Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 15.1.97

''Μερικοί δεν καταλαβαίνουν ότι το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία, σημαίνει νέους τρόπους, έξω από τα καθιερωμένα, τα παλιά, τα παραδεγμένα και κατεστημένα στο κόμμα , και αυτό τους ενοχλεί'', δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι ''περιβάλλον δεν υπάρχει και είναι αστείο και να λέγεται''. ''Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν γίνει τόσες συζητήσεις γύρω από το θέματα της λειτουργίας του κόμματος. Πιστεύω ότι πρέπει να συνηθίσουν πολλοί ότι νέα εποχή συνεπάγεται και άλλους τρόπους λειτουργίας. Οτι οι κλειστοί κύκλοι, στους οποίους θα ήθελαν να συμμετέχουν και επειδή, πιστεύουν ότι υπάρχουν και δε συμμετέχουν, διαμαρτύρονται, δεν υπάρχουν πια'', σημείωσε ο κ.Σημίτης.

Απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εκτόξευσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη πρόκληση την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300. Η Ελλάδα και η Κύπρος, είπε, πρέπει να συμμορφωθούν γιατί "ο τουρκικός στρατός είναι ο πιό μεγάλος και πιό δυνατός στρατός του κόσμου" και πρόσθεσε ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί έδωσε αυτό το μήνυμα από την Κύπρο. "Οι Ελληνες γνωρίζουν καλά το λαό μας και έχουν εμπειρία σε αυτό το θέμα. Το 1922 και το 1974 είδαν ποιό ήταν το αποτέλεσμα των πειραμάτων τους. Ευχόμαστε να μην επαναληφθεί η ιστορία", είπε.

Αποζημιώσεις και έκτακτα επιδόματα θα δοθούν στους πληγέντες από τις πλημμύρες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης ο οποίος επισκέφθηκε τις περιοχές της Φθιώτιδας. Στο μεταξύ συνεχίζεται το έργο της αποτίμησης των ζημιών της θεομηνίας, τραγικός απολογισμός της οποίας ήταν έξι νεκροί, πέντε τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές. Στη Λάρισα, ο Πηνειός υπερχείλισε και δύο συνοικίες της πόλης πλημμύρισαν, στην Ιτέα πλημμύρισε η πόλη από τα νερά δύο χειμάρρων, στη Φθιώτιδα κόπηκε η γέφυρα του Ασωπού και παραμένουν 49 χωριά αποκλεισμένα, στην Ευρυτανία καταστράφηκαν γέφυρες και δρόμοι ενώ στην Κόρινθο εκφράζονται φόβοι ότι θα καταρρεύσει μια πολυκατοικία που παρουσίασε κλίση μετά τις πλημμύρες.

Τη μονάδα φυσικού αερίου στην Ελευσίνα εγκαινίασε χθες, παρουσία του ρώσου υπουργού Ενέργειας, ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης. "Το μέλλον μας στα Βαλκάνια εξαρτάται σε πολύ σημαντικό βαθμό από το πόσο εμείς θα μπορέσουμε να είμαστε στο επίκεντρο μιας σειράς δικτύων που συνδέουν Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο" είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: "το έργο του φυσικού αερίου και όσα γίνονται σε σχέση με τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο είναι βήματα ώστε να είμαστε μέσα στα δίκτυα αυτά και να μπορούμε να συμβάλλουμε στη διασύνδεση της Δυτικής με την Ανατολική και της Βόρειας με την Νότια Ευρώπη και την Αφρική".

Την ικανοποίησή του για τη θέση που έλαβε η Λευκωσία στο θέμα των πυραύλων, S-300, εξέφρασε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Μίρλο, όπως δήλωσε ο ίδιος αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Πάγκαλο.

Για ανεπαρκή ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων από την κυβέρνηση για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. "Καλούμεθα να συζητήσουμε με τον κ. Κάβανο χωρίς να έχουμε μια αντίστοιχη ενημέρωση. Και αυτά είναι τα μειονεκτήματα της εξωτερικής πολιτικής" είπε ο κ. Εβερτ και πρόσθεσε: "θα έπρεπε συνεχώς επί καθημερινής βάσεως να ενημερώνονται όλα τα κόμματα ακόμα και γραπτώς για τις θέσεις της Ελλάδας".

