Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.12.1996

Πρωτοβουλία για μεσολάβηση στα ελληνοτουρκικά δέχεται να αναλάβει ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε, το μεσημέρι απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Αμέσως μετά τη συζήτηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του Αιγυπτίου ομολόγου του Χόσνι Μουμπάρακ δόθηκε κοινή συνέντευξη των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο σε προάστιο του Καΐρου, παρουσία από ελληνικής πλευράς και του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και του Έλληνα πρέσβη στο Κάιρο κ. Δημητρίου Βιδούρη. Ο κ. Στεφανόπουλος παρουσίασε στον κ. Μουμπάρακ τις πάγιες ελληνικές θέσεις περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών ενώ κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι θετικές σχέσεις των δύο χωρών.

Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 1997. Το ενδιαφέρον της σημερινής συνεδρίασης εστιάζεται το απόγευμα, όπου θα μιλήσουν ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ καθώς και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Στη σημερινή πρωινή συνεδρίαση ο υφυπουργός εθνικής οικονομίας Γιώργος Δρυς υπερασπίστηκε το νέο προϋπολογισμό ενώ υπογράμμισε ότι στη φάση αυτή που βρισκόμαστε δεν είναι δυνατή η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας η οποία αν γινότανε θα απέβαινε ωφέλιμη μόνο για τα μεγάλα εισοδήματα. Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την εισοδηματική πολιτική της για τα εισοδήματα του 1997.

Αντιθέσεις και διαφωνίες επικράτησαν στις συγκεντρώσεις των αγροτών στη Θεσσαλία, όταν κοινοποιήθηκε η απόφαση της συντονιστικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία, τα τρακτέρ θα παραμείνουν στα οδοφράγματα και κατά τη διάρκεια των εορτών. Η συνεδρίαση της επιτροπής διεκόπη προσωρινά και θα συνεχιστεί μετά τις έξι το απόγευμα. Πάντως, ελεύθερη θα είναι από τις 4 το απόγευμα η διέλευση των οχημάτων από τον Αλμυρό Βόλου, αφού οι αγρότες αποφάσισαν να λύσουν το μπλόκο που υπάρχει στην περιοχή, ύστερα από ψηφοφορία που έγινε χτες μετά τα μεσάνυχτα, κατά την οποία 138 τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης των τρακτέρ και μόνο 2 κατά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε το μεσημέρι ότι η οδική σύνδεση σε όλη τη χώρα αποκαθίσταται ενώ στα σημεία που παραμένουν ομάδες αγροτών η μετακίνηση των ταξιδιωτών γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων δρόμων. Ο υπουργός Τύπου διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών σε όλους τους προορισμούς.

Ανέστειλε χθες βράδυ τις κινητοποιήσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ναυτικών μετά την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα επανεξετάσει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών των ναυτικών, πριν καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο στις 7 Ιανουαρίου. Οι ναυτικοί προειδοποιούν με νέες απεργίες εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών τους. Τα δρομολόγια των πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας διεξάγονται κανονικά.

Πορεία διαμαρτυρίας για τον προϋπολογισμό του 1997, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή , πραγματοποίησαν στις 11 το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης περίπου 300 εκπρόσωποι δεκαεπτά πρωτοβάθμιων Σωματείων Εργαζομένων του νομού.

Την πεποίθησή του ότι ενωμένος ο Ελληνισμός θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τις τουρκικές προκλήσεις και θα υπερισχύσει το διεθνές δίκαιο και η λογική εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, σε μήνυμά του προς τον Απόδημο Ελληνισμό με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Στο μήνυμά του ο κ.Κακλαμάνης εξαίρει κατ΄αρχήν την ομογένεια για τα επιτεύγματά της και εκφράζει τα αισθήματα αγάπης της Βουλής για τους απανταχού Έλληνες. "Τούτες τις χρονιάρες ημέρες η παρουσία σας στην καρδιά και στην πορεία του λαού μας γίνεται ακόμα πιο έντονη. Οι πατριώτες σας, οι συγγενείς σας και όλοι οι Έλληνες, με περηφάνια μνημονεύουν τα επιτεύγματά σας, γιατί πράγματι με την πνευματική και υλική σας άνοδο, λαμπρύνετε παντού το ελληνικό όνομα", αναφέρει σχετικά.

"Η επιβίωση της χώρας και η θέση της στην παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα να δράσουμε αναπτυξιακά και να μειώσουμε το χάσμα παραγωγικότητας". Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, τρεις είναι οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν δυνατή την προσέγγιση των στόχων του προϋπολογισμού, μέσα, πάντα, από ένα πλαίσιο μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής: οι αξιόπιστες κοινωνικές συμφωνίες που θα επιμερίζουν όσο πιο δίκαια γίνεται το κόστος στις κοινωνικές ομάδες - ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ικανό να προωθεί παράλληλα τις οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές επιλογές - ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διεθνή θέση και την κοινωνική και παραγωγική διάρθρωση της χώρας.

