Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:56 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.12.1996

Για δέκατη τέταρτη μέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, ωστόσο σε κάποια σημεία των περιφερειακών δρόμων στη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο οι αγρότες εγκαταλείπουν τα οδοφράγματα. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη για την εκτόνωση του θέματος που έχει προκύψει από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας και ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, οι υφυπουργοί Γεωργίας Δημήτρης Σωτηρλής και Βασίλης Γερανίδης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Θεόδωρος Τσουκάτος καθώς και οι νομάρχες και τις νομαρχιακές επιτροπές Καρδίτσας και Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ τα μπλόκα της Λάρισας επισκέφθηκε ο Μιλτιάδης ΄Εβερτ ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των αγροτών, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με τη συντονιστική επιτροπή αγώνα.

Έκκληση στους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους και να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Άσκησε δε κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ, με αφορμή την επίσκεψή του στα οδοφράγματα των αγροτών στη Λάρισα, και έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση και άκρατο λαϊκισμό του. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευθυγραμμίζεται με τις κινητοποιήσεις ομάδων αγροτών προκειμένου να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Άφησε δε παρόμοιες αιχμές και εναντίον άλλων πολιτικών αρχηγών που υιοθετούν παρόμοια στάση, τονίζοντας ότι η πολιτική των κομμάτων αυτών δεν κατανοεί τα αιτήματα των αγροτών.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας καθώς πλήττονται επικίνδυνα οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές, το εμπόριο, οι εξαγωγικές δραστηριότητες και οι παραγωγικές επιχειρήσεις. Πολλές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους από έλλειψη πρώτη υλών ενώ άλλες δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των μισθών. Τα υπεραστικά ΚΤΕΛ είναι έτοιμα να αναστείλουν τη λειτουργία τους και να θέσουν το προσωπικό τους σε διαθεσιμότητα. Στην αγορά καυσίμων παρατηρείται έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης και βενζίνης. Όπως αναφέρει, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, 105 εξαγωγικές επιχειρήσει της Βορείου Ελλάδος, μέλη του συνδέσμου, έχουν υποστεί ζημιές 7,4 δισεκατομμυρίων δραχμών. Το δείγμα των 105 επιχειρήσεων που κατέγραψε ο ΣΕΒΕ αποτελεί το ένα πέμπτο των μελών του που ανέρχονται συνολικά σε 560.

Έκκληση προς τους αγρότες να επιτρέψουν τη διέλευση φορτηγού που μεταφέρει πέντε τόνους ορούς, γερμανικής προέλευσης, από τη Θεσσαλονίκη στα Τρίκαλα, το οποίο δεν μπορεί να φτάσει στον προορισμό του εδώ και τρεις ημέρες, απευθύνουν οι Πρόεδροι του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών Διεθνών Μεταφορών Θεσσαλονίκης, κ. Πατσίδης, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου, κ. Νικολάρας. Το φορτηγό, όπως δήλωσαν στο ΜΠΕ οι δύο Πρόεδροι, ξεκίνησε για πρώτη φορά το πρωί της Δευτέρας από τη Θεσσαλονίκη, ακινητοποιήθηκε, όμως, στο οδόφραγμα των αγροτών στα Μάλγαρα, και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην πόλη.

Τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκο Παπαδόπουλο επισκέφθηκαν το πρωί οι πρέσβεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας οι οποίοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις κινητοποιήσεις των αγροτών καθώς οι οδηγοί διεθνών φορτηγών παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα. Ο κ. Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Εξάλλου διάβημα επέδωσε η Γερμανική πρεσβεία στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα ώστε η ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει τους Γερμανούς οδηγούς φορτηγών να βγουν από τα μπλόκα των αγροτών. Η γερμανική πλευρά ζητά ακόμη να πληροφορηθεί ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν τα θιγόμενα γερμανικά γραφεία μεταφορών σε περίπτωση που επιθυμήσουν να εγείρουν αγωγή για αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τα μπλόκα.

