Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:04 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 18.1.97

"Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους αγρότες και τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Η διαδικασία αυτή έχει κόστος που πρέπει να αναληφθεί από όλη την οικονομία. Οι λύσεις δεν θα προκύψουν από πλειοδοσία δημαγωγικών παραχωρήσεων". Τα παραπάνω τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στην πρό ημερησίας διατάξεως στη Βουλή με θέμα τα αγροτικά προβλήματα, που ως γνωστόν είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία. "Οι εκβιαστικές κινητοποιήσεις σε βάρος των εργαζομένων, της παραγωγής, της οικονομίας συνολικότερα δεν βοηθούν" είπε ο κ.Σημίτης. "Κάθε πλήγμα στην εύθραυστη οικονομία και κοινωνία είναι ταυτόχρονα και πλήγμα κατά του αγρότη". Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει εν τη γενέσει τους τυχόν κινητοποιήσεις αγροτών με μπλόκα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "καμία κυβέρνηση, καμιά κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί τη βία των ολίγων, τη βία που καταπατά δικαιώματα άλλων πολιτών, την ελευθερία τους, τον καθημερινό τους αγώνα για το δικό τους μεροκάματο".

Για κοινωνική αναλγησία, κοινωνική σκληρότητα και ανικανότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, για το αγροτικό, στη Βουλή. Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας την ότι προσχωρεί στην ανοικτή βία, μεθοδεύει τον λαϊκό διχασμό και την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Tρία έντονα, όπως τα χαρακτήρισε, αρνητικά δεδομένα σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην ομιλία του στη Βουλή. Την έλλειψη αγροτικής πολιτικής, την έλλειψη σχεδίου και στόχων διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής και την έλλειψη όρων και προϋποθέσεων κοινωνικής προστασίας του αγροτικού πληθυσμού. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ., Δημήτρης Τσοβόλας, αφού κατήγγειλε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο αγροτικό, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αφήσει τους λεονταρισμούς, που δείχνει στους απλούς πολίτες και τους αγρότες. Ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, δήλωσε ότι τη Δευτέρα, θα καταθέσει στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πακέτο ζημιών, της ελληνική γεωργίας, και θα ζητήσει 20 δις, δρχ. για την αντιμετώπισή τους.

Έως τα ξημερώματα της Τρίτης θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια τα πλοία, καθώς οι ναυτεργάτες αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους για ακόμη τέσσερις ημέρες. Στο μεταξύ, το Πρωτοδικείο Πειραιώς κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Απεργία διαρκείας ξεκινούν από τη Δευτέρα οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στο νέο μισθολόγιο που πρότεινε η κυβέρνηση και απαιτώντας δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση."Ο αγώνας για ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό μας, για μια αξιοπρεπή σύνταξη, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για 6.000 διορισμούς από την επετηρίδα, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης είναι αγώνας ηθικός και δίκαιος" τόνισε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας. Βασικό αίτημα των καθηγητών είναι ένας μισθός αξιοπρέπειας. Όπως υποστήριξε ο κ.Τσούλιας δεν μπορούν να δεχτούν την περαιτέρω υποβάθμιση του επαγγέλματος και την κατάργηση των τρίμηνων αποδοχών τους.

Για ''αποπροσανατολισμό'' και ''παγίδευση'' της κοινής γνώμης κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ, σχολιάζοντας με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ κ.α.''Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι ανοίγει το δρόμο της ανοιχτής και ελεύθερης πρόσβασης στη μόρφωση. Χωρίς, σκόπιμα, να μπαίνει στις λεπτομέρειες, προσπαθεί να αποκρύψει πως πίσω από τη δήθεν βαθμιαία κατάργηση του κλειστού αριθμού εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, κρύβονται νέες, πιο επικίνδυνες μορφές επιλογές των λίγων και εκλεκτών'', αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Νέος γύρος συνομιλιών Ελλάδας-Σκοπίων για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, αρχίζει την προσεχή Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των αντιπροσώπων Πρέσβεων, Χρήστου Ζαχαράκι και Ιβάν Τοσέφσκι, υπό την αιγίδα του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Σάιρους Βάνς. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα προκύψει κάτι το συγκεκριμένο από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση της ΠΓΔΜ και την εμμονή της στα περί ''συνταγματικού ονόματος''.

Οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 θα εγκατασταθούν στην Κύπρο σε 16 μήνες, όπως προβλέπεται από το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η κυπριακή με τη ρωσική κυβέρνηση, δήλωσαν ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, που συναντήθηκαν στην Αθήνα. Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησαν ότι ''δεν είναι δυνατό να υπάρχει παραίτηση από τα νόμιμα δικαιώματα, τα οποία έχει η Κυπριακή Δημοκρατία'', ενώ κατά τη συνάντηση ο κ.Σημίτης τόνισε ότι είναι δικαίωμα της Κύπρου να εξοπλίζεται και να προασπίζει την άμυνα της, όπως αυτή κρίνει σκόπιμο.

Με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη συναντήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η χώρα μας θα σταθεί με θετικό τρόπο σε όποια πρωτοβουλία εκδηλωθεί και είναι ειλικρινής για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού."Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου έχει χαρακτήρα αμυντικό, όπως δηλώνεται αλλά δεν καταλύει την αυτονομία του κάθε κράτους ή την κυριαρχία κάθε κυβέρνησης. Υπάρχουν περιθώρια εντός των οποίων η κάθε κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της προκειμένου να αντιμετωπίσει τα θέματα που έχουν προτεραιότητα γι'αυτήν" υπογράμμισε ο κ. Ρέππας.

Το Κυπριακό θα συζητηθεί και την Δευτέρα κατά το γεύμα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διπλωματικής ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα. Στη σύνοδο της Δευτέρας πρόκειται ακόμα να συζητηθούν οι προτεραιότητες της Ολλανδικής Προεδρίας, η Διακυβερνητική, η Μεσογειακή πολιτική, το Μεσανατολικό, οι διατλαντικές σχέσεις και πτυχές του Γιουγκοσλαβικού.Σχετικά με το τελευταίο,η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει τους εταίρους για το πρόσφατο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου στο Βελιγράδι και τα θετικά αποτελέσματα του. Όσον αφορά τη Διακυβερνητική, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο θέμα της ευελιξίας.

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει τόσο στα σωματεία Ιχθυεμπόρων και Ιχθυοπωλών Θεσσαλονίκης, όσο και στον Δήμο Μενεμένης, η τροποποίηση της απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας, για εγκατάσταση της ιχθυαγοράς στη Νέα Μηχανιώνα αντί του Δήμου Μενεμένης. Ο Δήμος Μενεμένης καθώς και οι ιχθυέμποροι καταγγέλλουν την αλλαγή της πολιτικής του Υπουργείου Γεωργίας και υποστηρίζουν ότι η μετατροπή της απόφασης αυτής, οδηγεί σε αδιέξοδο και σε συγκρούσεις.

Εγκαινιάζεται αύριο στη 1 το μεσημέρι, στο περίπτερο 4 της HELEXPO-ΔΕΘ, από τον βουλευτή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, η 4η Έκθεση Νυφικών, Βαπτιστικών και Ειδών Γάμου, με την επωνυμία ''Μόδα Γάμου''. Οι πύλες της έκθεσης θα ανοίξουν σήμερα στις 10 το πρωί και η λειτουργία της θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου.

