Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.1.1997

Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη θεομηνία που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας. Το μεσημέρι οι δύτες της ΕΜΑΚ ανέσυραν το πτώμα της 63χρονης Ευτυχίας Φίφα, στην περιοχή Σολωμού Κορινθίας. Η άτυχη γυναίκα επέβαινε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο συγκρούστηκε με το μοιραίο λεωφορείο το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Από τους επιβάτες του λεωφορείου αγνοείται μόνο μία γυναίκα η 65χρονη Βασιλική Σούκουλη, αδελφή του οδηγού. Νωρίτερα βρέθηκε νεκρή η 77χρονη Χριστίνα Παπαδημητρίου. Η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί περισσότερες από 400 κλήσεις, ενώ όπως υπολογίζεται θα χρειαστεί μια εβδομάδα για να αντλήσει τα νερά από τα πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στο νομό Κορινθίας. Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν ακόμη στο Αίγιο, το Κιάτο, την περιοχή της Φθιώτιδας όπου έχουν αποκλειστεί τριάντα περίπου χωριά, την Αργολίδα, την Αχαϊα, την Αρκαδία αλλά και στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα όπου μεγάλες είναι οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συμπαρασταθεί στους πληγέντες από τις πλημμύρες. "Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου σε όσους έχουν πληγεί από τη θεομηνία. Η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά τους και θα εφαρμόσει το πλαίσιο εκείνο που ίσχυσε και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις" είπε ο πρωθυπουργός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι η κρατική μηχανή λειτούργησε σωστά στην παρέμβασή της για βοήθεια. Πρόσθεσε δε ότι θα αποδοθούν ευθύνες αν διαπιστωθούν τυχόν κακοτεχνίες στα έργα που έγιναν. "Μετά τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είχε αποσταλεί σήμα στις περιφέρειες, τις νομαρχίες και τους οργανισμούς ώστε οι δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο" είπε ο Υπουργός Τύπου.

Αμεσα μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τις θεομηνίες ανακοίνωσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων θα εξαγγείλει ο κ. Λαλιώτης την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη καθώς τότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποτίμησης των ζημιών. Σε κάθε οικογένεια θα δοθεί έκτακτο βοήθημα ύψους διακοσίων χιλιάδων δραχμών ενώ προβλέπεται να δοθεί ειδική επιδότηση εξήντα χιλιάδων δραχμών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στέγης και τροφής. Αργότερα πρόκειται να δοθούν αποζημιώσεις που μπορεί να φτάσουν και τα δύο εκατομμύρια δραχμές για κάθε νοικοκυριό που καταστράφηκε. Προβλέπονται ακόμη μέτρα για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές οι οποίες θα έχουν εξάμηνη αναστολή της καταβολής του Φ.Π.Α. και ασφαλιστικών εισφορών. Την Κόρινθο επισκέφθηκε σήμερα και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος ενημερώθηκε από τους αρμόδιους του νομού για το μέγεθος της καταστροφής και την πορεία αποκατάστασης των ζημιών.

"Οσοι ανησυχούν για την Κύπρο δεν έχουν παρά να τερματίσουν την παράνομη κατοχή και να συμβάλλουν στην υλοποίηση της πρότασης για αποστρατικοποίηση του νησιού". Αυτό δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά το τέλος κυβερνητικής σύσκεψης με τη συμμετοχή των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα και προς την τουρκική πλευρά και προς τη διεθνή κοινότητα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Κ.Σημίτης, η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασυρθεί στην κλιμάκωση των απειλών γιατί όπως τόνισε "έχουμε ήδη προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για την ειρήνη στην περιοχή". Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει δύναμη ειρήνης, είπε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας οτι η σύσκεψη είχε σκοπό να προετοιμάσει την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη, κατά την οποία θα εξετασθούν από κοινού οι εξελίξεις, οι θέσεις και τα σενάρια. Τέλος επανέλαβε το αυτονόητο του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποφασίζει για την άμυνά της.

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προμηθευτεί το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300, o πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αφού, όπως τόνισε, η Κύπρος τελεί ουσιαστικά υπό την άμεση απειλή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος της Βουλής αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της κυπριακής βουλής με τη συμμετοχή και του υπουργού Αμυνας της Κύπρου Κώστα Ηλιάδη και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Νικόλαου Βορβολάκου. Η Κύπρος, πρόσθεσε ο κ.Κακλαμάνης, έναντι αυτής της απειλής δεν έχει την αποτελεσματική άμυνα την οποία θα έχει όταν ολοκληρωθεί η αμυντική της θωράκιση, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου που υλοποιείται και από τη δική μας πλευρά διότι αφορά τη γραμμή από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής της Κύπρου που βρίσκεται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις και επαφές με παράγοντες της ελληνικής ηγεσίας ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου για την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου η Κυπριακή Επιτροπή συζήτησε μαζί του τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών επιβεβαίωσε την ελληνική υποστήριξη του Αμυντικού δόγματος ενώ τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση η οποία απαιτεί λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς. Παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και σύνεση τις κλιμακούμενες τουρκικές απειλές.

Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο σε περίπτωση που εγκατασταθούν στο νησί οι ρωσικοί πύραλοι S-300. Σε αυτό κατέληξαν μετά από επαφές που είχαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν, η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ΗΒΒ επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες δηλώσεις της Τανσού Τσιλλέρ περί επίθεσης στην Κύπρο έδωσαν το σύνθημα να τεθεί ο στρατός σε συναγερμό. Μετά τις επαφές του Ντεμιρέλ με τους Καρανταγί, Ερμπακάν και Τσιλλέρ αποφασίστηκε να συγκληθεί εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να εξεταστεί το θέμα της χρήσης στρατιωτικής δύναμης στην Κύπρο και να ανακοινωθεί στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στην μεγαλόνησο σε περίπτωση εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων.

Σύσκεψη με αντικείμενο την πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εβρου για τη δημιουργία Διασυνοριακής Ελεύθερης Βιομηχανικής Ζώνης στην περιοχή του Ορμενίου, στην οποία θα συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς έξι υπουργείων, θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στην Αθήνα υπό την προεδρία του Γ.Γ. του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Απόστολου Φωτιάδη. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι Γ.Γ. των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας Νικόλαος Ζαχαριάδης, Εξωτερικών Κωνσταντίνος Ζώρας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Βασίλειος Μπρακατσούλιας, Οικονομικών Χαρίλαος Αλαμάνος και Ανάπτυξης Κυριάκος Ντηνιακός, καθώς και ο νομάρχης Εβρου Γιώργος Ντόλιος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εκτεταμένα κάλυψαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία τη μεσολαβητική προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών Θ.Πάγκαλου, για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης που διέρχεται η Σερβία, ο οποίος πραγματοποίησε προς τον σκοπό αυτό μονοήμερη επίσκεψη στο Βελιγραδι. Ωστόσο εκτιμούν ότι οι προτροπές του για την υιοθέτηση του πορίσματος του ΟΑΣΕ δεν θα έχουν απήχηση στον Σλομπονταν Μιλόσεβιτς. Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του Σέρβου Προέδρου, αναφέρεται ότι στις συνομιλίες με τον Ελληνα υπουργό κυριάρχησαν η τρέχουσα κατάσταση και ζητήματα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Απεργιακές κινητοποιήσεις με στόχο την στήριξη του αιτήματος της αντιπολίτευσης που ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την απομάκρυνση των σοσιαλιστών απο την εξουσία αποφάσισαν τα περισσότερα συνδικάτα της Βουλγαρίας. Ηδη σήμερα πραγματοποίησαν απεργία τα συνδικάτα των Λιμενεργατών, των οδηγών ταξί και των ανθρακωρύχων. Στο μεταξύ η όξυνση που δημιουργήθηκε στη Σόφια μετά τα αιματηρά επεισόδια του Σαββατοκύριακου και τη χθεσινή διαδήλωση που πραγματοποίησαν οπαδοί της αντιπολίτευσης, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την απομάκρυνση των σοσιαλιστών απο την κυβέρνηση, φαίνεται πως αμβλύνεται καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να προβούν σε υποχωρήσεις.

Εντός των ημερών αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες θεμελίωσης για την ανέγερση αλβανικού τελωνειακού συγκροτήματος στο σημείο των τριών γεφυρών, κοντά στην Πρεμετή, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του τελωνείου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Λάιμι ι Ντίτες" θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών και η λειτουργία θα συμβάλει, όπως υπογραμμίζει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Από 28 Ιανουαρίου μέχρι 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η αποστολή αντιπροσωπείας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ) στο Βουκουρέστι, η οποία είχε προγραμματιστεί για τα τέλη του Δεκεμβρίου του 1996, αλλά αναβλήθηκε λόγω της εκλογικής αναμέτρησης. Η αποστολή εντάσσεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογράψει το ΤΤΕ/ΤΚΜ με την Ενωση Μηχανικών Ρουμανίας και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των μηχανικών και των τεχνικών εταιρειών των δύο χωρών.

Με "Λογοτεχνία στα καφέ" και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις "ολόγυρα στη λίμνη", συνεχίζεται αύριο και μεθαύριο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη '97. Απαγγελίες ποιημάτων και λογοτεχνίας, θα συνοδέψουν από αύριο μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου τις νυχτερινές εξόδους των Θεσσαλονικέων, σε δύο γνωστά καφέ της πόλης. Στις 10 το βράδυ, η μουσική θα διακόπτεται για λίγο και οι θαμώνες των δύο μαγαζιών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν απαγγελίες από ηθοποιούς και φιλολόγους, στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Λογοτεχνία στα καφέ".

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στο Αιγαίο. Στην Ανατολική και Νότια Ελλαδα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και ασθενείς χιονοπτωσεις στα ορεινά. Λίγες νεφώσεις θα σημειωθούν στην υπόλοιπη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 13 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Αύριο στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 13 January 1997 - 17:30:36 UTC