαταλείποντας τη δική του περιφέρεια στην Α΄Αθηνών και έθεσε υποψηφιότητα σε περιοχές, όπου πολιτεύονται πρόσωπα τα οποία ήθελε να πλήξει". Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κούβελας κατέλαβε την έκτη θέση με διαφορά 193 ψήφων από τον κ.Ορφανό.

Τα εγκαίνια της διεθνούς κλαδικής έκθεσης AGROTICA '97 θα πραγματοποιηθούν στις 29 Ιανουαρίου, όπως είχαν προγραμματιστεί από την αρχή, παρά τις δηλώσεις των αγροτών για αποκλεισμό των εισόδων της Δ.Ε.Θ ώστε να εμποδίσουν τον υπουργό γεωργίας να παραστεί στα εγκαίνια. Ο πρόεδρος της HELEXPO-Δ.Ε.Θ, Αντώνης Κούρτης, σχετικά με το θέμα του αποκλεισμού δήλωσε ότι πιστεύει στην υπευθυνότητα των συνδικαλιστικών φορέων και θεωρεί τον καθένα υπεύθυνο για τις πράξεις του, χωρίς να παραλείπει το γεγονός ότι υπάρχουν σκοπιμότητες και γι' αυτό τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει επίσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Πλήρη ενημέρωση για την πορεία του στρατιωτικού διαλόγου, από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο και τον Επιτελάρχη Δημήτρη Φάσαρη, είχε σήμερα το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ο οποίος παρίστατο στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημερώθηκε για τη πορεία των συναντήσεων με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό μία κυβέρνηση των Εργατικών, θα χρησιμοποιήσει όλη της την επιρροή τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Τζον Πρέσκοτ μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση για την κυπριακή παροικία Λονδίνου. Ο κ. Πρέσκοτ χαρακτήρισε την "Πράσινη Γραμμή" ως μια "φρικτή κηλίδα για τη δημοκρατία η οποία τελικά θα πέσει όπως συνέβη και με το τείχος του Βερολίνου" και πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα εργαστεί προς την κατεύθυνση του τερματισμού της διαίρεσης της Κύπρου".

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το αλβανικό κοινοβούλιο ψήφισε χθες νόμο με τον οποίο κηρύσσονται παράνομα τα επενδυτικά προγράμματα τύπου "πυραμίδας", η κατάρρευση των οποίων συνεχίζει να προκαλεί ένταση σε ολόκληρη τη χώρα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών που είχαν επενδύσει σ΄αυτά έχασαν τις αποταμιεύσεις τους. Ο νόμος χαρακτηρίζει τα προγράμματα αυτά "απάτη", τέθηκε αμέσως σε ισχύ και προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες του. Προβλέπεται ποινή καθείρξεως τουλάχιστον 20 ετών καθώς και δήμευση περιουσίας για όσους διευθύνουν τέτοια προγράμματα ενώ για τους εργαζόμενους σ΄αυτά η ποινή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 10 χρόνια. Σε ανακοίνωση της η κυβέρνηση Μπερίσα επισημαίνει ότι η απαγόρευση των προγραμμάτων έγινε για να προστατευτούν τα συμφέροντα των πολιτών και να παταχθεί η μαζική κατάχρηση των οικονομιών τους μέσω απατηλών υποσχέσεων.

Εκκληση για την αποφυλάκιση Τούρκου δημοσιογράφου που κρατείται εδώ και δύο χρόνια στις τουρκικές φυλακές απηύθυνε στην τουρκική κυβέρνηση η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Η επιτροπή επέδωσε στον Τουρκο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Ουζέτ Καντεμίρ, ψήφισμα που προσυπογράφουν 300 δημοσιογράφοι και διευθυντές μέσων ενημέρωσης με το οποίο ζητείται η απελευθέρωση του Οτζάκ Ισικ Ουτκού, πρώην διευθυντή της εφημερίδας "Οζγκιούρ Γκιουντέμ". Ο Ουτκού καταδικάστηκε με την κατηγορία της αυτονομιστικής προπαγάνδας σε σχέση με το κουρδικό, βάσει του αντιτρομοκρατικου νόμου, σε ποινή κάθειρξης 15 ετών και 10 μηνών ενώ οι τουρκικές αρχές έκλεισαν την εφημερίδα.

Ένα άγνωστο, πρώιμο έργο του Ελ Γκρέκο, που τοποθετείται χρονικά στην περίοδο πριν το 1567, οπότε ο ζωγράφος εγκατέλειψε την Κρήτη για να εγκατασταθεί στο εξωτερικό, συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις 59 βυζαντινές εικόνες της συλλογής Βελιμέζη, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά διεθνώς στις 29 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του ΟΠΠΕΘ '97 και σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Σαλπιστής, εξέφρασε τη χαρά του που η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί μια τόσο λαμπρή εκδήλωση και δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος, γιατί η έκθεση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας καλής συνεργασίας του ΟΠΠΕΘ '97 και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με το Μουσείο Μπενάκη.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν και αύριο στο Ιόνιο και την Ηπειρωτική χώρα όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που αργά το απόγευμα, στα ανατολικά και βόρεια, βαθμιαία θα αυξηθούν και προς το βράδυ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο. Το πρωί θα εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι με τάση ενίσχυσης προς το βράδυ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μείον 2 έως 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από έναν έως 19 βαθμούς και στη νησιωτική Ελλάδα από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα συννεφιάσει. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν έως 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 24 January 1997 - 17:31:45 UTC