Με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων εργαζομένων συνεχίστηκε στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Τόσο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουτσούκος, όσο και ο γραμματέας οικονομικού της ΓΣΕΕ, Γιώργος Ορφανός, ανακοίνωσαν στην επιτροπή την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

Η πρόταση των ΗΠΑ για απαγόρευση των πτήσεων πάνω από την Κύπρο, θα απασχολήσει τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα. Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, στη συνάντηση θα συζητηθούν ''οι μελλοντικοί χειρισμοί του κυπριακού προβλήματος''.

Ακατανόητη και προκλητική χαρακτήρισε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, την αντίδραση ορισμένων χωρών στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός δύο μηνών πρόκειται να επισκεφθούν την Κύπρο, παράγοντες του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ.Μουράτοφ, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη επανέλαβε ότι η υπογραφή του συμβολαίου για την αγορά του συστήματος δεν αλλάζει ουσιαστικά τα πράγματα, ούτε στην Κύπρο ούτε στην ευρύτερη περιοχή, αφού πρόκειται για πυραυλικό σύστημα καθαρά αμυντικού χαρακτήρα.

Την ανάγκη δημιουργίας έργων υποδομής τεράστιων προϋπολογισμών για την πρόληψη των θεομηνιών, επισήμανε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων του νομού που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νομαρχία, στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριάσεων των ΠΣΕΑ, για την αντιμετώπιση των θεομηνιών. Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μέσω των τεχνικών της προγραμμάτων, προχώρησε σε καθαρισμό των χειμάρρων, ενώ η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου, παρενέβη για την απομάκρυνση των παραπηγματούχων του Δενδροποτάμου, προκειμένου να συνεχιστεί η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Η διατήρηση της προσωπικότητας και του μνημειακού χαρακτήρα της Ροτόντας αποτελούν το στόχο της επιστημονικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου στη αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Οι εισηγήσεις αφορούν θέματα ιστορίας, τέχνης και λατρείας.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" δικαιώθηκε, καθώς η εφορευτική επιτροπή της πόλης του Βελιγραδίου στη χθεσινή συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Ράντομιρ Λαζάρεβιτς, ακύρωσε όλες τις αποφάσεις του περιφερειακού δικαστηρίου και αναγνώρισε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί μετά τον β' γύρο στις 17 Νοεμβρίου. Ο κ. Λαζάρεβιτς σημείωσε ότι η εφορευτική επιτροπή έχει αυτό το δικαίωμα και πρόσθεσε ότι τα κόμματα που έχουν ενστάσεις γι' αυτήν την απόφαση, μπορούν να τις υποβάλουν σε διάστημα 48 ωρών στα αρμόδια δικαστήρια.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μπροστά στην Πρυτανεία του Τμήματος Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων "Κύριλλος και Μεθόδιος" Σλάβοι φοιτητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίσει νόμο για τη χρήση των γλωσσών των εθνοτήτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των Σκοπίων προωθεί σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο τα μαθήματα στο Παιδαγωγικό Τμήμα του πανεπιστημίου της πόλης θα διδάσκονται στους Αλβανούς φοιτητές στη μητρική τους γλώσσα.

Την πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", η κυβέρνηση Βίντενοφ να παραμείνει έως ότου σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΔΔ, Ιορντάν Σοκόλοφ, σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό "Εξπρές". Ο κ.Σοκόλοφ διευκρίνισε ότι στη συνεδρίαση της ηγεσίας της ΕΔΔ, συζητήθηκαν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις, όπως συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων με την εντολή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών κ.α., αλλά τελικά το Συμβούλιο κατέληξε στην πρόταση ο Ζαν Βίντενοφ να συνεχίζει να κυβερνά μέχρι το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Υπερσύγχρονο ταχύπλοο στο οποίο βρίσκονταν το ποσό των 130 εκατομμυρίων δολαρίων απομακρύνθηκε στις 9 Ιανουαρίου από το λιμάνι της Αυλώνας προς άγνωστη κατεύθυνση... Η πληροφορία αυτή μεταδώθηκε από την αλβανόφωνη εκπομπή του ραδιοσταθμού "Φωνή της Αμερικής".


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Wednesday, 15 January 1997 - 7:30:26 UTC