Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.1.1997

Την παραίτησή του υπέβαλε στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο υφυπουργός εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης επικαλούμενος λόγους υγείας. Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Ροζάκης σημειώνει την αρνητική εξέλιξη στην κατάσταση της υγείας του και προσθέτει: "τα καθήκοντά μου ως υφυπουργού των εξωτερικών που συνεπάγονται εξαντλητικές πολιτικές και διοικητικές δραστηριότητες δύσκολα συμβιβάζονται με την τρέχουσα αυτή κατάσταση. Θα ήθελα να ζητήσω την κατανόησή σας γι' αυτή την απόφασή μου και να σας διαβεβαιώσω ότι παραμένω ένθερμος οπαδός των απόψεών σας και των οραμάτων σας για μια σύγχρονη Ελλάδα, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας". Στην απαντητική του επιστολή ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η απόφαση αυτή παραίτησης είναι δεσμευτική καλεί, όμως τον κ. Ροζάκη να παραμείνει στη θέση του μέχρι τις 15 Ιανουαρίου προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες που έχει αναλάβει και να συμμετέχει στις προγραμματισμένες συσκέψεις.

Ερωτηματικά για το είδος της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση απευθύνει ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς με αφορμή την παραίτηση του κ. Ροζάκη από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν ασκείται εξωτερική πολιτική προσώπων, κυβέρνησης ή τάσεων και ρωτά ποια επιτέλους είναι αυτή η εξωτερική πολιτική ενόψει, μάλιστα ενός καθοριστικού, όπως το χαρακτηρίζει, για τα εθνικά μας θέματα διμήνου.

Βυθίστηκε τελείως το πρωί το πλοίο "Δύστος", στο σημείο που είχε ρυμουλκηθεί, σε βάθος 32 μέτρων, ανοιχτά της Κύμης. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει ιδιαίτερα τις έρευνες των βατραχανθρώπων που συνεχίζονται για την ανεύρεση των υπολοίπων τριών θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδίας. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί δεκαεπτά πτώματα από το ναυάγιο. Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοινώθηκε ότι από τη βύθιση του "Δύστος" δεν έχει σημειωθεί ρύπανση στην περιοχή ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Στο μεταξύ κηδεύτηκαν το απόγευμα στο Βόλο ο πλοίαρχος του "Δύστος" Ιωάννης Τσικιρίκης και ο υποπλοίαρχος Μηνάς Μπάτρας. Τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων του ναυτικού ατυχήματος του "Δύστος" εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος ευχήθηκε η νέα χρονιά να σβήσει τη θλίψη των συγγενών.

Αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ, τα ποτά και τα τσιγάρα ισχύουν από χθες ενώ τέθηκε σε εφαρμογή και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, των εκπαιδευτικών, του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων. Το νέο μισθολόγιο στο οποίο κατέληξε η κυβέρνηση θα θεσμοθετηθεί με νόμο που θα ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή.Παράλληλα από 1.1.1997 ισχύει η απελευθέρωση των ενοικίων ενώ δίδεται το δικαίωμα για εξώσεις σε σπίτια με ενοικιοστάσιο πάνω από τρία χρόνια.

Την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κύμα αυξήσεων εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. "Εφόσον επιβεβαιωθεί η δυσμενής αυτή εξέλιξη δύο τινά είναι δυνατόν να σημαίνει: ή ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη ότι ο πληθωρισμός δεν είναι δυνατόν να συγκρατηθεί στα όρια που εκείνη έχει προβλέψει ή ότι επιτρέπει ανεξέλεγκτα αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ ακόμη και πάνω από τα όρια του πληθωρισμού" τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: "Και στις δύο περιπτώσεις ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα είναι έκθετοι στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου".

Το πρόβλημα της ματαίωσης των πτήσεων, λόγω χαμηλών νεφώσεων, δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την αγορά του βοηθητικού συστήματος ILS, αλλά κυρίως με την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης μέσα στη θάλασσα, από τα 2500 μέτρα που είναι σήμερα στα 3500 μέτρα, είπε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες λόγω της αυξημένης ομίχλης. "Αν επεκταθεί ο διάδρομος θα υπάρξει ριζική βελτίωση, γιατί πλέον θα πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας που θέτουν οι διεθνείς κανονισμοί για την ύπαρξη χώρου ανάκαμψης των αεροπλάνων, ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα", τόνισε ο κ.Καστανίδης και συμπλήρωσε ότι, προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης του διαδρόμου και της αγοράς της απαραίτητης τεχνολογίας, εργάζεται ήδη μεικτή επιτροπή, που θα παραδώσει το πόρισμα της μελέτης της στα τέλη του Φεβρουαρίου.

"H συμμετοχή των Θεσσαλονικέων στο πάρτυ της πρωτοχρονιάς υπερκάλυψε εκείνη των κατοίκων της Κοπεγχάγης στις εκδηλώσεις ολόκληρης της χρονιάς, όταν η πόλη ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη '97, Πάνος Θεοδωρίδης, σχολιάζοντας τη μεγάλη υπαίθρια γιορτή υποδοχής του νέου χρόνου. Ποσοστό 14% του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης παραβρέθηκε στη "μεγάλη γιορτή της πόλης", αψηφώντας το κρύο και την ομίχλη, έναντι του μόλις 4% των κατοίκων της Κοπεγχάγης που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη τους τη χρονιά που αυτή ανέλαβε τα σκήπτρα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ως τον ορθότερο τρόπο χειρισμού του κυπριακού ζητήματος, χαρακτήρισε την πανεθνική πολιτική, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέφερε την πρόταση για πανεθνική διάσκεψη. "Μερικά από τα στάδια για την προετοιμασία της πανεθνικής πολιτικής έχουν ήδη εκπληρωθεί", τόνισε ο κ.Κασουλίδης και συμπλήρωσε ότι απομένει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας, ώστε ένα αντίστοιχο σώμα για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, να δημιουργηθεί και στην Κύπρο.

Με στόχο τη λεπτομερή συζήτηση του κυπριακού και την επεξεργασία κοινού σχεδίου δράσης για την επίλυση του, η Ρωσία προτείνει συνάντηση των εκπροσώπων των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συμμετοχή εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την πρόταση αυτή, καθώς εκείνη για τη σύσταση ειδικής ομάδας επαφής για την Κύπρο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπέβαλε ο νέος πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία Γκεόργκι Μουράτοφ επιδίδοντας σήμερα τα διαπιστευτήρια του στον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

Τοπικές ομίχλες τις νυχτερινές και πρωινές ώρες θα σημειωθούν στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Αύριο στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν ενώ μετά το μεσημέρι είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος καιρός με κατά τόπους συννεφιές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 2 έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 7 έως 21 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις τις νυχτερινές και πρωινές ώρες καθώς και τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 2 January 1997 - 17:10:32 UTC