Προσχέδιο καταδίκης των τουρκικών απειλών εναντίον της Κύπρου κατέθεσαν στη Βουλή των Κοινοτήτων, Βρετανοί βουλευτές και καλούν το Σώμα να εκφράσει την ''απαρέσκεια'' του για τις απειλητικές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς και της τουρκικής κυβέρνησης, με αφορμή την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300. Στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση οδηγήθηκε στην αγορά του πυραυλικού αυτού συστήματος, λόγω της συνεχιζόμενης και παράνομης κατοχής μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από 35. 000 τουρκικά στρατεύματα που διαθέτουν τεράστιο οπλοστάσιο και αποτελούν πραγματική απειλή για την ειρήνη και σταθερότητα τόσο στο νησί, όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Τουρκοκυπριακός Ιατρικός Σύλλογος αντιτίθεται στην ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, δηλώνοντας ότι η λειτουργία του δε θα συμβάλλει στην εκπλήρωση των αναγκών των Τουρκοκυπρίων και ότι πρόκειται για περιττή επένδυση. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι αρμόδιοι του λεγόμενου ''Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου'', δήλωσαν στον Ιατρικό Σύλλογο ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο ή οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη για την ίδρυση της σχολής.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίστηκαν και χθες για 59η συνεχόμενη ημέρα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Σερβίας. Οι ηγέτες του συνασπισμού ''Ζάγιεντνο'' πληροφόρησαν τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Δημοκρατίας του Βελιγραδίου για τις συζητήσεις που είχαν με τους επικεφαλής του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών στη Ρώμη, τις οποίες χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα εποικοδομητικές.

Τέθηκε χθες σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, μετά από διακοπή ενός έτους. Την ασφαλή λειτουργία του ισχύος 440 Μεγαβάτ πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα, τουλάχιστον έως το 2004, εγγυήθηκαν ύστερα από σχετικούς ελέγχους Ρώσοι και Βούλγαροι εμπειρογνώμονες, αλλά και εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας "Γουέστιγκχαουζ" και της γερμανικής "Ζίμενς". Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος αντιδραστήρας του Κοζλοντούι είχε τεθεί εκτός λειτουργίας μετά από έντονες πιέσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των επτά πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου, με αίτημα να γίνουν δειγματοληψίες από το μεταλλικό σώμα του.

Στην τρελή κούρσα των εξοπλισμών, η Τουρκία ετοιμάζεται για μια νέα υπερεπένδυση στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με σκοπό να παράγει τα δικά της τεθωρακισμένα. Για "άλμα 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις" κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα "Ζαμάν", αναδημοσιεύοντας σχετικό άρθρο της αγγλόφωνης Turkish Daily News. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μακροπρόθεσμα, στα πλαίσια του προγράμματος, σχεδιάζεται η τουρκική βιομηχανία τεθωρακισμένων να παράγει το λιγότερο 2. 000 τανκς, τα οποία θα έχουν μεγάλες δυνατότητες ελιγμών, υψηλή ισχύ πυρός και θα είναι ελαφρότερα από τα σημερινά τανκς, θα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο στην κατηγορία τους τον 21ο αιώνα. Στον διαγωνισμό που σχεδιάζεται να προκηρυχτεί για το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα στα τέλη του 1997, γίνεται σκέψη να κληθούν τρεις ή τέσσερις τουρκικές εταιρείες.

Σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές κρέατος από την ΠΓΔΜ έχει προκαλέσει η απαγόρευση που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας του αφθώδους πυρετού ο οποίος έπληξε όλα τα Βαλκάνια το 1996. Οι προσπάθειες συγκεκριμένων εξαγωγέων να προωθήσουν στην ιταλική αγορά 5000 αρνάκια απέτυχαν ενώ ανησυχία εκφράζεται για το κατά πόσο θα επιτευχθεί τελικά η εξαγωγή των 300000 αρνιών τα οποία προοριζόταν για εξαγωγή εφέτος την άνοιξη. Όπως είναι γνωστό οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές έχουν από τις 17 Ιουλίου του 1996 απαγορεύσει την εισαγωγή στην ΕΕ ζωικών προϊόντων από την ΠΓΔΜ μετά από αίτημα της ίδιας της χώρας

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ το πρωί είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 18 January 1997 - 8:30:34 UTC