Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.1.1997

Αναχώρησε σήμερα για τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί αύριο. Στις εργασίες του Συμβουλίου, οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν κυρίως θέματα που άπτονται της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, θα δοθεί έμφαση στο θέμα της ευελιξίας, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας θα συζητηθεί και το Κυπριακό. Τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο θα ενημερώσει αύριο στις Βρυξέλλες ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Κέρι Κάβανο για τα αποτελέσματα των επαφών του στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα Εξάλλου μήνυμα προς τους κυρίους Σημίτη, Κληρίδη και Ντενκτάς αναμένεται να κομίσει ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζου ο οποίος θα επισκεφθεί στις 29 Ιανουαρίου τη Λευκωσία.

Με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη θα συναντηθεί αύριο ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος βρίσκεται από σήμερα στη Μεγαλόνησο. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του ο Έλληνας υπουργός θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Kύπρια ομόλογό του, Κλαίρη Αγγελίδου ενώ θα έχει επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Έλληνα πρέσβη Αλέξανδρο Σανδη και τον πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού. Σε συνέντευξή του σήμερα στην Κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" ο κ. Αρσένης τονίζει ότι κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπήρξαν αντιδράσεις και πιέσεις εναντίον του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

Δεμένα και σήμερα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών τους. Μετά τις συμπλοκές που σημειώθηκαν χθες στο Ηράκλειο Κρήτης, την Κυλλήνη και τον Πειραιά, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς συναντήθηκε με εκπροσώπους των ναυτεργατών στην Κέρκυρα και επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς τους. Οι ναυτεργάτες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την Τρίτη ενώ αύριο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και πορεία προς τη Βουλή.

Απεργία διαρκείας ξεκινούν από αύριο οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης με αίτημα να τους δοθούν μισθολογικές αυξήσεις. Σε δηλώσεις του σήμερα ο πρώην υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι θα συμπαρασταθεί σε όλες τις απαραίτητες τομές που χρειάζονται για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Πρόσθεσε δε ότι με τον τρόπο αυτό "όλοι όσοι αποκτούν ένα διαπιστωμένο επίπεδο βάσει του Εθνικού Απολυτηρίου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

Την αναστολή της τετράωρης στάσης εργασίας που είχαν εξαγγείλει για σήμερα αποφάσισαν εξάλλου οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Συνεχίζεται όμως η απεργία των ηλεκτρονικών των αεροδρομίων. Ωστόσο προβλήματα σημειώθηκαν στη διεξαγωγή των πτήσεων στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" λόγω της πυκνής ομίχλης που κάλυψε το πρωί την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Την Πέμπτη η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, στις 27 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο των συνταξιούχων ενώ στις 3 και 4 Φεβρουαρίου η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει 48ωρη απεργία για το νέο μισθολόγιο.

Απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν για τις 4 Φεβρουαρίου και οι αγρότες ενώ το Προεδρείο της Συντονιστικής τους Επιτροπής θα μεταβεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο.

Ως κρίσιμη και σημαντική χαρακτήρισε την εποχή που διανύουμε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ της Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Στέλιος Παπαθεμελής, αμέσως μετά την κοπή της βασιλόπιτας, που οργάνωσε το πολιτικό του γραφείο. "Υπάρχει κρίση αξιών. Εμείς οφείλουμε να αντισταθούμε στην παρακμή και να αντιστρέψουμε αυτήν την κατεύθυνση", υπογράμμισε ο κ. Παπαθεμελής. Πρόσθεσε δε, ότι για την αλλαγή της κατεύθυνσης αυτής, επιβάλλεται να αγωνιστεί όλος ο Ελληνισμός, ο οποίος έχει τα ψυχικά αποθέματα που χρειάζονται. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο δημοκρατικό πολίτευμα, λέγοντας ότι "εξωτερικά η εντύπωση που δίνεται είναι ότι η δημοκρατία λειτουργεί. Όμως, η εσωτερική διάβρωση της, επιχειρείται καθημερινά, αθέατα".

Νεκρός βρέθηκε το μεσημέρι ο ένας από τους τρεις κυνηγούς που χάθηκαν την περασμένη Πέμπτη στον ποταμό Εβρο. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Θεοχαρίδη. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών για τον εντοπισμό των άλλων δύο αγνοουμένων. Οι κυνηγοί εξαφανίστηκαν κοντά στο τριεθνές με τη Βουλγαρία και την Τουρκία και ενώ είχαν βγει στον Έβρο με αυτοσχέδια μεταλλική βάρκα για να κυνηγήσουν αγριόπαπιες.

Πέθανε χθες σε ηλικία 55 χρόνων, ύστερα από μακροχρόνια μάχη με την επάρατη νόσο, ο ελληνικής καταγωγής πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Πώλ Τσόγκας. Ο Τσόγκας είχε διεκδικήσει το 1992 το χρίσμα των Προεδρικών εκλογών με τους Δημοκρατικούς.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται από σήμερα μέχρι και την Τρίτη οι πρόεδροι των οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπης και Αυστραλίας, προκειμένου να συναντηθούν με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο και τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, για τον συντονισμό του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου 1997 στην πολη. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διοργάνωση του συνεδρίου θα δώσουν οι πρόεδροι των παμμακεδονικών ενώσεων, σε συνέντευξη τύπου στο συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης στις 21 Ιανουαρίου.

Ορκίστηκε σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος άσκησε νέες πιέσεις για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο νέος Πρόεδρος τόνισε ότι οι εκλογές θα συμβάλλουν στη διαδικασία των οδυνηρών αλλά ζωτικής σημασίας, όπως τις χαρακτήρισε, οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Διαδήλωση στους δρόμους των Τιράνων πραγματοποίησαν το μεσημέρι χιλιάδες Αλβανοί οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς Μπερίσα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τα πλήθη αλλά οι διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν τα μπλόκα και να κατευθυνθούν στην κεντρική πλατεία. Την συγκέντρωση διοργάνωσε η αντιπολίτευση ύστερα από την αναταραχή των τελευταίων ημερών η οποία προκλήθηκε από την κατάρρευση επενδυτικών προγραμμάτων τύπου πυραμίδας. Στα προγράμματα αυτά είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους χιλιάδες Αλβανοί πολίτες.

Στη Χεβρώνα έφτασε σήμερα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ ο οποίος εκφώνησε ομιλία σε πανηγυρικό κλίμα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ισραηλινών - Παλαιστινίων για την παραχώρηση του 80% της Χεβρώνας σε παλαιστινιακό έλεγχο.

Τοπικές ομίχλες κυρίως στα Ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο στα νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 1 έως 18 και στα νησιά από 6 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 1 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Sunday, 19 January 1997 - 15:39:07 UTC