Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.12.1996

Προβλήματα παρουσιάζονται στις συγκοινωνίες σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από χθες τη χώρα. Από το πρωί χιονίζει στη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Βέροια, την Έδεσσα, την Καστοριά, την Κατερίνη και το Κιλκίς. Η συγκοινωνία σε όλο το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στη Θεσσαλονίκη το χιόνι κάλυψε τα πάντα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες. Συνεργεία της νομαρχίας και του δήμου όλο το βράδυ έριχναν αλάτι στους δρόμους για να διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το δίκτυο του νομού, ενώ η συγκοινωνία Χορτιάτη -Αγίου Βασιλείου διακόπηκε από χθες το βράδυ. Αλυσίδες, επίσης, χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κατευθύνονται προς Δερβένι, στο 30 χιλιόμετρο του δρόμου Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο παλαιό εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης -Αθηνών έως τα όρια του νομού Κιλκίς, στο δρόμο Θεσσαλονίκης -Νέων Μουδανιών από το 18 -28 χιλιόμετρο, Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου από το 12 χιλιόμετρο έως τα όρια του νομού Θεσσαλονίκης.

Διενεργήθηκε σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος η τελευταία για το 1996 δημοπρασία ομολόγων τριετούς και επταετούς διάρκειας, προκειμένου να εξασφαλιστούν 300 δισεκατομμύρια δραχμές. Πρόκειται για την τελευταία αφορολόγητη σειρά των ομολόγων. Η επιβολή της φορολογίας έγινε στο πλαίσιο της κατάργησης σειράς φοροαπαλλαγών για την εξοικονόμηση κονδυλίων έτσι ώστε να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός του 1997. Από τον Ιανουάριο τα κρατικά ομόλογα θα φορολογούνται με 7,5% στην απόδοσή τους. Η πρώτη σειρά φορολογουμένων ομολόγων θα εκδοθεί στις 2 Ιανουαρίου.

Αυξάνονται από τα μεσάνυχτα οι τιμές των καυσίμων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου. Έτσι, η βενζίνη θα πωλείται ακριβότερη κατά 1.90 δραχμές το λίτρο ενώ το ντίζελ κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 1.30 δραχμές το λίτρο.

Tετραήμερη περιοδεία στους νομούς Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Έβρου, θα πραγματοποιήσει από αύριο και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κοινοβουλευτική επιτροπή αποτελούμενη από τους βουλευτές Γ.Νιώτη, Δ.Αλαμπάνο, Π.Φωτιάδη, Ε. Χαϊτίδη, Σ.Παναγιώτου, Γ.Καλατζή, Β.Γιοβανούδα, Α.Ιντζέ, Π.Παρασκευόπουλο, Γ.Κίρκο, Σ.Παπαδόπουλο και Γ.Ρόκο. Σκοπός της περιοδείας είναι ο εντοπισμός και η ανάλυση των προβλημάτων στέγασης και κοινωνικής αποκατάστασης που αντιμετωπίζουν οι παλιννοστούντες ομογενείς στις περιοχές αυτές, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση τους.

Μέσα στον Ιανουάριο, αναμένεται να εισάγει η κυβέρνηση στη Βουλή, το νομοσχέδιο που θεμελιώνει τον θεσμό του "συνηγόρου του πολίτη", ή επιτρόπου διοικήσεως, ή διαμεσολαβητή (όμπουτσμαν), με τον οποίο, οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να καταγγέλουν περιπτώσεις κακοδιοίκησης, οι οποιες τους θίγουν. Ο θεσμός αυτός, προέρχεται από τις Βόρειες χώρες. Ο πρώτος ορισμός επιτρόπου διοικήσεως από Κοινοβούλιο, ανάγεται στη Σουηδία από το 1809. Με ελαφρές διαφορές ως προς τις αρμοδιότητες, ο θεσμός αυτός διαδόθηκε σε παγκόσμια κλίμακα. Η Δανία θέσπισε τον θεσμό του επιτρόπου διοικήσεως το 1953, η Νέα Ζηλανδία το 1963 και η Νορβηγία το 1964.

Αισίως λύθηκε το πρόβλημα των 130 εργαζομένων της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με συμβάσεις του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στους οποίους δεν είχε καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων, χωρίς να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που επρόκειτο να γίνει σήμερα το πρωί. Η στάση εργασίας όμως που είχε προγραμματιστεί για σήμερα από τις 10 έως τις 12 πραγματοποιήθηκε κανονικά. Ο Οργανισμός, που αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω δυσκολιών στη ροή των κονδυλίων, ύστερα από συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος του Δημήτρης Σαλπιστής με τη διοίκηση της Ένωσης Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, πλήρωσε σήμερα τους εργαζόμενους από το αποθεματικό.

Ως πρωτοφανείς χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, τις προσπάθειες των τουρκοκυπρίων να αλλοιώσουν τη δημογραφική ταυτότητα των κατεχομένων, με τον εποικισμό της περιοχής, από ανθρώπους, που δεν έχουν καμία σχέση με την Κύπρο και τον πληθυσμό της. Ο κ. Κασουλίδης σχολίασε δημοσιεύματα τουρκοκυπριακών εφημερίδων για την τελευταία απογραφή πληθυσμού στο ψευδοκράτος, σύμφωνα με τα οποία από το 1960 μέχρι σήμερα ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 90%. "Αν σε αυτούς τους αριθμούς ληφθεί υπόψη, ότι χιλιάδες Τουρκοκύπριοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό, γίνεται φανερό ότι οι έποικοι είναι πολύ περισσότεροι από τους γηγενείς Τουρκοκυπρίους" υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι μια τέτοια συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Μια εντυπωσιακή πύλη ύψους τεσσάρων περίπου μέτρων, φτιαγμένη από τετρακόσια πορτρέτα που θα ζωγραφίσουν είκοσι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες, θα χρησιμεύσει ως είσοδος για τη "Μεγάλη γιορτή της πόλης", που διοργανώνει το βράδυ της πρωτοχρονιάς ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην περιοχή γύρω από τον Λευκό Πύργο, για την υποδοχή του 1997.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις και στη βόρεια νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων κυρίως τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές περιοχές καθώς και στα πεδινά της κεντρικής Ελλάδας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές και κυρίως στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα τα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενίσουν και αργά τη νύχτα ο καιρός θα παρουσιάσει μικρή βελτίωση στις περισσότερες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από -8 έως 3 βαθμούς , στα Δυτικά από 3 έως 10 και στις υπόλοιπες περιοχές από 0 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 27 December 1996 - 17:30:24 UTC