Για τη Χάγη αναχώρησε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του κ. Κοκ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ολλανδία, που πραγματοποιείται εν΄όψει της ανάληψης από τη χώρα αυτή της προεδρίας της Κοινότητας για το πρώτο εξάμηνο του 1997, ο κ. Σημίτης θα ενημερώσει τον κ. Κοκ για τις ελληνικές θέσεις στα εθνικά μας ζητήματα καθώς και την πορεία της Ελλάδας στην οικονομική νομισματική ένωση. Αύριο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Δουβλίνο όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η χώρα μας θα επιδιώξει να συμπεριληφθεί στις αποφάσεις της Συνόδου και το ανακοινωθέν της 15ης Ιουλίου 1996 που αφορούσε στην ασφάλεια και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Με τους προέδρους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Αθηνών - Πειραιώς, Ευάγγελο Κουλουμπή, Ροδόπης - Έβρου, Γιάννη Νικολαϊδη και Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης, Παύλο Παπαδόπουλο συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών Αλέκου Παπαδόπουλου. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κουλουμπής, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα στηρίξει το θεσμό των διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε το μεσημέρι στο προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Κύπρου αποτελεί αιτία πολέμου για την Ελλάδα. "Από οπουδήποτε και αν προέρχεται αυτή η απειλή για επίθεση κατά της Κύπρου, αποτελεί casus beli και θα απαντηθεί με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται κάθε επιθετική ενέργεια" σημείωσε. Νωρίτερα ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε συνεργασία με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Ηλιάδη. Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη ενδυνάμωσης του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου, με την προώθηση έργων υποδομής και νέων εξοπλισμών. Δόθηκε, δε η διαβεβαίωση ότι το ετήσιο πρόγραμμα ασκήσεων μεταξύ των δύο χωρών θα διεξαχθεί κανονικά. "Η απειλή βίας έχει καθιερωθεί από τη μεριά ορισμένων ως μέσο εξαναγκασμού σε συμβιβασμό και υποχώρηση. Η απάντηση και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί παρά να είναι η ολοκληρωμένη αμυντική επάρκεια κάθε μιας χώρας" κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Αρχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Με απόφαση της ΑΔΕΔΥ, θα απεργήσουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στις 17 του μήνα ενώ την ίδια μέρα πραγματοποιεί συλλαλητήριο και η ΓΣΕΕ. Στις κινητοποιήσεις μετέχουν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι γιατροί του ΙΚΑ που απεργούν από σήμερα και για τρεις ημέρες και οι υπάλληλοι δημόσιων νοσοκομείων που κάνουν στάσεις εργασίας. Τριήμερη απεργία άρχισαν σήμερα οι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης οι οποίοι εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο μισθολόγιο πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή. Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, ενώ οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για τις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Αύριο θα απεργήσουν και οι οικοδόμοι όλης της χώρας και οι μηχανικοί του δημοσίου θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στις 16 και 18 Δεκεμβρίου.

Με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρο Σουμάκη συναντήθηκαν σήμερα εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) μετά την πορεία διαμαρτυρίας των ναυτικών στον Πειραιά. Την επόμενη εβδομάδα οι ναυτικοί θα πραγματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Ο κ. Σουμάκης απηύθυνε έκκληση για αναθεώρηση των κινητοποιήσεων αυτών, καθώς, όπως είπε αυτή η απεργία δεν βοηθά την εμπορική ναυτιλία.

Έμφαση στα θέματα που αφορούν στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), καθώς και στην απασχόληση, θα δώσει η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου, σε συνέντευξή Τύπου, εν'όψει της Διακυβερνητικής τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα εστιάσει και θα διαπραγματευτεί το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας και το απαραβίαστο των συνόρων των χωρών-μελών της ΕΕ, ένα θέμα που, όπως είπε, απασχολεί και ενδιαφέρει έντονα την Ελλάδα.

Οι σχέσεις Ελλάδας - Γεωργίας αποτέλεσαν το αντικείμενο των συναντήσεων που είχε σήμερα στην Τιφλίδα ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης με τον Γεωργιανό ομόλογό του και τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, στο πλαίσιο των εργασιών της 8ης ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου. Αύριο ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος θα παραλάβει την προεδρία της Συνέλευσης για το προσεχές εξάμηνο, στην ομιλία του θα υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στη διεύρυνση της συνεργασίας και των σχέσεων με προοπτική την ειρήνη και την ασφάλεια στη λεκάνη του Εύξεινου Πόντου. Τις εργασίες της Συνόδου άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρτνάντζε ο οποίος επισήμανε τη σημασία της περιφερειακής ολοκλήρωσης στη λεκάνη του Εύξεινου Πόντου με σεβασμό στις ιδιομορφίες της περιοχής.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τις σερβικές αρχές να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα στη Σερβία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υπεβλήθη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Λευκό Οίκο, κάλεσε τον Μιλόσεβιτς "να ακούσει τη φωνή του λαού και να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στους δήμους όπου επικράτησε η αντιπολίτευση". Ο Κλίντον τόνισε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του σερβικού λαού από το καθεστώς Μιλόσεβιτς ενώ διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στα εσωτερικά ζητήματα της Σερβίας, υπογράμμισε: "οι ελεύθεροι άνθρωποι που αγωνίζονται να εκφράσουν την ελευθερία τους έχουν τη συμπάθειά μου".

Με 249 ψήφους υπέρ έναντι 53 κατά, το ουγγρικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συνθήκη για την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας με τη Ρουμανία. Η συμφωνία είχε υπογραφεί από τους ηγέτες των δυο χωρών το Σεπτέμβριο. Το ρουμανικό κοινοβούλιο είχε επικυρώσει τη συνθήκη ένα μήνα αργότερα. Η συνθήκη περιλαμβάνει δέσμευση της Ουγγαρίας να σεβαστεί τα υπάρχοντα σύνορα των δυο χωρών και της Ρουμανίας να προστατεύσει τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας.

Άστατο καιρό με νεφώσεις κατά περιόδους και τοπικές βροχές προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ωστόσο θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως μετά το μεσημέρι. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Wednesday, 11 December 1996 - 17:13:44 UTC