Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 1.1.1997

Με ένα ολονύχτιο γλέντι στην παραλία του Λευκού Πύργου χιλιάδες Θεσσαλονικείς υποδέχθηκαν το νέο χρόνο και γιόρτασαν για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997. Η Ειρήνη Παπά από την κεντρική εξέδρα καλωσόρισε το 1997, ενώ ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες-ανάμεσα τους ο Μπομπ Γκέλντοφ, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, η Αφροδίτη Μάνου, οι Χειμερινοί Κολυμβητές και άλλα μουσικά σχήματα-κράτησαν το πανηγύρι μέχρι τις πρωινές ώρες. Με μεγάλη γιορτή στην Πλατεία Συντάγματος υποδέχθηκαν το νέο χρόνο και οι κάτοικοι της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, υποδέχθηκε το νέο χρόνο στη Λέσχη Αξιωματικών και ευχήθηκε το 1997 να είναι έτος ειρηνικό και κυρίως να αναγνωριστεί το δίκαιο των ελληνικών θέσεων και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ως χώρα.

Το πρωί έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών η δοξολογία για το νέο έτος παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδη Εβερτ, εκπρόσωποι των κομμάτων και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Αμέσως μετά τη δοξολογία ο κ. Στεφανόπουλος απηύθυνε τις πιο ειλικρινείς και θερμές ευχές του προς όλους για υγεία χαρά και ευτυχία, ενώ ο κ. Σημίτης ευχήθηκε το 1997 να είναι ένας χρόνος προκοπής και προόδου για τον τόπο. Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ευχήθηκε να υπάρξει μέσα στο 1997 πλήρης κοινωνική συνοχή και προσπάθεια όλων, σε κοινωνικό επίπεδο, και σε πολιτικό επίπεδο, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, συναίσθηση των ευθυνών όλων μας και τότε θα πάνε όλα καλά. Να είναι ευτυχισμένο το νέο έτος για όλους ευχήθηκε ο κ. Εβερτ, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει εθνική ομοψυχία. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ευχήθηκε μέρες με περισσότερες ελπίδες και λιγότερες αγωνίες.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις καθιερωμένες ευχές επισκέφθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας στο προεδρικό μέγαρο.

Το πρωί στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας της πόλης με σολίστ το Λεωνίδα Καβάκο. Χαιρετίζοντας την έναρξη της εκδήλωσης ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι το 1997 είναι έτος αυτοσυνειδησίας, προβολής της εθνικής πολιτιστικής μας ταυτότητας αλλά και θερμής υποδοχής όλης της ευρωπαικής πολιτισμικής πολύμορφίας. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι πραγματικά πετυχημένη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης χάρη στη συνδρομή όλων των πολιτών.

Συνεχίζεται η επιχείρηση των δυτών για την ανέλκυση των πτωμάτων των εγκλωβισμένων στο φορτηγό πλοίο "ΔΥΣΤΟΣ" ανοιχτά τη Κύμης. Από χτες το βράδυ μέχρι σήμερα το μεσημέρι ανασύρθηκαν άλλα τέσσερα πτώματα και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 16. O υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, επέρριψε τις ευθύνες στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και σημείωσε ότι δεν έχει ευθύνες ο υπουργός Σταύρος Σουμάκης. Από την πλευρά του ο κ. Σουμάκης τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό το πόρισμα για τη ναυτική τραγωδία. Ο Βασίλης Κεδίκογλου επισήμανε ότι πρέπει να ερευνηθεί αν το πλοίο ήταν σε θέση να ταξιδέψει ή όχι και αν έπρεπε να είχε άδεια νηολόγησης.

Κατά 1,5 δραχμή θα αυξηθεί η αστική μονάδα του ΟΤΕ, το πάγιο τέλος θα φτάσει στις 1850 δραχμές και η τηλεκάρτα θα πωλείται ακριβότερη κατά 200 δραχμές.

Νεκροί από χρήση ναρκωτικών βρέθηκαν δύο άνδρες το πρωί στην Πλατεία Αττικής και τα Ανω Πατήσια στην Αθήνα.

Στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση κατά την αλλαγή του χρόνου, χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Στο Περού οι αντάρτες απελευθέρωσαν άλλους δύο ομήρους και πολλές διπλωματικές αποστολές και πρεσβείες ακύρωσαν τις πρωτοχρονιάτικες δεξιώσεις τους, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός πρόσφερε πρωτοχρονιάτικο γεύμα.

Φανατικός Εβραίος άνοιξε πυρ εναντίον ανύποπτων Παλαιστινίων στο πρωί στο κέντρο της Χεβρώνας. Δέκα Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και ο δράστης που είναι Ισραηλινός στρατιώτης συνελήφθη. Ο Ισραηλινός είχε σχεδιάσει την επίθεση με στόχο να τορπιλίσει την επικείμενη συμφωνία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών για την μερική αποχώρηση στρατευμάτων του Ισραήλ από την πόλη της Χεβρώνας. Μετά την επίθεση ξέσπασαν επεισόδια στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ και τον διαβεβαίωσε ότι η σημερινή επίθεση δεν μπορεί να αναστείλει την ειρηνευτική διαδικασία.

Υπάλληλοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποχαιρέτησαν τον αποχωρούντα Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι.

Συνεχίζεται η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες. Στη Ρουμανία 43 άτομα έχασαν τη ζωή τους από το κρύο, ενώ δραματικές ώρες περνούν οι άστεγοι πρόσφυγες από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τοπικές νεφώσεις στα Δυτικά και στα Βόρεια διαμερίσματα προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία ενώ είναι ενδεχόμενο να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές στα Βορειοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουμε λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 2 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 7 έως 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 22 βαθμούς. Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός στην Αττική και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 9 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις θα υπάρξουν στη Θεσσαλονίκη και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Wednesday, 1 January 1997 - 19:29:09 UTC