Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:10 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22.1.1997

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απηύθυνε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των απεργών στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της. Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό όπως και οι αποφάσεις των δικαστηρίων που πρέπει να εφαρμόζονται και πρόσθεσε: "η κυβέρνηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι πολίτες και οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να έχουν ανάλογη αίσθηση της δικής τους ευθύνης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτής της συγκυρίας". "Μια τέτοια αίσθηση" συνέχισε ο κ. Ρέππας, "δεν έχει τουλάχιστον στην πράξη αποδειχτεί ότι υπάρχει σε όλες τις πλευρές". Ο Υπουργός Τύπου κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση αποδοκιμάζει την αυτοδικία πολιτών και γι' αυτό θεωρεί ακατανόμαστη και ακατανόητη την αντίδραση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο κατηγόρησε για τυχοδιωκτισμό στο πλαίσιο του εσωκομματικού παιχνιδιού.

Σημαντικά προβλήματα στη διακίνηση αγαθών έχει δημιουργήσει η απεργία των ναυτεργατών της χώρας οι οποίοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον μέχρι αύριο. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν όσα νησιά δεν διαθέτουν αεροδρόμια. Για την εξυπηρέτηση των νησιών αυτών επρόκειτο να αποπλεύσουν από το λιμάνι του Πειραιά δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία δεν ξεκίνησαν τελικά λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, συναντήθηκε με τους απεργούς και πρότεινε να μεσολαβήσει ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να θέσει τα αιτήματα των ναυτικών. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας, πρότεινε τη φορολόγηση των αξιωματικών με συντελεστή 9% και των πληρωμάτων με συντελεστή 5%, την εφαρμογή σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων της νομοθεσίας για την σύνθεση των πληρωμάτων και τη χορήγηση αυξήσεων στους συνταξιούχους ναυτικούς στο ύψος του πληθωρισμού και με διορθωτικό επίδομα 3,5%.

Για τα εθνικά μας θέματα ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Τσοβόλας εκτίμησε ότι το διεθνές περιβάλλον κάθε άλλο παρά θετικό είναι για την Ελλάδα. "Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί" είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ο οποίος προέβλεψε έντονη κινητικότητα εντός του 1997 σχετικά με το Σκοπιανό και το Κυπριακό. "Οι ξένες δυνάμεις φαίνεται να επιθυμούν να προωθήσουν τα θέματα αυτά, βέβαια κατά τρόπο που να εξυπηρετούνται τα δικά τους σχέδια και όχι τα ελληνικά συμφέροντα" κατέληξε ο κ. Τσοβόλας.

"Η ισχυρή Ελλάδα και η ισχυρή Κύπρος είναι το ενιαίο δόγμα του ελληνισμού, αυτό που θα μας κάνει να είμαστε παρόντες με φωνή και κύρος στις διεθνείς εξελίξεις" δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις αποφάσισαν να εντείνουν από κοινού τις προσπάθειες για την εξεύρεση της ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Ο κ.Πασχαλίδης συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος δήλωσε "ότι η επίσκεψη του Έλληνα υφυπουργού, μαρτυρεί το ενδιαφέρον του ελληνισμού για τον κυπριακό ελληνισμό".

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος το ενδεχόμενο να αποδεχτεί τροποποιήσεις του νόμου "περί ευθύνης υπουργών" μετά από προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κατά τη σημερινή συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε αποδεκτή πρόταση της αντιπολίτευσης να παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο και οι συμμετέχοντες μαζί με τους κατηγορουμένους υπουργούς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην του ΔΗΚΚΙ - καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο. Οι βασικές διαφωνίες των βουλευτών των τριών υπόλοιπων κομμάτων δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού εστιάστηκαν στη διάταξη με την οποία προβλέπεται αυξημένη πλειοψηφία των βουλευτών για την παραπομπή υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο.

Στην Αθήνα έφτασε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, με σκοπό να ενημερωθεί πάνω σε θέματα εναρμόνισης του κυπριακού δικαίου με το κοινοτικό κεκτημένο. Ο κ. Μαρκίδης θα συναντηθεί με τον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, και θα μελετήσει επί τόπου τη διοικητική οργάνωση και τις διαδικασίες που δημιούργησε η ελληνική κυβέρνηση για την ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου στο εθνικό δίκαιο τόσο κατά την προενταξιακή περίοδο όσο και μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει την αρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας σε θέματα εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

Επαναλήφθηκαν χθες υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ Σάυρους Βάνς στη Νέα Υόρκη, οι συνομιλίες για το ελληνοσκοπιανό μεταξύ των πρέσβεων Χρήστου Ζαχαράκι και Ιβάν Τοσέφσκι. Ο κ.Βάνς σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν κατά το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ ερωτηθείς "αν έπειτα από ενός έτους συζητήσεις υπάρχει ελπίδα", απάντησε: "συζητήσαμε αρκετά κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού και πολλά συνέβησαν".

Επίσημη επίσκεψη στην Ινδία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ύστερα από πρόσκληση του Ινδού ομολόγου του Shankar Dayal Sharma. Η επίσκεψη, που θα διαρκέσει περίπου μια βδομάδα, θα αρχίσει στις 10 Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει συναντήσεις του Κληρίδη με τον Ινδό Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της χώρας, Deve Gowda. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Ινδία από την ανάδειξή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 1993.

Περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο έχουν μέχρι σήμερα επισκεφτεί την ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο δίκτυο 'Ιντερνετ, προκειμένου να ενημερωθούν για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και να αφήσουν μηνύματα-ευχές για την επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων. Η Θεσσαλονίκη εφαρμόζει μια πρωτοποριακή για τα δεδομένα των υπολοίπων πολιτιστικών πρωτευουσών μέθοδο παρουσίασης των εκδηλώσεων, βάσει της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν με ταχύτητα και σαφήνεια τον χρόνο, τον τόπο και το είδος της κάθε εκδήλωσης.

Τοπικές νεφώσεις και ασθενείς βροχές προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας στη δυτική Ελλάδα ενώ τη νύχτα στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Ειδικότερα θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από έναν έως 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Wednesday, 22 January 1997 - 17:30:35 UTC