Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.12.1996

Από τον Ιανουάριο θα αρχίσουν να καταβάλλονται αποζημιώσεις στους αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από θεομηνίες, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της Κοινότητας στις Βρυξέλλες. Παράλληλα ο κ. Τζουμάκας συγκάλεσε για τις 10 και 11 Ιανουαρίου το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στο Συμβούλιο μετέχουν η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, μια διακομματική επιτροπή και αγροτικοί φορείς. "Η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έχει προτείνει πρόγραμμα τετραετίας με μεταρρυθμίσεις, κοστολόγηση αυτού του προγράμματος, σχέδια νόμων, για να διαμορφωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως και άλλες πολιτικές για να ολοκληρωθεί μια νέα αντίληψη και μια νέα εξέλιξη στον τομέα της γεωργίας" πρόσθεσε ο κ. Τζουμάκας.

Ελεύθερη είναι από το απόγευμα η διέλευση των οχημάτων από τη διασταύρωση "Πράσινα Φανάρια" στο δρόμο προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Την απόφαση για τερματισμό του αποκλεισμού της διασταύρωσης πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μακεδονίας - Θράκης, κατά τη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Η κίνηση αυτή, κατά τους αγρότες αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης ενόψει των Χριστουγέννων, προκειμένου να μετακινηθεί το κοινό αεροπορικώς χωρίς προβλήματα.

Μείωση του κόστους παραγωγής κατά πενήντα έξι δισεκατομμύρια δραχμές, της απασχόλησης κατά 208.000 ημερομίσθια που αντιστοιχούν σε δύο δισεκατομμύρια δραχμές, των παραδόσεων κατά 134 δισεκατομμύρια και του κεφαλαίου κινήσεως της βιομηχανίας κατά 20%, είναι οι συνέπειες των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως προκύπτει από έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών που πραγματοποιήθηκε σε 530 επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ιάσων Στράτος.

Για τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου, την πρόοδο και τις εξελίξεις σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θέματα που σχετίζονται με τις τουρκικές απαιτήσεις και την επιθετική πολιτική της Τουρκίας και γενικά όλα τα θέματα της επικαιρότητας, ενημέρωσε το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό ο κ. Στεφανόπουλος εκτίμησε ως θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δουβλίνο ενώ ο κ. Σημίτης τόνισε ότι επιβεβαιώθηκε η πολιτική της Κομισιόν απέναντι στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι η κ. Τσιλλέρ διεξήγαγε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να αλλάξει η παράγραφος περί τουρκοκοινοτικών σχέσεων.

Με τον Βρετανό ομόλογό του Μάλκομ Ρίφκιντ συναντήθηκε σήμερα στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος τον ενημέρωσε για τα εθνικά μας θέματα, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Ο κ.Πάγκαλος ζήτησε διευκρινίσεις για τα δέκα σημεία - προτάσεις του υπουργείου εξωτερικών της Μ. Βρετανίας για πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού. Προβληματισμό δημιουργεί το δέκατο σημείο, η διατύπωση του οποίου υπονοεί ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει λύση του Κυπριακού και κατόπιν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Μεγαλονήσου.

Μέτρα συνολικού κόστους 5,68 δισ. δραχμών για την ανακούφιση και υποστήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες και του παραγωγικού δυναμικού της Ξάνθης και για την άμεση αποκατάσταση των υποδομών και του οικιστικού ιστού των περιοχών που καταστράφηκαν από την πρόσφατη θεομηνία, εξήγγειλε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές του νομού. Η υλοποίηση των μέτρων αυτών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τετράμηνου του 1997. Ο κ. Λαλιώτης σημείωσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε είναι συμπληρωματικά του προγράμματος ανάπτυξης του νομού Ξάνθης, συνολικού ύψους 112 δισεκατομμυρίων δραχμών, που ξεκίνησε το 1994 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 1999.

Έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα στο σπίτι του Ιάπωνα πρεσβευτή στην πρωτεύουσα τoυ Περού, Λίμα, όπου χθες το βράδυ εισέβαλαν 30 ακροαριστεροί αντάρτες και κατέλαβαν το κτίριο. Οι αντάρτες κρατούν διακόσιους περίπου ομήρους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Ελληνας πρέσβης στο Περού, Αλκιβιάδης Καρόκης.

Τίμιο και αντιπροσωπευτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ζητά ο επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε εβδομαδιαίο περιοδικό. Σημειώνει δε ότι αν για το επικείμενο συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ψηφίσει η βάση του κόμματος για την εκλογή συνέδρων, ο ίδιος δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό. "Αν το συνέδριο δεν γίνει τον Φεβρουάριο με ψηφοφορία από τη βάση, η Ν.Δ. θα οδηγηθεί σε αυτοκτονία" τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Ανησυχίες και προβληματισμούς για την προοπτική του ΣΑΕ εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και τέσσερα μέλη του Προεδρείου του σε δηλώσεις τους στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμέσως μετά τη λήξη της τρίτης συνεδρίασής τους, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΜΠΕ ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, χαρακτήρισε τις συζητήσεις που είχε το Προεδρείο, στη διάρκεια της συνεδρίασής του, με την πολιτική ηγεσία, ως εξαιρετικά υγιείς, έκανε, όμως, λόγο και για "ανησυχίες".

Ως μεγάλη επιτυχία που μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα πάνω στο κυπριακό ζήτημα, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία καταδικάζεται για την παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Ελληνοκύπριας. "Κατά αναλογία, στις περιπτώσεις εκείνες που αφορούν μόνιμους κατοίκους, που στερούνται τις περιουσίες και τiς κατοικίες τους, οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλες" πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης. Με την απόφαση αυτή, που δημιουργεί δεδικασμένο, το δικαστήριο απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση της τουρκικής κατοχής στη βόρεια Κύπρο.

Μείωση στις τιμές των υγρών καυσίμων που θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε το μεσημέρι η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Η βενζίνη θα πωλείται φθηνότερα κατά 2,80 δραχμές το λίτρο, το ντίζελ κίνησης κατά 2.20 δραχμές και το ντίζελ θέρμανσης κατά 2.72 δραχμές. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται σε πτώση των διεθνών τιμών λόγω της εισροής του Ιρακινού πετρελαίου στην αγορά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και πάλι αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων.

Ένας σημαντικός θεσμός της Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, θα αποτελέσει το θέμα της συνάντησης, στις 21 Δεκεμβρίου, των φορέων που σχετίζονται με τη διοργάνωση, οι οποίοι θα μεταφέρουν τις απόψεις των πολιτών και θα διατυπώσουν προτάσεις για το μέλλον. Η ημερίδα, που θα φιλοξενηθεί στο κέντρο ιστορίας του δήμου με πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη '97, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, γιατί πραγματοποιείται σε μια στιγμή, κατά την οποία εκκρεμεί το νομοσχέδιο που πρότεινε η Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τον κινηματογράφο.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Για τη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και στο αιγαίο καταιγίδες. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν Δυτικοί - νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Wednesday, 18 December 1996 - 17:30:51 UTC