Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:39 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.12.1996

Έκκληση στους αγρότες για έναν θεσμικό εθνικό διάλογο, με προϋπόθεση την άρση των αποκλεισμών στο εθνικό οδικό δίκτυο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε διάγγελμά του μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τις κινητοποιήσεις των αγροτών. "Η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε ούτε στιγμή το διάλογο για τα μεγάλα αγροτικά προβλήματα" είπε ο κ. Σημίτης και κάλεσε τους αγρότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μετάσχουν σε μια συζήτηση με την κυβέρνηση για μια καλύτερη γεωργία. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις των αγροτικών κινητοποιήσεων στην αντιμετώπιση των μεγάλων διαρθρωτικών προβλημάτων του αγροτικού χώρου, την οικονομική κατάσταση πόλεων, την κοινωνική ζωή της χώρας, τις εξαγωγές και την τροφοδοσία της αγοράς. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν αγροτικά προβλήματα, ιδιαίτερα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα που πλήττονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σημείωσε, ωστόσο ότι "απαιτήσεις δεκάδων και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δεν δικαιολογούνται και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν" γιατί, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα σήμαινε οπισθοδρόμηση της χώρας και μη επίτευξη των στόχων της Ελλάδας για ένταξη στον ευρωπαϊκό χώρο. Ο πρωθυπουργός απέδωσε τα αγροτικά προβλήματα σε επιπόλαιους χειρισμούς και σημείωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα της κυβέρνησης έχουν στόχο τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας.

Εικόνες ερήμωσης επικρατούν στα τελωνεία Κήπων και Καστανιών Έβρου, όπου η κίνηση φορτηγών και επιβατικών αυτοκινήτων προς και από τη γειτονική Τουρκία έχει "νεκρώσει", λόγω του αποκλεισμού τους από τους αγρότες. Περισσότερα από 200 φορτηγά παραμένουν για τον ίδιο λόγο ακινητοποιημένα στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών και άλλα 20 στο τελωνείο του Ορμενίου Έβρου, με δραματικές συνέπειες για την εμπορική κίνηση από και προς τη Βουλγαρία, και μέσω αυτής, προς τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αντικείμενο τις κινητοποιήσεις των αγροτών συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνεδρίαση μετείχαν κοινοβουλευτικά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, το Προεδρείο της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Γεωργίας και οι επικεφαλής της Γραμματείας Αγροτικού. Νωρίτερα ο κ. Εβερτ συναντήθηκε με το προεδρείο της ΟΛΜΕ.

Συνάντηση με εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων θα έχει αύριο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου που αρχίζει η κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης, μετά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους συνταξιούχους, εξέφρασε την πίστη ότι ο διάλογος αυτός θα είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός και ότι από αυτόν θα προκύψουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Συλλαλητήρια πραγματοποίησαν σήμερα οι συνταξιούχοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, διεκδικώντας την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, τη μείωση της συμβολής τους στην αγορά των φαρμάκων και την κατάργηση του προγράμματος σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, των ΔΕΚΟ και άλλων ταμείων συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στη γενική γραμματέα, Χρύσα Μανωλιά.

Στη συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Τυφλίδα θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος αναχώρησε σήμερα για τη Δημοκρατία της Γεωργίας. Ο κ. Κακλαμάνης θα παραλάβει ακόμη την προεδρία της συνόδου για το πρώτο εξάμηνο του 1997. "Στο εξάμηνο αυτό η η Βουλή των Ελλήνων έχει ήδη ένα πρόγραμμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες αυτές" επισήμανε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και γνωστοποίησε ότι προς την κατεύθυνση των πρωτοβουλιών αυτών θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στη χώρα μας τον Μάιο ή Ιούνιο, κατά την οποία θα προωθηθούν επαφές με τις χώρες της παρευξείνιας συνεργασίας.

Το πρωί της Κυριακής θα αρχίσει στη Θεσσαλονίκη η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση του Προεδρείου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), η οποία θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει τη Δευτέρα, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα της ομογένειας, Γιώργος Παπανδρέου, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης, και τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα ομογένειας. Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, και μέλη του Προεδρείου έφτασαν σήμερα στην Αθήνα, όπου αύριο το πρωί θα έχουν συνάντηση με τους κυρίους Παπανδρέου και Λαμπρινίδη.

Περισσότερες από τριάντα πέντε θα είναι οι χώρες που θα συμμετάσχουν επίσημα στις εκδηλώσεις του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη '97, εξασφαλίζοντας στη διοργάνωση το κύρος και τη σπουδαιότητα ενός πανευρωπαϊκού -και όχι μόνο- θεσμού. Εκτός από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν όλες επίσημα, στη διοργάνωση θα πάρουν μέρος η Κύπρος, η Τουρκία, η Γιουγκοσλαβία, η Αλβανία και η Αλβανία. Το πολιτιστικό τους πρόγραμμα θα παρουσιάσουν επίσης ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Ελβετία και η Ουγγαρία.

Ο στρατιωτικός διάλογος καθώς και η έναρξη των απευθείας συνομιλιών του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ήταν το κύριο σημείο αναφοράς, του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου, σε συνάντηση που είχε με τον κ. Κληρίδη. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τον στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Χαν υπογράμμισε ότι “δυστυχώς δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται”. Παράλληλα, επισήμανε πως “ο ΟΗΕ συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και με άλλη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό”.

Έξι χρόνια μετά την επιβολή των κυρώσεων του ΟΗΕ, το Ιράκ ξεκίνησε την παραγωγή πετρελαίου μετά τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη για μερική επανάληψη των εξαγωγών που επιτεύχθηκε και εγκρίθηκε επίσημα χθες. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Ιράκ από το 1990 μετά την εισβολή των ιρακινών στρατευμάτων στο Κουβέιτ. Η συμφωνία που τέθηκε σε εφαρμογή στις 7 το πρωί, (ώρα Ελλάδας) προβλέπει ότι το Ιράκ θα πωλεί κάθε έξι μήνες πετρέλαιο αξίας 2 δις δολαρίων και με τα χρήματα που θα εισπράττει θα αγοράζει τρόφιμα και φάρμακα. Στο Ιράκ θα μεταβούν 150 παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να επιβλέψουν τη διανομή των αγαθών στους πολίτες.

Τοπικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική και νότια Ελλάδα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές και πιθανές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά θα είναι έντονα στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 3 έως 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 7 έως 15 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν νεφώσεις με παροδικές βροχές ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα σημειωθεί από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 10 December 1996 - 18:30:29 UTC