Συνεδριάζει αύριο η εκτελεστική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναμένεται να αποφασίσει για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου. Ο πρώην υπουργός Γιώργος Σουφλιάς με επιστολή του προς τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου επισημαίνει ότι το κόμμα θα οδηγηθεί σε περιπέτειες εάν ληφθούν αποφάσεις που θα καθιστούν αμφισβητούμενο το συνέδριο. Είκοσι πρώην βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Κούβελας, Χατζηγάκης και Τσιπλάκος με ψήφισμα που εξέδωσαν χθες βράδυ, κατηγορούν τον Μιλτιάδη Εβερτ για μεθοδεύσεις με στόχο να προωθήσει τη δική του υποψηφιότητα στο συνέδριο.

Στη Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει αύριο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος, Δημήτρης Τσοβόλας, την πρώτη επέτειο από την ίδρυσή του κόμματός του. Ο κ.Τσοβόλας θα φτάσει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης στις 10 το πρωί και αμέσως μετά θα μεταβεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην πόλη. Το απόγευμα και το βράδυ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θα είναι ο κύριος ομιλητής στην επετειακή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και στη συνεστίαση που διοργανώνει η Πολιτική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του κόμματος.

"Στριμωγμένη" περισσότερο από ποτέ εμφανίζεται φέτος η χριστουγεννιάτικη αγορά της Θεσσαλονίκης. Η ολοένα εντεινόμενη οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών, σε συνδυασμό με τα οξυμένα προβλήματα του εμπορικού κόσμου, αλλά και με τις κάθε είδους κινητοποιήσεις (αγροτών κατά κύριο λόγο, αλλά και ναυτεργατών και διοικητικού προσωπικού των λιμανιών), συνθέτουν την άσχημη εικόνα. Υπό τα δεδομένα αυτά, σημαντικός αριθμός -μεγάλων κυρίως- καταστημάτων στο κέντρο της πόλης προχώρησαν, αυτεπάγγελτα, σε προσφορές (που έφθαναν ακόμη και το 50%), σε μια προσπάθεια να κερδίσουν κάτι από το χαμένο "έδαφος". Αψηφώντας, βέβαια, τις σχετικές αγορανομικές διατάξεις που απαγορεύουν ρητά τη διενέργεια προσφορών χωρίς την άδεια του Εμπορικού Συλλόγου. Μάλιστα, το φαινόμενο πήρε μεγάλες διαστάσεις μεταξύ των καταστημάτων καλλυντικών.

Την παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε λίγο πριν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Ζαν Βίντενοφ, στη διάρκεια του εκτάκτου συνεδρίου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, που άρχισε σήμερα το πρωί στη Σόφια και ενώ η αντιπαράθεση ανάμεσα στις διάφορες ομάδες που λειτουργούν μέσα στο κόμμα, έφτασε στο ανώτερο σημείο τους. "Από σήμερα το πρωί η Βουλή θα έχει στη διάθεσή της την επίσημη παραίτηση της κυβέρνησης και ελπίζω οι σοσιαλιστές βουλευτές να την ψηφίσουν έως το τέλος του 1996", τόνισε ο κ. Βίντενοφ. Η παραίτηση της κυβέρνησης, κατά τον κ.Βίντενοφ, θα δώσει τη δυνατότητα στη Δημοκρατική Αριστερά, στις αρχές του 1997 να σχηματίσει "την κυβέρνηση από την οποία έχει ανάγκη η χώρα".

Ομοφωνία ως προς τη λύση του κυπριακού υπάρχει μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Καναδά Τζόν Κόρνμπλουμ. Ο κ.Κόρνμπλουμ ανέφερε ότι όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για την επίλυση του κυπριακού υπάρχουν και το μόνο που απομένει, είναι η απόφαση από την πλευρά των ενδιαφερομένων μερών ότι έχει φτάσει η στιγμή για την προώθηση της λύσης. Σημείωσε ακόμη ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ, έδωσε ουσιαστική ώθηση στο κυπριακό και πρόσθεσε ότι μόλις τοποθετηθεί η νέα ομάδα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ θα εξεταστεί η ανάληψη πρωτοβουλίας.

Τη νέα του έκδοση "Η Γ' Ελληνική Δημοκρατία και οι θεσμοί της", παρουσιάζει αύριο Κυριακή, στις αίθουσες του ξενοδοχείου "ΗΛΕΚΤΡΑ", στις 12,30 το μεσημέρι, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.Την παρουσίαση, θα κάνουν οι νέοι βουλευτές Νίκος Γκεσούλης και Κώστας Καραμανλής και οι παλαίμαχοι κοινοβουλευτικοί Νίκος Ζαρντινιδης, τέως υπουργός και Στέφανος Τσαπάρας, ενώ ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος σε χαιρετιστήριο μήνυμά του υπογραμμίζει ότι "αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια, δείχνει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του Μ.Π.Ε. για τη λειτουργία του πολιτεύματος και της Βουλής των Ελλήνων και εκφράζει τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες του στο χώρο της ενημέρωσης".

Οι τοπικές ομίχλες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού. Για αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα Δυτικά το απόγευμα θα συννεφιάσει. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 19 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις και κατά τόπους ομίχλες ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 21 December 1996 - 17:30:18 UTC